Ανάπτυξη με μισθούς 300 ευρώ!

*Παπαγεωργίου Βασίλης

Προχτές ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε περιχαρής ότι η μέση σύνταξη όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων το 2012 ανέρχεται στα 542 ευρώ. Επετεύχθη έτσι ο στόχος που ο ίδιος και η κυβέρνηση είχαν θέσει ότι δεν μπορεί η σύνταξη να είναι πάνω από το κατώτατο μισθό των 586 ευρώ… Χθες, τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που δημοσιοποιήθηκαν, μέσω του «Ελεύθερου Τύπου», έρχονται να αποδείξουν ότι επιτεύχθηκε και ο στόχος που αφορά τους μισθούς, που έπεσαν στα 300 ευρώ το μήνα για τους νεοδιόριστους.

Τα στοιχεία είναι πράγματι συγκλονιστικά: Από τις 502.598 νέες προσλήψεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα μέσα στους πρώτους 9 μήνες του 2012, οι 285.470 θέσεις εργασίας ήταν με πλήρη απασχόληση (8ωρο) και κανονικό μισθό, ενώ οι 217.126 θέσεις καλύφθηκαν από εργαζόμενους με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή με 4ωρη και τριήμερη απασχόληση με το μισό μισθό, δηλαδή με 300 ευρώ! Με άλλα λόγια, το 50% των νεοπροσλαμβανόμενων βρίσκονται σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας και με μισθούς πείνας. Ας σημειωθεί ότι αυτός είναι ο νόμιμος μισθός για απασχολούμενους με μερική απασχόληση, δηλαδή με τα 295 ευρώ (μικτά) μετά τις μειώσεις που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη με την 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πράγματι, έχει δίκιο λοιπόν η κυβέρνηση που διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι έχει «αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα» και έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που επαγγέλλονται, έτσι θα κάνουν τις επενδύσεις. Ο λαός δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, δεν μπορεί να υπάρξει δίχως να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια από μια λαϊκή εξουσία.

Ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια

«Το “πράσινο φως” στη χορήγηση μέρους προκαταβολής ύψους 244.170,26 ευρώ στη Unilever Logistics για την ενίσχυσή της με το κίνητρο της επιχορήγησης και το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, ενέκρινε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης. Σημειώνεται ότι η επένδυση της Unilever Logistics αφορά στην ίδρυση μονάδας παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι, συνολικού επιλέξιμου κόστους 10,312 εκατ. ευρώ και ενισχυόμενου κόστους 9,3 εκατ. ευρώ, με αναλογούσα επιχορήγηση ύψους 1,395 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 15%». Η χτεσινή είδηση, μια μέρα δηλαδή μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής 13 πολυεθνικών, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της παραπάνω πολυεθνικής, τα λέει όλα για τις επενδύσεις που θέλει να προσελκύσει η κυβέρνηση αλλά και τα «μέσα» που χρησιμοποιεί για να το πετύχει.

Δεν αρκείται μόνο στη διασφάλιση των γενικότερων προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως η φτηνή εργατική δύναμη, η τζάμπα προσφορά υποδομών και δημόσιας περιουσίας, αλλά προσφέρει και φρέσκο «ζεστό χρήμα» μέσω κρατικών επιχορηγήσεων, «κινήτρων» και φοροαπαλλαγών. Ολα αυτά στο όνομα των επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας για τα εκατομμύρια των ανέργων. Πρόκειται, βέβαια, για καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών. Οι επενδύσεις που θα γίνουν από τους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους θα γίνουν σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας, με γνώμονα την άμεση και υψηλή κερδοφορία.

Θα δημιουργήσουν όμως λίγες, προσωρινές και μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας, που σε κάθε περίπτωση θα είναι ελάχιστες, για να ανακουφίσουν έστω και λίγο το οξύτατο πρόβλημα της υψηλής ανεργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τα στελέχη των πολυεθνικών δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε θέσεις εργασίας. Η «παράλειψη» αυτή έβγαζε μάτι και στις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες βδομάδες με τις οποίες διαφημίζονταν οι επενδύσεις ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων (Cosco, Hewllet-Packard, Philip Morris – Παπαστράτος, Unilever)…Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Φιλολαϊκή ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με κοινωνικοποιημένα μονοπώλια και το λαό στην εξουσία.

*”Ριζοσπάστης” Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *