Σαν σήμερα το 1932 η θρυλική απόδραση του κομμουνιστή εργάτη Μιχάλη Μπεζεντάκου. Το χρονικό της απόδρασης μας αφηγείται -σε ηχητικό- ο αγωνιστής Γιάννης Φελέκης

Σαν σήμερα το 1932 πραγματοποιείται η θρυλική απόδραση  του αγωνιστή κομμουνιστή εργάτη Μιχάλη Μπεζεντάκου (ή Μπεζαντάκος) από τις φυλακές Συγγρού –με απόφαση του Π.Γ του ΚΚΕ και την συνδρομή του κομματικού του μηχανισμού.

Ηταν μια απόδραση που είχε κάνει τον γύρω του κόσμου  τότε, και φιλοξενήθηκε σε θριαμβευτικό πρωτοσέλιδο  του  «Ριζοσπάστη». Σκόρπισε επίσης χαμόγελα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο της εποχής.

Ο Μπεζεντάκος είχε συλληφθεί την 1/8/1931 και του αποδόθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας του αστυφύλακα Γυφτοδημόπουλου που είχε συμβεί σε συμπλοκή διαδηλωτών και αστυνομίας της αστυνομίας  στη  Δραπετσώνα.

Η δίκη του που επρόκειτο να γίνει τον Απρίλη του 1932 με σίγουρη την καταδίκη του σε θάνατο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ,.

Αντί να γράψουμε εμείς περισσότερα γ’ αυτή την θρυλική απόδραση προτιμάμε να παραθέσουμε ένα ηχητικό. Σ’ αυτό μιλάει ο Γιάννης Φελέκης, ιστορικό στέλεχος της επαναστατικής αριστεράς και του τροτσκιστικού κινήματος στην χώρα μας, ένας αγωνιστής με πολιτική διαδρομή απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι τις μέρες μας. Ακούμε, λοιπόν, αυτό τον αγωνιστή να αφηγείται πώς οργανώθηκε, με την βοήθεια του ΚΚΕ, η δραπέτευση από τις φυλακές του Μ. Μπεζαντάκου, πώς έγινε πραγματικότητα και τι επακολούθησε.

Το ηχητικό είναι απόσπασμα από συνέντευξη του Γ. Φελέκη η οποία μεταδόθηκε από τον διαδικτυακό μας ραδιοσταθμό.  

Επίσης ακούστε ένα απ’ τα πιο αγαπημένα αντάρτικα τραγούδια. Τον “Μπεζεντάκο”. Το διασκεύασε και το τραγουδάει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Το τραγούδι, μαζί με άλλες 9 διασκευές αντάρτικων τραγουδιών υπάρχει στο CD που κυκλοφόρησε το περιοδικό «Μετρό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *