Κώστας Παπαδάκης: Τον φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί!

Sep 18, 2016 | Αντιφασιστικά, Ιδέες - απόψεις, Κρατική Καταστολή | 1 comment

image002Συνέντευξη παραχώρησε στον δημοσιογράφο Κυριάκο Νασόπουλος, ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χ.Α., Κώστας Παπαδάκης και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Πριν».

Την παραθέτουμε:

– Ολοκληρώθηκε ο κύκλος εκδίκασης της υπόθεσης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στη δίκη της ΧΑ. Τι προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία;

– Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει το ζήτημα στη δίκη αυτή δεν είναι να καταδικαστούν μόνο όσοι βρέθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια στα χέρια τους. Η καταδίκη αυτών είναι αυτονόητη. Η Χρυσή Αυγή άλλο που δεν θέλει να καταδικαστούν οι φυσικοί αυτουργοί και να απαλλαγούν όσοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση, τη διεύθυνσή της και όσοι οργάνωναν τις δολοφονικές εγκληματικές ενέργειες. Από την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα εκείνο που προέκυψε ήταν ότι επρόκειτο για ένα έγκλημα που χωρίς να είναι προσχεδιασμένο από προηγούμενες ημέρες, διότι δεν γνώριζε κανένας ότι ο Φύσσας και η παρέα του εκείνη την ώρα θα βρίσκονταν στο Κοράλλι, μέσα σε λιγότερο από μία ώρα από την έναρξη του επεισοδίου έφτασε στην ολοκλήρωσή του. Δηλαδή στην δολοφονία του Φύσσα. Αφού προηγουμένως υπήρξε ταχύτατη και συντονισμένη ενημέρωση, άμεση ετοιμότητα ένστολης και ένοπλης παρουσίας του τάγματος της Χρυσής Αυγής και σε χώρο διαφορετικό από τη γειτονιάς τους, με ομοιόμορφη εμφάνιση, συντονισμό, συνεννόηση, εναλλαγή και διάκριση ρόλων. Με τον Ρουπακιά να φτάνει στον τόπο του συμβάντος, να παρκάρει ανάποδα, να τσεκάρει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου τον οποίο επρόκειτο να σκοτώσει, να το πραγματοποιεί και στη συνέχεια να έχει ξαναμπεί στο αυτοκίνητό του μόνος του, αφού είχε αφήσει τη μηχανή αναμμένη για να φύγει. Όλα τα παραπάνω, είναι η απόδειξη του οργανωμένου χαρακτήρα και των χαρακτηριστικών της εγκληματικής οργάνωσης στη δολοφονία του Π. Φύσσα.

– Σε ό,τι αφορά τη στάση της αστυνομίας, κατά πόσο αναδείχθηκαν οι εγκληματικές ευθύνες της αστυνομίας εκείνο το βράδυ;

– Η παρουσία της αστυνομίας όχι απλά δεν ανέστειλε τη δράση της Χρυσής Αυγής. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι η παρουσία τους κανέναν εκφοβισμό δεν άσκησε στα παριστάμενα μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά, αντίθετα μάλλον, τους δημιούργησε ψυχική ενίσχυση. Και είναι αλήθεια ότι αν η αστυνομία είχε επέμβει δυναμικά και άμεσα, η δολοφονία θα είχε αποφευχθεί. Γι’ αυτό και έχω την άποψη ότι αρκετοί από τους αστυνομικούς οι οποίοι προσέτρεξαν στο σημείο έπρεπε να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου δίπλα στους Χρυσαυγίτες.

– Εδώ και μερικές μέρες ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Τι έχει προκόψει από τις πρώτες συνεδρίες του δικαστηρίου;

– Οι Αιγύπτιοι ψαράδες ήταν μια οικογένεια, τρία αδέλφια και τα παιδιά του ενός που ζούσαν δεκαετίες στην Ελλάδα χωρίς να ενοχλούν κανέναν και ένας φιλοξενούμενος τους, ο οποίος είχε την ατυχία να κοιμάται στην ταράτσα επειδή ήταν καλοκαίρι και έκανε ζέστη. Οι μαρτυρίες των δυο πρώτων Αιγύπτιων ανέδειξαν και εδώ τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης των Χρυσαυγιτών, αφού προηγουμένως επιτήρησαν και παρακολούθησαν το σπίτι και τις κινήσεις. Όπως επίσης και τον ανθρωποκτόνο δόλο τους, διότι χτύπησαν επανειλημμένα έναν ανύποπτο κοιμισμένο άνθρωπο με σίδερα, ξύλα, κλωτσιές και άλλα αντικείμενα σε όλα τα σημεία του σώματός του και κυρίως στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα να του ανοίξουν το σαγόνι στα δυο και να του προκαλέσουν βαριά σωματική βλάβη. Τον άφησαν μάλιστα αιμόφυρτο, νομίζοντας ότι έχει πεθάνει, και άρχισαν να κατεβαίνουν από την ταράτσα για να συνεχίσουν την επίθεση, προσπαθώντας να μπουν με τη βία στο σπίτι σπάζοντας πόρτες και παράθυρα. Πράγμα που δεν κατάφεραν να κάνουν μέχρι τη στιγμή που αποφάσισαν να φύγουν.

Είναι απορίας άξιο και εδώ το γεγονός ότι η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί αφορά απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του Αμπουζίντ, που κοιμόταν στην ταράτσα, αλλά δεν αφορά κανένα αδίκημα απόπειρας σωματικής βλάβης εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι και κινδύνεψαν. Πρόκειται για ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελλειπτικότατος των κατηγοριών σε σχέση με τα στοιχεία που προκύπτουν. Όπως επίσης και η ηθική αυτουργία του Λαγού, που ενώ συμβαίνει το παραπεμπτικό βούλευμα να κρίνει ότι η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες έγινε μετά από εντολή του Λαγού, ο Λαγός δεν βρίσκεται στο σκαμνί ως ηθικός αυτουργός αλλά μόνο ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης. Παρόμοιες αυθαιρεσίες που έχουν οδηγήσει σε μια εντελώς προνομιακή και -σκανδαλωδώς υπέρ της Χρυσής Αυγής-περιορισμένη ποινική δίωξη υπάρχουν και για τριάντα, τουλάχιστον, άλλες πράξεις που δέχεται το παραπεμπτικό βούλευμα. Με αποτέλεσμα να σπεκουλάρουν οι κατηγορούμενοι, να μιλούν για πολιτικές διώξεις σε βάρος τους, για ανυπαρξία στοιχείων και για διώξεις με διατάξεις συλλογικής ευθύνης όπως είναι ο τρομονόμος. Και αυτό επειδή όσοι είχαν την ευθύνη της προδικασίας δεν μερίμνησαν για να αποδοθούν οι ενδεδειγμένες ατομικές ευθύνες.

– Πώς σχολιάζετε την προκλητική και ειρωνική στάση των συνηγόρων υπεράσπισης των Χρυσαυγιτών απέναντι στους Αιγύπτιους ψαράδες;

– Η αντιμετώπιση ορισμένων από τους συνηγόρους υπεράσπισης απέναντι στους Αιγύπτιους ψαράδες ήταν απροκάλυπτη εκδήλωση ρατσισμού, φασισμού και μισανθρωπισμού. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι στο ακροατήριο επιχειρήθηκε για δεύτερη φορά η δολοφονία τους. Αυτήν την φορά με τη μέθοδο της ηθικής εξόντωσης. Δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη συμπόνιας και συμπαράστασης από έναν συνήγορο, πράγμα απαράδεκτο και αδιανόητο εάν στην θέση τους βρισκόταν κάποιος Έλληνας.

Παράλληλα, η πληθώρα των ερωτήσεων αφορούσε την οικονομική κατάσταση του θύματος, σε μια εμφανή προσπάθεια να τον χαρακτηρίσουν ως φιλοχρήματο που υπερβάλλει προκειμένου να κερδίσει χρήματα από το καταδικαστικό αποτέλεσμα της δίκης. Όπως επίσης τον τρόπο εισόδου στην Ελλάδα, το εάν δούλευε ή όχι, το εάν έστελνε λεφτά τα παιδιά του, το πώς συντηρείται όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα με ή χωρίς δουλειά κλπ. Η απάντηση απέναντι σε αυτήν την προκλητική συμπεριφορά θα πρέπει να είναι μια και μόνο. Η καθημερινή ασφυκτική παρουσία του κόσμου του αντιφασιστικού κινήματος στην αίθουσα, που με την παρουσία και την παρρησία του θα βάλει ένα εμπόδιο στις συμπεριφορές αυτές, οι οποίες περιβάλλονται με τον μανδύα της ενάσκησης δήθεν υπερασπιστικών δικαιωμάτων.

Υπάρχει άλλος πραγματικά αριστερός «δρόμος»
Μακριά από τις πολιτικές απάτες και αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ

– Πότε προβλέπετε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συνολικά;

– Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Αυτήν την στιγμή έχουν καταθέσει τριάντα, περίπου, μάρτυρες σε ένα σύνολο τριακοσίων που έχουν δηλωθεί συνολικά από εισαγγελέα, πολιτική αγωγή και κατηγορουμένους. Ενώ έπεται και η ανάγνωση των εγγράφων, η οποία περιλαμβάνει και το ψηφιακό υλικό του οποίου η προβολή και η ακρόαση θα διαρκέσει απροσδιόριστο χρόνο. Πλην, όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία διότι κυρίως από ευρήματα τέτοια αναδεικνύονται δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, όπως η εκπαίδευση, η ενδυμασία, τα συνθήματα, ο τρόπος δράσης της κλπ. Η καθυστέρηση της διαδικασίας είναι αποτέλεσμα του μεγάλου όγκου της δίκης και του γεγονότος ότι συνεκδικάζονται μαζί τρεις υποθέσεις (δολοφονία Π. Φύσσα, επιθέσεις κατά Αιγυπτίων και ΠΑΜΕ), καθώς και τα περιστατικά άλλων υποθέσεων που έχουν δικαστεί χωριστά κατά το μέρος που από αυτά προκύπτουν στοιχεία για την ένταξη των κατηγορουμένων στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Είναι μια δίκη πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και η διάρκεια της οφείλεται στην ανάγκη ενιαίας και σύνθετης κρίσης για το σύνολο των αδικημάτων και των εγκληματικών τους συμπεριφορών.

– Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να προσπαθούν οι Χρυσαυγίτες να βγουν από τις σκιές τους στρεφόμενοι κατά των προσφύγων, των μεταναστών κλπ. Ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κινήματος και της μαχόμενης Αριστερός;

Τον φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί! Εμείς δεν έχουμε θεσμικές αυταπάτες ότι μέσα από τα δικαστήρια θα λύσουμε το πρόβλημα. Η παρέμβαση μας μέσα από τους θεσμούς των δικαστηρίων γίνεται με το σκεπτικό με το οποίο η Αριστερά παρεμβαίνει σε κάθε θεσμό, χωρίς να εξαντλεί μέσα από εκεί τις προσπάθειές της. Οι Χρυσαυγίτες θα ήταν πολύ πιο επιθετικοί αν δεν υπήρχαν οι διώξεις εναντίον τους, τις οποίες το κίνημα επέβαλλε μετά από την δολοφονία του Φύσσα. Το γεγονός ότι δικάζονται δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας εφησυχάζει ή να εναποθέτει την τύχη τους στην αστική δικαιοσύνη. Αντίθετα, πρέπει να ενδυναμώνει την παρέμβαση του κινήματος μέσα και έξω από τα δικαστήρια έχοντας υπόψη, κυρίως, ότι ο αγώνας στα σχολεία, στα συνδικάτα και στις γειτονιές είναι εκείνος ο οποίος θα απομυθοποιήσει πολιτικά και ιδεολογικά τους φασίστες και ότι η συλλογική δράση θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους τραμπουκισμούς τους.

– Προσπαθούν να αξιοποιήσουν υπέρ τους και την άσκηση αντιδραστικής μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής από ένα κόμμα που εμφανίζεται ως αριστερό (ΣΥΡΙΖΑ);

– Δυστυχώς η κυβέρνηση τροφοδοτεί τον λαϊκισμό και συμβάλλει στη διοχέτευση της λαϊκής δυσαρέσκειας προς τα ακροδεξιά. Εξάλλου, η ίδια η δημιουργία και η ενίσχυση της Χρυσής Αυγής απέβλεπε ακριβώς σε αυτό από τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, ιδίως αφού το ΛΑΟΣ προσχώρησε στο μνημονιακό στρατόπεδο. Καθήκον της Αριστερός είναι να δείξει ότι υπάρχει ο πραγματικός αριστερός «δρόμος» που δεν είναι αυτός που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές του απάτες και αυταπάτες αλλά ο «δρόμος» της διαγραφής του χρέους, της εξόδου από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, της κρατικοποίησης των τραπεζών με εργατικό έλεγχο και της σοσιαλιστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης.

1 Comment

  1. εχω μια απορια που με ταλαιπωρει 1]γιατι η αστυνομικος η παρουσα στη δολοφονια ΦΥΣΑ ενος αθωου αδολου ανθρωπου δεν σταματησε το φονο πηρε το μαχαιρι μετα την τελεση της πραξης και αναφωνηςε ε οχι και μαχαιρι .μετα η κυρια αυτη βραβευτηκε?2]γιατι οι αστυνομικοι εχουν τοσο καλη σχεση με τη ναζιστικη χρυση αυγη και οχι αςπουμε με το χριστισανισμο η” τον πλατωνισμο η”τον κομμουνισμο η”τον βουδισμο.ας μας απαντησουν μια φορα ρε γαμωτο ειμαστε οι εργοδοτες τους ,ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Η αυταπάτη της “δύναμης της εκλογικής ψήφου” – Από τα «ψήφιζαν και τα δέντρα» στα σύγχρονα εκλογικά μαγειρεία

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Διαχρονικά το αστικό πολιτικό σύστημα αξιοποιούσε κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για να διαμορφώνει τη λεγόμενη «κοινή γνώμη» και να οδηγεί το εκλογικό σώμα στο αποτέλεσμα που επιθυμούσε. Στις πιο σκοτεινές περιόδους της μετεμφυλιακής Ελλάδας, όταν...

Δυο σκέψεις αφορμή το δημοψήφισμα του 2015 που έγινε σαν σήμερα

Του Γιώργη ΓιαννακέλληΕλάχιστη σημασία έχει για μένα το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιούλη 2015 και οι εκτιμήσεις ότι αυτό “πόνεσε την δεξιά“, γιατί “το 62% των ψηφοφόρων δεν φοβήθηκε”. Αυτό που είναι άξιο αναφοράς είναι η επική κυβίστηση της κυβέρνησης του...

Μητσοτάκης – Τσίπρας win-win

Πηγή: Κώστας Βαξεβάνης - Documento Είτε οι δηµοσκοπήσεις είναι πραγµατικές είτε είναι εκτός πολιτικής πραγµατικότητας δεν έχει καµία σηµασία. Αφού δεν µπορούν να διαψευστούν διά στιγµιαίων εκλογών ή κάποιας έρευνας αξιοπιστίας, έχουν τη δυνατότητα να διαµορφώνουν την...

Καπιταλιστικό φίμωτρο

Γράφει ο mitsos175 Δεν έπρεπε να πούμε πως ο δήμιος, βασανιστής και κάθαρμα Ευάγγελος Μάλλιος ήταν δήμιος που βασάνιζε και εγκληματίας, γιατί τον στοκοποιήσαμε και τον τιμώρησε η 17 Νοέμβρη. Πόσοι «λαϊκιστές» είχαμε πει τότε «να αγιάσουν τα χέρια όσων καθάρισαν τον...

Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

H φύση, δηλαδή η φύση που δεν είναι το ανθρώπινο σώμα, είναι το ανόργανο σώμα του ανθρώπου. O άνθρωπος ζει στη φύση σημαίνει: η φύση είναι το σώμα του, με το οποίο οφείλει να διατηρεί μια σταθερή διαδικασία για να μην πεθάνει. H άποψη ότι η φυσική και η πνευματική ζωή...

Κάποιες σκέψεις με αφορμή την μάχη της Καισαριανής που έγινε σαν σήμερα το 1944

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Ξεφυλλίζοντας το πολύ καλό ιστορικό βιβλίο του Ορέστη Μακρή «Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας» για να γράψω ένα κείμενο για τις μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ, σαν σήμερα το 1944,  στην  Καισαριανή και στις γύρω περιοχές ενάντια στους  Γερμανούς,...

Αν υπήρχε μια στάλα Δικαιοσύνης …

Της Τ. Γ. Κοιτώ την μπλούζα του. Πόσος αγώνας, πόση προσπάθεια, μελέτη, ξενύχτι, πόση προσμονή και πόσες ελπίδες χώρεσαν σε τούτο το ρούχο; Πόση χαρά τη μέρα που τη πρωτοφόρεσε, πόση προσμονή της προσφοράς στο συνάνθρωπο; Μα δεν ήξερες γλυκό μου παιδί πως στο βασίλειο...

Ενα πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη που δημοσιεύτηκε σαν σήμερα το 1945. – Οταν για το αστικό κράτος: “Οι κομμένες κεφαλές και η δημόσια επίδειξή τους αποτελούν ελληνικό έθιμο”

Του Γ.Γ Αν και έχω διαβάσει πάρα πολλά για το όργιο τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν οι παρακρατικές – κρατικές συμμορίες που συγκροτήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια, αμέσως μετά την συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ, διαβάζοντας...

Δεν είναι τα 8,9 γραμμάρια κάνναβης το σκάνδαλο. Αν υπήρξε συγκάλυψη, εκεί βρίσκεται η ουσία.

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε το σημερινό εξώφυλλο του Documento  και το παρακάτω πόστ του Κώστα Βαξεβάνη στο Χ: «Το θέμα δεν είναι αν ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου διέπραξε κάποιο αδίκημα όταν αυτός ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το...

4 Ιούλη 1776: Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ – “Οι όμορφες ιδέες, άσχημα καίγονται”

Ήταν σαν σήμερα 4 Ιούλη 1776 όταν στη συνέλευση που συγκαλείται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ψηφίζεται ένα κείμενο κοσμοϊστορικής σημασίας: Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.Την είχαν συντάξει ο Τόμας Τζέφερσον και  Βενιαμίν Φραγκλίνο και θεωρείται ως η πράξη ίδρυσης του...

Επιλεγμένα Video