«Μα σοβαρά είπε η Γκιλφόιλ ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση;»
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ο Αργυρός με διαβεβαίωσε ότι δεν θα μας ρίξουν…»
Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί, με το απαραίτητο χιούμορ, η εξαιρετική σημερινή γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή.
Ο σκιτσογράφος κατάφερε μέσα σε λίγες ατάκες να συμπυκνώσει μια ολόκληρη ελληνική πραγματικότητα: από τη μία η βαριά γεωπολιτική συζήτηση για τον ρόλο της Ουάσιγκτον και από την άλλη η Αθήνα των κοσμικών τραπεζιών, των φωτογραφιών, των επώνυμων καλεσμένων και των νυχτερινών κέντρων.
Και κάπου ανάμεσα βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Αργυρός.
Δεν είναι επινόηση του σκιτσογράφου ότι η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και ο δημοφιλής τραγουδιστής έχουν αναπτύξει στενή φιλική σχέση. Τα σχετικά δημοσιεύματα έχουν καταγράψει από νωρίς την παρουσία της σε εκδήλωση του Αργυρού, ενώ ακολούθησαν κοινές κοινωνικές εμφανίσεις και δημόσιες αναφορές στη φιλία τους. Και εμείς στο είχαμε ασχοληθεί με αυτή την ιδιαίτερη κοινωνική δικτύωση της νέας Αμερικανίδας πρέσβειρας.
Μόνο που τώρα η υπόθεση απέκτησε ένα εντελώς διαφορετικό ενδιαφέρον. Γιατί η Γκίλφοϊλ δεν εμφανίζεται πλέον απλώς ως η glamorous Αμερικανίδα διπλωμάτης που φωτογραφίζεται με επιχειρηματίες, πολιτικούς και celebrities. Βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σοβαρής πολιτικής συζήτησης μετά τα δημοσιεύματα για το περιβόητο δείπνο της Αθήνας και την αποδιδόμενη σε εκείνη φράση ότι οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν στην Ελλάδα ό,τι έκαναν στη Ρουμανία. Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει την εκδοχή αυτή, ενώ οι Financial Times δημοσίευσαν δική τους επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η σατιρική δύναμη του σκίτσου. Γιατί, αν η πρέσβειρα φέρεται να μιλά για κυβερνήσεις, ποιος καλύτερος για να μας καθησυχάσει από έναν άνθρωπο του τραγουδιού;
Μπορεί να μην ξέρουμε τι ακριβώς ειπώθηκε στο επίμαχο δείπνο. Ξέρουμε όμως ότι η πολιτική και η κοσμική Αθήνα συναντιούνται συχνά στα ίδια τραπέζια. Η Γκίλφοϊλ έχει βρεθεί σε εκδηλώσεις όπου συνυπήρχαν πολιτικοί, επιχειρηματίες και πρόσωπα της οικονομικής και κοινωνικής ελίτ. Στην εκδήλωση του Αργυρού τον Νοέμβρη του 2025, για παράδειγμα, το «Κέντρο Αθηνών» είχε μετατραπεί σε σημείο συνάντησης ενός εντυπωσιακού μείγματος πολιτικών, επιχειρηματιών και ανθρώπων της showbiz.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο ερώτημα που θέτει με τον δικό του απολαυστικό τρόπο ο Πετρουλάκης: Μήπως τελικά έχουμε κάνει λάθος και ψάχνουμε τις μεγάλες πολιτικές διαβεβαιώσεις στα υπουργεία, στις πρεσβείες και στα διπλωματικά γραφεία, ενώ αυτές δίνονται… πρώτο τραπέζι πίστα;
Η γελοιογραφία, φυσικά, δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα. Αυτό ακριβώς είναι το προνόμιο της σάτιρας. Παίρνει μια είδηση, μια διάψευση, μερικές φωτογραφίες, ένα νυχτερινό κέντρο, έναν τραγουδιστή και μια πρέσβειρα και τα βάζει όλα στο ίδιο κάδρο.
Και ξαφνικά η πολιτική σκηνή μοιάζει με πρόγραμμα νυχτερινού κέντρου:
Πρώτο όνομα η Γκίλφοϊλ.
Στα φωνητικά ο Αργυρός.
Στα τραπέζια οι πλουτοκράτες.
Γκαρσόνια το αστικό πολιτικό προσωπικό.
Στα παρασκήνια οι ξένοι επικυρίαρχοι.
Και το κοινό πληρώνει τον λογαριασμό.



0 Comments