Όλοι στην απεργία στις 16 Γενάρη – Έμπρος για κλιμάκωση του αγώνα

 

Οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές

 Η σύγχρονη τρικοματική χούντα, με το φασιστικό δεκανίκι της και τις ευλογίες της Ε.Ε., σπρώχνουν με ασύλυπτους ρυθμούς την εργατική τάξη στην φτώχεια την ανέχεια, την απόλυτη εξαθλίωση. Το ένα τρίτο των εργαζομένων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, σε κάθε σπίτι υπάρχει  τουλάχιστον ένας άνεργος ή υποαπασχολούμενος ή απλήρωτος. Εκατοντάδες χιλιάδες  εργαζόμενοι, βρίσκονται όμηροι της εργοδοσίας, χωρίς συμβάσεις και δικαιώματα, με μεροκάματα της ξεφτίλας και της ελεημοσύνης, χωρίς ασφάλιση, ωράρια, υγεία.   Αυτή είναι η πραγματικότητα του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, που επιβάλλουν οι καπιταλιστές σήμερα, όχι απλά και μόνο για να διασωθούν από την κρίση τους, αλλά και να αυγατίσουν τα κέρδη τους κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, την απαξίωση της ίδιας της εργασίας.

Στον κλάδο των κατασκευών, η ανεργία ξεπέρασε το 50%, ενώ στην οικοδομή αγγίζει ποσοστά πάνω από το 80%. Μόνο τα στοιχεία του ΙΚΑ εμφανίζουν 35.000 ασφαλισμένους οικοδόμους για το 2012 κι αυτούς όχι με πλήρη και σταθερή δουλειά Από το καλοκαίρι στην οικοδομή δεν υπάρχει σύμβαση, το μεροκάματο μειώθηκε κατά 50%, το ίδιο έγινε και με την αξία του οικοδομικού ενσήμου.Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση αύξησε από 1-1-2013 τα χρόνια συνταξιοδότησης από τα 58 στα 60 για τους παλιούς και από 60 στα 62 για τους νέους οικοδόμους.

Όσο μας χρησιμοποίησαν βέβαια για τα έργα τους οι κατασκευαστές, θησαύριζαν. Με τον δικό μας ιδρώτα και το αίμα χτίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα σε όλη την ελλάδα και εμείς κινδυνεύουμε να χάσουμε το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι,  μας γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε το νοίκι και το χαράτσι.

Τώρα μας τάζουν ανάκαμψη. Μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη για άλλη μια φορά και μετά … θα ανοίξουν οι δουλειές. Παραμύθια! Καμιά ανάκαμψη δεν θα υπάρξει και ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα. Αν συνεχιστούν κάποια έργα, αυτό θα γίνει με πολύ χειρότερους όρους για μας και  πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των  συμφερόντων των εταιριών  και των εργολάβων. Ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν ρυθμίσεις και ευνοϊκότερους όρους τόσο σε φορολογικό όσο και σε επίπεδο εργασιακού «κόστους».

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.

Δεν πάει άλλο! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας..Να γυρίσουμε την πλάτη και να ξεκόψουμε με τις χρεοκοπημένες, ξεκάθαρα φιλοεργοδοτικές, φιλοαναπτυξιακές συνομοσπονδίες (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και στους εκφραστές τους σε ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία. Από την δική μας ενεργοποίηση θα εξαρτηθεί πλέον το μέλλον μας,  το μέλλον της εργατικής τάξης συνολικά. Μην έχουμε αυταπάτες πως θα μας λύσουν τα προβλήματα κάποιοι άλλοι «καλύτεροι» διαχειριστές του συστήματος.Το σύστημα αυτό έφαγε τα ψωμιά του, δεν το διαχειρίζεσαι- το ανατρέπεις! Μόνο εμείς μέσα από τις  οργανώσεις μας μπορούμε να το κάνουμε.   Έτσι κι αλλιώς δεν μας έμεινε και τίποτα άλλο να χάσουμε, έτσι κι αλλιώς δεν μας χάρισε ποτέ κανείς τίποτα

  Η συνδικαλιστική ηγεσία του οικοδομικού κινήματος, χωρίς την στοιχειώδη προετοιμασία  αποφάσισε μια απεργία,  που δεν θίγει επί της ουσίας το κομβικό και βασικό ζήτημα της σύμβασης, παρά τις πραγματικές διαθέσεις της πλατιάς βάσης των οικοδόμων και της αγωνίας τους για το μεροκάματο και το ύψος του ενσήμου. Το ζήτημα της σύμβασης, άλλωστε,  υποτιμήθηκε για σειρά ετών, τόσο από την ομοσπονδία όσο και από το σύνολο του οικοδομικού κινήματος, κυρίως λόγω της επιρροής των μικροαστικών στρωμάτων μέσα στα σωματεία  και κυριαρχίας- σε κάποιο βαθμό – των συμφερόντων τους,  όσο και λόγω του συνολικότερου προσανατολισμού και υποτίμησης των άμεσων διεκδικήσεων και της σημασίας των κλαδικών νικών,  για την κατάσταση του κινήματος.

Ήρθε λοιπόν η ώρα  να βάλουμε στην προμετωπίδα τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Να οργανώνουμε τον αγώνα με την μέγιστη δυνατή συμμετοχή, με πλατιά ενημέρωση, με γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία τα γιαπια, τα εργοτάξια, τις γειτονιές και τις πιάτσες,  με αναβαθμισμένους στόχους και πρόγραμμα πάλης, που να βάζουν στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα εκμετάλλευσης  . και όχι με εθιμοτυπικές τουφεκιές στον αέρα.

Αύξηση του επιδόματος και επέκτασή του  σε όλους τους άνεργους εργαζόμενους στις κατασκευές, μέχρι να βρουν δουλειά, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. -. Κανένας άνεργος οικοδόμος και εργαζόμενος στις κατασκευές  χωρίς σπίτι. Να ανοίξουν όλα τα αδιάθετα διαμερίσματα για τις οικογένειες των άνεργων που κινδυνεύουν να μήνουν στο δρόμο.
•Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς, πάνω από το 2009, μείωση των ωρών εργασίας 6ωρο-5μερο-30ωρο,   Δίνουμε την μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς. Δεν υπογράφουμε μειώσεις των μισθών μας. Συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας στην δουλειά και  τη γειτονιά.
•Συντονισμός όλων των ειδικοτήτων και κλάδων στον κατασκευαστικό τομέα (οικοδόμοι, τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, σκυρόδερμα κλπ ), στην κατεύθυνση συνδικαλιστικής ενοποίησης.-  Επιτροπές ανέργων  στις κατασκευές ανεξαρτήτως ειδικότητας και σε οργανική σχέση με τα σωματεία.
•Καμιά αύξηση στα χρόνια για σύνταξη- σύνταξη στα 55

   Α.Π. ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ – Κλαδική Κατασκευών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *