Περί (ξυρισμένης) «αλήθειας» και (κουρεμένης) «ειλικρίνειας»

Mε την ιδιότητα του συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο τωρινός πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος, έγραφε – με αφορμή τα «κουρέματα», την αναδιάρθρωση του χρέους, τα PSI και όλα τα συναφή – ότι το «κούρεμα»

«συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους»,

ότι «οι απώλειες για τα ελληνικά νοικοκυριά και για όσους, εκτός των οικονομικών ιδρυμάτων, κατέχουν δημόσιο χρέος θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα»,

ότι «οι αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα μιας “σκληρής” ή εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους… (για) την πραγματική οικονομία θα είναι πιθανόν σημαντικές» και «δύσκολο να προβλεφθούν και να ποσοτικοποιηθούν».

Αυτά έλεγε ο κύριος Παπαδήμος μόλις τρεις βδομάδες πριν γίνει πρωθυπουργός, επιφορτισμένος να φέρει σε πέρας το «κούρεμα» – το οποίο τότε το χαρακτήριζε «χρεοκοπία» – και για το οποίο σήμερα, ως πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, πανηγυρίζει…

*

Ο αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ο Πάγκαλος, έλεγε:

«Να σου κόψουμε, λέει, 30%, hair cut (σ.σ.: «κούρεμα»). Να κόψεις 30% δεν είναι κούρεμα, είναι να σου κόψει το μισό κεφάλι. Το 30% αυτών των χρεών ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Αμα τους κόψεις το 30% τελείωσε το ασφαλιστικό σύστημα και ούτε συντάξεις έχουν οι συνταξιοδοτούμενοι, ούτε τίποτα. Εγώ δεν πιστεύω στο κούρεμα».

Ο Πάγκαλος, πως ως αντιπρόεδρος του Παπανδρέου διαφωνούσε με το «κούρεμα» γιατί «τελειώνει – κατά τα λεγόμενά του – τις συντάξεις», τώρα, ως αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ υπό τον κ. Παπαδήμο, πανηγυρίζει με το «κούρεμα»…

*

Ο Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Οικονομικών του Παπανδρέου, έλεγε:

«Το ζήτημα αυτό έχει απαντηθεί πολλές φορές, η ελληνική κυβέρνηση το έχει πει και το έχει διαλαλήσει: Δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν πρόκειται να υπάρξει “κούρεμα” του ελληνικού χρέους».

Και επίσης:

«Η αναδιάρθρωση θα ήτανε, το κούρεμα του χρέους για να καταλαβαίνει ο κόσμος, θα ήτανε τεράστιο λάθος για τη χώρα, θα ήτανε πάρα πολύ μεγάλο το κόστος και δεν θα είχαμε το όφελος, θα μέναμε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια».

Ο Παπακωνσταντίνου που «διαλαλούσε» ότι δε θα γινόταν «κούρεμα» γιατί θα ήταν «τεράστιο λάθος» με «πάρα πολύ μεγάλο κόστος», τώρα που έγινε το «κούρεμα», ως υπουργός της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, πανηγυρίζει για το «κούρεμα»…

*

Ο Πεταλωτής, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπανδρέου, έλεγε:

«Η αναδιάρθρωση όχι απλώς δεν είναι στις στοχεύσεις μας, αλλά έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα είναι πολύ βλαπτική και επιζήμια και για την ελληνική οικονομία η ζημία θα μετακυληθεί στις πλάτες του Ελληνα πολίτη».

Ο Πεταλωτής, που απέρριπτε το «κούρεμα» ως «βλαπτικό» και «επιζήμιο» με την «ισχυρή πεποίθηση ότι θα προκαλούσε ζημία για τον Ελληνα πολίτη», τώρα, ως υπουργός της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, πανηγυρίζει για το «κούρεμα»…

***

Αυτοί είναι οι κύριοι που μας κυβερνούν.

Ταγοί μιας πολιτικής όπου ο χαμαιλεοντισμός συναγωνίζεται την πολιτική απάτη.

Που όσοι με την τήβεννο του «σωτήρα» την επιβάλλουν, εκτοξεύουν ψέματα με την ίδια συχνότητα και με την ίδια ευκολία με την οποία αναπνέουν.

Και – φυσικά – αυτοί οι κύριοι είναι που απαρτίζουν και που χαρακτηρίζουν και το «νέο ΠΑΣΟΚ» του Βενιζέλου, του αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης, της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του «κουρέματος».

Του Βενιζέλου που – κατόπιν όλων αυτών – μας είπε χτες ότι το υπό τον ίδιο «νέο ΠΑΣΟΚ» του εκπροσωπεί

«το εθνικό καθήκον της αλήθειας και της ειλικρίνειας»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *