Αρχιεπίσκοπος: “Θα κάνουμε πολλές ιερές μπίζνες” – Αντικομμουνισμός, ανιστόρητες τοποθετήσεις και “Ιερές” business από τον Ιερώνυμο

Feb 17, 2023 | Θρησκεία, Ιστορία, Κρατική Καταστολή | 0 comments

Οπως μας ενημερώνει το κήρυγμα που έκανε ο επικεφαλής της επικρατούσας θρησκείας, χρησιμοποιώντας σαν άμβωνα τις σελίδες της εφημερίδας ΝΕΑ, “από τις προτεραιότητες που είχε θέσει ο ίδιος ξεχωρίζει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Αν αυτό είναι ιερές μπίζνες, τότε θα κάνουμε πολλές. Όχι για να γίνουμε πλούσιοι – το σημειώνω αυτό – αλλά για να βοηθηθεί το Κράτος και η Εκκλησία και ο λαός μας»”.

Αυτός ο αρχιπαπάς σίγουρα είναι πιο γάτα απ’ τον μακαρίτη Χρυστόδουλο. Χωρίς καθόλου φανφάρες, ψάλει ένα μειλίχιο εκβιαστικό αλλά και αποτελεσματικό τροπάρι κάνοντας ¨θαύματα” που ευνοούν τους “Κληρικούς – Εφημέριους της Εκκλησίας της Ελλάδος” που κανείς από τους προκάτοχους του, από τη δεκαετία του 1950 δεν τα είχε κατορθώσει.
Οχι δηλαδή ότι διαχρονικά η Ιεραρχία της “Δεξιάς του Κυρίου” δεν λειτουργεί κράτος εν κράτει, ανεξάρτητα τι χρώμα έχει το κόμμα που βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία. Ο Ιερώνυμος όμως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να τον θεωρεί “δεδομένο” και στην κατάσταση που βρίσκεται η κυβέρνησή του, τα ψηφαλάκια του χριστεπώνυμου κοπαδιού που ποιμαίνει του είναι άκρως απαραίτητα,

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πόσο αποτελεσματική είναι η τακτική αυτού του αρχιεπισκόπου είναι ότι επέβαλε στην κυβέρνηση των “αρίστων” να ρυθμίσει μια “σοβαρή εκκρεμότητα που υπήρχε “σχεδόν επτά δεκαετίες”, με την μονιμοποιήσει 3.500 παπάδων. Και ο απόφοιτος του Χάρβαρντ δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Να σταθούμε όμως τώρα στην “προτεραιότητα” που θέτει ο Ιερώνυμος για τις “πολλές ιερές μπίζνες” που θα κάνει με την “αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας”. Δεν έχουμε νταλαβέρια με τους θαμώνες των επουρανίων οπότε δεν μπορεί να προφητεύσουμε τις “αποδόσεις” που θα έχουν οι “ιερές μπίζνες” που προαναγγέλλει ο Ιερώνυμος. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όσο είχε την διαχείριση του “ιερού βαλαντίου” ο προκάτοχος του, ο Χριστόδουλος, όταν εξασφάλισε εισιτήριο για τον παράδεισο, αποκαλύφτηκε ότι με την “θεία ευλογία” του είχαν εξασφαλίσει το “κάτιτι τους”. Μόνο τα μικροαντικείμενα τρεχούσης χρήσεως του δωματίου του ξεπερνούσαν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Επειδή η Coogle αποφάσισε να φιμώσει το μπλοκ που διατηρούσαμε στον χώρο της, να παραθέσουμε μια σχετική μας ανάρτηση που εξακολουθεί να υπάρχει εκεί.

Αντικομμουνισμός, ανιστόρητες τοποθετήσεις και “Ιερές” business από τον αρχιρασοφόρο

Του Γ. Γ.  

 Η κρατική Εκκλησία είναι πάντοτε στο πλευρό του δημίου -υπάλληλος του κράτους είναι και αυτός- και ποτέ στο πλευρό του θύματος, που είναι μια κάποια παραλλαγή του Σατανά και ως εκ τούτου η τιμωρία του είναι δίκαιη. .. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σε αντίθεση με τη Ρωμαιοκαθολική, έχει δείξει τέτοιο σκοταδισμό στα λαϊκά δρώμενα που συγκρίνεται μόνο με τους φονταμενταλιστές του ακραίου Ισλάμ.

Περικλής Κοροβέσης

Απ’ τα κεντρικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας ήταν το μακροσκελέστατο τροπάρι που έψαλε χτες ο Ιερώνυμος στους ομοτράπεζους του στην «Ιερά» Σύνοδο. Τα δημοσιεύματα μας λένε ότι «στην πολυσέλιδη εισήγησή του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των σχέσεων εκκλησίας και κράτους από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα» και ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτός ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως».

Αρχικά, μια και δεν τα πάω καλά με τα θρησκευτικά έψαξα στο μπλοκ μας να δω πώς καβατζάρουν το ισόβιο και πλουσιοπάροχα αμειβόμενο ραχατλίκι οι αρχιρασοφόροι. Ετσι, λοιπόν, τράκαρα μια ειδησούλα που είχε δημοσιευτεί στον «Κόσμο του Επενδυτή» το 2008 και μας έλεγε: «Κάποιος κληρικός “κατέθεσε” 300.000 ευρώ για να εκλεγεί δεσπότης. Πρόσφατα μάλιστα λέγεται ότι αγόρασε και ένα πολυτελές αυτοκίνητο αξίας 130.000 ευρώ. Λένε πως είναι σφόδρα ερωτευμένος με έναν αρχιμανδρίτη ονόματι Παϊσιο…». 

Αφού βγήκα από την άγνοια μου γι’ αυτό το θέμα, προχώρησα στα εύκολα. Ποια ήταν η στάση της εκκλησίας στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κ. Ιερώνυμε; Προφανώς θα έχουμε διαβάσει άλλη ιστορία.  Εγώ ξέρω ότι, όπως γράφει ο Γ. Σκαρίμπας ότι «το Ιερατείο, οι Φαναριώτες και οι κοτζαμπάσηδες» ήταν «όλη η πανούκλικη κατάρα του καιρού» και ότι η επανάσταση τους 1821 «δεν έγινε μόνο για τους Τούρκους. (Δεν ήσαν χειρότεροι…). Έγινε ενάντια και στο γδάρσιμο και τον κατατρεγμό απ’ τους προκρίτους – δηλαδή για το ξερίζωμα σύξυλου του “Τριαδικού” Τουρκοπαπαδοκοτσαμπάσικου καθεστώτος».

Επίσης γνωρίζω ότι όταν ξέσπασε η επανάσταση του ’21 πατριάρχης έλαχε να είναι ο Γρηγόριος ο E’, το άγαλμα του οποίου έχουμε και καμαρώνουμε στα Προπύλαια.
Aυτός, λοιπόν, έστειλε ένα φιρμάνι σε όλους τους ραγιάδες όπου οι επαναστάτες χαρακτηρίζονται: «αγνώμονες, φυγάδες, κακόβουλοι, τέρατα εμψύχου αχαριστίας, αλαζόνες, δοξομανείς, ανόητους», και προτρέπει τους σκλαβωμένους: «εκείνους τους ασεβείς προταιτίους ολεθρίους αποστάτας να τους μισήσετε καθότι και η εκκλησία τους έχει μισήσει ως μέλη σεσηπότα (σάπια) αφορισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και μετά θάνατον άλυτοι και τυμπανιαίοι και τω αιώνιο αναθέματι και αυτοί και όσοι ακολουθήσωσι του λοιπού να γίνουν τα τέκνα αυτών ορφανά, άγγελος Kυρίου καταδιώξαι αυτούς εν πυρίνη ρομφαία». 

Aυτά, που λέτε έλεγε ο αρχιτράγος της εποχής και οι δεσποτάδες του τα υλοποίησαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα του Πορφύριου στην Aρτα που αφόρισε τους Σουλιώτες και στρατολόγησε μισθοφόρους για να πολεμήσει στο πλευρό των Tούρκων. 
Ηταν η εποχή που βλέποντας αυτή την κατάσταση ο Oδυσσέας Aνδρούτσος με γράμμα του στον Kολοκοτρώνη ζητούσε να κλαδέψουν τα κεφάλια των αρχιρασοφόρων.

Γ. Kορδάτος τα γράφει πολύ παραστατικά: «γύρω από τον πατριαρχικό θρόνο μαζεύτηκε μια συμμορία καλοθρεμένων ρασοφόρων που μετέβαλε το πατριαρχείο σε χρηματιστήριο αξιωμάτων και διέθεταν τους καλύτερους επιβήτορες που και τα σουλτανικά χαρέμια ζήλευαν». Στο βιβλίο του μάλιστα «Η Κοινωνική Σημασία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» ο Κορδάτος ο ιστορικός που αντιπροσωπεύει τις ρίζες της μαρξιστικής σκέψης στην Ελλάδα, ξεσκεπάζει αλύπητα τα προνόμια και τον ρόλο των αρχιρασοφόρων, όπως και των λοιπών πυλώνων του συστήματος, των «κοτζαμπάσηδων» για παράδειγμα. Γράφει: «Η Εκκλησία έπαιρνε μάλιστα από κάθε χριστιανό ραγιά ειδικό φόρο, που λεγόταν ρόγα ή ζητεία. Πολλές φορές με ασπλαχνία Σάϋλωκ έκανε κατάσχεση στο αλέτρι ή τα άλλα γεωργικά εργαλεία του αγρότη, αν τύχαινε και δεν πλήρωνε τον παραπάνω φόρο». Και συμπεραίνει: «Μ΄ όλον τον αγώνα και τον τυραγνισμό του [ο μικροαγρότης] τίποτε δεν του απόμεινε, επειδή ερχόταν ο φορατζής, ο δεσπότης, ο κοτζάμπασης κι ο τσορμπατζής και του το έπαιρναν. Δεν ήταν τόσο ο Τούρκος αγάς που ερχόταν σε επαφή με τον αγρότη, ούτε ο σούμπασης, ήταν ο χριστιανός προύχοντας και ο δεσπότης που, με το να είναι με την τουρκικήν εξουσίαν, με χίλιους δυο τρόπους έγδυναν τον ραγιά γεωργό και δουλευτή».

Και για να ρθούμε στο σήμερα και στην πρόσφατη ιστορία μας. Πέρα από την πολύ καλή απάντηση που έδωσε στα λεγόμενα του αρχιρασοφόρου ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, την οποία ακούμε σ’ αυτό το ηχητικό να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από δημοσίευμα της ιστοσελίδα aformi.gr:
 Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας να μετατραπεί σε μακρύ χέρι του ελληνικού εθνικισμού και του ελληνικού κράτους. Γι’ αυτό το λόγο της δόθηκαν τα προνόμια που διατηρεί μέχρι σήμερα. Και αυτός είναι και ο λόγος που ταυτίστηκε σ’ ολόκληρο τον 20ο αιώνα, με τις πιο αντιδραστικές και σκοταδιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αλλά και σε όλη την μεταπολεμική περίοδο είχε αναλάβει εργολαβικά το «πνευματικό» μέρος του αντικομουνιστικού αγώνος.

Στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967-1974) η Εκκλησία υπήρξε το κύριο ιδεολογικό στήριγμα της δικτατορίας. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήριζε τη δικτατορία, «φωτεινόν μετέωρον, το οποίον ωδήγησε την Ελλάδα εις την δόξαν και της εξησφάλισε τον παγκόσμιον θαυμασμόν και την εκτίμησιν»! Επιθυμούσε να ολοκληρώσει «τα μεγάλα επιτεύγματά της» όπως «ο Χίτλερ που και αυτός πολλά και μεγάλα είχε προσφέρει υπέρ της πατρίδος του»!! Η κατάπτυστη δουλοπρέπεια οδήγησε τον τότε μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παρασκευόπουλο να προσφωνήσει τη γυναίκα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Δέσποινα, ως εξής: «Δυο Δέσποινας έχομεν: Μίαν εις τους Ουρανούς, την Παναγία, και άλλην εις την γη, την κυρίαν Προέδρου»! Το 1968 η Εκκλησία απένειμε στον Παπαδόπουλο τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου», το ανώτερο παράσημό της, που κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα.

Ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (που ήταν θαυμαστής του Ιερώνυμου, άλλωστε επί χούντας ήταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου) ήταν γνωστός για τις ακροδεξιές πολιτικές του θέσεις. Στα 1996 συνδιοργάνωσε με την ναζιστική φυλλάδα «Στόχος» του γνωστού χουντικού Γ. Καψάλη συνέδριο «για τους Έλληνες Νεομάρτυρες(!)». Σε γράμμα του ο Χριστόδουλος έγραφε, με ανατριχιαστικά ακροδεξιά ρητορική:

 «Θέλω να συγχαρώ για άλλη μια φορά τον κ. Καψάλη, εκδότη και διευθυντή της γνωστής εφημερίδας «Στόχος» των Αθηνών, που είναι γνωστός Ελληνοκεντρικός και Ελληνόψυχος και, ταυτόχρονα, Χριστιανοκεντρικός και Ορθόδοξος. Επιτέλους έχουμε ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους, από ανθρώπους που θα βάλουν σε ίδια μοίρα τα θρησκευτικά μας και τα εθνικά μας ιδεώδη»!

Ιερές business

Με τέτοιες ελεεινής μορφής υπηρεσίες προς το «έθνος» η εκκλησία της Ελλάδας απέκτησε μια περιουσία που (μετριοπαθώς) εκτιμάται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, και παρ’ όλα αυτά, τους παχυλούς μισθούς των αρχιερέων τους πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, την ίδια στιγμή που για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους «δεν υπάρχουν χρήματα».
Πως γίνεται αυτό;

Η ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας είναι (ταυτόχρονα με την ιδεολογικοπολιτική της λειτουργία) και ένας συλλογικός μεγαλοκαπιταλιστής και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Θα πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην ιδεολογική και την πρακτική πλευρά της ορθοδοξίας. Ιδεολογικά η ορθόδοξη εκκλησία είναι όντως σκοταδιστική, εθνικιστική, ρατσιστική και μεσαιωνικήΑλλά σε επίπεδο διοίκησης και συμφερόντων, είναι ένας μοντέρνος, νεοφιλελεύθερος καπιταλιστικός οργανισμός. Και όπως κάθε μεγαλοκαπιταλιστής μπορεί να εκβιάζει και να εξασφαλίζει προνόμια από το κράτος.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ο τριτοδιεθνισμός στη πραξη

Πηγή: Από την Σπίθα στην Φλόγα ✍️Γράφει η Αργυρώ Συρμακέζη Στα πλαίσια της πλούσιας ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με το κόμμα, το μέτωπο, την επαναστατική πάλη και την συμβατότητα ή μη των διαφόρων ιδεολογικών ρευμάτων του ανταγωνιστικού κινήματος, επιλέγω να συμβάλλω...

Μακάριος Λαζαρίδης: Η παραίτηση που «υποδείχθηκε» από τη Ντόρα και το Μαξίμου

Η υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη δεν κρίθηκε τελικά από κάποια βαθιά πολιτική ανάλυση ή από την υπεράσπιση των θέσεών του, αλλά από μια πρωινή τηλεοπτική παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη στο Mega. Όταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών, με τον χαρακτηριστικό της τόνο,...

Τοξικές συνήθειες

Πηγή: Θανάσης Καραμπάτσος - Documento «Αριστεία» και αήθεια Μια τοξικότητα που έγινε συνήθεια. Δεν περιμένατε τον πρωθυπουργό να επιτίθεται με αήθη, άθλιο τρόπο εναντίον των αντιπάλων του; Πολλάκις το έχει πράξει. Παράλληλα με το «σας παρακαλώ» με τεντωμένο χέρι και...

Β*ΟΞ – Ρουβίκωνας: μια ιστορία σύγκρουσης και συνέχειας

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Η μαζική ανταπόκριση στις εκδηλώσεις του Κοινωνικού Κέντρου Β*ΟΞ για τα 14 χρόνια λειτουργίας του δεν είναι μια απλή επιτυχία. Είναι ένα πολιτικό γεγονός. Είναι η απόδειξη ότι ο Ρουβίκωνας δεν είναι μια «ομάδα ακτιβιστών», όπως βολεύονται να τον...

71 χρόνια από τον θάνατο του “κομουνιστή και πράκτορα των Σοβιετικών” Αλβέρτου Αϊνστάιν

«Η λέξη θεός δεν είναι για μένα τίποτα περισσότερο από την έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών. Η Βίβλος είναι μια συλλογή αξιότιμων, αλλά ακόμη πρωτόγονων μύθων που είναι εντούτοις αρκετά παιδαριώδεις. Καμιά ερμηνεία, ανεξάρτητα από το πόσο επιδέξια μπορεί...

18 Απρίλη 1944: Ο ΕΛΑΣ Καισαριανής ματαιώνει τα σχέδια των ταγματασφαλιτών για να εγκατασταθούν στην πόλη – Το αστικό κράτος, μετά την απελευθέρωση “ανταμείβει” των αρχηγό των ταγματασφαλιτών Ι. Πλυτζανόπουλο προάγοντάς τον σε υποστράτηγο του κυβερνητικού στρατού.

Σαν σήμερα, το 1944, η ηρωική ανταρτομάνα Καισαριανή  δίνει ένα καλό μάθημα στα  γερμανοντυμένα καθάρματα  του  Πλυτζανόπουλου, που είχαν πρόθεση να εγκατασταθούν στο κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια των  ταγματασφαλιτών  να  ανακόψουν το συνεχώς διογκούμενο ...

Αφιέρωμα στον μεγάλο Ρουμάνο συγγραφέα Παναΐτ Ιστράτι που πέθανε σαν σήμερα το 1935

Συμπληρώθηκαν σήμερα 90 χρόνια από την ημέρα που ο Παναΐτ Ιστράτι άφησε την τελευταία του πνοή. (18/04/1935). Αναφερόμαστε στον σπουδαίο αυτό Ρουμάνο. ελληνικής καταγωγής, (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), που στις μέρες μας, αν και έχει λίγο-πολύ σβηστεί...

Σαν σήμερα, 18/04/1932, η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο.

Παραθέτουμε ένα άρθρο που δίνει μια ιστορική καταγραφή της κατάστασης τότε, από τη (συντηρητική βέβαια) οπτική γωνία της “Καθημερινής”: Tα κρίσιμα χρόνια 1928-1932 H ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1928-1932 δεν μπορεί να εξετασθεί ανεξάρτητα από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές...

«Αρραβώνας με τη ζωή και τον θάνατο», ένα συγκλονιστικό βιβλίο

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Με πολύ χαρά κρατάω στα χέρια μου το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τσουκάτου, του συντρόφου και αδελφικού φίλου, Σεϊτ Αλντογάν με τίτλο «Αρραβώνας με τη ζωή και τον θάνατο». Εξυπακούεται ότι για αυτό το βιωματικό πόνημα του...

Ημέρα Παλαιστινίων Κρατουμένων: Μία μέρα για εκείνους που «σαπίζουν» στις φυλακές του Ισραήλ, χωρίς δικαιοσύνη

Η φετινή επέτειος επισκιάζεται από τον νέο νόμο περί θανατικής ποινής του Ισραήλ, ο οποίος αφορά αποκλειστικά Παλαιστινίους που έχουν καταδικαστεί για θανατηφόρες επιθέσεις. Πηγή: Σιμόνη Σωτηρέλη Παπαδοπούλου - in.gr Κάθε χρόνο, στις 17 Απριλίου, γιορτάζεται η Ημέρα...

Επιλεγμένα Video