Πληθαίνουν συνεχώς τα «μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικής βίας

Πηγή: TVXS

Πληθαίνουν συνεχώς τα «μεμονωμένα περιστατικά» αστυνομικής βίας που σημειώνονται στις διαδηλώσεις. Μετά τις καταγγελίες της Μαρίας Κασόλα και του Παναγιώτη Σάμιου για τον τραυματισμό τους από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα έξω από τη Βουλή στις 6 Μαϊου, άλλες δύο καταγγελίες έρχονται να προστεθούν στη «λίστα».

Κώστας Γεωργόπουλος: δύο κατάγματα στο ζυγωματικό, παραλυσία νεύρου και αιμάτωμα στο μάτι.

Ο Κώστας Γεωργόπουλος είναι 42 χρονών και οικοδόμος στο επάγγελμα. Εργαζόμενος σκληρά για χρόνια με 7.500 οικοδομικά και 1000 μη οικοδομικά ένσημα. «Δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα και έχω χρόνια να διαδηλώσω. Είδα όμως τα μέτρα στην τηλεόραση και είπα ότι θα κινητοποιηθώ. Θα κατέβω στο δρόμο, δεν θα κάνω μία ζωή από την πολυθρόνα».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο δεν υπήρξε καμία αφορμή που να δικαιολογεί την επέμβαση των ανδρών της αστυνομίας. «Δεν έγινε τίποτα. Κάποιοι πιτσιρικάδες πέταγαν αραιά και που μπουκάλια με νερό. Ούτε μολότοφ, ούτε τίποτα».

«Χωρίς λόγο γύρω στις 21:00 οι άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν σε κυκλωτική κίνηση και άρχισαν τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων. Όσοι ήμασταν στην πλατεία Συντάγματος δεν μπορούσαμε να φύγουμε παρά μόνο προς τα σκαλοπάτια» τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος. Σύμφωνα με την περιγραφή του, ο ίδιος βρισκόταν στην μέση της πλατείας Συντάγματος.

«Αρχικά σάστισα. Όταν πήγα να απομακρυνθώ πίσω μου ερχόταν μία διμοιρία. Ένα μέλος της ήρθε κατευθείαν πάνω μου. Σηκώθηκε στον αέρα και με χτύπησε με όλη του τη δύναμη με το γκλοπ στο κεφάλι. Αν δεν γύρναγα λίγο θα με είχε αφήσει στον τόπο. Με χτύπησε στη δεξιά πλευρά. Δύο κατάγματα στο ζυγωματικό και αιμάτωμα στο μάτι».

Ο κ. Γεωργόπουλος εισήχθη στον Ευαγγελισμό. Νοσηλεύτηκε πέντε ημέρες καθώς υπεβλήθη σε χειρουργείο. Λάμες και βίδες τοποθετήθηκαν στο ζυγωματικό του ενώ φέρει 25 ράμματα. «Η πλευρά μου αυτή είναι τελείως νεκρή. Δεν νιώθω την αφή μου. Οι γιατροί είπαν πως είναι δύσκολο να επανέλθει γιατί έχει πάθει ζημιά το νεύρο. Ευτυχώς γλιτώσανε το μάτι».

Στον Ευαγγελισμό δεν ήταν μόνος. «Εκείνη την ημέρα είχαν έρθει τουλάχιστον 15 άτομα χτυπημένα. Μπορεί και παραπάνω. Τουλάχιστον 15 είδα εγώ προσωπικά». Οι τραυματισμένοι δεν ήταν οι μόνοι που βρέθηκαν στο νοσοκομείο εκείνο το βράδυ καθώς δυνάμεις της αστυνομίας αποφάσισαν να κάνουν περιπολία εντός… του νοσοκομείου. «Ήρθαν και στον Ευαγγελισμό. Δεκαπέντε μηχανές ήρθαν έξω από το νοσοκομείο. Τρεις, τέσσερις μπήκαν και μέσα και γυρνούσαν στο νοσοκομείο. Χωρίς λόγο. Δεν μας ρώτησαν και δεν μας είπαν τίποτα. Μπήκαν μέσα για τρομοκρατία» επισημαίνει ο κ. Γεωργόπουλος τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι υπάρχουν τραυματισμένοι στον Ευαγγελισμό. «Ήρθαν γύρω στις 22:30 με 23:00 και έμειναν περίπου μία ώρα».
«Να κάνω καταγγελία; Αλλά που θα βρω άκρη; Εδώ ολόκληρη υπόθεση ζαρντινιέρα και δεν βγήκε άκρη. Εξάλλου δεν ξέρω ποιος με χτύπησε. Δεν το είδα. Φορούν μάσκες και δεν έχουν διακριτικά» επισημαίνει ο κ. Γεωργόπουλος. «Πάντως ο άνθρωπος αυτός ήθελε να με σκοτώσει. Με σακάτεψε. Έχω λάμες τώρα. Είναι κάτι που θα το κουβαλάω μία ζωή» καταλήγει.

Στέλιος Μακρής: ρήξη τυμπάνου και μόνιμη βλάβη βαρηκοΐας
Ένα έγκαυμα λίγα εκατοστά από το αριστερό μάτι, μία πληγή στην κορυφή του κεφαλιού και μία σοβαρή ρήξη τυμπάνου ήταν τα «ενθύμια» που αποκόμησε από την συγκέντρωση της 6ης Μαϊου, στην οποία βρέθηκε προκειμένου να ασκήσει το νόμιμο συνταγματικό του δικαίωμα της διαδήλωσης και διαμαρτυρίας, ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, Στέλιος Μακρής , ο οποίος εργαζεται στο 18 Άνω.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρή το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 21:30 το βράδυ. Όπως εξηγεί έως τις 21:00 η ατμόσφαιρα ήταν ειρηνική. «Λίγο μετά τις 21:00 η Λεωφόρος Αμαλίας και η πλατεία Συντάγματος ήταν γεμάτες με διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν καθιστοί στο οδόστρωμα, στα πεζούλια και στα πεζοδρόμια. Η πλειοψηφία του κόσμου ήταν εργαζόμενοι και εργαζόμενες κάθε ηλικίας καθώς και συνταξιούχοι».

Στις 21:15 διμοιρία αστυνομικών που ήταν παραταγμένη στο πλάτωμα πάνω από τον άγνωστο στρατιώτη κατεβαίνοντας από την ράμπα στην δεξιά πλευρά του κοινοβουλίου, πλησίασε τους διαδηλωτές και παρατάχτηκε σε απόσταση 10 μέτρων απ το πλήθος. Την ίδια ώρα κινήθηκαν και οι δυνάμεις που ήταν παραταγμένες σε όλο το μήκος του Άγνωστου Στρατιώτη. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε ένας κλοιός γύρω από τους διαδηλωτές.

Λόγο του γεγονότος ότι τα μέλη της διμοιρίας φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες αλλά και λόγο ήπιου φραστικού επεισοδίου που σημειώθηκε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, ο κ. Μακρής με την παρέα του αποφάσισαν να αποχωρήσουν και κινήθηκαν προς το μετρό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είχε προϊδεάσει τους διαδηλωτές για ότι επρόκειτο να συμβεί.
«Χωρίς καμία απολύτως αφορμή και κυρίως χωρίς καμία προειδοποίηση, δεχτήκαμε μια βάναυση επίθεση από τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Δημιουργήθηκε πανικός αφού υπήρχε ρίψη άφθονων δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης καθώς και αδικαιολόγητα χτυπήματα του κόσμου από τα γκλομπ των αστυνομικών».

Σύμφωνα με την περιγραφή του, ο κ. Μακρής και οι φίλοι του προκειμένου να μην ποδοπατηθούν προσπάθησαν να απομακρυνθούν προς άλλη κατεύθυνση. Τότε δέχθηκε την χειροβομβίδα κρότου λάμψης στην αριστερή πλευρά του προσώπου του.

«Το σοκ ήταν άμεσο. Δεν κατάλαβα τι με είχε χτυπήσει και για πολλά δευτερόλεπτα βρισκόμουν σε κατάσταση πλήρους ασυνειδησίας, μη ξέροντας αν έχω τυφλωθεί ή όχι, αφού δεν έβλεπα, δεν άκουγα και δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Βρέθηκα στο οδόστρωμα και ποδοπατήθηκα από άλλους διαδηλωτές. Φίλος μου με βοήθησε να σηκωθώ και να απομακρυνθώ» περιγράφει ο κ. Μακρής τονίζοντας πως την ίδια ώρα η αστυνομία συνέχισε την αδικαιολόγητη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων.
«Μόνος εμφανής στόχος ήταν η βίαιη διάλυση της συγκέντρωσης» υπογραμμίζει ο κ. Μακρής.

Αργότερα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο Στέλιος Μακρής υπεβλήθη σε εξετάσεις. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει στο νοσοκομείο υπήρχαν και άλλοι τραυματίες από την συγκέντρωση με παρόμοιους τραυματισμούς. Την επόμενη μέρα μετέβη στο νοσοκομείο «Ελπίς» όπου έλαβε και την τελική διάγνωση. Σοβαρή ρήξη τυμπάνου με συνέπεια την μερική απώλεια της ακοής του και την αναγκαιότητα χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα με τους γιατρούς πάντως το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οι πιθανότητες δείχνουν πως η βλάβη θα είναι μόνιμη. Ο κ. Μακρής έχει αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο που ερευνά το θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *