Κώστας Κοτζιάς: ο κομμουνιστής συγγραφέας

κοτζιαςΠέθανε σαν σήμερα, στις 5 Νοεμβρίου 1979, ο συγγραφέας και αγωνιστής του κομμουνιστικού κινήματος Κώστας Κοτζιάς.

Ο Κώστας Κοτζιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1921. Αδερφός του είναι ο επίσης συγγραφέας Αλέξανδρος Κοτζιάς. Η οικογένειά του ήταν εύπορη, καταστράφηκε όμως οικονομικά κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς είχε προηγηθεί και ο θάνατος του πατέρα ήδη από το 1936. Αν και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διέκοψε τις σπουδές του στον τελευταίο χρόνο και στράφηκε στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στο ΚΚΕ. Το 1946 συνεργάστηκε με το περιοδικό της Αριστεράς “Ελεύθερα Γράμματα” και δημοσίευσε το θεατρικό έργο “Το Ξύπνημα”, που παραστάθηκε από τον εαμικό θίασο των Ενωμένων Καλλιτεχνών, με τον Αιμίλιο Βεάκη. Στη συνέχεια (1947) συνεργάστηκε με την Ομάδα των Νέων Λογοτεχνών στην έκδοση του περιοδικού “Θεμέλιο”.

Υπήρξε συνιδρυτής του Ρεαλιστικού Θεάτρου (1949) μαζί με τον Γιώργο Γιαννίδη, στο οποίο λειτούργησε και ως σκηνοθέτης (στο “Σχολείο γυναικών” του Μολιέρου), ενώ άλλα θεατρικά έργα του ανέβασε ο θίασος του Τζαβαλά Καρούσου. Ανέλαβε τη στήλη της θεατρικής κριτικής στις εφημερίδες “Δημοκρατική” (1950) και “Δημοκρατικός” (1951). Συνεργάστηκε επίσης με τις εφημερίδες “Ανεξάρτητος Τύπος”, “Αυγή”, “Ριζοσπάστης” (μετά τη μεταπολίτευση ως ανταποκριτής στη Ρωσία) και με το περιοδικό “Επιθεώρηση Τέχνης”.

Μετά την επιβολή της δικτατορίας του 1967 κατέφυγε στη Μόσχα, από όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί μέχρι τη Μεταπολίτευση η ελληνική ιθαγένεια. Μετά το 1974 η ζωή του μοιράστηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, όπου πέθανε το 1979.

Κορυφαίο έργο του Κώστα Κοτζιά  θεωρείται “Ο καπνισμένος ουρανός”, που τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο του Δήμου Αθηναίων. Συνολικά η πεζογραφική του παραγωγή αποτελείται από πέντε μυθιστορήματα, τα δύο από τα οποία  (“Επί εσχάτη προδοσία” και “Αίγιστος”) με θέμα εμπνευσμένο από την υπόθεση Πλουμπίδη. Ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνική μετάφραση, τις διασκευές λογοτεχνικών έργων για το θέατρο. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, σουηδικά, τσέχικα, ρωσικά, ουγγρικά και βουλγάρικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *