Αγύρτες

Το παρακάτω κείμενο είναι από τον “Ριζοσπάστη”

Το κλάμα είναι εύκολο. Είναι τζάμπα και κρατάει δεμένη την εκλογική πελατεία. Το δύσκολο είναι «να σπάσεις δόντια», κρατώντας την οργή, γυρνώντας πίσω την αγανάκτηση, να καταβάλεις προσπάθεια να σκεφτείς με όρους «ένα κι ένα κάνουν δύο». Δεν έχει κανένα νόημα η περιγραφή της κατάστασης. Ακόμα χειρότερα, η περιγραφή στη δραματοποίησή της οδηγεί στην επανάληψη. Οχι μόνο γιατί δεν πληρώνει κανείς, αλλά και γιατί επιβραβεύει τους ενόχους που εμφανίζονται ως μοιρολογίστρες στην κηδεία των θυμάτων τους.

Κι όμως, πρέπει να πληρώσουν. Ολοι αυτοί οι εντός πλαισίου, αυτοί που περιγράφουν επιπτώσεις, χωρίς να αφήνουν περιθώρια να πάει το μυαλό λίγο παραπέρα, να δει αιτίες.

Ολοι αυτοί οι τύποι που λένε ότι το πρόβλημα είναι «το φάντασμα της γραφειοκρατίας», ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσει η παρούσα κυβέρνηση και άρα πρέπει να ‘ρθει το ΠΑΣΟΚ, για να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία. Ρε, αγύρτες, η γραφειοκρατία έβαλε τις φωτιές; `Η, οι μαϊμούδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί που έχετε στήσει; Φταίει ο δασικός υπάλληλος που λέει ότι η αντιπυρική ζώνη πρέπει να είναι πραγματικά αντιπυρική με επιστημονικούς όρους, ή, ο δήμαρχός σας που με πρόσχημα την αντιπυρική κόβει οικόπεδα; Αυτό δεν είναι που συμβαίνει στην Αττική;

Είναι σαν τον ΣΕΒ, που ανακάλυψε χτες ότι «συντελέστηκε ένα έγκλημα». Μάλιστα, από ποιον; Νούλα ο πρόεδρός του, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Τι να μας πει, δηλαδή, ότι στην Κάρυστο έχουν γεμίσει τα βουνά ανεμογεννήτριες και για να γίνουν περισσότερες πρέπει να εξαφανιστεί κάθε ίχνος δάσους; `Η, θα μας πει ότι για να μετατραπεί ο Κορινθιακός σε ηλεκτροπαραγωγικό κέντρο πρέπει να χαθούν τριγύρω τα δάση που εμποδίζουν τις επενδύσεις;

Πρέπει να πληρώσουν. Ολοι αυτοί. Ολοι οι έμποροι και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Μπλε και πράσινοι. Που κάνουν γαργάρα το εμπόριο της γης, την πολύμορφη επιχειρηματική χρήση της γης για κερδοσκοπία, και γαυγίζουν γι’ αυτήν ή την άλλη επικοινωνιακή μπαρούφα, για την αλλαγή αυτού ή του άλλου υπουργού. Φτάσανε στο σημείο να προβάλλουν σαν σωτήρα τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όταν ο εκάστοτε ΠΕΧΩΔΕ είναι νομοθετικά ο πρώτος εμπρηστής, από την εποχή του Βενιζέλου ακόμα που καθόριζε πού θα βόσκουν κατσίκια και πού πρόβατα με μέτρο την εκλογική πελατεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *