Αποχώρηση του Αλέκου Χαλβατζή από το ΚΚΕ

 Η αποχώρηση του Αλέκου Χαλβατζή (γιό του Σπύρου) από το ΚΚΕ ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Είχε μάλιστα γραφτεί και σχολιαστεί στο Indymedia.
Ο ίδιος επέλεξε να μην την δημοσιοποίηση τόσο καιρό και το κάνει σήμερα μέσα απ’ το προσωπικό του μπλογκ.  

Σαν λόγους αποχώρησεις του επικαλείται ότι διαπίστωσε “σοβαρή έκτροπή του ΚΚΕ, από τη θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού, το Πρόγραμμα του και τις αρχές λειτουργίας του”.
Παραθέτουμε τα γραφόμενα του:

 Τους τελευταίους 3 περίπου μήνες –από τις 22 Σεπτέμβρη– και μέχρι σήμερα επέλεξα τις πληροφορίες αυτές να μην τις κοινοποιήσω δημόσια αλλά να τις μοιραστώ με τρόπο προσωπικό και μόνο με συγκεκριμένους συντρόφους, φίλους, ανθρώπους που διατηρούσα επαφή. Δηλαδή με ένα μικρό κομμάτι μόνο από τους χιλιάδες ανθρώπους που γνωρίζω, με γνωρίζουν, έχω σχετιστεί, συνεργαστεί και συναναστραφεί.

Το γιατί δημοσιοποιώ τώρα αυτές τις πληροφορίες θα το εξηγήσω παρακάτω.

Το βασικό γεγονός για το οποίο θεωρώ καταρχάς χρέος μου να ενημερώσω είναι ότι
ΑΠΟΧΩΡΗΣΑ από το ΚΚΕ στις 21/9/2010.

Η ιδιότητα του κομμουνιστή –τα τελευταία 17 χρόνια– ήταν και παραμένει η βασική και καθοριστική για όλες τις υπόλοιπες ιδιότητες μου, για όλη μου τη στάση και την πορεία στη ζωή και τον κόσμο, για την εξέλιξη και ανάπτυξη της προσωπικότητας μου, για κάθε κοινωνική σχέση που δημιούργησα.

Την ιδιότητα αυτή την απέκτησα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όταν οργανώθηκα στα χρόνια της ανασυγκρότησης τους μετά την κρίση του 1989-1991.

Παρότι αποχώρησα από το ΚΚΕ παραμένω κομμουνιστής. Αυτό το πιστεύω, το παλεύω και το διεκδικώ και τελικά κρίνομαι –όπως και καθένας– καθημερινά μέχρι το τέλος.

Απέναντι στους ανθρώπους που σχετίστηκαν μαζί μου ή που απλώς με γνώρισαν ως μέλος και στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δεν μπορώ να υποκρίνομαι ότι παραμένω μέλος του ΚΚΕ.

Ο καλύτερος τρόπος να δώσω μια πρώτη εξήγηση για την επιλογή μου να αποχωρήσω είναι να παραθέσω αυτούσιο το κείμενο που έστειλα στις 22/9/2010 το απόγευμα (την επόμενη μέρα δηλαδή από την αποχώρηση μου) σε μια σειρά συντρόφους, φίλους, ανθρώπους που είχα συστηματική επικοινωνία μέσα από το email μου τα τελευταία χρόνια. Σε ένα μικρό κομμάτι μόνο από τους χιλιάδες ανθρώπους που γνωρίζω, με γνωρίζουν, έχω σχετιστεί, συνεργαστεί και συναναστραφεί. Το κείμενο αυτό είναι το εξής:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

«Σύντροφοι, φίλοι, συναγωνιστές, συνάδελφοι, συνάνθρωποι και λοιποί ενδιαφερόμενοι,

Εδώ και 17 χρόνια όλοι σας με γνωρίσατε πέρα από κάθε άλλη ιδιότητα μου με βασική αυτή του κομμουνιστή, μέλους του ΚΚΕ.

Είναι χρέος μου λοιπόν να σας ενημερώσω για κάποια πράγματα:

Την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ δεν την διατηρώ πλέον αφού αποχώρησα από αυτό χτες το βράδυ.

Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα στη θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού (επιστημονικού σοσιαλισμού), στην νομοτέλεια της κοινωνικής εξέλιξης, στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης σε αυτή την εξέλιξη, στην αναγκαιότητα της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης να συγκροτείται σε επαναστατικό κόμμα νέου τύπου, στην αναγκαιότητα της επαναστατικής εξουσίας της εργατικής τάξης, στη ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού και της αταξικής κομμουνιστικής κοινωνίας.

Εξακολουθώ δηλαδή να πιστεύω ακράδαντα στην ιστορική αποστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος όπως εκφράζεται και στο υπάρχον Πρόγραμμα και Καταστατικό του ΚΚΕ, με τα οποία άλλωστε οργανώθηκα και πάλεψα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Έχω σκοπό να εξακολουθήσω να παλεύω για την υπόθεση αυτή με όλες μου τις δυνάμεις κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και ελπίζω ολόψυχα να καταφέρω να σταθώ όρθιος μέχρι τέλους.

Ούτε κουράστηκα, ούτε βαρέθηκα.

Αποχώρησα από το ΚΚΕ γιατί είμαι πλέον βαθιά πεισμένος οτι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια σοβαρή έκτροπή του, από τη θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού, το Πρόγραμμα του και τις αρχές λειτουργίας του. Εκτροπή που εκφράζεται πλέον στην καθημερινή λειτουργία και δράση του Κόμματος, στην επικοινωνία του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στο ρόλο του στους αγώνες τους.

Ενάντια σε αυτή την εκτροπή, κατανοώντας βαθμιαία το βάθος της στην πορεία του χρόνου, προσπάθησα να κάνω ότι περνούσε από το χέρι μου σύμφωνα πάντα με τις αρχές λειτουργίας του Κόμματος. Δηλαδή έλεγα ανοιχτά, θαρρετά, επίμονα και όσο πιο τεκμηριωμένα μπορούσα τη γνώμη μου εκεί που έπρεπε, με βάση το Καταστατικό ενώ παράλληλα εφάρμοζα μαχητικά όλες τις αποφάσεις ακόμα και αν διαφωνούσα.

Δεν θα αποχωρούσα από το ΚΚΕ αν η εκτροπή του ήταν απλώς και καταρχάς ιδεολογικοπολιτική, αποτέλεσμα των δυσκολιών της ταξικής πάλης, των πιέσεων του αντιπάλου. Αποδεικνύεται όμως πλέον μέσα από σωρεία παραδειγμάτων οτι η εκτροπή αυτή υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσω και σοβαρών παραβιάσεων των αρχών λειτουργίας του, της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στη χειρότερη και κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας του.

Ακόμα και έτσι δεν θα αποχωρούσα αν δεν εξαντλούσα όλα τα περιθώρια, φτάνοντας να απευθυνθώ έως και στην Κεντρική Επιτροπή για να εισπράξω μια ακόμα ατεκμηρίωτη και απόλυτη απόρριψη …και κάτι παραπάνω.

Βέβαια εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η εξέλιξη αυτή δε με ξάφνιασε ιδιαίτερα.

ΔΕΝ ΚΑΛΩ ΣΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΝΕΝΑΝ από τους οργανωμένους συντρόφους μου. Αυτό που ελπίζω και καλώ καθέναν να κάνει είναι να πολεμάει ότι στραβό βλέπει επίμονα και θαρρετά, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που του δίνουν οι αρχές λειτουργίας του Κόμματος ακόμα και αν του φαίνεται οτι η προσωπική του συμβολή μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Έτσι και αλλιώς άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Κάθε σκέψη –που μπορεί ίσως να κάνει κάποιος ακόμα και καλοπροαίρετα πάνω στην πιθανή απελπισία του από αυτή την ανώμαλη κατάσταση– ότι η διέξοδος περνάει μέσα από ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ. Και αυτό το λέω όχι μόνο από γενική πίστη στο Καταστατικό αλλά και επειδή είμαι απόλυτα πεισμένος οτι με φραξιονισμό (ομαδοποίηση), ίντριγκες και τερτίπια το Κομμουνιστικό Κόμμα μόνο να διαλυθεί μπορεί και όχι να σωθεί.

Δεν καλώ κανέναν νέο, εργάτη, λαϊκό άνθρωπο φίλο ή όχι του ΚΚΕ να αποστρατευτεί, να απογοητευτεί. Με μεγαλύτερη ακόμα αποφασιστικότητα είναι ανάγκη, ειδικά σήμερα σε συνθήκες κρίσης, να βαθύνει την πολιτικοποίηση του, τη συμμετοχή στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τα καθημερινά προβλήματα αλλά και για τη συνολική και επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας.

Ξέρω οτι –παρά τη θέληση μου– θα γίνει προσπάθεια η επιλογή μου αυτή να αξιοποιηθεί από πολλούς και διάφορους ίσως ακόμα και μέσα από τη γνωστή προβοκατόρικη δράση των αστικών ΜΜΕ. Αυτό όμως είναι δυστυχώς αναπόφευκτο στα πλαίσια της ταξικής πάλης και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψω να με οδηγήσει σπίτι μου, να με κλείσει στο καβούκι μου.

Δέχομαι κάθε είδους τεκμηριωμένη πολεμική στις απόψεις μου αλλά δε θα επιτρέψω σε κανέναν να ταυτίσει εμένα ή τις απόψεις μου με οποιοδήποτε πρόσωπο, κόμμα, κίνηση ή σχέδιο. Οι απόψεις μου και οι επιλογές μου είναι απόλυτα προσωπικές μου. Εγώ είμαι απόλυτα και αποκλειστικά ο μόνος υπεύθυνος για αυτές. Εξάλλου το όποιο τσουβάλιασμα επιχειρηθεί, τελικά θα αναδείξει απλώς την αδυναμία των εμπνευστών του.

Το μήνυμα αυτό είναι προσωπικό, απευθύνεται σε εσάς με τους οποίους διατηρούσα επαφή μέσα από το email μου και σκοπό έχει την ενημέρωση σας. Τους υπόλοιπους ανθρώπους που γνωρίζω και συναναστρέφομαι αλλά δε διαθέτουν email θα τους ενημερώσω αναγκαστικά με πιο παραδοσιακά μέσα. Προφανώς το περιεχόμενο του μηνύματος μου δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό όμως ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΕΥΘΥΝΩ στον Τυπο και ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ να φτάσει στον Τύπο ούτε να αξιοποιηθεί αυτόν.

Η στάση μου θεωρώ οτι ήταν πάντα αλλά και παραμένει απόλυτα συνεπής με τη θεωρία, την ιστορία, τις αξίες, τις παραδόσεις, τις αρχές λειτουργίας, το υπάρχον Καταστατικό και Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Έχω τη συνείδηση μου απολύτως ήσυχη. Παρόλα αυτά αν κάποιος (και αναφέρομαι κυρίως στους οργανωμένους στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ συντρόφους μου) θεωρεί πλέον οτι δεν επιθυμεί ή δεν του επιτρέπεται να διατηρεί επαφές μαζί μου, τον παρακαλώ να με ενημερώσει άμεσα για να μην τον ενοχλώ, σε διαφορετική περίπτωση εγώ θα συνεχίσω τη συναναστροφή με κάθε έναν σας στη βάση της μέχρι σήμερα σχέσης μας.

Να είστε καλά.

Εν καιρώ μπορούμε να τα λέμε και στο alekosch.wordpress.com »

>>>>>>>>>>>>>

Το email αυτό ήξερα ότι θα γίνει άμεσα γνωστό στην ΚΕ του ΚΚΕ και αυτό δε με ενοχλούσε. Άλλωστε θεωρώ συνεπές και ορθό ένα μέλος του Κόμματος που λαμβάνει ένα παρόμοιο email να ενημερώσει το Κόμμα και να ζητήσει υπεύθυνα εξηγήσεις.

Γιατί κάνω τώρα αυτή τη δημόσια τοποθέτηση.

Πριν 7 μήνες το Μάη του 2010 έστειλα ένα εκτενές και τεκμηριωμένο γράμμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και την Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου με τίτλο: «Για την ανησυχητική κατάσταση και πορεία του Κόμματος, για την κυριολεκτικά τρομακτική προοπτική του, όπως προδιαγράφεται» το κείμενο αυτό το κοινοποίησα και στην ΚΟΒ (Κομματική Οργάνωση Βάσης) που ανήκα. Στις αρχές Σεπτέμβρη μου κοινοποιήθηκε 7σέλιδη εκτίμηση-απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία όχι μόνο απορρίπτει χωρίς καμία τεκμηρίωση όλα όσα καταγγέλλω στο γράμμα μου αλλά μου προσάπτει μια σειρά χαρακτηρισμούς και κατηγορίες εντελώς ατεκμηρίωτες και συκοφαντικές για τις οποίες δεν πήρα καμία διευκρίνιση όσο και επέμεινα μέχρι και στη σχετική συζήτηση στην ΚΟΒ στην οποία ανήκα που έγινε στις 21/9/2010.

Κατά την παραπάνω συζήτηση έδωσα εξηγήσεις στην ΚΟΒ μου, δήλωσα την αποχώρηση μου και αποχώρησα πριν την ολοκλήρωση της.

Την επόμενη μέρα 22/9 έστειλα προσωπικά και σε συγκεκριμένους αποδέκτες το email που παρέθεσα παραπάνω.

Το επόμενο διάστημα υπήρξαν κάποιοι από αυτούς που έστειλα το email αλλά και άλλοι γνωστοί μου (που συμπέρανα ότι ενημερώθηκαν από τις Κομματικές τους Οργανώσεις) που επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν εξηγήσεις.

Σε όσους δεν ήταν μέλη του Κόμματος απέφυγα την περαιτέρω συζήτηση και τους παρέπεμπα γενικά στο μέλλον για εξηγήσεις

Στα μέλη του Κόμματος απαντούσα ότι «όντως αποχώρησα», ενημέρωνα λακωνικά ότι «θεωρώ την απάντηση της ΚΕ και όσα μου προσάπτονται ατεκμηρίωτα και συκοφαντικά», ξεκαθάριζα οτι «αυτή τη στιγμή δε θεωρώ σωστό να ανοίγουμε μια τέτοια συζήτηση» και ότι «ως μέλη του Κόμματος ό,τι εξηγήσεις θέλουν μπορούν να τις ζητήσουν όχι από εμένα αλλά από το Κόμμα με τον ορθό κομματικό τρόπο».

Πέρα από όλα τα άλλα είχαμε ήδη μπει στην προεκλογική περίοδο και δεν επιθυμούσα προεκλογικά να ανοίξει σχετική συζήτηση. Όχι φυσικά γιατί θεωρούσα ή θεωρώ τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη ως το μέγιστο πολιτικό γεγονός. Τα γεγονότα που με έκαναν να πάρω την απόφαση της αποχώρησης είναι σοβαρότερα από αυτή –αλλά και από οποιαδήποτε– εκλογική μάχη και επηρεάζουν την πορεία της ταξικής πάλης πολύ βαθύτερα και σε ορίζοντα πολύ μακρύτερο από μια προεκλογική περίοδο ή μια θητεία. Απλά ενόψει εκλογών θα ήταν πολύ πιο εύκολο στο σύστημα αλλά και σε κάθε πολιτικάντη να αξιοποιήσει το γεγονός διαστρεβλώνοντας το. Φυσικά και τώρα θα γίνει τέτοια προσπάθεια απλά θεωρώ ότι τότε ο ουσιαστικός προβληματισμός πάνω στο θέματα που έθεσα θα ήταν απείρως πιο δύσκολος και πιο περιορισμένος.

Τη σημερινή δημόσια τοποθέτηση μου δεν την κάνω καταρχήν για να υπερασπιστώ την τιμή μου. Αυτό έτσι και αλλιώς θα λυθεί από τη ζωή αργά η γρήγορα.

Απλά, όπως από την πρώτη στιγμή έγραφα και στο email μου, δεν προτίθεμαι να αποστρατευτώ, παραμένω κοινωνικά και πολιτικά ενεργός.

Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι κάθε μέλος του ΚΚΕ οφείλει να λέει τη γνώμη του στα σώματα και όργανα που συμμετέχει, και οπουδήποτε αλλού να προωθεί τις αποφάσεις του Κόμματος. Αυτό εγώ το τήρησα πάντα απόλυτα και κατηγορηματικά.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεκαθαρίσω στον καθένα ότι πλέον εκπροσωπώ τον εαυτό μου και μόνο, ότι η ευθύνη των απόψεων μου, των πράξεων ή παραλήψεων μου βαρύνει εμένα προσωπικά και αποκλειστικά.

Φυσικά μια τέτοια δήλωση δεν θα την έκανα με υπονοούμενα, συμβολισμούς ή μέσα από τα συμφραζόμενα. Δε θα επέτρεπα πχ να υπονοηθεί από τη συμμετοχή ή την απουσία μου σε κάποια κινητοποίηση, ούτε από την τοποθέτηση ή την ψήφο μου σε κάποια δημόσια συζήτηση ή συνέλευση σωματείου. Δε θα απαντούσα για το γενικό και καθοριστικό μέσα από το επιμέρους.

Το ξεκαθαρίζω απλά, συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα, εδώ και τώρα.

Θεωρώ ότι αυτή είναι στάση ευθύνης και απέναντι σε όσους ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί (ακόμα συναντάω τυχαία γνωστούς μου που δεν το έχουν μάθει). Ώστε να μπορεί καθένας να αποφασίζει ελευθέρα και με όλα τα δεδομένα για τη στάση του απέναντι μου.

Ξέρω ότι αυτή η τοποθέτηση μου –όπως έλεγα ήδη και στο email στις 22/9– θα γίνει προσπάθεια από πολλούς και διάφορους να αξιοποιηθεί, να διαστρεβλωθεί. Αυτό όμως είναι μια από τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ταξικής πάλης

Κλείνοντας θεωρώ απαραίτητο και μετά από την σημερινή κίνηση μου να επαναλάβω την τελευταία παράγραφο του email μου της 22ης Σεπτέμβρη που θεωρώ ότι εξακολουθεί να ισχύει  απόλυτα:

«Η στάση μου θεωρώ οτι ήταν πάντα αλλά και παραμένει απόλυτα συνεπής με τη θεωρία, την ιστορία, τις αξίες, τις παραδόσεις, τις αρχές λειτουργίας, το υπάρχον Καταστατικό και Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Έχω τη συνείδηση μου απολύτως ήσυχη. Παρόλα αυτά αν κάποιος (και αναφέρομαι κυρίως στους οργανωμένους στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ συντρόφους μου) θεωρεί πλέον οτι δεν επιθυμεί ή δεν του επιτρέπεται να διατηρεί επαφές μαζί μου, τον παρακαλώ να με ενημερώσει άμεσα για να μην τον ενοχλώ, σε διαφορετική περίπτωση εγώ θα συνεχίσω τη συναναστροφή με κάθε έναν σας στη βάση της μέχρι σήμερα σχέσης μας.»

0 απαντήσεις στο “Αποχώρηση του Αλέκου Χαλβατζή από το ΚΚΕ”

 1. μαλον ελειψη επειχειρηματων καταφευγεις σε καραμελες που ουτε ενα παιδι του νηπιαγωγιου δεν καταπινει…. ισως γιατι δεν εχεις κατι να πεις. η στρατιγικη του κκε ποτε δεν αλλαξε μονο η τακτικη του που ενα κομμα νεου τυπου πρεπει να ειναι ευελικτο στις διαφορες ιστορικες συνθηκες αλλαζει…
  να σε ρωτισω κατι;
  thn περιοδο του πολεμου της γιουγκοσλαβιας οι πολιτικοι προγονοι και μεντορες τι ελεγαν επισης τι ελεγαν για την κοινονικοπολιτικη συμαχια της εργατικης ταξης των μικρομεσεων της πολης και του χωριου και της φτοχης αγροτιας;
  οσο για το 89 πια ηταν η συμφονια για να υπαρξει οικουμενικη κυβερνηση και πριν κυβερνηση συνεργασιας; τι παοτελεσματα εφερε αυτη η συμφονια;
  η καταδικη κοσκοτα πετσου κουτσογιοργα θα μπορουσε να επιτευχθει αλιως;
  συμετειχε κανενα στελεχος του κκε σε αυτην την κυβερνηση;
  απαντα σε κανενα ερωτιμα απο αυτα γιατι περααπο την αγνοια σου την μισαλοδοξια σου δεν εχεις να αποδιξεις τιποτε αλλο παρα οτι οι χαρακτηρισμοι σαπροφυτο και ορνεο σου ταιριαζουν απολυτα!!

 2. Οταν κάποιοι θεωρούν ότι κατατάσσομαι σε όρνεα και σαπρόφυτα..ε..δεν απέχει από την ανυπαρξία.
  kagemusha και οι συν αυτόν..θα απαντήσετε σε τίποτα ρε παληκάρια;

  όσο γράφετε, ό,τι γράφετε όλο και περισσότερο παραπέμπει στο παπαδαριό σκέψης που έχετε στο κεφάλι σας.
  Αλλά πάντα υπάρχει μια ελπίδα

 3. Η ανυπαρξια που εκπροσωπει ειναι και αναλογη των επιχειρηματων που χρησιμοποιει, αλλα κυριως του ηθους που εκφραζει. Ετοιμη αντι-ΚΚΕ φαρετρα,γεματη ανακριβειες,ανιστορητες υποθεσεις με μπολικη αντιεπιστιμονικη κουλτουρα. Οταν εχεις αυτα τα χαρακτηριστικα αλλα κυριως την ανικανοτητα να αντιπαρατεθεις ιδεολογικοπολιτικα λες το κουτσομπολιο σου και την γενικοτητα σου, για να βυθιστεις ανενοχλητος στον ωκεανο της βλακειας σου. Καλη χρονια και χαιρετε!

 4. δυστυχώς νικολάκη τα "όρνεα και σαπρόφυτα" δεν κατάφερες να τα απαλείψεις.
  Δυστυχώς για σένα και το παρεάκι σου ο θρησκόληπτος και μισαλλόδοξος τρόπος σκέψης δεν ελέγχεται…
  Έχετε γίνει το καλαμπούρι μας…
  Νικολάκη τι λές για το 89-90;
  Πάλι όρνεα και σαπρόφυτα σας εμπόδιζαν να να φτιάσετε με το Μητσοτάκη κατα του αντρέα και μετά και με τον αντρέα κατά όποιου ίχνους κομμουνιστικού ήθους;
  υγ: όπως καταλάβατε όποτε μπαίνει οπαδός του κκε έτσι προκλητικά θα του θυμίζω το 89..είναι βαρετό και λιπόψυχο αλλά τι να κάνουμε…έχουμε αδυναμίες σε κάποιες περιόδους.

 5. πολοι εχουν φυγει απο το κκε την τελευταια 20 ετια αλλα πολοι περισσοτεροι εχουν ενταχθει σε αυτο ειται ως μελη αλλα πολυ περισοτερο ως οπαδοι.
  ο αλεκος ειναι απο αυτους που εφυγαν. η αποχοριση του αξιοποιηται απο αυτους που ολα αυτα τα χρονια ηταν σε χειμερια ναρκη η πολεμουσαν τα δικαιοματα των εργαζομενων επισης αξιοποιηται απο αυτους που δινουν συγχοροχαρτι στις εθνικες κυβερνησεις και στην ευρωπαικη στρατιγηκη που υλοποιηται με συμφονια εθνικων κυβερνησεων αλλα και στην παγκοσμια πολιτικη που διαμορφονεται με βαση τα συμφεροντα του κεφαλαιου.
  αξιοποιηται επισης απο οσους μιλαν για προδοτικη αντεθνικη και κατοχικη πολιτικη παραποιονταν και διαστρεφοντας τις πραγματικες αιτιες τις κρισεις και των μεταρυθμισεων που βιονουμε σημερα αφου υλοποιουνται στο ονομα τις κρισεις και του δημοσιονομικου χρεους μεταρυθμισεις και μετρα που ειχε παρθει αποφαση απο την κυβερνιση και ευρωπαικη ενωση πανω απο 20 χρονια.

  αν δεν ειστε αξιοι να δημιουργισετε η δεν θελετε αγωνες και συνθηκες για τον σοσιαλισμο και μια δικαιη εργατικη κοινωνια παψτε να προσπαθητε να συκοφαντητε αυτους που ειναι αξιοι

 6. πολοι εχουν φυγει απο το κκε την τελευταια 20 ετια αλλα πολοι περισσοτεροι εχουν ενταχθει σε αυτο ειται ως μελη αλλα πολυ περισοτερο ως οπαδοι.
  ο αλεκος ειναι απο αυτους που εφυγαν. η αποχοριση του αξιοποιηται απο αυτους που ολα αυτα τα χρονια ηταν σε χειμερια ναρκη η πολεμουσαν τα δικαιοματα των εργαζομενων επισης αξιοποιηται απο αυτους που δινουν συγχοροχαρτι στις εθνικες κυβερνησεις και στην ευρωπαικη στρατιγηκη που υλοποιηται με συμφονια εθνικων κυβερνησεων αλλα και στην παγκοσμια πολιτικη που διαμορφονεται με βαση τα συμφεροντα του κεφαλαιου.
  αξιοποιηται επισης απο οσους μιλαν για προδοτικη αντεθνικη και κατοχικη πολιτικη παραποιονταν και διαστρεφοντας τις πραγματικες αιτιες τις κρισεις και των μεταρυθμισεων που βιονουμε σημερα αφου υλοποιουνται στο ονομα τις κρισεις και του δημοσιονομικου χρεους μεταρυθμισεις και μετρα που ειχε παρθει αποφαση απο την κυβερνιση και ευρωπαικη ενωση πανω απο 20 χρονια.
  καλα θα κανουν τα ορνεα να ασχολιθουν με τα δικα τους ζητηματα που το κκε ετσι και αλιως δεν κρινει αξια λογου για να ασχοληθει… σταματιστε καποιοι να συμπεριφερεστε σαν ορνεα και σαπροφιτα.
  αν δεν ειστε αξιοι να δημιουργισετε η δεν θελετε αγωνες και συνθηκες για τον σοσιαλισμο και μια δικαιη εργατικη κοινωνια παψτε να προσπαθητε να συκοφαντητε αυτους που ειναι αξιοι

 7. Λοιπόν αριστεροχαρούμενοι διαβάστε και αυτό το post και σταματήστε να λέτε μ@λ&κ*(ς..
  'Ελεος πια ευκαιρείς ψάχνετε..

 8. Η αποχώρηση οφείλεται σε πολιτικούς λόγους ή προσωπικούς; Αν οφείλεται σε προσωπικούς(π.χ. άρρωστος, κουρασμένος, οικογενειακοί λόγοι), απλώς να πει ότι φεύγει από το ΚΚΕ και να πάει στο σπίτι του για προσωπικούς λόγους. Αν σε πολιτικούς, τότε οφείλει να πει ποιοι είναι αυτοί. Υπάρχουν θέματα με συγκεκριμένα μέλη(χωρίς να τους κατονομάσει) και να απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα; Ιδεολογικοί άρα πρέπει να τους εκθέσει προς όλη την κοινωνία; Ας μας απαντήσει ο Χάλβατζης.

  Τα αφήνει όλα στο φλού. Δεν θα "μυρίσουμε τα νύχια μας" για να μαντέψουμε. Και αυτά τα γράφω αν και ψηφίζω ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ χωρίς διάθεση να «σπεκουλάρω» πάνω σε ενδεχόμενη κρίση της ηγεσίας του ΚΚΕ στην σχέση της με την βάση του κόμματος. Για μένα η ενότητα της αριστεράς είναι από τα κάτω, στην κοινωνία, στους εργατικούς αγώνες όπως π.χ. στο λιμάνι με τους ναυτεργάτες – λιμενεργάτες.

 9. Πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα σήμερα στο ΚΚΕ,με τα μισόλογα του Αλέκου,καταλάβαίνω ότι έχει δίκηο και αυτά είναι ο τρόπος και οι μεθοδοι που παίρνοντε οι αποφάσεις στην ηγεσία του κόμματος.
  Είναι αυτό μια πολύ καλή ευκαιρία να επνεξετάση τόσο η ηγεσία,ΠΓ και ΚΕ
  όσο και τα μέλη του κόμματος,να διορθώσει ωρισμένες αδυναμίες τόσο στο τρόπο όσο και στην ουσία των αποφάσεων.Η κριτική και αυτοκριτική στο κόμμα είναι απαραίτητη για να σταθεί ωφέλειμο στην αποστολή του.Από αυτή την άποψη αυτή η κουβέντα που γίνεται με αφορμή την φωναχτή αποχώρηση του Αλέκου,θα κάνει καλό στο κόμμα.
  Μην πετροβολάτε σύντροφοι.

 10. ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ…. "Ετσι ειναι τα κομματα νεου τυπου θα ηθελα να πω στον Σπυρο Χαλβατζη" ΣΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ…Μην παρεξηγηθω κιολας και με πουν και προβοκατορα…!! (Ακομα και οι δικοι μου)

 11. ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΗ Η ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ
  ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ
  ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΚΑΛΛΥΤΕΡΗΣ ΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

 12. kagemusha (μάλλον λάτρης του κουροσάβα θα είσαι και χαίρομαι)πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε δίχως ευαγγελικές αναφορές. Το ότι το κκε δεν έγινε γκε αποτελεί πάρα πολύ σημαντικό πλεονεκτήμα τόσο για το ίδιο όσο και για την εργαζόμενη τάξη.
  Από εκεί και πέρα όμως είναι υπερβολικά ως ανησυχητικά πίσω στα εξής:
  1. αποτίμηση πρόσφατου παρελθόντος (δεκαετια 80, 89-90)
  2. Η καλλιεργεια ενός προφίλ θρησκόληπτου, φανατισμένου κομμουνιστή ζηλωτή vs του επαναστατημένου κομμουνιστή με ανοιχτό πνεύμα και ουμανιστικό όραμα
  3. Φτωχές αναλύσεις και ασαφές περιεχόμενο σοσιαλιστικό περάσματος (λαικη εξουσια;)
  4. Ρόλος του κόμματος στις επαναστατικές και κυριως μετεπαναστατικές περιόδους.
  5. Για το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο ο Γκράμσι από το Λένιν. Πρώτα δημοκρατικός και μετά συγκεντρωτισμός…

 13. θεωρω την συγκριση που κανεις με την περιοδο του 89 τουλαχιστον ατυχη fRED ASTaiR. Οτι αφορα την πολυφωνια, την οποια το καταστατικο αλλα και μεσα απο στα οργανα κατι τετοια ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ, οχι απλα αναγραφεται, η επιστολη Χαλβατζη επιβαιβαιωνει την υπαρξη της. Δεν ειχαμε προσωπικες σχεσεις αλλα τον εχω γνωρισει και ειχαμε τις διαφωνιες μας. Αν το Ελληνικο Κομμουνιστικο Κομμα ειχε γινει Γαλλικο Κομμα θα εβλεπα καθε λογο αποχωρησης των κομμουνιστων απο ενα κομμα μονο κατ'ονομα κομμουνιστικο. Κατι τετοιο δεν συμβαινει και αρα απλως διακρινω πολιτικες διαφωνιες με την Κ.Ε. οι οποιες μπορει να υπαρχουν και με αλλους. Ομως ο Λενιν υπερασπιζομενος τον δημοκρατικο συγκεντρωτισμο ειχε πει, συμπυκνωνοντας την εννοια του στο εξης : "¨Ελευθερια λογου, ενοτητα στην δραση". Ετσι ειναι τα κομματα νεου τυπου θα ηθελα να πω στον Σπυρο Χαλβατζη. Ομως τα ξερει. Σεβαστη καθε αποφαση του. Δεν σταματει να ειναι αγωνιστης, ομως ο Λενιν μαλλον θα τον κατακεραυνωνε…

 14. Καλά έκανε το παιδί και αποχώρησε. Ελπίζω να μην ξεπέσει σε μικροαστικές ιδέες τύπου ΝΑΡ και Ανταρσύα και να κοιτάξει πως μπορεί να προωθήσει την ταξική πάλη. Το ότι έφυγε απο το "Κ"ΚΕ δείχνει ότι τον νοιάζει η υπόθεση του Κομμουνισμού και όχι αν το κόμμα στο οποίο βρίσκεται είναι "ενωτικό" ή πολυάριθμό. Αν λοιπόν δεν θέλει να πάει σπίτι του ας κοιτάξει ποιοι είναι που μπορούν να τον εκφράσουν. Ετσι και αλλιώς οι οργανώσεις που υπερασπίζονται το μαρξισμο-λενινισμό είναι 2-3.

 15. Kομμουνιστής στον 21ο αιώνα και μέλος του ΚΚΕ είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Αν έτσι είδε τα πράγματα ο σύντροφος Αλέκος Χαλβατζής, τότε καλώς αποχώρησε γιατί ο αγώνας για τον σοσιαλ-, κομμουν-, ουμαν-ισμό του 21ου αιώνα χρειάζεται άλλο όραμα και άλλα αναλυτικά εργαλεία της σύγχρονης πραγματικότητας και σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται αραχνιασμένα κρανία σαν την Αλέκα και το Σπύρο Χαλβατζή που υπογράφουν Λίβανους, Γκαζέρτες και Βάρκιζες, βολεύονται ως καθεστωτική αριστερά και περιμένουν ακόμα τον κόκκινο στρατό να τους παραδώσει την εξουσία του κρατικού καπιταλισμού και των γκούλακς.
  Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί , αφού έφυγε, μασάει τα λόγια του …

 16. Δε θα σχολιάσω το κείμενο του αλέκου χαλβατζή. Πρόκειται για άνθρωπο εξαιρετικού ήθους και φαίνεται πολλαπλά από το κείμενό του. Ειδικά όταν δεν εκθέτει σε τίποτα το κόμμα απ όπου αποχώρησε.
  Αλλά δεν καταλαβαίνω τους άνωθεν σχολιαστές…
  τι σημαίνει κύριε καγκεμούσα μέχρι τέλους; Κάτι τέτοια έλεγε και η σημερινή ηγετική ομάδα το 89.μέχρι τέλους…
  Το να εκθέτεις και να παλεύεις τις απόψεις σου σε ένα κομματικό σχηματισμό είναι αναγκαίο και απαιτούμενο. Αφήστε τον καθένα με τις αποφάσεις που παίρνει και σκεφτείτε πόσοι από τους συντρόφους σας όχι παλεύουν τις ιδέες τους αλλά ανοίγουν έστω και το στόμα τους.
  Αυτό δυστυχώς ισχύει σε κάθε πολιτικό χώρο από το κκε μέχρι την αναρχία. Και δυστυχώς όταν λείπει η πολυφωνία, η κατάθεση άποψης και η οριζόντια λήψη αποφάσεων τότε μιλάμε για μικροκοινωνιογένεση αντιδημοκρατικών δομών και οπισθοχώρηση της πολιτικοποίησης.

 17. Πράγματι σε αυτή την επιστολή δεν κατάλαβα τους λόγους της αποχώρησης. Η αναφορά της εκτροπής του ΚΚΕ από τις αρχές του Μαρξισμού.. σε τι συνίσταται..; Μάλλον για την ενημέρωσή μας και τη γνώση-κριτική μας θα έπρεπε να είναι πιο σαφή και συγκεκριμένα τα επιχειρήματα. Βέβαια η απόφαση δείχνει οτι δε ¨λειτουργεί¨ ο νεποτισμός κι η καριερίστικη αντίληψη μέσα σε αυτό το κόμμα εν αντιθέσει με τα περισσότερα κι αυτό είναι θετικό.. Δε παίρνω θέση υπέρ ή κατά, απλά ως απλός πολίτης θα ήθελα να ξέρω για να αποκτήσω και κρίση..

 18. τολμη και τσαγανο εχει αυτος που πηδαει απο το καραβι οταν θεωρει κιολας οτι βουλιαζει…???? Μας μπερδεψες… Ενταξει μπορει να χαιρεσται οσο θελετε αλλα να ειστε τουλαχιστον ακριβεις. Ουτε τολμη ουτε αρετη ουτε τσαγανο. Ειχε υποχρεωση να συνεχισει να παλευει απο μεσα. Μεχρι τελους. Αλλα στο τελος τελος διαβαστε καλυτερα και την ανακοινωση του. Δεν ειναι για να χαιρεσαι Ανωνυμε 2

 19. ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΒ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *