Δήλωση του Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,
από το ιστιοφόρο Estelle που κατευθύνεται στη Γάζα

Η αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης για συμμετοχή στην αποστολή του ιστιοφόρου Estelle, που επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, αποτελεί μια ακόμη έκφραση της αλληλεγγύης της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας στην Ελλάδα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς το μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης και το δίκαιο αγώνα του. Μαζί με άλλους συναδέλφους βουλευτές ανταποκρίθηκα θεωρώντας ότι, μέσω των διοργανωτών της νέας αποστολής αλληλεγγύης, μας προσκαλεί το ενάμιση εκατομμύριο αποκλεισμένων της Γάζας και όλοι οι Παλαιστίνιοι που επί δεκαετίες αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια.

Στόχος όλων μας είναι να συμβάλουμε στην καταδίκη της κατοχής στην Παλαιστίνη, να επιδείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας. Πέρα από αυτά, όμως, υπάρχουν και κάποιες πιο ιδιαίτερες πτυχές που συνδέουν την παλαιστινιακή υπόθεση με τη συγκυρία στη χώρα μας:

Το αίτημα για Ψωμί – Ελευθερία – Ανεξαρτησία – Δημοκρατία δεν είναι ζητούμενο μόνο για λαούς που υφίστανται στρατιωτική κατοχή ή την επεκτατική πολιτική γειτονικών κρατών. Πλέον, μεταφέρεται από τη Νότια Μεσόγειο στη Βόρεια, αφορά όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά τη χώρα μας. Παρ’ όλες τις μεγάλες διαφορές, ένα κόκκινο νήμα συνδέει πλέον την Ελλάδα με άλλες χώρες και αγωνιζόμενους λαούς.

Το τελευταίο διάστημα αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη άλλων λαών προς τους αγώνες του ελληνικού λαού, τη στιγμή που ο τελευταίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της διεθνούς τοκογλυφίας και των ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζο-οικονομικών καρτέλ. Βιώνουμε τι σημαίνει να σου συμπεριφέρονται ως παρία. Σε τέτοιες συνθήκες, μας δίνει κουράγιο να ακούγεται σε άλλες χώρες το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες» ή να ανεμίζει η ελληνική σημαία από την Ισπανία έως, πρόσφατα, στη Βενεζουέλα. Σε τέτοιες λοιπόν συνθήκες οφείλουμε ακόμη περισσότερο να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη είναι αμοιβαία.
·
Βρισκόμαστε σε μια ευρύτερη περιοχή, αυτήν της νοτιοανατολικής Ευρώπης που φτάνει ως τη Μέση Ανατολή, όπου το ζήτημα του πολέμου ήδη βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και σχεδιάζονται ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις σε βάρος των λαών. Το μήνυμα του Estelle είναι, λοιπόν, και μήνυμα ειρήνης. Μήνυμα υπέρ του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τσαλαπατώνται όλο και πιο βάναυσα στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Μήνυμα αντίστασης σε όσους θέλουν να είναι χωροφύλακες – τρομοκράτες της περιοχής. Για εμάς τους Έλληνες, είναι και δείγμα μιας άλλης «διπλωματίας» και μιας άλλης στάσης, αφού η αποστολή του Estelle απαιτεί έμπρακτα να μην καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η ανεξαρτησία λαών και κρατών.

Με δυο λόγια, η αποστολή του Estelle συνδέεται άμεσα με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που ξετυλίγονται και στη χώρα μας: Δεν θα επιτρέψουμε να υπερισχύει ο νόμος του (στρατιωτικά, πολιτικά ή οικονομικά) ισχυρού. Θα επιβάλουμε τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Η Μεσόγειος μπορεί, από χώρος εξωτερικών επεμβάσεων, λεηλασίας των φυσικών πόρων των χωρών της, εμφύλιων συγκρούσεων και μίσους, προγραμμάτων λιτότητας και κοινωνικής εξόντωσης, να μετατραπεί σε θάλασσα Ειρήνης, Αξιοπρέπειας, Ευημερίας. Με αυτή την έννοια, σε ένα περιβάλλον γκρίζο, οι αραβικές εξεγέρσεις, οι πλατείες της Νότιας Ευρώπης, η Παλαιστινιακή Αντίσταση, οι αγώνες των λαών της γειτονιάς μας, ανοίγουν για όλους μας δρόμους ελπίδας και νίκης.

Το Γραφείο Τύπου, 17-10-2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *