Πανουσιάδας το ανάγνωσμα

image002Του Γ. Γ.

Τι τελευταίες εξελίξεις στην … Πανουσιάδα που μας προέκυψε -και η οποία θα έχει και συνέχεια- μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που παραθέτουμε καθώς και σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του “Βήματος”.

Ποια είναι η δική μου αίσθηση διαβάζοντας το αρχικό κείμενο που πυροδότησε το όλο θέμα; Πέρα του ότι «Ο Πανούσης είναι ικανός και να γυρίσει τσόντα στη Σειρήνα για να είναι στην επικαιρότητα» όπως γράφει φίλος στο f/b- είναι ότι ο πρώην υπουργός προστασίας του συστήματος ζήλεψε την «δόξα» του Μπουμπούκου, του Λιακόπουλου και των υπολοίπων που πουλάν τηλεοπτικά την έντυπη σαβούρα τους. Επειδή όμως δεν τον «παίρνει» να παρουσιαστεί σαν τηλέμπορας επιχειρεί να το κάνει με έμμεσο τρόπο σερβίροντας παράλληλα και «αποκαλύψεις». Και ρισκάρω την εκτίμηση ότι τελικά όλα αυτά θα αποδειχθούν μια “φούσκα”. Διαφήμιση στο νέο του βιβλίου ήθελε να κάνει ο Γ. Πανούσης, είπε και κάποιες “πιασάρικες” ανοησίες εξασφαλίζοντας την τζούρα του σαν πρεζόνι της δημοσιότητας που είναι και από κει και πέρα “μηδέν εις το πηλίκον”.

Ας τα πιάσουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Η ουσία του τρισέλιδου δημοσιεύματος του θέματος που δημοσίευσε η φυλλάδα του κομιστή είναι ότι ο Γ. Πανούσης «συνέγραψε ένα βιωματικό πολιτικό θρίλερ, οι σκηνές του οποίου ξεπερνούν και την πιο οργιώδη κινηματογραφική φαντασία των αστυνομικών μυθιστορημάτων» και το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία. Ο τίτλος του βιβλίου πιθανότατα θα είναι «Αστυνομικές –κοινωνικοπολιτικές μυθ –ιστορίες» και μέσα θα υπάρχουν διηγήματα από την εποχή Μπέκα της δεκαετίας του ’60 μέχρι το κοντινό μέλλον. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το «πόνημα» του Πανούση ουσιαστικά «φωτογραφίζει» άτομα που είχαν καταστρώσει σχέδιο «πολιτικής και φυσικής εξόντωσης» του αλλά κανείς απ’ αυτούς που υποτίθεται φωτογραφίζει δεν μπορούν να στραφούν εναντίον του δικαστικά αφού αναφέρονται «σε ένα μυθιστόρημα» όπως λέει χαρακτηριστικά, ο πρώην υπουργός.

Μιλώντας στο “Βήμα” ο πρώην υπουργός γίνεται ποιο συγκεκριμένος.

Μέλη της κυβέρνησης ήταν ενήμερα των καταγγελιών του.

* Αυτοί που τον απείλησαν δεν είναι ούτε υπουργοί, ούτε βουλευτές, αλλά ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ορισμένες από τις απειλές εναντίον του έγιναν εγγράφως και επωνύμως και έχουν παραδοθεί στον διοικητή της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτη, ο οποίος και αυτός είναι ενήμερος της όλης υπόθεσης.

* Δεν υπάρχουν απειλές από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσχώρησαν στο κόμμα του Π. Λαφαζάνη.

Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς απ’ αυτά; Οτι πολύ λάδι και τηγανίτα τίποτα. Είναι φαιδρότητα να πιστέψει κάποιος ότι υπήρξαν ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που  “εγγράφως και επωνύμως” του απείλησαν την ζωή. Είπαμε ότι οι Συριζαίοι δεν διακρίνονται για την ευφυΐα τους αλλά είναι τρελό να έφταναν και σ’ αυτό το σημείο.

Ας δούμε ένα εκτενή απόσπασμα από το δημοσίευμα που υπογράφουν Δημήτρης Πώποτας και Αρια Καλύβα, στο “Πρώτο Θέμα” και συνεχίζουμε τον σχολιασμό.

***

Σχέδιο πολιτικής και φυσικής εξόντωσης του αποκαλύπτει ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μέσα από ένα βιωματικό πολιτικό θρίλερ που συνέγραψε, οι σκηνές του οποίου ξεπερνούν την πιο οργιώδη κινηματογραφική φαντασία των αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Οι αποκαλύψεις του καθηγητή Εγκληματολογίας ο οποίος κλήθηκε να διαχειριστεί τις υποθέσεις της Αστυνομίας αλλά και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας κατά την πρώτη περίοδο της συγκυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΑ, καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές καθώς στο σχέδιο εναντίον του πρωταγωνιστούν όχι μόνο άνθρωποι του υπόκοσμου από τον χώρο των ποινικών και της τρομοκρατίας, αλλά και κυβερνητικά στελέχη της «Πρώτης φοράς Αριστερά».

To πιο εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ο τέως υπουργός αφήνει σαφώς να εννοηθεί και στο κείμενο του αλλά και στη συνέντευξη του στο «ΘΕΜΑ» ότι γνώστης όλου του ασύλληπτου πολιτικο-αστυνομικού παρασκηνίου που σχετίζεται και με οικονομικές δοσοληψίες, τις κατά το κοινώς λεγόμενο μίζες, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο με έμμεσο τρόπο… ευχαριστεί επειδή τον απομάκρυνε από το πόστο του.

Κι αυτό, καθώς, όπως δηλώνει, θεωρεί ότι μ ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να έπαψε να αποτελεί στόχο για τους διασυνδεμένους με το πολιτικό προσωπικό τροφίμους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων που αποθρασυνόμενοι συνεχίζουν το εγκληματικό τους έργο ακόμη και όταν βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών.

Ενώ εξ ίσου τεράστια εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα πρόσωπα που καταγγέλλει ο κ. Πανούσης -περιγραφικά στο «πόνημά» του που πρόκειται σύντομα να δει το φως της δημοσιότητας αλλά ονομαστικά στην εκδοχή που, για λόγους προστασίας της προσωπικής του ασφάλειας και της οικογένειας του, κατέθεσε σε συμβολαιογράφο (!)- παραμένουν και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

Η δημοσιοποίηση το άμεσος προσεχές διάστημα του συγκλονιστικού, αν και ευσύνοπτου-μόλις εννέα σελίδων- κειμένου του κ. Πανούση, στο οποίο καταγράφεται σε αδρές γραμμές η συνωμοσία εκ βάρος του, αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό καθώς πρόσωπα υπεράνω υποψίας που κινούνται στα σαλόνια της Εξουσίας θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις ανάρμοστες σχέσεις τους με τον υπόκοσμο των φυλακών και τους κάθε λογής προστάτες τους στους πολυπλόκαμους μηχανισμούς της , εξουσίας. «Εχουν χάσει ήδη τον ύπνο τους γιατί ξέρουν ότι ξέρω», επισημαίνει ο τέως υπουργός και προσθέτει:« Το ερώτημα είναι ως που μπορεί να φτάσουν. Εγώ πάντως τους ξέρω ονομαστικά. Και περιμένω να δω τι Θα κάνουν». Ο κ. Πανούσης υποστηρίζει ότι όλο το διάστημα της θητείας του είχε στοχοποιηθεί. Κάποιοι, τους οποίους δεν αναφέρει αλλά ουσιαστικά φωτογραφίζει, φρόνησαν να του φορτώσουν όλα τα κακώς κείμενα για όσα συνέβαιναν ακόμη και σας φυλακές και να τον καταντήσουν κόκκινο πανί για τους κρατούμενους.

Το κείμενο των 9 σελίδων

«Οταν τελείωσα τη θητεία μου, έγραφα ένα αστυνομικό κείμενο, που στην ουσία είναι οι 7μήvες στο υπουργείο. “Αποκλείεται να το δημοσιεύσεις!” μου λέει η σύζυγός μου, διότι εγώ αυτά που γράφω τα δείχνω να τα ζουν εκείνη και τα παιδιά μου, για να δω την πρώτη ματιά του αναγνώστη, αλλά όχι του φίλου, θέλω μια ψυχρή ματιά, αντικειμενική». Ετσι ξεκινά την αφήγησή του ο κ. Πανούσης για τις πρώτες κινήσεις που έκανε μετά την προκήρυξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Τι περιέχει, όμως ,αυτό το κείμενο και γιατί θα προκαλέσει αλυσιδωτές αναδράσεις; «Το κείμενό μου καθιστά φανερό τι έχει γίνει. Τι έχει γίνει δηλαδή στο παρασκήνιο. Όχι στο προσκήνιο. Τι έχει γίνει με την τρομοκρατία, πού υπάρχουν διασυνδέσεις πολιτικών με την τρομοκρατία και με ποιον τρόπο αυτοί οι πολιτικοί απειλούν εμένα. Γιατί απειλούν τη ζωή μου», εξηγεί. Η υπόθεση δείχνει σοβαρή για να μείνει ως ένα απλό αφήγημα στα συρτάρια του γραφείου του. Για τον λόγο αυτό, όπως αποκαλύπτει, «όλο αυτό το έβγαλα και μάλιστα με ονόματα το έδωσα σε συμβολαιογράφο. Οσο για το διήγημα, γύρισε και μου είπε η γυναίκα μου: “Μα αυτός είναι ο τάδε! Θα σου κάνουν μήνυση“. Κι εγώ τις απάντησα: “Πώς Θα μου κάνουν μήνυση; Επειδή έγραψα ένα… μυθιστόρημα;”».

Προς το παρόν οι κινήσεις του τέως υπουργού δείχνουν ότι απλά περιμένει. Για τον λόγο αυτό δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των εννέα σελίδων με τα ονόματα και τις περιγραφές που έστειλε στον συμβολαιογράφο. Στην ερώτηση γιατί έδωσε το κείμενο σε συμβολαιογράφο και όχι στις αρμόδιες αρχές, επισημαίνει ότι σε αυτή τη φάση «δεν τα έχω καταθέσει στον εισαγγελέα. Είναι μια μορφή ασφάλειας. Αν συμβεί κάτι κακό σε μένα να ξέρουν τι έχει συμβεί».

***

Ας προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το τουρλουμπούκι που διαβάσαμε παραπάνω. Αρχικά να πούμε ότι η πρώτη αίσθηση που σου δημιουργείτε είναι ότι ο Γ. Πανούσης χρησιμοποιεί τους δημοσιογράφους σαν «ντουντούκες» για να διαφημίσουν το υπό έκδοση βιβλίο του. Αλλά αυτό ας το προσπεράσουμε. Το βασικό είναι ότι ο πρώην υπουργός Μπάτσων και καταστολής απευθύνει δημόσιες κατηγορίες που θα τις χαρακτήριζε κάποιος σοκαριστικές αν τις έπαιρνε στα σοβαρά.

Είναι δυνατόν ο Πανούσης να κάνει λόγο ότι «Πολιτικοί που έχουν σχέση με τρομοκράτες απειλούν την ζωή μου» εμπλέκοντας μάλιστα τον ίδιο τον πρωθυπουργό ισχυριζόμενος ότι γνωρίζει «όλο το ασύλληπτο πολιτικο-αστυνομικο παρασκήνιο» που μάλιστα «σχετίζεται και με οικονομικές δοσοληψίες τις κατά κοινώς λεγόμενες μίζες» και το Μέγαρο του Μαξίμου να αντιδράει με μια αμήχανη τοποθέτηση του τύπου: «Οι καταγγελίες, που διατυπώνει δημοσίως ο κ. Πανούσης, είναι εξαιρετικά σοβαρές για να τις περιφέρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να τις καταθέσει, επισήμως και με κάθε λεπτομέρεια, στη Δικαιοσύνη»;

Δεν είναι δικαστικό αποκλειστικά το θέμα μάγκες. Κύρια καραμπινάτο πολιτικό είναι. Και εκεί πρέπει να πάρετε θέση. Είναι δυνατόν ο Γ. Πανούσης να καταγγέλλει ότι ο «ευεργέτης» του Α. Τσίπρας είναι μπλεγμένος ή τέλος πάντων είναι γνωστής σε .. μιζοφόρα σκηνικά και η λαλίστατη κυβερνητική εκπρόσωπος να σφυράει αδιάφορα;

Το ποιο πιθανόν είναι ότι οι ισχυρισμοί Πανούσης δεν έχουν καμιά βαρύτητα. Εχασε την εξουσιαστική «πρέζα» του και στα πλαίσια της «απεξάρτησής» χρησιμοποιεί την «δόση» της δημοσιότητας. Από κει και πέρα όμως ερωτηματικά δημιουργούνται με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί να βγει ξεκάθαρα το Μαξίμου και να αποδοκιμάσει τα λεγόμενα του πρώην υπουργού του πετάει την μπάλα στην εξέδρα συνιστώντας στον πρώην υπουργό να προσφύγει στην δικαιοσύνη. Η μόνη εξήγηση είναι ότι υπάρχει παρασκήνιο που εμείς δεν γνωρίζουμε.

Αναμένουμε την συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *