Ανακοίνωση της ΟΚΔΕ για τις κατασταλτικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

ΚΑΤΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ «ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ»!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

Τη Δευτέρα 26/8 τα ξημερώματα, οι τραμπούκοι της ΕΛΑΣ εκκένωσαν ταυτόχρονα 4 καταλήψεις, που φιλοξενούσαν πρόσφυγες στα Εξάρχεια με πρόσχημα τη δίωξη των ναρκωτικών και την καταπολέμηση της «ανομίας και παραβατικότητας». 143 πρόσφυγες ζούσαν σε αυτές τις καταλήψεις, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης στην Π. Ράλλη και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης – hot spots. Σαν να μην έφτανε ότι δεν βρέθηκε ούτε ίχνος ναρκωτικών στις καταλήψεις, η ΕΛΑΣ αντί να ελευθερώσει τους πρόσφυγες, διά μέσου του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ (Σ. Μπαλάσκα), χαρακτήρισε τους πρόσφυγες «σκόνη» και τους αγωνιστές της άκρας αριστεράς και του αναρχικού χώρου «σκουπίδια». Παραθέτουμε τη δήλωσή του αυτούσια:

«Δεν εννοούμε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ.: τους πρόσφυγες) που αποτελούν μια σκόνη, η οποία μπορεί να έχει ενοχλητικό χαρακτήρα, αλλά δεν έχει έναν καίριο χαρακτήρα για τα Εξάρχεια. Εννοούμε τα πραγματικά σκουπίδια στις άλλες δέκα καταλήψεις… τις οποίες τις έχουν σκληροί ποινικοί, τις έχουν ακροαριστεροί, ακροαναρχικοί, άνθρωποι ιδιαίτεροι.»

Η ετήσια απολογιστική έκθεση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ για το 2018 είναι άκρως αποκαλυπτική. Για το 2018 ανακαλύφθηκαν πάνω από 1100 υποθέσεις διαφθοράς, με το 60% να αφορά συνεργασία αστυνομικού με αστυνομικό. Ενώ η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αποκαλύπτει πως για την περίοδο 1/6/2017-31/12/2018 συνέβησαν πάνω από 290 περιστατικά αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας (25 αφορούν βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, 49 παράνομη χρήση όπλου κ.α.).

Είναι ξεκάθαρο πως η αστυνομοκρατία και η σκλήρυνση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης δεν στρέφεται ενάντια στα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα. Άλλωστε, για τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ -και όχι μόνο, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων μνημονιακών- η καλλιέργεια της ναρκοκουλτούρας είναι βασική πολιτική για το χτύπημα του εργατικού κινήματος και της νεολαίας (με τις διάφορες «νομιμοποιήσεις» των ναρκωτικών), όπως και η στοχευμένη δημιουργία «θυλάκων ανομίας» για να ελέγχουν και να επεμβαίνουν οι κρατικοί μηχανισμοί καταστολής. Στόχος τους δεν είναι η «ασφάλεια των πολιτών», αλλά τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, με την εξαπόλυση μιας βαρβαρότητας ενάντια σε κάθε ανθρώπινη και ηθική αξία, ενάντια στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Για το ναρκεμπόριο και την εγκληματικότητα, όπως και για τις ασυδοσίες των πλουσίων, των μεγάλων επιχειρηματιών και των αστών πολιτικών, για τα εγκλήματα του κάθε δολοφόνου όπως οι Κορκονέας και Σαραλιώτης κ.λπ. ισχύει το δόγμα «Ανομία και Αταξία», καθώς σχεδόν ποτέ δεν διώκονται και δεν καταδικάζονται. Αυτή η πλήρης ασυδοσία για το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του είναι η άλλη όψη του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, απαραίτητο συμπλήρωμα του νέου συστήματος εκμετάλλευσης και του καθεστώτος αποικίας χρέους που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Πολύτιμη βοήθεια στη ΝΔ προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν αποτελεί αντιπολίτευση, αλλά συμπολίτευση στην εφαρμογή των μνημονίων και στην οικοδόμηση του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης. Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη για την επιχείρηση αυτή της ΕΛΑΣ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική: «Και επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει προσπάθειες, οι οποίες ωστόσο είχαν λοιδορηθεί και χαρακτηριστεί επικοινωνιακή προσπάθεια». Ο «ανταγωνισμός» του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, για το ποιος θα πουλήσει περισσότερη «ασφάλεια» και θα σπεκουλάρει πάνω στα πιο συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά, είναι ακόμα ένα γεγονός που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε με την πολιτική του το δρόμο στη ΝΔ, παραδίδοντας στη δεύτερη την σκυτάλη στις εκλογές της 7/7. Και πόσο ολέθριες θα είναι οι αυταπάτες ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία έχουν οτιδήποτε να περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δήθεν τώρα αυτός θα κάνει αντιπολίτευση.

Η ΟΚΔΕ καταγγέλλει και καταδικάζει τις παραπάνω επιθέσεις της ΕΛΑΣ, τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ, την αντιδημοκρατική αναδίπλωση που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες, των οποίων το δράμα δεν έχει τέλος και διώκονται συνεχώς, ζώντας σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, νέο και φτωχό, ντόπιο και μετανάστη, να κατεβεί στο δρόμο, να διαμαρτυρηθεί και να αγωνιστεί ενάντια στην αυταρχική και αντεργατική κυβέρνηση της ΝΔ, τη συμπαιγνία της «αντιπολίτευσης». Για τη μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών απαιτούνται δυναμικοί αγώνες διαρκείας, ενότητα του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και των δυνάμεων του, ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο πάνω σ’ αυτό τον στόχο και αποφασιστικές μορφές πάλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *