Α Παπαρήγα: Η βιασύνη του Τσίπρα να διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται

Συνέντευξη της Α. Παπαρήγα στην δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Real News.

Την παραθέτουμε:

Η προσφυγή στις επιστρατεύσεις ως μέσο αντιμετώπισης των απεργιών απ’ την κυβέρνηση πού οδηγεί, κυρία Παπαρήγα;

– Στην απαγόρευση της απεργίας της πάλης των εργαζομένων, πρώτα απ’ όλα, στους τόπους δουλειάς. θέλουν να φορέσουν πιο βαριές αλυσίδες στον λαό, ώστε ανεμπόδιστα να τον καταδικάσουν να ζήσει μόνιμα στην απόγνωση της φτώχειας και της ανεργίας. Αυτό αξιώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να εκμεταλλευτούν ακόμα πιο πολύ τους εργαζόμενους για να εκτοπίσουν τους αυτοαπασχολούμενους τη μικρομεσαία αγροτιά. Και αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση. Οταν οι απειλές της και τα ψέματα δεν πιάνουν, καταφεύγει στην επιστράτευση και τη βία των ΜΑΤ. Γι’ αυτό ο λαός πρέπει να γίνει μια γροθιά για να αποκρούσει τον κλιμακούμενο αυταρχισμό.

■ Η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με το ΚΚΕ ή το ΚΚΕ με την κυβέρνηση; Και σας ρωτάω διότι κάποιοι μιλάνε για «επάνοδο» του ΚΚΕ στους αγώνες…

– Το ΚΚΕ δεν έφυγε ποτέ από την πρώτη γραμμή της λαϊκής πάλης. Αυτοί που το λένε ήλπιζαν ότι το ΚΚΕ θα «φύγει» ή θα σκύψει το κεφάλι μετά το αρνητικό για εμάς εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα να βρεθούν στο έλεος της προπαγάνδας των μηχανισμών του συστήματος και των συνεχών βάρβαρων μέτρων. Αυτό ας το ξεχάσουν.

Το ΚΚΕ είχε και έχει μέτωπο με την κυβέρνηση, αλλά και με την τάξη που υπηρετεί. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση των παλιών, αλλά να γίνει η ίδια η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δύναμη εξουσίας. Να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων και του πλούτου της χώρας που τώρα λυμαίνονται οι καπιταλιστές αποδεσμεύοντας τη χώρα από την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ. Αυτός είναι ο δρόμος για να αναπτυχθεί η χώρα, με σκοπό τη λαϊκή ευημερία.

■ Πού οφείλεται, όμως, το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις δεν λαμβάνουν μαζική μορφή, αντίστοιχη τουλάχιστον με τα σκληρά μέτρα;

– Οι αγώνες που γίνονται είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι όμως αναντίστοιχοι της επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως και η Ν.Δ. να έχουν φθαρεί στον λαό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο ακόμα με την ιδεολογία και την πολιτική τους ότι δηλαδή είναι μονόδρομος για τον λαό η καπιταλιστική ανάπτυξη και η συμμετοχή στην Ε.Ε.

Δεν παραβλέπουμε τις δικές μας αδυναμίες και κενά στην παρέμβασή μας και ειδικά στους εργατικούς χώρους στη νεολαία και αλλού. Ομως οι αιτίες που βαραίνουν καθοριστικά είναι ο φόβος που κυριαρχεί σε μεγάλα λαϊκά τμήματα και οι ισχυρές αυταπάτες ότι αυτά που ζουν είναι προσωρινά, ότι έγινε «λάθος» και ότι με αλλαγή κυβέρνησης θα γυρίσουν στην πρότερη κατάσταση με άλλο «μείγμα» διαχείρισης.

Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα. Γνωρίζουμε ότι αυτοί έχουν τη δύναμη, αν οργανωθούν και χειραφετηθούν.

Σας κατηγορούν, πάντως, ότι δεν θέλετε πρόωρες εκλογές, τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κάνει μαζί με τις ευρωεκλογές…

– Οι εκλογές δεν δίνουν φιλολαϊκή λύση, είτε είναι πρόωρες είτε όχι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πώς θα συμβάλουμε στην οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης των εργαζομένων, της νεολαίας των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς για να αποκρουστούν οι συνεχείς περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, οι εξοντωτικοί φόροι και τα χαράτσια, για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Το ενδιαφέρον μας και οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο πώς θα γίνει η πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη αφετηρία εργατικής λαϊκής ανάτασης και αφύπνισης. Το πώς θα συμμετέχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην οργάνωσή της.
Αυτός είναι ο δρόμος για να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στον λαό προς όφελος του.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορείται ακόμα και από την «αντιπολίτευση» του κόμματός του για «στροφή στην κυβερνησιμότητα». Πού εκτιμάτε ότι βαδίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ;

– Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο δρόμο ήταν και όταν προεκλογικά χρησιμοποιούσε τα συνθήματα περί «κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων». Και τότε εξαπατούσε τον λαό, εφόσον έλεγε ότι αυτά θα τα έκανε μέσα στην Ε.Ε. και χωρίς ρήξη με το κεφάλαιο.

Βεβαίως όσοι τον πίστεψαν θα έμειναν, προφανώς άφωνοι όταν άκουσαν ποιες εξηγήσεις έδωσε στις Η Π Α και τους ύμνους του στην κυβέρνηση Ομπάμα. Η βιασύνη του Αλέξη Τσίπρα να πάρει τον ρόλο που είχε το ΠΑΣΟΚ, ώστε να καθίσει κι αυτός στην κυβερνητική καρέκλα, δεν κρύβεται. Αυτό προφανώς ενοχλεί την ηγεσία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και ο τσακωμός τους θα αγριεύει. Πρόκειται για τη γνωστή δικομματική κοκορομαχία. Οξυμ- μένη φραστικά, αλλά χωρίς ουσία πολιτική αντιπαράθεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δείχνει να εγκαταλείπει την πρόταση για «κυβέρνηση της Αριστεράς», προσανατολιζόμενος σε «κυβέρνηση αντιμνημονιακών δυνάμεων», που θα περιλαμβάνει και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

– Η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστερός ήταν από την αρχή ένα κόλπο που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να υφαρπάξει την ψήφο των αριστερών – ριζοσπαστών ψηφοφόρων του ΚΚΕ, για να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα που έφευγαν από το ΠΑΣΟΚ.

Οι σημερινές θέσεις του, ότι θα συνεργαστεί και με τη «λαϊκή Δεξιά», δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη. Ηδη συνεργάζεται με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάβρωση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οποιο κόμμα έχει στόχο να πάρει μέρος στη διαχείριση του συστήματος, απ’ όπου κι αν ξεκινά, καταλήγει στον ίδιο δρόμο και στο ίδιο αποτέλεσμα. Και κοροϊδεύει τον λαό για να πάρει την ψήφο του.

Στο παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχουν «υπόγειες» κινήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Εκτιμάτε ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να συμμετάσχει και σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ αν αυτός βγει πρώτο κόμμα;

– Καθόλου δεν το αποκλείω, όχι μόνο με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και με άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Μ ην κοιτάτε τι λένε τώρα. Στα βασικά έχουν την ίδια κατεύθυνση.

«Νέο “κούρεμα”, ακόμα χειρότερα μέτρα»

Η κυβέρνηση δείχνει να περιμένει τις γερμανικές εκλογές για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους. Αν υπάρξει νέο «κούρεμα», το πρόγραμμα μπορεί να βγει;

– Αυτό που είναι πιθανόν μετά τις εκλογές στη Γερμανία είναι να φανερωθεί το παζάρι για το πώς θα γίνει το επόμενο «κούρεμα». Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι είναι ότι, έτσι ή αλλιώς από την ελεγχόμενη χρεωκοπία, είτε με τον τρόπο που προτείνει η Γερμανία – ευρωζώνη, είτε με τον τρόπο του ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος θα το πληρώσει με ακόμα χειρότερα μέτρα ο λαός.

Ο λαός δεν πρέπει να ξεχάσει ότι η σφοδρή επίθεση κατά των δικαιωμάτων του ξετυλίχτηκε με πρόσχημα την αντιμετώπιση του χρέους και τα… σωτήρια «κουρέματα». Μόνο το ΚΚΕ τού είπε την αλήθεια: ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα των συσσωρευμένων κερδών, ότι τα βάρβαρα μέτρα ήταν προαποφασισμένα και δεν έχουν σχέση με το χρέος που άλλωστε δεν το δημιούργησε ο λαός Ο μόνος δρόμος για να σωθεί από τα μνημόνια διαρκείας είναι να παλέψει για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους με αποδέσμευση από την Ε.Ε. και κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε τι βαθμό υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα σήμερα; Και πώς αυτό εκφράζεται;

– Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία επιτρέπει στους εργαζόμενους να διαλέγουν ποια κυβέρνηση θα εφαρμόζει σε βάρος τους μέτρα και επιλογές που συμφέρουν τους εκμεταλλευτές τους. Η αστική δημοκρατία για τον λαό τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Δείτε την επιστράτευση των απεργών, το πώς βγαίνουν παράνομες από τα δικαστήρια σχεδόν όλες οι απεργίες. Η σήψη που υπάρχει στην καπιταλιστική οικονομία εκφράζεται σε όλους τους θεσμούς. Υποκρισία, διαφθορά, αντίδραση βασιλεύουν παντού. Αυτό το σύστημα δεν γιατρεύεται.

Από το Συνέδριο του ΚΚΕ τι περιμένετε;

– Είμαι σίγουρη και αισιόδοξη ότι το ΚΚΕ θα βγει πιο ισχυρό, πιο ικανό στην πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τους πολιτικούς και ταξικούς του αντιπάλους.
Αυτοί που ήθελαν και κάνουν ό,τι μπορούν για να πατήσει το ΚΚΕ σε «μπανανόφλουδες», ώστε να το βάλει το σύστημα στο χέρι, για ακόμα μια φορά θα αποτύχουν.

Είστε ικανοποιημένοι από τον έως τώρα προσυνεδριακό διάλογο;

– Η συμμετοχή των μελών μας είναι μεγάλη και ουσιαστική, θέλουμε να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και η συμμετοχή στη συζήτηση των φίλων του κόμματος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *