Καραγκιόζηδες μεν, επικίνδυνοι δε…

Καραγκιόζηδες. Αυτόν τον χαρακτηρισμό τον κερδίζουν επάξια ο Μητσοτάκης και οι ά(χ)ριστοί του. Τη Δευτέρα ανακοίνωσαν «μέτρα» ετεροχρονισμένης εφαρμογής (από τις 3 Γενάρη). Την Τρίτη βγήκε άρον-άρον ο Πλεύρης και ανακοίνωσε ότι θα… επανεκτιμήσουν τον ορίζοντα εφαρμογής των «μέτρων». Τετάρτη πρωί-πρωί ο Μητσοτάκης επέστρεψε από τις χειμερινές διακοπές του στο Ζαγόρι και φώναξε στο Μαξίμου τον Τσιόδρα για να συσκεφτούν (η παρουσία του Πλεύρη ήταν απλώς «για τα μάτια»). Κατέληξαν σε αποφάσεις, τις έγραψαν σ’ ένα χαρτί και τις έστειλαν στην Επιτροπή των κυβερνητικών λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων για να τις «εγκρίνει», ώστε να τις ανακοινώσει μετά ο Πλεύρης.

Τι άλλο εκτός από καραγκιόζηδες είναι οι κυβερνήτες που άλλα ανακοινώνουν τη Δευτέρα και άλλα την Τετάρτη; Ακόμη και ο καρακυβερνητικός Τύπος αναγκάζεται να ψελλίσει λόγια κριτικής. «Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, γιατί κάπως έτσι χάνεται η εμπιστοσύνη και φουντώνει η απειθαρχία», γράφουν σήμερα τα «Νέα», δίπλα από τη φωτογραφία του Πλεύρη. Σ’ αυτόν θα τα φορτώσουν όλα, ενώ ο δυστυχής ακροδεξιός είναι απλά το delivery boy του Μαξίμου. «Να βγούμε να διασκεδάσουμε» αλλά να προσέχουμε, έλεγε ο Πλεύρης τη Δευτέρα, «απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο», είπε σήμερα! Ο ορισμός της… συνέπειας στην κυβερνητική πολιτική.

Και τι να πεις για τους επιστήμονες που δέχονται να εξευτελίζονται με τέτοιο τρόπο; Τον πρώτο καιρό της πανδημίας τηρούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα: πρώτα συνεδρίαζε η Επιτροπή, έκανε εισήγηση, αποφάσιζε στο τέλος η κυβέρνηση. Δούλευαν, φυσικά, τα τηλέφωνα, αλλά τηρούνταν οι τύποι. Εδώ και καιρό τους έχουν πετάξει κι αυτούς στα σκουπίδια. Πρώτα αποφασίζει το Μαξίμου (με τον Τσιόδρα σε κομβικό ρόλο) και μετά η Επιτροπή εγκρίνει τις αποφάσεις. Αθλιότητα!

Επί τη ευκαιρία να ξαναθέσουμε το ερώτημα, μετά και τα τελευταία: πιστεύει κανείς/καμιά ότι ο Τσιόδρας δεν ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη μελέτη που έκανε ο Λύτρας και αυτός (ο Τσιόδρας) συνυπέγραψε;

Οπως αναμενόταν, λοιπόν, ανακοίνωσαν ότι τα μέτρα της 3ης του Γενάρη θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από αύριο (30 Δεκέμβρη) το πρωί. Με μια εξαίρεση για τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, που η διασκέδαση θα κλείσει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα (αλλά χωρίς μουσική και χωρίς όρθιους), σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν τη γκρίνια από την πλειοψηφία των μαγαζατόρων, που έχουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ (τα κλαμπ και τα σκυλάδικα είναι λιγότερα). Τώρα, το τι θα γίνει σε κάθε μαγαζί, με τους θαμώνες να μετράνε αντίστροφα για την αλλαγή του χρόνου και μετά να τραγουδούν νταλκαδιασμένοι «α καπέλα», μπορούμε να το φανταστούμε όλοι.

Ως προς την ουσία των νέων ψευτο-μέτρων, τα γράψαμε χθες και δεν έχουμε παρά να θυμίσουμε το βασικό:

Ακόμα κι αν βάλουν τους περιορισμούς στη νυχτερινή διασκέδαση από αύριο, αυτοί οι περιορισμοί είναι ανίσχυροι να συγκρατήσουν το φούντωμα της πανδημίας. Η επίπτωσή τους θα είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Γιατί δεν είναι μόνο οι χώροι διασκέδασης, ούτε μόνο τα γήπεδα υπερμεταδότες του κοροναϊού. Είναι και τα σχολεία, είναι και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι χώροι εργασίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων.

  • Τα σχολεία δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να τα κλείσουν, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων στις σχολικές ηλικίες.
  • Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις δεν θίχτηκαν σε κανένα από τα «λοκντάουν» που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα, μολονότι οι ίδιοι οι κυβερνητικοί λοιμωξιολόγοι αναγκάστηκαν να παραδεχτούν κάποια στιγμή ότι είναι υπερμεταδότες του ιού. Και βέβαια, η απρόσκοπτη λειτουργία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων τροφοδοτεί και το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσια και εταιρικά.
  • Η τηλεργασία δεν προσφέρει καμιά άξια λόγου αποφόρτιση και στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Αποκλείουμε γενικευμένα μέτρα που υπήρξαν στο παρελθόν» επανέλαβε ο Πλεύρης. Αρα, έχουμε έκρηξη κρουσμάτων και την ίδια στιγμή δεν σκοπεύουν να επιβάλουν ούτε κάποιο από τα ψευτο-λοκντάουν που είχαν επιβάλει στο παρελθόν! Πόσω μάλλον ένα πραγματικά καθολικό λοκντάουν, που είναι απαραίτητο για να ανακοπεί ο καλπασμός της πανδημίας.

Καλπάζει η πανδημία

Σήμερα καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ 28.828 νέα κρούσματα. Νέο ρεκόρ μετά τα 21.740 της χτεσινής μέρας. Στη μακάβρια λίστα των νεκρών προστέθηκαν άλλοι 79 (και όχι 72 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ). Οι νέες διασωληνώσεις έφτασαν τις 75 (έναντι 80 χθες). Ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων σημείωσε μικρή πτώση, φτάνοντας τους 620 (635 χθες).

Τα κρούσματα στις σχολικές ηλικίες (ηλικιακή κατηγορία 0-17) σημείωσαν νέα αύξηση, φτάνοντας τα 3.898 (3.467 χθες), αλλά η κυβέρνηση δε συζητά να κλείσει τα σχολεία (κι ας το προτείνουν ακόμα και φίλοι της, όπως ο Τζανάκης).

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στην ηλικιακή κατηγορία 18-39. Στις 26 Δεκέμβρη είχαν καταγραφεί 1.957 κρούσματα, ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν 17.769. Ο κουτοπόνηρος Πλεύρης, για να κρύψει το πρόβλημα στους χώρους δουλειάς, είπε σήμερα πως «αυτή τη στιγμή οι συμπολίτες μας που πλήττονται από την μετάλλαξη Ομικρον είναι κυρίως στις νεότερες γενιές. Κυρίως στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών». Τέτοια ηλικιακή κατηγορία δεν υπάρχει στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, όμως είναι βολική για να υποστηρίξουν πως οι παραγωγικές ηλικίες δεν έχουν προσβληθεί (δεν είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζουν ηλικιακές κατηγορίες για να βολέψουν την προπαγάνδα τους – το έχουν κάνει κατ’ επανάληψη).

Στην ηλικιακή κατηγορία 18-39 δεν υπάρχουν μόνο φοιτητές. Υπάρχουν και εργαζόμενοι, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν την πλειοψηφία. Αλλά κι αν πάμε στην ηλικιακή κατηγορία 40-64, που δεν υπάρχει ούτε υποψία φοιτηταριάτου αλλά μιλάμε για καθαρά παραγωγικές ηλικίες, τα ίδια θα διαπιστώσουμε. Στις 26 Δεκέμβρη καταγράφηκαν 1.040 κρούσματα σ’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Στις 29 Δεκέμβρη (σήμερα) τα κρούσματα εξαπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 6.057.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να γυρίσουν στη δουλειά, χωρίς κανένα έλεγχο (η καραντίνα μειώθηκε στις 5 μέρες από 10). Δίπλα τους υπάρχουν συνάδελφοί τους που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί αλλά να είναι ασυμπτωματικοί (χώρια τα αφεντικά που διατάζουν τους εργάτες να μην ανακοινώνουν τη μόλυνση, για να μη λείψουν από τη δουλειά και για να μη διαταράσσεται η παραγωγική διαδικασία στα εργασιακά κάτεργά τους). Αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειες, τις οποίες ενδεχομένως να έχουν ήδη μολύνει (ας αφήσουμε που οι εργαζόμενοι ζουν σε μικρά διαμερίσματα, όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί καραντίνα).

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, πέρα βρέχει. «Επειδή, όμως, το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται και από τη Δέλτα, πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες, ώστε να μπορεί το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας όπως έχει ανταπεξέλθει, να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται», δήλωσε σήμερα ο Πλεύρης (για τα… μη ελληνικά του Πλεύρη δεν φταίμε εμείς). Επομένως, με 100 νεκρούς την ημέρα θα είμαστε… μια χαρά!

«Αυτά τα μέτρα, εάν εφαρμοστούν στο σύνολο τους για το χρονικό διάστημα έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας δώσουν την δυνατότητα να επανέλθουμε πλήρως πάλι στην κανονική μας ζωή», είπε ο Πλεύρης. Οι 100 νεκροί την ημέρα είναι… κανονικότητα!

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *