Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο κυκλοφορεί με την υπογραφεί του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστα Χρυσόγονου.
Εχει τίτλο: «Η Ιδιωτική Δημοκρατία, από τις πολιτικές δυναστείες στην κλεπτοκρατία», και στην εισαγωγή του διαβάζουμε: «Η διαφθορά της Siemens, δεν αποτελεί παθολογικό σύμπτωμα, αλλά οργανική ιδιότητα του πολιτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου και ο «ιδιωτικός» τομέας είναι σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτος. Έτσι η ελληνική δημοκρατία ιδιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο. Η πολιτική μετατρέπεται σε ιδιωτική υπόθεση των μεγάλων πολιτικών δυναστειών και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων πίσω και γύρω από αυτές. Η αδυναμία σαφούς διάκρισης δημόσιου και ιδιωτικού είναι όμως διακριτικό της μεσαιωνικής φεουδαρχίας κι όχι της αστικής δημοκρατίας».
Κατά την παρουσίαση του που έγινε χθες στο βιβλιοπωλείο «Μαλλιάρης» στη Θεσσαλονίκη ο συγγραφέας του τόνισε: «Το πολίτευμα της Ελλάδας δεν είναι πραγματικά δημοκρατικό. Υπάρχει μια επιφανειακή στρώση δημοκρατίας, κάτω από την οποία κρύβονται φεουδαρχικές δομές, ιδίως στο εσωκομματικό πεδίο. Η δημοκρατία σταματάει στο κατώφλι των κομμάτων. Ο πολιτικός πολιτισμός στην Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στο Πακιστάν παρά στη Γερμανία. Η οικογενειοκρατία είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της γενικότερης νόσου του πολιτικού μας συστήματος. Τα κόμματα όχι μόνο δεν είναι δημοκρατικά, είναι οικογενειοκρατικά, αλλά κατά βάθος δεν είναι καν κόμματα, διότι στερούνται ειλικρινούς προγράμματος. Κατά βάση πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις, που εμπορεύονται ψευδαισθήσεις δημοκρατίας με σκοπό το κέρδος».
Θα το διαβάσουμε και θα επανέλθουμε σχολιάζοντάς το.
Αφήστε μια απάντηση