Χτες, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή τον πυροβολισμό Έλληνα ορθόδοξου ιερέα στη Λυών:

«Ξεπερνάει την ανθρώπινη λογική αυτή η φρίκη. Μία θρησκεία να οπλίζει τα χέρια τυφλωμένων από το μίσος τρομοκρατών. Και ακραία μισαλλόδοξοι και φανατικοί άνθρωποι, φονταμενταλιστές της βίας και του θανάτου, να χρησιμοποιούν μια θρησκεία ως σφαίρα που στοχεύει στην καρδιά της ελευθερίας, και δη της θρησκευτικής ελευθερίας των άλλων, ως όπλο για την εξάλειψη κάθε αντίθετης άποψης και κάθε ανθρώπου που στον πολιτισμένο κόσμο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να την εκφράζει, ως μάχαιρα που σφαγιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Σήμερα αποκαλύπτεται ότι ο φερόμενος ως επίδοξος δολοφόνος του Έλληνα ιερέα είναι Γάλλος υπήκοος, πρώην ορθόδοξος χριστιανός μοναχός και υποψήφιος με ακροδεξιό κόμμα. Η διαφορά, λέει τώρα η γαλλική αστυνομία, ήταν “προσωπική” (πάει, εξαφανίστηκε πλέον η θρησκεία).Ο Ιερώνυμος έκανε τη χτεσινή δήλωση αναφερόμενος σε “μια θρησκεία”. Και φυσικά εννοούσε το Ισλάμ. Αρκούσε η ιδιότητα του θύματος ως χριστιανού για να υποδειχθεί το Ισλάμ ως υπεύθυνο.
Όμως, αν η ιδιότητα του θύματος αρκεί για να υποδείξεις τον θύτη, τότε ας αναρωτηθούμε: Τι θρησκεύματος είναι αυτοί που πνίγονται στο Αιγαίο; Αυτοί που κλείνονται σε στρατόπεδα προσφύγων; Αυτοί που βιώνουν τον πόλεμο τον έναν μετά τον άλλον; Είναι ή δεν είναι μουσουλμάνοι;
Δικαιούνται λοιπόν οι “τζιχαντιστές” να στοχοποιούν συλλήβδην τον χριστιανισμό και τους πιστούς του;
Και αλήθεια: τώρα που αποκαλύπτεται ότι ο δράστης ήταν χριστιανός μοναχός, θα γίνουν “επιδρομές” σε χριστιανικές εκκλησίες; Θα θεωρηθεί υπεύθυνη “μια θρησκεία”, όπως έσπευσε να πει ο Ιερώνυμος;Τόσες και τόσες ερωτήσεις.
(Στη φωτογραφία ο συλληφθείς φερόμενος δράστης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο).
Αφήστε μια απάντηση