Tαφόπλακα στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας.

Η απαξίωση της δημόσιας υγείας, από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, προς μεγάλη ικανοποίηση των εμπόρων υγείας που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται με αστρονομικούς ρυθμούς είναι συνεχείς. Οι τελευταίες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του Μνημονίου είναι η ταφόπλακα στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας.

Το σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» είναι χαρακτηριστικό:

Από την τσέπη τους καλούνται πλέον να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου πολλές βασικές ιατρικές εξετάσεις, λόγω των περικοπών που επιφέρει διάταξη του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης.
Η διάταξη ορίζει ότι εφ’ εξής δεν εκκαθαρίζονται δαπάνες του ΟΠΑΔ «που αφορούν σε ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις εάν δεν έχουν κοστολογηθεί με Προεδρικό Διάταγμα», αφήνοντας εκτός παροχών πληθώρα εξετάσεων, όπως π. χ. θυρεοειδούς, λιπιδίων στο αίμα, καρκινικών δεικτών, απεικονιστικών εξετάσεων όπως σπινθηρογραφήματα, καθώς και ενδοσκοπικών εξετάσεων.

Το τελευταίο χρονικά Προεδρικό Διάταγμα για την κοστολόγηση ιατρικών εξετάσεων δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το 1991, ενώ οι εξετάσεις που «κόβονται» εκκαθαρίζονταν έως πρόσφατα με βάση τις κοστολογήσεις που διενεργήθηκαν με αποφάσεις του υπουργού Υγείας ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Οι επιπτώσεις της εφαρμογής του νόμου είναι άμεσες για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, που πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι για τις εξετάσεις αυτές και μάλιστα σε μία περίοδο μεγάλων περικοπών στο εισόδημά τους. Η διοίκηση του ΟΠΑΔ έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με συμπληρωματικό κατάλογο των εξετάσεων που «κόβονται» από το νόμο –μάλιστα, έχει υποβάλει και σχετική εισήγηση– προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει το συντομότερο δυνατόν.

Αντιδράσεις

Εντονη είναι η αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά για τις περικοπές δαπανών στους ασφαλισμένους. Ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για περικοπές χωρίς επιστημονική βάση και τεκμηρίωση, με στόχο τη μείωση των εξόδων των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους» και αναφέρει ότι η περικοπή δαπανών υγείας που αφορά σημαντικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις «παραβιάζει κατάφωρα το θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα για προστασία της υγείας».

«Σε κίνδυνο η υγεία»

«Περίθαλψη υπό όρους και περιορισμούς δεν μπορεί να παρέχεται από την Ιατρική Κοινότητα το 2010», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, που τονίζει ότι «δεν μπορεί να περικόπτονται εξετάσεις και να τίθενται σε κίνδυνο τόσο η υγεία των ασφαλισμένων πολιτών, όσο και το έργο του γιατρού για κανένα γραφειοκρατικό αίτιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *