7,5 εκ. κρατικό χρήμα για επαγγελματίες “εθελοντές”. Ο ρόλος Ε. Στυλιανίδη και Κ. Αρβανιτόπουλου

image002Σκεφθείτε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, σε ηλικία 20-22 χρόνων, σχεδόν επαγγελματίες της πολιτικής, που στήνει μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση και αναλαμβάνει δράσεις σε όλο τον κόσμο, με πολύ θεαματικούς τίτλους. Η ίδια ομάδα έχει επίσης μια εταιρία που δηλώνει την ίδια έδρα και τα ίδια τηλέφωνα με τη ΜΚΟ, αποτελείται από τους ίδιους ανθρώπους και οι δράσεις της είναι το ίδιο αόριστες και περισπούδαστες με αυτές της ΜΚΟ.

Στα ταμεία της ΜΚΟ μπαίνουν εκατομμύρια για τον πόνο του άλλου, όπως άλλωστε και στης εταιρίας. Η ΜΚΟ και η εταιρία εμφανίζουν δράσεις, πληρώνονται, και αυτές οι δραστηριότητες καταγράφονται ως έργα στο βιογραφικό της ομάδας. Από κατασκευή σχολείων στη Σρι Λάνκα μέχρι συμβουλές επικοινωνίας σε ελληνικούς δήμους. Η ομάδα καταφέρνει να καταλαμβάνει κυβερνητικά πόστα και θέσεις συμβούλου για τη σωτηρία του ελληνικού κράτους, πλην αυτής του τρίτου κόσμου. Διαπρέπει επίσης σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, από μπαρ μέχρι παραγωγή ρεύματος με χρήση φωτοβολταϊκών. Ενώ είναι γνωστή η στενή σχέση της ομάδας με τους υπουργούς Ευριπίδη Στυλιανίδη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, είναι άγνωστο το συνολικό ποσό που έχει εισπράξει για την καθόλου απτή δραστηριότητά της.

Πρόκειται για μια τεράστια απάτη με πολιτική κάλυψη, από αυτές που ερευνούν οι εισαγγελείς, ή για μια θαυματουργή ομάδα που την αξία της δεν καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι; Είναι δύσκολο να δοθεί απάντηση, αφού δεν υπάρχουν ούτε καν τηλέφωνα και ιστοσελίδες της ΜΚΟ, που εισέπραξε εκατομμύρια από το κρατικό χρήμα, για να ρωτήσει κάποιος.

image004

Η ιστοσελιδα της MKO, η οποία πλέον, όπως και τα περισσότερα στοιχεία αυτής, έχουν εξαφανιστεί από το διαδίκτυο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το περιοδικό ΚΛΙΚ έκανε ένα διθυραμβικό αφιέρωμα σε δύο νεαρούς πολιτικούς επιστήμονες, οι οποίοι μάλλον ήταν άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Επρόκειτο για τον Παντελή Σκλιά και τον Άγγελο Λάσκαρη, ιδρυ¬τές της ΜΚΟ Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκή Προοπτική. Η δημοσιογράφος τους συνάντησε στην έδρα της οργάνωσης στην Κυψέλη και γράφει μάλλον εντυπωσιασμένη στον πρόλογο της: «Η φωτογραφία των κυρίων Σκλιά και Λάσκαρη στο γραφείο τους στο κέντρο της Αθήνας είναι η φωτογραφία δύο πολιτικών επιστημόνων στο χώρο εργασίας τους. Σ’ ένα νεοκλασικό της Κυψέλης. Τον υπόλοιπο χρόνο τους επισκέπτονται γηροκομεία στο Εκουαδόρ. Ή συζητούν για τον οικολογικό τουρισμό στην Ντομίνικα».

Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ γοητευτική εικόνα δύο νεαρών που έχουν αφιερωθεί στη σωτηρία του κόσμου, διαπνεόμενοι από έναν κοσμοπολιτισμό εθελοντισμού και αυταπάρνησης. Τα επόμενα χρόνια η οργάνωση των δύο (αυτό και αν είναι γοητευτικό) φαίνεται να έχει εισπράξει 7,5 εκατομμύρια από το ΥΠΕΞ, την περίοδο που ήταν υπουργός ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, στενός φίλος της ΜΚΟ και των ιδρυτών της. Η προνομιακή σχέση με τον Στυλιανίδη, τη ΝΔ, αλλά και τον έτερο υπουργό Αρβανιτόπουλο, δεν είναι από μόνη της ενοχοποιητική για την οργάνωση. Το ερώτημα είναι πού πήγαν τα χρήματα αυτά και αν ποτέ ερευνήθηκαν οι δραστηριότητες της ομάδας μέσα και έξω από τη ΜΚΟ.

Ήρωες γαλάζιου παραμυθιού

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια ανώνυμη εμπορική διαφημιστική εταιρία με την ονομασία Ευρωπαϊκή Προοπτική. Ιδρύθηκε το 1997 και στο διοικητικό της συμβούλιο ήταν ο Παντελής Σκλιάς, ο Άγγελος Λάσκαρης και ο αδελφός του Γιώργος. Περιέργως η εταιρία είχε το ίδιο όνομα με τη ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική. Μία ακόμη σύμπτωση ήταν πως τα μέλη του ΔΣ της διαφημιστικής εταιρίας Ευρωπαϊκή Προοπτική ήταν και μέλη της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική. Έως το 2005 η ΜΚΟ και η διαφημιστική συμπορεύονται με το ίδιο όνομα. Το 2005 η διαφημιστική μετονομάζεται σε Ψήφος, και αποχωρεί ο Παντελής Σκλιάς, ο οποίος αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς.

Το 2009 η διαφημιστική μετονομάζεται και πάλι σε VOTE ADDED VALUE CONSULTING HOUSE. Η εταιρία VOTE αναλαμβάνει έργα συμβουλευτικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα σε διάφορους δήμους και περιφέρειες, όπως στην Κομοτηνή, στη Μάνδρα, στο Αλιβέρι, στην Κατερίνη κλπ. Τη VOTE στελεχώνουν οι Αγγελος Λάσκαρης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Γιώργος Μακρυγιάννης, Γιώργος Γαλανός, Αλεξάνδρα Εμιρζά, Κωνσταντίνο Δουβή, όλοι τους και στελέχη της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική. Στην Κομοτηνή η δημοτική κίνηση «Σπάρτακος» δημοσιοποιεί στοιχεία που κάνουν λόγο για σκάνδαλο με την εταιρία VOTE. Σύμφωνα με τους δημοτικούς συμβούλους, η εταιρία πήρε με τιμολόγια που κόπηκαν ή στα στοιχεία της ή στα στοιχεία των ανθρώπων της 6οο.οοο ευρώ για να προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου στον τότε δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη.

«Ένα τσούρμο επικοινωνιολόγοι και άλλες ειδικότητες έπαιρναν χρήματα για να πουλήσουν αέρα κοπανιστό. Οι δραστηριότητες ήταν όλες αόριστες και μη ελεγχόμενες. Από ηλεκτρονικά γκάλοπ στην πόλη μέχρι συμβουλές επικοινωνίας. Τμήμα των χρημάτων δινόταν για τις υπηρεσίες που περιέγραψα σε εταιρίες που είχαν ίδια διεύθυνση με τη VOTΕ» λέει ο Νεκτάριος Δαπέργολας από τον «Σπάρτακο», που είχε σηκώσει το βάρος των καταγγελιών, που δεν οδήγησαν όμως σε καμία εισαγγελική παρέμβαση.  Στα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας αποδεικνύεται πως η ομάδα της VOTE, η οποία αποτελεί και ομάδα της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική έχει πραγματικά πάρει 590.000 τον δήμο Κομοτηνής. Ανάμεσά τους βέβαια ο Αγγελος Λάοκαρης και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος οι οποίοι ήταν οι βασικοί άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Προοπτικής.

 Αναπτυξιακοί και εκδημοκρατιστές με χρυσάφι

Σε μια παράλληλη δράση, η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική, που προφανώς είναι η δράση των ίδιων ατόμων της εταιρίας VOTE, από το 2000 έως το 2010 παίρνει συνολικά 7.516.582,47 ευρώ για τις δράσεις που αναπτύσσει. Το μεγάλο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων είναι την περίοδο που στο ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ο φίλος από τα παλιά και την Κομοτηνή Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η Ευρωπαϊκή Προοπτική παίρνει στη θητεία του φίλου Στυλιανίδη 4 εκατομμύρια ευρώ.

image006

Έχει σημασία όμως πού πάνε αυτά τα χρήματα. Αν πιστέψουμε το βιογραφικό του ίδιου του Παντελή Σκλιά, τότε αυτές είναι μερικές από τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Προοπτικής:

• Οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση άνεργων νέων στη Μολδαβία.

• Αδελφοποιήσεις ελληνικών πόλεων με αντίστοιχες της ρωσικής ομοσπονδίας.

• Σύσταση Παρατηρητηρίου Απασχόλησης στο Επιμελητήριο της Adygeia.

• Εκπαίδευση εκπαιδευτών δημόσιων υπαλλήλων σε τεχνικές αυτοδιαχείρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του Pyatigorsk.

• Δράσεις βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στον Ισημερινό.
• Δράσεις βιώσιμης οικονομικής και κοι-νωνικής ανάπτυξης στη Δομίνικα.
• Δράσεις βιώσιμης οικονομικής και κοι-νωνικής ανάπτυξης στην Μπελίζ.
• Δράσεις Οικονομικής Ανάπτυξης στη Σρι Λάνκα.
• Προώθηση της απασχόλησης στη Ζιμπάμπουε.
• Προώθηση της απασχόλησης στην Ουγκάντα.
• Ενίσχυση του εθνικού δικτύου ΜΚΟ στην Τανζανία.
• Προώθηση της γυναικείας απασχόλη¬σης στην Κένυα.
• Δράσεις για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην Μπελίζ.

Το έργο του εκδημοκρατισμού και της ανάπτυξης στη μακρινή Ουγκάντα, η κοινωνική ανάπτυξη στην Μπελίζ και το δίκτυο των ΜΚΟ στην Τανζανία ίσως να είναι ταυτισμένα με τον κύριο Σκλιά και την ανθρωπιστική παρέα του, στην απλή πραγματικότητα ωστόσο όλα αυτά είναι αναπόδεικτα. Ποιος και πώς αλήθεια να μετρήσει πόσο προχώρησε η ευαισθησία και η γυναικεία απασχόληση στην Κένυα; Στην ΥΔΑΣ, την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ για τις ΜΚΟ, εκατομμύρια παραστατικά και αποδείξεις σε σουαχίλι ή τη γλώσσα των Εσκιμώων, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί ο καθένας ως αποδείξεις δαπανών, σίγουρα δεν είναι απόδειξη για έργο. Κανένας έλεγχος και καμιά πραγματική πιστοποίηση έργου δεν έχει γίνει από το ΥΠΕΞ για τις χιλιάδες των οργανώσεων που πούλαγαν ανθρωπισμό εισπράττοντας εκατομμύρια και επιδίδονταν στην αλληλεγγύη του σαλονιού ροκανίζοντας κρατικά κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Προοπτική, σε μία των περιπτώσεων, την οποία είχαμε αναφέρει στο τεύχος  18 (Δεκέμβριος 2012), η οργάνωση είχε αναλάβει την ανακατασκευή η σχολείων στην περιοχή που έπληξε το τσουνάμι το 2004.  Το κόστος, όπως ανέφερε στο site της, ήταν 1.300.000 ευρώ. Δηλαδή το κόστος για την ανακατασκευή κάθε σχολείου ήταν 200.000 ευρώ περίπου. Μια άλλη οργάνωση ωστόσο, οι «Γιατροί Καρδιάς», έχτισαν σχολεία στην ίδια περιοχή με κόστος 8ο.οοο ευρώ, όπως φαίνεται από τις αποδείξεις που παρέδωσαν στο ΥΠΕΞ. Σε αυτή την αποκάλυψή μας ο Παντελής Σκλιάς είχε απαντήσει πως τα νούμερα δεν ήταν αυτά, αλλά όταν του διευκρινίσαμε πως αυτά αναγράφουν στο ίδιο το site της Ευρωπαϊκής Προοπτικής, απάντησε πως δεν θυμόταν. Μετά από λίγο το site έπεσε.

Υπαρκτό χρήμα,ανύπαρκτες οργανώσεις και εταιρίες

Τι είναι αυτό που αποδεικνύει τη δράση της οργάνωσης Ευρωπαϊκή Προοπτική; Όσα αναγράφουν τα μέλη της στα βιογραφικά τους; Τα ανεξέλεγκτα παραστατικά σε εξωτικές γλώσσες; Τα έργα με τους εντυπωσιακούς τίτλους; Είναι δυνατόν μια οργάνωση που πρόσφερε εθελοντική υποτίθεται εργασία εισπράττοντας 7,5 εκατομμύρια μόνο από το ΥΠΕΞ (δεν ξέρουμε ακόμη τι ποσά δόθηκαν από άλλα υπουργεία) να εξαφανίζεται όταν αρχίζουν τα δημοσιεύματα; Η Ευρωπαϊκή Προοπτική, παρά την αυτοθυσία που επικαλούνται τα μέλη της και την πλούσια επιχορήγηση, δεν υπάρχει πουθενά. To site στο οποίο διαφημιζόταν η έντονη ανθρωπιστικ δράση της (www.europers.gr) είναι στα χέρια κάποιων που διαφημίζουν κουζίνες.

Δεν υπάρχει καμιά καταχώρηση τηλεφώνου η οποία να παραπέμπει στην οργάνωση. Γενικώς δίνεται η εντύπωση πως η διαδικτυακή της παρουσία υπήρξε όσο υπήρχε και η ανάγκη να δικαιολογεί στον εικονικό κόσμο του ίντερνετ τις εύηχες δράσεις.

Εντυπωσιακό είναι πως την ίδια ακριβώς εξέλιξη έχει και η σχετιζόμενη με την Ευρωπαϊκή Προοπτική εταιρία, VOTE ADDED VALUE CONSULTIN HOUSE. Παρότι εμφανίζεται ως διαφημιστική και δημοσκοπική εταιρία, που εισέπραξε μάλιστα από το δημόσιο εκατομμύρια, από δημάρχους της ΝΔ, δεν έχει καμία καταχώρηση στο ίντερνετ. Η σελίδας της www.voteav.com έχει επίσης πέσει, και η σχέση εταιρίας και ΜΚΟ πιστοποιείται πλέον μόνο από τα στοιχεία που έχουμε σώσει στο παρελθόν. Η VOTE εμφανίζεται να έχει ως εταιρική δραστηριότητα δημοσκοπήσεις για συγκεκριμένα site. Παρ’ όλα αυτά, κάποιος που ενδιαφέρεται να κάνει ένα γκάλοπ μαζί της δεν μπορεί να την βρει. Η εταιρία έχει εγγραφεί στο παρελθόν στα μητρώα των εταιριών δημοσκοπήσεων με αριθμό μητρώου 43, χωρίς ωστόσο να είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς. Από τα στοιχεία που έχει δηλώσει φαίνεται πως μέτοχοι της είναι ο Άγγελος Λάσκαρης με ποσοστό 55%, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με 15%, ο Γιώργος Λάσκαρης με 15% και ο Ζαχαρίας Τίγκας με 15%.

ΜΚΟ και εταιρία έσσονται εις σάρκα μία

Ο μοναδικός τρόπος για να βρει κάποιος στοιχεία για τη VOTE είναι να πληκτρολογήσει το ΑΦΜ της, το οποίο μπορεί να βρει από τα άφθονα έργα του δημοσίου που συνεχίζει να παίρνει. Η αναζήτηση στοιχείων που αντιστοιχούν στο ΑΦΜ οδηγεί στο ότι η εταιρία έχει διεύθυνση στην οδό Κονίτσης 4-6 στην Αθήνα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ως τηλέφωνο της εταιρίας εμφανίζεται το 2102754050, το οποίο δεν είναι άλλο από το τηλέφωνο που δήλωνε επισήμως στο site της η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Προοπτική. Εν ολίγοις, η ΜΚΟ με την εταιρία VOTE εμφανίζονται να έχουν ίδια τηλέφωνα, να αποτελούνται από τους ίδιους ανθρώπους και βέβαια να ευνοούνται με τον ίδιο τρόπο μέσω της διοχέτευσης δημόσιου χρήματος. Τα στοιχεία τους εξαφανίζονται με τον ίδιο τρόπο, όταν το πάρτι τελειώνει. Το πιο σημαντικό όμως κοινό στοιχείο είναι πως όσοι αποτελούν αυτό το σύστημα έχουν σχέσεις με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά κυρίως με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Οι περισσότεροι είναι σύμβουλοι του, ενώ ο Αγγελος Λάσκαρης έχει καταγγελθεί πως κατά καιρούς εκτελεί χρέη υπουργού. Το πόσο νόμιμο και ηθικό είναι ένας σύμβουλος υπουργού να παίρνει με την εταιρία σχεδόν φάντασμα δουλειές του δημοσίου ή να κάνει δημοσκοπήσεις, αυτό οφείλει να το βρει ο εισαγγελέας, μαζί με το χρήμα που εξαφανίστηκε.  

Πηγή: Των Κώστα Βαξεβάνη, Νίκου Ανδριόπουλου – Hot Doc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *