Τί είναι ἡ πατρίδα μας; Μην είν᾿ οι κάμποι;

Ζήσε το όνειρο σου στην Ελλάδα. ‘Όλοι μπορούν να το ζήσουν. Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Ασιάτες. Κάποιοι Ασιάτες. Όχι όλοι. Μόνον οι Ασιάτες με τα παχιά πορτοφόλια.

Τί είναι ἡ πατρίδα μας; Μην είν᾿ οι κάμποι; Μην είναι τ᾿ άσπαρτα ψηλά βουνά;

Μην είναι ὁ ήλιος της, που χρυσολάμπει; Μην είναι τ᾿ άστρα της τα φωτεινά;*

Συνελήφθη στην Ύδρα η Ολλανδή δημοσιογράφος, Ingeborg Beugel, γιατί φιλοξένησε έναν 23χρόνο Αφγανό πρόσφυγα, το αίτημα του οποίου για άσυλο είχε απορριφτεί. Η Ingeborg Beugel κινδυνεύει με έναν χρόνο φυλάκιση και 5.000 ευρώ πρόστιμο για το αδίκημα της «διευκόλυνσης παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας». Η σύλληψη έγινε μετά τις καταγγελίες κατοίκων της Ύδρας για την ύπαρξη «λαθρομετανάστη» στο νησί τους.

Μην είναι κάθε της ρηχό ακρογιάλι και κάθε χώρα της με τα χωριά;

κάθε νησάκι της που αχνά προβάλλει, κάθε της θάλασσα, κάθε στεριά;*

Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε συνοδός εκπαιδευτικός, οι υπεύθυνοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας απαγόρευσαν την είσοδο σε προσφυγόπουλα αν και είχαν το απαραίτητο έγγραφο του σχολείου με τη σφραγίδα και την υπογραφή του διευθυντή. Οι υπεύθυνοι επέμειναν ότι τα παιδιά θα πρέπει να πληρώσουν γιατί δεν προέρχονται από χώρα της ΕΕ. Τα προσφυγόπουλα φοιτούν στο γυμνάσιο και αυτή την περίοδο συνεχίζουν τα θερινά γλωσσικά μαθήματα για τα παιδιά που δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα.

Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα αρχαία μνημεία της χρυσή στολή,

που ἡ τέχνη εφόρεσε και το καθένα μία δόξα αθάνατη αντιλαλεί;*

Το Ελληνικό καλοκαίρι, τα νησιά μας, ο ήλιος, η θάλασσα, τα αρχαία μας, ο πολιτισμός μας. Η πατροπαράδοτη Ελληνική φιλοξενία. Ζήσε το όνειρο σου στην Ελλάδα. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια κατάσταση ευτυχίας πέρα από εποχές και τόπους. Είναι αυτό το μοναδικό συναίσθημα που νιώθεις όταν είσαι μαζί με αυτούς που αγαπάς, όταν γίνεσαι ένα με τη φύση και νιώθεις μέσα σου ελευθερία. «All You Want Is Greece». «Greece is a state of mind»

Ζήσε το όνειρο σου στην Ελλάδα. ‘Όλοι μπορούν να το ζήσουν. Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Ασιάτες. Κάποιοι Ασιάτες. Όχι όλοι. Μόνον οι Ασιάτες με τα παχιά πορτοφόλια. Οι Ασιάτες των νέων τεχνολογιών, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Οι άλλοι Ασιάτες οι «φτωχοδιάβολοι» του πολέμου και της φτώχειας, δεν έχουν θέση στους ελληνικούς τουριστικούς παραδείσους. ΝΟ ΕΝΤΡΥ. Απαγορεύεται η είσοδος, σε ασυνόδευτα παιδιά-μαθητές Αφγανούς, Σύριους, Μπαγκλαντεσιανούς, Πακιστανούς και κάθε άλλης κατώτερης φυλής και ράτσας.

Η Ingeborg Beugel παρέβη τον κανόνα του αποκλεισμού των σημαδεμένων, καταφρονεμένων. Ο Αφγανός πρόσφυγας , «λαθρομετανάστης» και με τη βούλα, αφού απορρίφτηκε η αίτηση ασύλου του, δεν είχε θέση στην Ύδρα. Ήταν σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Γι αυτό κιόλας ξεχώριζε, αναγνωρίστηκε και με συνοπτικές διαδικασίες καταγγέλθηκε.

Η θέση του «λαθρομετανάστη», των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων είναι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φυλακές προσφύγων του Καρά-Τεπέ, της ΒΙΑΛ, της Σάμου. Η Ύδρα πρέπει να μείνει αμόλυντη, κάτασπρη και αποστειρωμένη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας πρέπει να μείνει αμόλυντο, όπως και ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός.

«Μ’ από την κόλασή μου, σου φωνάζω: Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σού μοιάζω.»**

Ο ρατσισμός η ξενοφοβία, κυλούν στους δρόμους. Προχωρούν, μολύνουν και δηλητηριάζουν. Κάποτε κινούνταν δειλά, προσεχτικά, στα μουλωχτά. Τώρα το κραυγάζουν το καυχιόνται και γίνονται ένα με το ακραίο πολιτικό κιτς και την ακραία πολιτική χυδαιότητα που μας κυβερνάν. Το φωνάζουν στα λεωφορεία οι ρατσιστές οδηγοί τους, που τα βάζουν με τους αλλοδαπούς σκουρόχρωμους επιβάτες. Το φωνάζουν τα μπαλκόνια με τις ελληνικές σημαίες που άραγε τι θέλουν να πουν; Το φωνάζουν στην Ύδρα. Το φωνάζουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας που καλυμμένοι πίσω από κάποιο κανονισμό και κάποια τυπικότητα, απαγορεύουν στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να εισέλθουν και να γνωρίσουν τον Ελληνικό αρχαίο πολιτισμό. Ο καρκίνος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού έχει μολύνει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Ζήσε το όνειρο σου στην Ελλάδα. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια κατάσταση ευτυχίας πέρα από εποχές και τόπους. Είναι αυτό το μοναδικό συναίσθημα που νιώθεις όταν είσαι μαζί με αυτούς που αγαπάς, όταν γίνεσαι ένα με τη φύση και νιώθεις μέσα σου ελευθερία. «All You Want Is Greece». «Greece is a state of mind».

«Μ’ από την κόλασή μου, σου φωνάζω: Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σού μοιάζω.»**

* Τί είναι ἡ πατρίδα μας – Ἰωάννης Πολέμης

** Αμαρτωλό – Γαλάτεια Καζαντζάκη

Πηγή: Ορέστης Μεταξάς – Κουτί της Πανδώρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *