Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών – Αναγνώριση των ιδιωτικοποιήσεων

Με ψήφους  76 κατά και 61 υπέρ, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα σχετικά με τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την επανάκτηση επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, και την προοδευτική φορολόγηση προς όφελος των φτωχότερων στρωμάτων. Στην ψηφοφορία απέφυγαν να συμμετάσχουν, απουσιάζοντας, δεκάδες μέλη της Κ.Ε. που συντάσσονται με την πλειοψηφία.

Η απόρριψη της τροπολογίας -έστω και με μικρή πλειοψηφία- συνιστά προφανή παρέκκλιση από τη σχετική απόφαση του περσινού Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία, άλλωστε, βασίστηκε και η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας.

SYRIZAΣτη συνεδρίαση της Κ.Ε. τέθηκε και το ζήτημα των συμμαχιών του κόμματος, για το οποίο επίσης είχε καταθέσει πρόταση η Αριστερή Πλατφόρμα, υποστηρίζοντας ότι «…δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συνεργασία με δυνάμεις που ναι μεν αποχωρίζονται σήμερα από το μνημονιακό μπλοκ θολά και καιροσκοπικά -ζητώντας ταυτόχρονα την ’συνέχιση των μεταρρυθμίσεων’ και ξιφουλκώντας με τον ’λαϊκισμό’ – αλλά δεν ασκούν ούτε μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την καταστροφική κοινωνικά ’θέση ευθύνης’ που κατέλαβαν ή υποστήριξαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όπως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να ξαναστήσουμε το φθαρμένο ηγετικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος και ιδίως του ΠΑΣΟΚ, κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση».

Στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας απευθυνόταν ευρύ κάλεσμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «…απευθύνουμε συγκεκριμένο κάλεσμα να παραμερίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας, σε όλες και σε κάθε μια ξεχωριστά, στις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας, στους αριστερούς σοσιαλιστές, στις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Σε όλους όσους συνειδητοποιούν ότι πρώτιστο καθήκον τώρα είναι να αποτρέψουμε την καταστροφή…».

Η απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα παραπέμφθηκε για αργότερα και όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας  «όλα θα αποφασιστούν στην ώρα τους».

Πηγή: efsyn.gr

 

Μία απάντηση στο “Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών – Αναγνώριση των ιδιωτικοποιήσεων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *