Μπλοφάρει ο Ερντογάν

Γράφει ο mitsos175

Η Τουρκία δεν πρόκειται να στείλει στρατό στη Λιβύη. Είναι η πιο  λογική  κίνηση. Δεν είναι ότι δεν μπορεί, αλλά το δυσανάλογο κόστος, η μεγάλη πιθανή ζημιά σε σύγκριση με το ασήμαντο κέρδος.

Πρώτα και κύρια να ρωτήσουμε γιατί να στείλει στρατό; Για να  στηρίξει  την κυβέρνηση της Τρίπολης. Που υποστηρίζει όλο το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και που γι αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει ακόμα.

Πιστεύω πως αυτά που λέει η Τουρκία είναι μπλόφα, για να τα ακούμε εμείς. Και θα πω το λόγο.
Η συνολική μεταφορική ικανότητα της Τουρκίας είναι  87  μεταφορικά  αεροσκάφη και μερικές δεκάδες αποβατικά. Αν τα κινητοποιήσει πράγματι μπορεί να μεταφέρει μερικές χιλιάδες στρατιώτες με βαρύ οπλισμό.
Μόνο που με τα πλοία θα κάνει αρκετό καιρό. Μπορεί να στείλει δυνάμεις αεροπορικώς, αλλά δεν θα έχουν βαρύ οπλισμό απαραίτητο στο σύγχρονο πόλεμο.

Κατ’ αρχήν δεν μπορεί να τα στείλει όλα λόγω απόστασης. Πχ τα περισσότερα αεροσκάφη θα θελήσουν ανεφοδιασμό. Έχει κάποια ιπτάμενα τάνκερ γι αυτή τη δουλειά, αλλά δεν είναι αρκετά να καλύψουν όλα τα αεροσκάφη για τόσο μεγάλες αποστάσεις. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν διαδρομές αρκετές φορές. Φυσικά θα πρέπει και τα πλοία και τα αεροπλάνα να συνοδεύονται από μαχητικά αλλιώς κινδυνεύουν.

Ο Χαφτάρ μπορεί να μην έχει πολλά και καινούρια μαχητικά αλλά ένα αργό μεταφορικό δεν θέλει παρά ένα πύραυλο για να καταρριφθεί με τους 60 αλεξιπτωτιστές. Μια τέτοια απώλεια πριν καν φτάσουν στο έδαφος, ασφαλώς θα πονέσει. Πρόσθετη λοιπόν ανάγκη για καύσιμα. Και τα πλοία θα πρέπει να έχουν ανάλογη υποστήριξη, αν και εκεί 2 φρεγάτες αρκούν όσον αφορά την απειλή από τη θάλασσα. Όχι όμως και από το αέρα.

Βλέπετε η Τουρκία δεν είναι ΗΠΑ. Μπορεί να κάνει απόβαση, αλλά σε ακτές που είναι κοντά της, αλλιώς η ικανότητα της μειώνεται αρκετά. Έστω όμως πως αυτά τα επιλύουν. Έχουν δυο μεγάλα προβλήματα που απαιτούν λύσεις, τα οποία θα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.
Το πρώτο είναι το κόστος. Πόσο θα στοιχίσει κάτι τέτοιο; Αυτό μπορούν να το πουν οι ειδικοί. Υπενθυμίζω πως μόνο μια έξοδος F-16 κοστίζει 10.000 δολάρια. Υπόψη πως η κατάσταση στη Συριά είναι ακόμα ανοικτή.

Έστω όμως λεφτά υπάρχουν. Που δεν υπάρχουν τόσα. Γιατί δεν είναι μόνο να στείλουν μια φορά, θα πρέπει να  υποστηρίζουν  τα  στρατεύματα  συνέχεια με καύσιμαόπλα και αεροπορία.
Αλλά ας θεωρήσουμε πως ο Σουλτάνος έχει βάλει σκοπό να  χρεοκοπήσει  την Τουρκία προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης! Ούτε οι απώλειες τον ενδιαφέρουν, αφού ο Χαφτάρ θα έχει κι εκείνος τις  ενισχύσεις του από την Αίγυπτο που είναι δίπλα. Ίσως ο Σουλτάνος μάθει Θουκυδίδη από πρώτο χέρι. Να δει γιατί  απέτυχαν οι Αθηναίοι  στη Σικελική εκστρατεία. Αλλά δεν νομίζω πως θα αυτοκτονήσει.

Υπάρχει το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα. Εμείς! Η Ελλάδα. Θα αφήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεκάδες αεροσκάφη και πλοία να περάσουν από τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο;
Όταν υποτίθεται πως η Τουρκία πάει να  στηρίξει  την κυβέρνηση  της Τρίπολης για την συμφωνία που υπέγραψε εναντίον της άρχουσας τάξης της Ελλάδας;
Αν το κάνει, ο Μητσοτάκης πέφτει αμέσως! Δεν θα μείνει κρυφό κάτι τέτοιο και βέβαια το εθνικιστικό γίδι δεν πρόκειται να χωνέψει τέτοια κοτρόνα. Εντάξει το σανό, το κουτόχορτο, το ρουσφέτι, αλλά εδώ θα γίνει χαμός! 
Οι ίδιοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να φάνε τα πιθανά  κοιτάσματα, θα αποσύρουν στη στιγμή τη στήριξή τους στον Κούλη. Πολλοί θα μιλήσουν για προδοσία!

Από όπου και να περάσει η εκστρατευτική Τουρκική δύναμη για Λιβύη, δεν θα έχει άδεια. Και βέβαια ο ανεφοδιασμός, ακόμα και αν φτάσουν κάποιοι αιφνιδιαστικά, θα εξαρτάται από τις  προθέσεις  της Ελλάδας! Τι ανταλλάγματα θα δώσει ο Σουλτάνος; Κι αν δώσει ανταλλάγματα σε μας, γιατί να στείλει στρατό;

Πιστεύω λοιπόν πως μπλοφάρει γιατί πρακτικά αυτό που λέει δεν γίνεται λόγω μεγάλου κόστους και μηδενικού ουσιαστικού κέρδους.
Βέβαια τα δικά μας ΜΜΕ θέλουν να υπάρχει ένταση τόσο για  αποπροσανατολισμό, όσο και για τις πολυπόθητες μίζες στα εξοπλιστικά.

Μία απάντηση στο “Μπλοφάρει ο Ερντογάν”

  1. Η περισπούδαστη οικονομοτεχνική μελέτη και η ανάλυση περί κ ο σ τ ο υ ς του mitsos175 είναι μάλλον
    ότι καλύτερο μπορεί να παραθέσει ένας Μητσος ( μητσο προχωρά και μη σταματάς) γιατί αν οι πολεμικές εχθροπραξίες και οι πόλεμοι γενικότερα γίνονταν με αυτούς τους μονοδιάστατος υπολογισμούς ( μάλλον εκ του προχείρου) του Μητσου, τότε θα βασίλευε η Ειρήνη. Δυστυχώς όμως για την σπαρασσόμενη ανθρωπότητα και για την θεωρία του Μητσου η πραγματηκοτητα είναι τελείως διαφορετική. Όσον αφορά δε την καταληκτική παράγραφο του άρθρου του Μητσου για τα δικά μας ΜΜΕ, ενω σωστά καταγράφει τα περί α π ο π ρ ο σ α ν α τ ο λ ι σ μ ο υ , μάλλον του διαφεύγει ότι αυτά τα ΜΜΕ είναι οι υποστηρικτές και εντολοδότες του φελλού Κουλη, γιαυτο και δεν το θίγει ( έντεχνα)
    Δεν πειράζει. Θα μάθει και εις το μέλλον θα είναι περισσότερο διαβασμένος. Γεια σου μητσο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *