«Μείνετε σπίτι και πλύνετε χεράκια»: Η οδηγία σε θετικό ασθενή με βεβαρημένο ιστορικό

Η είσοδος των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά δεν ελέγχεται υγειονομικά, αλλά αρκεί μία δήλωση του καπετάνιου ότι το πλήρωμα είναι υγιές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs.gr. Mαθαίνουμε επίσης ότι στο νοσοκομείο Κιλκίς βρέθηκε θετική εγκυμονούσα πρόσφυγας, η οποία δεν παρουσίαζε συμπτώματα, όπως και η πρόσφυγας από τον καταυλισμό της Ριτσώνας. Η τελευταία, σύμφωνα με άλλες πηγές που μίλησαν στο Tvxs.gr, ταξίδεψε από τη Χαλκίδα στην Αθήνα με λεωφορείο και μετά πήρε το μετρό, αλλά η διαδρομή της δεν έχει επίσης ελεγχθεί. 

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη αφορά ασθενή με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε κορονοϊό και βεβαρημένο ιστορικό υγείας, η περίπτωση του οποίου αναδεικνύει τις ελλείψεις του call center ιδιωτικής εταιρείας, στην οποία ο ΕΟΔΥ είχε αναθέσει την ιατρική καθοδήγηση των πολιτών που τηλεφωνούν για οδηγίες (εδώ όλες οι πληροφορίες)

Μετά από 4 τηλεφωνικές επικοινωνίες  και με τις οδηγίες του call center να περιορίζονται στο «μένουμε σπίτι και πλένουμε χέρια», ο 38χρονος ασθενής αναγκάστηκε να κάνει τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο, όπου βγήκε θετικός στον ιό όπως και η σύζυγός του. Τηλεφώνησε ξανά στον ΕΟΔΥ και ζήτησε να μιλήσει με γιατρό, που χαρακτήρισε τις προηγούμενες οδηγίες που του δόθηκαν «εγκληματικές που χρήζουν καταγγελίας». Στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και τη δημοσιογράφο Τζούλυ Τσίγκα η μητέρα του 38χρονου, φαρμακοποιός Κική Καρυδάκη, διηγήθηκε το περιστατικό: 

«Έως χθες ο γιος μου ήταν αδήλωτο κρούσμα. Στις 17 Μαρτίου εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα, δέκατα, ξερόβηχας συνεχής χωρίς να μπορεί να πάρει ανάσα, απώλεια γεύσης και όσφρησης. Κάλεσε τον ΕΟΔΥ ανέφερε τα συμπτώματα αλλά και ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχε νοσηλευθεί στο Ιπποκράτειο με κολπική μαρμαρυγή. Του είπαν «πλένουμε χεράκια και μένουμε σπίτι». Κάλεσε άλλες δύο φορές και του έλεγαν τα ίδια, να τηρεί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να μένει σπίτι. Κάποια στιγμή κάλεσα κι εγώ στον ΕΟΔΥ. Άκουσα στην άλλη άκρη να μου λέει ένας ευγενικός νέος:

  • “Γιάννης, πώς μπορώ να σας εξυπηρετήσω;”.
  • “Είστε υγειονομικός;” ρώτησα.
  • “Όχι, είμαι στη συμβουλευτική ομάδα, μας έχουν κάνει σεμινάριο” μου απάντησε.
  • “Δώστε μου έναν γιατρό να μιλήσω” ζήτησα, αλλά δεν μου έδωσαν.

Χθες ο γιος μου πήγε σε ιδιώτη κι έκανε το τεστ. Βγήκε θετικός ο ίδιος και η γυναίκα του. Αμέσως μετά επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και είπε ότι είναι θετικός. Η ίδια η γιατρός του ΕΟΔΥ που μίλησε μετά, του είπε ότι η προηγούμενη αντιμετώπισή του από το τηλ. κέντρο του Οργανισμού ήταν εγκληματική και χρήζει καταγγελίας.

Τόσο καιρό μας έλεγαν να “μείνει σπίτι, να πλένει χεράκια και να απευθυνθεί στον οικογενειακό μας γιατρό”. Ποιόν οικογενειακό γιατρό αυτόν που κατήργησε αυτή η κυβέρνηση; Γιατί δεν κάνουν τεστ στον πληθυσμό όταν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ανακοίνωσε ότι μπορεί να κάνει 1.000 τεστ την ημέρα και μας δίνουν οδηγία να μην φοράμε μάσκα ενώ δεν ξέρουμε αν είμαστε θετικοί και μπορεί να διασπείρουμε τη νόσο… Πρέπει να διεκδικήσουμε να γίνονται μαζικά τεστ. Εμείς μπορούσαμε να πληρώσουμε τα 125 ευρώ σε ιδιώτη (προπληρώνονται), ενώ τα άλλα 180 τα πληρώνει το κράτος από τα 30 εκατομμύρια που έδωσε στις ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια. Άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν». 

Σημειώνουμε επίσης ότι παρά τις επανειλημμένες δημοσιεύσεις και ερωτήσεις μας, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας δεν έχουν απαντήσει αν ηχογραφούνται οι τηλεφωνικές κλήσεις προς τον ΕΟΔΥ.

Πηγή: tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *