Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρώ, οι εναλλακτικές και η αριστερά” – εκδήλωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στη Θεσσαλονίκη

imagΠρόσκληση σε εκδήλωση του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (Κίνηση Θεσσαλονίκης)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρώ, οι εναλλακτικές και η αριστερά

Το περασμένο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η «Ευρώπη» και το Ευρώ αναδείχθηκαν σε καθοριστικό παράγοντα των κοινωνικών συγκρούσεων. Από τη μία, το περήφανο «ΌΧΙ» των φτωχών της 5ης Ιουλίου, το οποίο δεν φοβήθηκε ούτε τις απειλές της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, ούτε τη συμμαχία των κυρίαρχων τάξεων της χώρας, κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μένουμε Ευρώπη». Από την άλλη, η υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η υπογραφή του 3ου μνημονίου, με τη μοναδική δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική» έξω από την –υφιστάμενη- Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του Ευρώ.

Τις καυτές εκείνες εβδομάδες του Ιουλίου, το θέμα της «Ευρώπης» αποτέλεσε για μία στιγμή ανοιχτό πεδίο κοινωνικής και ταξικής σύγκρουσης: το ερώτημα είχε τεθεί, συζητιόταν με πάθος σε κάθε γωνιά της ελληνικής κοινωνίας και τίποτα δεν ήταν δεδομένο. Μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης και μπροστά στις νέες εκλογές, η συζήτηση αυτή υποχώρησε. Το «αυτονόητο» της «ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας» κέρδισε ακόμα μία φορά, με κόστος τις ελπίδες που είχε πριν από λίγο γεννήσει στις εργατικές τάξεις η κυβερνητική αλλαγή. Αυτό όμως που σίγουρα χαράχτηκε στη συνείδηση του κόσμου, και θα χαράζεται βαθύτερα όσο θα ξεδιπλώνονται τα μέτρα του νέου μνημονίου, είναι ότι στο πλαίσιο της υφιστάμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική» πέρα από την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Πιάνοντας το νήμα της συζήτησης εκεί που το αφήσαμε τον Ιούλη του 2015, και μπροστά στην ερχόμενη Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα οργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα την «Ευρώπη»: ποιος είναι ο χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα; Ποιες ήταν και είναι οι συνέπειες από τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή; Υπάρχουν περιθώρια για μία «άλλη Ευρώπη»; Υπάρχει δυνατότητα για μια άλλη πολιτική στο πλαίσιο της «υπαρκτής» Ευρωπαϊκής Ένωσης; Υπάρχει διέξοδος έξω από αυτή την Ευρώπη-Φρούριο; Υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πέρα από το ευρώ και τους μηχανισμούς του;

Πέρα από το Δίκτυο, στη συζήτηση κλήθηκαν να παρέμβουν εκπρόσωποι των διαφορετικών τάσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και συγκεκριμένα ο Γιώργος Κρεασίδης από το Νέο Αριστερό Ρεύμα και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Σπύρος Ρισμάνης από τη Λαϊκή Ενότητα και ο Δημοσθένης Παπαδάτος Αναγνωστόπουλος από τη Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Γενάρη 2015, στο Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο (Ερμού 23), στις 7.30. Ακολουθεί ποτάκι in situ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *