Από «πυλώνες του συστήματος διαπλοκής προνομιακοί συνομιλητές οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για τον Α. Τσίπρα

tsipra Του Γ. Γ.

Είναι εμφανής η προσπάθεια της ηγεσίας του Σύριζα να κατοχυρώσει τον ρόλο του «υπεύθυνου, θεσμικού» κόμματος, και στο ντόπιο αστικό πολιτικό κατεστημένο, αλλά και στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από το ταξίδι του Τσίπρα στο Βερολίνο (θυμηθείτε την ανάρτηση που τιτλοφορούσαμε «Ο Τσίπρας, ο Σόιμπλε και ο …μεσαίος χώρος»), ακολούθησε το ταξίδι του στην Αμερική (διαβάστε εδώ) και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα, μόλις προχτές  έδωσε τα διαπιστευτήρια του στην αστική τάξη της χώρας μας και τους ξένους προστάτες της με την ομιλία που έκανε στο Μέγαρο Μουσικής κατά την εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Γ. Καραμανλή, για την επέτειο των 15 χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ.

Αυτό όμως δεν αρκούσε για το κόμμα της Κουμουνδούρου. Πρέπει και οι «βαρόνοι των Media» να πειστούν ότι ο Σύριζα δεν είναι παρά ένα συστημικό πολιτικό κόμμα και όσες ρηξικέλευθες θέσεις ακούγονται κάποιες φορές απ’ τα στελέχη του είναι απλώς για εσωτερική κομματική κατανάλωση.

Και αυτή την τακτική του Σύριζα, να εμφανιστεί δηλαδή ως ένα «θεσμικό» κόμμα, που η ντόπια ληστοκρατία δεν έχει να φοβηθεί σε τίποτα από την πιθανή άνοδο του στη εξουσία εξυπηρετούσε και η χθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στο περιοδικό «Unfollow». Με ένα στρογγυλεμένο λόγο που θα ζήλευε και ο Αβραμόπουλος ανάμεσα στις τόσες κοινοτοπίες έστειλε και το μήνυμα στην ντόπια κεφαλαιοκρατία: «Η στρατηγική του Σύριζα είναι ενταγμένη σε μια παγκόσμια δυναμική και αποσκοπεί στην δημιουργία των προϋποθέσεων για ριζικές μεταρρυθμίσεις και μετασχηματισμούς στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο με στόχο μια κοινωνική οικονομία των αναγκών … Κι ο κόσμος μας ρωτάει τι θα κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς; Θα φέρει τον σοσιαλισμό; Λέμε λοιπόν όχι. Μιλάμε για μια κυβέρνηση στην οποία θα πρωτοστατεί ο Σύριζα, το περιεχόμενο όμως της πολιτικής της θα προσδιορίζεται από τις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας … μπλα μπλα … Η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης έχει παρενέργειες που πρέπει να μελετηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης τους. Άλλο γενικές διακηρύξεις, άλλο συγκεκριμένη πολιτική», μας είπε το στέλεχος του Σύριζα.

«Φέξε μου και γλίστρησα» δηλαδή. Ούτε ο Σ. Μάνος δεν θα είχε πρόβλημα να κάνει τέτοιες γενικόλογες δηλώσεις, αλλά εκτός αυτού ο Δραγασάκης με αυτά που λέει στέλνει το μήνυμα του με αποδέκτες το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο:  «Άλλο γενικές διακηρύξεις, άλλο συγκεκριμένη πολιτική», τους λέει και συνεπώς μην δίνετε καμιά βάση στα όσα ριζοσπαστικά ακούγονται κάποιες φορές από κάποια στελέχη μας.

Να επανέλθουμε όμως σ’ αυτό που ξεκινήσαμε να γράφουμε παραπάνω. Στην προσπάθεια δηλαδή του Σύριζα να αποκτήσει επαφές με τους «βαρόνους των ΜΜΕ».
Λεπτομέρεια φυσικά ότι μέχρι χτες ο ίδιος ο Α. Τσίπρας χαρακτήριζε τα καθεστωτικά ΜΜΕ «πυλώνες του συστήματος διαπλοκής», και ζητούσε «να εξεταστούν περιπτώσεις διαπλοκής από συγκεκριμένους βαρόνους του Τύπου, οι οποίοι έχουν εμπλοκές με προμήθειες του Δημοσίου και κρατικές δουλειές, μη συμβατές με το αντικείμενο των ΜΜΕ».

Από τότε κύλισε πολύ νερό στα αυλάκι. Αυτά ξεχάστηκαν και σήμερα το αστικό πολιτικό σύστημα δεν αποκλείεται να προσδιορίζει τον Σύριζα το επόμενο κυβερνητικό κόμμα, για να ανακόψει κάθε ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου. Είναι απαραίτητο για το σύστημα να καναλιζάρει τις λαϊκές αντιδράσεις –αστικές εκτιμήσεις μιλούν για τον φόβο ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης-  απόρροια της ολομέτωπης βάρβαρης επίθεσης που δέχεται ο κόσμος τις εργασίας από τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο να υπάρξουν «ιδανικές σχέσεις» μεταξύ Σύριζα-αστικών ΜΜΕ.
Ετσι λοιπόν την περασμένη  Τρίτη ο Τσίπρας συνοδευόμενος από τον Γ. Δραγασάκη και το πρώην στέλεχος του ΔΟΛ –ήταν διευθυντής στο «Βήμα» πριν προσχωρήσει στον Σύριζα-, Β. Μουλόπουλο, συναντήθηκε με το διευθυντικό επιτελείο, του ομίλου ΜΜΕ που ελέγχει ο Γιάννης Αλαφούζος, παρόντος και του καναλάρχη-εφοπλιστή.

Τι ακριβώς συζήτησε ο ηγέτης του Σύριζα με τους εκπροσώπους των πιο μνημονικών ΜΜΕ –από τον Μπάμπη τον «Σουγιά» μέχρι τον Α. Πορτοσάλτε-  δεν ξέρουμε. Όπως δεν θα μάθουμε τι θα λεχθεί μεταξύ Τσίπρα και τον συνεργατών του με το επιτελείο του ΔΟΛ και του «Πήγασος», που όπως μαθαίνουμε σήμερα έχουν κλειστεί ραντεβού.

Πώς γίνεται τώρα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ από «πυλώνες του συστήματος διαπλοκής» να γίνονται προνομιακοί συνομιλητές του Α. Τσίπρα το αφήνουμε στην κρίση σας.

Πηγή: Το μπλόκ μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *