Συνεχίζεται ο καφκικός εφιάλτης για Ηριάννα – Περικλή.

  • Ο σύντροφος της Ηριάννας είχε χαρακτηρίσει αδιανόητο και παράλογο να βρίσκεται κατηγορούμενη η 29χρονη για κάτι που ο ίδιος έχει αθωωθεί
  • Κατάθεση με αντιφάσεις από την Αριστέα Μεθενίτη, βιολόγος και αστυνομική διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
  • Το χρονικό της υπόθεσης

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του συντρόφου της Ηριάννας, Κ. Παπαδόπουλου, συνεχίστηκε σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό της Ηριάννας και του συγκατηγορούμενου της Περικλή, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη ο καθένας για «συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής, που είναι κρατούμενοι από τον περασμένο Ιούνιο –καθώς δεν έχει δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους– βρίσκονται υπό την κρίση των δικαστών για την έφεσή τους και ενώ ήδη πολλοί νομικοί έχουν διατυπώσει έντονους προβληματισμούς τόσο για τα στοιχεία βάσει των οποίων οι δύο νέοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό όσο και για την άρνηση της δικαιοσύνης να επιτρέψει την έξοδο τους από τη φυλακή.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες φίλοι, συγγενείς των δύο κατηγορουμένων και αλληλέγγυοι βρέθηκαν στο δικαστικό μέγαρο με πανό και κείμενα συμπαράστασης, ενώ και η δικαστική αίθουσα είναι ασφυκτικά γεμάτη.

Στο πρώτο μέρος της κατάθεσής του ο σύντροφος της Ηριάννας είχε χαρακτηρίσει αδιανόητο και παράλογο να βρίσκεται κατηγορούμενη η 29χρονη για κάτι που ο ίδιος έχει αθωωθεί.

«Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε μάλιστα αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιαφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς, και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Αριστέας Μεθενίτη, βιολόγου και αστυνομικής διευθύντριας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Η μάρτυρας υπέπεσε σε αντιφάσεις και δεν απάντησε σε πολλά ερωτήματα επιστημονικής υφής που έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Ένας άνθρωπος αθώος δεν θα έδινε DNA ούτε κατάθεση»

Όπως μετέδωσε το thepressproject.gr, o μάρτυρας ρωτήθηκε για τις σπουδές του, για τη θητεία του στον στρατό και για τη σχέση του με τους κατηγορουμένους, Ηριάννα και Περικλή. Σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση του με τους Χ. Χατζημιχελάκη και Ντ. Μπολάνο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ο Κωνσταντίνος απάντησε ότι γνώριζε τον πρώτο μόνο στο πλαίσιο της σχολής ενώ τον δεύτερο δεν τον γνώριζε.

Η κατάθεση του Κωνσταντίνου επικεντρώθηκε κυρίως στη σχέση του με την Ηριάννα και το «παρανοϊκό», όπως ανέφερε ο ίδιος, της υπόθεσης. «Τη ρωτούσαν επανειλημμένα “γιατί δεν τον χώρισες”. Σε αυτό επέμεναν. Αυτό θα πρέπει να εκτιμάται», είπε ο Κωνσταντίνος από το βήμα, αναφερόμενος στις ερωτήσεις που τέθηκαν στην Ηριάννα κατά την κατάθεσή της. «Δεν ξέρω για ποιον λόγο η Ηριάννα καταδικάστηκε. Διαβάζοντας την απόφαση αυτό που διαβάζω είναι κατασκευές και λογικά άλματα. Η Ηριάννα δεν γνωρίζει κανέναν από αυτήν την οργάνωση (σ.σ. ΣΠΦ). Όταν προσήχθη στις 14 Μαρτίου 2011 και τη ρώτησαν αν γνωρίζει άτομα ανέφερε ότι «μία Όλγα την είχα γνωρίσει σε συναυλία στο Ηρώδειο».

«Ένας άνθρωπος αθώος δεν θα έδινε DNA ούτε κατάθεση» είπε ο Κωνσταντίνος. «Δεν γίνεται ένας άνθρωπος αθώος να καταδικάζεται, είναι τρομακτικό για την κοινωνία. Ο κόσμος στέκεται δίπλα της γιατί είναι μια κατάσταση που υπάρχει παροξυσμός. Την Ηριάννα την στηρίζουν άνθρωποι από τον φιλελεύθερο ως και τον χώρο της αριστεράς. Τη στηρίζουν άνθρωποι γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι τρομακτικό να καταδικάζονται άνθρωποι για τέτοια αδικήματα και συμφωνούν ότι είναι παρανοϊκό να καταδικάζονται άνθρωποι με τέτοια στοιχεία. Η κοινωνία αυτά τα θεωρεί παράλογα».

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε και στους βανδαλισμούς στην Ερμού έπειτα από πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας τη μέρα της λήψης της απόφασης και είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ο καθένας.

«Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 κανείς δεν είχε ακούσει για την υπόθεση. Αυτό ήταν επιλογή. Η δίκη έχει στοιχεία υπερβολής. Όταν πάμε σε ένα δικαστήριο που παίζει με τη λογική μας σε τέτοιο βαθμό που δε δίνει ελαφρυντικά στην Ηριάννα. Την καταδικάζει σαν μέλος. Είναι παρανοϊκό. Σε ένα βαθμό αφορά εμάς και τους οικείους μας. Μετά ξεφεύγει και αφορά και τους επόμενους. Αν συνεχίσουν αυτές οι λογικές θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα» συνέχισε  ο Κωνσταντίνος.

«Έχουν πάρει θέση άνθρωποι από όλο το φάσμα, από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους φοιτητικούς συλλόγους. Η Ηριάννα είχε κοπιάσει πάρα πολύ και η ζωή τους δεν έχει καμία σχέση. Τους το φώναξα στην τελευταία συνεδρία ότι “η Ηριαννα είναι θησαυρός για την κοινωνία, τι κάνετε”» ,πρόσθεσε.

Όταν πήραν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης και ρώτησαν τον Κωνσταντίνο για τη σχέση Ηριάννας – Περικλή, ο οποίος ήταν συγκάτοικος του, απάντησε: «Είναι στοιχείο του καφκικού σκηνικού που έχει στηθεί. Είχαν τυπική σχέση. Στα πλαίσια της συγκατοίκησης μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ήταν φίλοι αλλά ήταν τυπική η σχέση τους. Είχε τύχει να βρεθούνε σε εξόδους. Δεν είχαν καν ο ένας το κινητό του άλλου»

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκινούν το 2011 όταν μετά από έφοδο της αντιτρομοκρατικής στο σπίτι όπου βρισκόταν με τον σύντροφό της, οδηγούνται στον ανακριτή. Η Ηριάννα τότε δίνει DNA και δαχτυλικά αποτυπώματα και αφήνεται ελεύθερη. Ο σύντροφός της αφήνεται, επίσης, ελεύθερος αλλά με περιοριστικούς όρους, καθώς κατηγορείται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με μόνα «στοιχεία» τη φιλική σχέση με άτομα που ήταν ύποπτα – δεν είχαν όμως τότε κατηγορηθεί – για συμμετοχή στους Πυρήνες.

Στη συνέχεια παραπέμπεται σε δίκη και αθωώνεται αμετάκλητα καθώς όπως αναφέρει η αθωωτική απόφαση «δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του… (αναφέρονται ονόματα εμπλεκομένων με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»)».

Δύο χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2013, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η δίκη του συντρόφου της Ηριάννας, εκδίδεται ένταλμα σύλληψής της το οποίο την εμπλέκει τόσο με τους «Πυρήνες» – με μόνη σύνδεση τη σχέση με τον σύντροφό της – όσο και με όπλο που βρέθηκε το 2011 στην Πολυτεχνειούπολη Αθηνών. Συγκεκριμένα, συνδέει μέρος του DNA της Ηριάννας «με μείγμα DNA τουλάχιστον 2 ατόμων εκ των οποίων το ένα γυναίκας», όπως αναφέρει η εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη επί των όπλων που βγαίνει τον Οκτώβριο του 2012.

Πληροφορίες: Thepressproject.gr, Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *