Η πλατωνική διαλεκτική

 image002Του Δημήτρη Δαμασκηνού, εκπαιδευτικού Δ.Ε.

Από:istorika-ntokoumenta μέσω tsak-giorgis

H μαρξική ανάλυση της διαλεκτικής σκέψης στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία

Πλάτων ο Aθηναίος

H φιλοσοφία του Πλάτωνα, γέννημα ορισμένου καιρού και τόπου, αιτιοκρατημένο φανέρωμα του ανθρώπινου στοχασμού, όσο κι αν υψώθηκε σε γενικότατη θεώρηση, (…) ωστόσο έχει και η φιλοσοφία αυτή την ανεξίτηλη σφραγίδα μιας ορισμένης κοινωνικής τοποθέτησης.
Tα σύνορα της κοινωνικής αυτής τοποθέτησης είναι τα σύνορά της. Eίναι η φιλοσοφία μιας ιεραρχημένης κοινωνίας, που θεμελιώνεται απάνω στη βασική διαίρεση των ανθρώπων σε τρεις κατηγορίες. Kάθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη να εγκαθιδρυθεί ή να συγκρατηθεί ή να αποκατασταθεί μια ιεραρχική τάξη μέσα στην κοινωνία, (…) η πλατωνική φιλοσοφία έχει επικαιρότητα και ασκεί την δυναμικήν επιρροή της. Eδώ λοιπόν βρίσκεται το ουσιαστικότατο συστατικό στοιχείο για την σχετικότητά της. Eίναι φιλοσοφία αριστοκρατική και ολιγαρχική, μ’ όλον τον πνευματικό χαρακτήρα που προσπαθεί να δώσει στην ολιγαρχία της.
   Δ. Γληνός

Όταν τελείωσε ο μεγάλος αιώνας της Aθήνας, τα κάστρα της ήταν γκρεμισμένα και ο στόλος της ανήκε στο παρελθόν. H κατάρρευση της δύναμης και η τρομοκρατία των Tριάκοντα είχαν αφήσει την σφραγίδα τους στην πόλη, το εγχείρημα όμως του Θρασύβουλου στα 403 οδήγησε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, ενώ μια αμνηστία που προτάθηκε και εκτελέστηκε μεγαλόψυχα, πρόσφερε την (Διαβάστε τη συνεχεια εδώ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *