Σαν σήμερα ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα. Οι τραγικές συνέπειες της εγκληματικής Μικρασιατικής εκστρατείας.

Εχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην ιστότοπο μας για την εγκληματική Μικρασιατική Εκστρατεία και τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε τόσο για τον ελληνικό στρατό, όσο και για τους άμαχους ελληνικούς πληθυσμούς της περιοχής.
Ο γενικός απολογισμός της είναι τραγικός: 50.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες. Κοντά 1.500.000 Ελληνες αναγκάστηκαν να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς, θύματα της πολιτικής του κεφαλαίου, που έχει τον πόλεμο στο αίμα του, γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ανοίξει νέους δρόμους κερδοφορίας.

Με αφορμή ότι σαν σήμερα  18/09/1924 ολοκληρώνεται η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τα ελληνικά στρατεύματα, αναφέρουμε τι έγραφαν κάποιες ξένες εφημερίδες στα ρεπορτάζ τους, σαν σήμερα, που αναφερόταν στην καταστροφή της Σμύρνης που είχε προηγηθεί.
“Οι πρόσφυγες υπολογίζουν τους νεκρούς συμπολίτες τους σε τουλάχιστον 120.000” ανέφερε ο ανταποκριτής της εφημερίδας London Daily Chronicle, ενώ την ίδια μέρα, 18 Σεπτέμβρη 1922, ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters, μετέδιδε: “Δεν υπάρχει περίπτωση να εξακριβώσεις τον αριθμό των θυμάτων, αλλά δυστυχώς οι νεκροί αποκλείεται να είναι λιγότεροι από 100.000”.

Γενικότερα, οι ανταποκρίσεις των ξένων εφημερίδων και πρακτορείων ειδήσεων που αναφέρονται στην καταστροφή της Σμύρνης υπολογίζουν τον αριθμό των νεκρών, σε πάνω από 100.000, τις υλικές ζημιές στο ποσό των 40.000.000 λιρών, ενώ επισημαίνουν ότι καταστράφηκαν 55.000 σπίτια, 5.000 καταστήματα καθώς και όλες οι χριστιανικές εκκλησιές, τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *