Το τέλος του δολαρίου,η Ρωμαική Αυτοκρατορία,το ασήμι,η JP Morgan και τα bunk runs

Nov 23, 2010 | Οικονομία, Πολιτική | 0 comments

22/11/2010: Μια σημαντική μέρα, από νομισματικής άποψης, η χθεσινή, καθώς συνέβη ένα ακόμα βήμα προς την αποκαθήλωση του δολαρίου:

Η εκτύπωση δολαρίων από το πουθενά έφτασε πλέον σε τέτοιο σημείο ώστε οι ΗΠΑ είναι πλέον ο νούμερο 1 αγοραστής του χρέους τους!

Έως τώρα, η Κίνα ήταν ο νούμερο 1 αγοραστής του χρέους των ΗΠΑ: Έδιναν στις ΗΠΑ εμπορεύματα (εξαγωγές), και έπαιρναν ως αντάλλαγμα ομόλογα των ΗΠΑ (σε δολάρια προφανώς).
Και είχαν μαζέψει τόσα πολλά ομόλογα, που ήταν ο νούμερο 1 κάτοχος στον κόσμο.

Όμως, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει από το 2008 και μετά να τυπώνουν χρήμα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, προκειμένου να το δώσουν στις χρεωκοπημένες τράπεζες (που αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα, διότι ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν και που ως τώρα συντηρούσαν την καπιταλιστική ανάπτυξη, αναπληρώνοντας τη φυγή του κεφαλαίου προς τις μεσαιωνικές συνθήκες εκμετάλλευσης της Κίνας). Υπάρχουν μάλιστα και συζητήσεις, όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο για να τυπώσουν χρήμα ώστε να στηρίξουν τις χρεωκοπημένες Πολιτείες, πόλεις, κτλ. Γενικώς δηλαδή, οι [ηλεκτρονικές] πρέσες “έχουν πάρει φωτιά”.

Ο τρόπος που “τυπώνουν” χρήμα οι ΗΠΑ είναι, σε γενικές γραμμές, ο εξής:

Καταρχήν, τυπώνουν ένα ομόλογο, και μετά το αγοράζουν…οι ίδιες, με χρήμα που δημιουργούν ηλεκτρονικά από το πουθενά. Αντί δηλαδή να το πουλάνε “στην αγορά” (όπως κάνει πχ η Ελλάδα με τις “δημοπρασίες ομολόγων” που πλέον έχουν μπει στην καθημερινότητα μας), το αγοράζουν με λεφτά που δημιουργούν από το πουθενά.

Και έχουν με αυτή τη μέθοδο αγοράσει τόσα πολλά ομόλογα, που πλέον έχουν φτάσει στο σημείο να κατέχουν περισσότερα ομόλογα ακόμα και από την Κίνα:

Και όπως σωστά αναφέρει και το zerohedge σε σχετικό άρθρο του, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ θα τυπώνουν περίπου 120 δις $ το μήνα, κάθε μήνα για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον, θα παραμείνουν η νούμερο 1 αγοράστρια δύναμη του αμερικάνικου χρεους.

Για πόσο καιρό ακόμα όμως οι υπόλοιποι θα δέχονται την κυριαρχία ενός τέτοιου νομίσματος, που πλέον βρίσκεται ξεκάθαρα καθ’ οδόν προς τον υπερπληθωρισμό;

Ποιος θέλει ένα νόμισμα που διαρκώς υποτιμάται; ΚΑΝΕΝΑΣ.

Υπάρχει μια ιστορία και από τη Ρωμαική Αυτοκρατορία, που χρησιμοποιούσε ασήμι για να κόβει νόμισμα. όσο όμως παρήκμαζε, προκειμένου να τυπώσει περισσότερο χρήμα, άρχισε να “νοθεύει” το νόμισμα, και να μειώνει το ποσοστό του ασημιού. Στο τέλος, όταν τελικά κατέρρευσε, το νόμισμα της πλέον τυπωνόταν χωρίς να περιέχει καθόλου ασήμι.

Ίσως τελικά να είναι αλήθεια ότι “καμία αυτοκρατορία δεν έπεσε πριν είχε παρακμάσει πρώτα εκ των έσω”.

Και όταν βλέπει κανείς τις ΗΠΑ να αγοράζουν μόνες τους το δικό τους χρέος, με λεφτά που δεν έχουν και τα τυπώνουν από το πουθενά, βλέπει ότι το δολάριο, και μαζί του όλες οι “παραφυάδες” του σε παγκόσμια κλίμακα πέφτουν.

Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι χρεωκοπημένο, αρπάζουν ότι μπορούν από τους λαούς, τυπώνουν διαρκώς χρήμα για να δώσουν νέα “πακέτα σωτηρίας” στις τράπεζες, και δεν υπάρχει κανένα ορατό τέλος σε αυτή τη διαδικασία.

Οι χρεωκοπημένες τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν δάνεια, όσα και αν αρπάξουν (διότι αυτά που αρπάζουν τα χρησιμοποιούν για να κλείσουν τις τρύπες των ισολογισμών τους).

Τα χρέη θα καλυφθούν με χρήμα από το πουθενά, διαλύοντας το ισχύον παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, που θα φέρει στο προσκήνιο και πάλι το χρυσό ως το μοναδικό πράγμα που δεν πληθωρίζεται, ενώ μερικά χρέη δε θα αποπληρωθούν (διότι δε μπορούν να αποπληρωθούν, είναι μαθηματικά αδύνατο, όσο και αν σκούζουν μερικοί).

Και οι λαοί που βλέπουν τα ελλείμματα των προυπολογισμών τους και αναρωτιούνται πως θα τα αποπληρώσουν, ας αρχίσουν καλύτερα να σκέφτονται το πως ΔΕ θα τα αποπληρώσουν. Έχουν ήδη αποπληρώσει τα δάνεια στο πολλαπλάσιο, και χωρίς καν τα δάνεια αυτά να καταλήξουν στις τσέπες τους παρά στο ελάχιστο.

Οι τόκοι δεν αποπληρώνονται, ούτε πρέπει να αποπληρωθούν. Είτε θα υπερπληθωριστούν τα νομίσματα για να συνεχίσουν το φαύλο κύκλο του δανεισμού, είτε θα πρέπει οι λαοί να αντιληφθούν ότι οι “κανόνες του παιχνιδιού” είναι ορισμένοι από άλλους, με βάση τα δικά τους συμφέροντα, όχι τα δικά μας. Και μερικές φορές θα πρέπει να παραβείς τους “κανόνες του παιχνιδιού”, ειδικά όταν αυτό είναι σχεδιασμένο από άλλους.

Εν τω μεταξύ, επειδή ακριβώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι “κάτι δεν πάει καλά”, και έχει πλέον χαθεί η εμπιστοσύνη που στηρίζει το σύστημα , ο κόσμος αντιδρά, αν και σποραδικά (προς το παρόν):

Στην Ιρλανδία, απέσυραν, λόγω πανικού όμως, περίπου 13 δις ευρώ καταθέσεων από τις τράπεζες, για να μην τους τα κατασχέσουν.

Όμως, στη Γαλλία οργανώνεται κάτι διαφορετικό, που το έχουμε δει και σε άλλες χώρες (και στην Ελλάδα), αλλά με πενιχρά αποτέλεσμα, διότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη οργάνωση και πειθαρχία για να πετύχει κάτι ουσιαστικό:

Στις 7/12 έχει οριστεί λοιπόν ως πανευρωπαική μέρα απόσυρσης των χρημάτων από τις τράπεζες, προκαλώντας το λεγόμενο “bank run”:


A poster for the 1896 Broadway melodrama The War of Wealth depicts a typical 19th-century bank run in the U.S.


2007 run on Northern Rock, a UK bank

A bank run (also known as a run on the bank) occurs when a large number of bank customers withdraw their deposits because they believe the bank is, or might become, insolvent. As a bank run progresses, it generates its own momentum, in a kind of self-fulfilling prophecy (or positive feedback): as more people withdraw their deposits, the likelihood of default increases, and this encourages further withdrawals. This can destabilize the bank to the point where it faces bankruptcy.

Ακόμα και ο Έρικ Καντονά, ο γνωστός ποδοσφαιριστής υποστηρίζει την κίνηση, προκειμένου να χτυπηθούν οι τράπεζες, καθώς αν αρκετοί άνθρωποι αποσύρουν τις καταθέσεις τους, οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν. Αυτή η κίνηση είναι μια πρώτη απάντηση, που βέβαια λόγω έλλειψης αρκετής οργάνωσης δύσκολα θα πετύχει, που δείχνει πάντως ότι έστω και “στα τυφλά”, ο κόσμος θέλει να αντιδράσει στην εκμετάλλευση του.

Πιο οργανωμένη φαίνεται να είναι μια άλλη “ανάλογη” κίνηση, με “πρωτεργάτη” το γνωστό κεντροαριστερο και ελαφρώς λαικιστή-αλλά-χαρισματικό Max Keiser, ο οποίος στις εκπομπές και στο site του έχει ξεκινήσει την καμπάνια “Crash JP Morgan – Buy Silver”.


κλικ για μεγέθυνση – το μερίδιο της JP Morgan στην αγορά του paper gold/silver είναι περίπου 80%, σχεδόν μονοπώλιο δηλαδή.

Όπως και ο χρυσός, έτσι και το ασήμι έχει νομισματική αξία (αν και όχι τόσο μεγάλη). Και όπως ο χρυσός, έτσι και το ασήμι “ανεβαίνει”. Και όπως ο χρυσός, έτσι και το ασήμι “μανιπιουλάρεται”, ώστε να μένει η τιμή του όσο πιο χαμηλά γίνεται μέσω του “paper silver” (και “paper gold” αντίστοιχα): Συγκεκριμένα, το σύστημα λειτουργεί κάπως σαν τα αποθέματα των τραπεζών, που ΔΕΝ διαθέτουν όλα τα λεφτά που δανείζουν, αλλά μονάχα ένα μέρος τους (πχ το 10%). Έτσι και εδώ, υπάρχουν συμβόλαια, με τα οποία αγοράζεις χρυσό/ασήμι, χωρίς όμως να σου δίνουν κάτι. Σου δίνουν απλά έναν “λογαριασμό τράπεζας”, ένα “βιβλιάριο” δηλαδή, που λέει ότι έχεις το τάδε χρυσό ή ασήμι. Όμως, η τραπεζα ΔΕ διαθέτει όλο αυτό το χρυσό/ασήμι που έχει “πουλήσει” – και αν της το ζητήσουν όλοι, ΔΕ θα το πάρουν όλοι. Δείτε το πως η JP Mοrgan “καυχιέται” ανεπίσημα για το πως καταφέρνει να κρατά χαμηλά την τιμή του ασημιού, μέσω αυτής της τεχνικής του έμμεσου “πληθωρισμού” του ασημιού (διότι πουλάει περισσότερη ποσότητα απ’ ότι έχει):

Former Goldman Trader: “JPMorgan Traders Bragged About Manipulating The Silver Market”

A new lawsuit has been filed against JPMorgan and HSBC for manipulating the silver market – the same charge that was brought against the two firms two weeks ago.
This time, the lawsuit is backed by someone it calls “the Informant,” who is described as a 40-year industry veteran and former Goldman employee.

Αν λοιπόν ο κόσμος αρχίσει να αγοράζει μαζικά ασήμι, τότε θα υπάρχει πρόβλημα, διότι οι τράπεζες, κυρίως η JP Morgan, ΔΕΝ έχουν αρκετό ασήμι για να καλύψουν τη ζήτηση. Και άρα θα χρεωκοπήσουν. Το “ρεύμα” που ξεκίνησε ο Keiser έχει αρχίσει να φουντώνει (αν πάτε στο youtube και ψάξετε για Crash JP Morgan – Buy Silver, θα βρίετε αμέτρητα βιντεάκια.

Τι είναι όλα αυτά τα παραπάνω, εκτός από εκδηλώσεις ενός νομισματικού συστήματος που “είναι στα τελευταία του”, και αν δεν ανατραπεί θα αντικατασταθεί από την επαναφορά του χρυσού (άντε και του ασημιού), και μετά πάλι θα το καταργήσουν ώστε να τυπώσουν κι’ άλλα λεφτά, και μετά θα το ξαναεπαναφέρουν διότι “το παρακάναμε”, και μετά τα ίδια, και τα ίδια, και τα ίδια;

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 χρόνια μετά την πτώση της χούντας για πρώτη φορά παρουσιάζονται λεπτομερώς όλες οι περιπτώσεις των θανάτων που συνδέθηκαν με το καθεστώς.

Λάβαμε και παραθέτουμε: Θάνατοι λόγω αντιδικτατορικής δράσης, «αυτοκτονίες», «ατυχήματα», «ασθένειες», «εξαφανίσεις». Θάνατοι συνεπεία κακουχιών από τις εξορίες και πολυάριθμες ακόμα φημολογούμενες περιπτώσεις ανώνυμων και επώνυμων προσώπων παρουσιάζονται αναλυτικά σε...

Χρηστική πληροφορία

Μια ανάρτηση που είχαμε κάνει σαν σήμερα, πριν χρόνια και μας θύμισε το  f/b Πιθανόν να αγνοείται την ύπαρξη του ατόμου το οποίο ονομάζεται Απόστολος Κρητικόπουλος. Να σας πληροφορήσουμε λοιπόν, ότι πρόκειται για πολιτικό στέλεχος, το οποίο παρουσιάζεται σαν “κάτοχος...

25 Οκτώβρη 1983: Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εισβάλει στη Γρενάδα

Στις 25 Οκτώβρη του 1983, τα πολεμικά πλοία και τα στρατιωτικά αεροπλάνα των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσαν μια βάρβαρη στρατιωτική εισβολή στη μικρή νησιωτική χώρα της Γρενάδας στην Καραϊβική. Μια επιχείρηση που έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη ένοπλη «αντεπανάσταση»...

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στην φάμπρικα της Motor Oil: Εκεί που τα κέρδη μετριούνται σε εκατομμύρια και οι ανθρώπινες ζωές σε «παράπλευρες απώλειες».

Παρέμβαση έξω από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους πραγματοποίησαν δεκάδες μέλη της αντιεξουσιαστικής συλλογικότητας, του Ρουβίκωνα, καταγγέλλοντας τις συνθήκες που μετατρέπουν τους χώρους εργασίας σε παγίδες θανάτου. Για την εργοδοσία, η...

Από τον «Λευκό Άρτο» του trafficking στην απάτη των εκατομμυρίων: Το «Χωριάτικο» της αστικής σαπίλας και της κρατικής ασυλίας

Η είδηση της νέας σύλληψης του μεγαλοεπιχειρηματία Άγγελου Γιαννακόπουλου, ιδιοκτήτη της πασίγνωστης αλυσίδας αρτοποιίας «Το Χωριάτικο», από τη νεοσύστατη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο αυτό που...

Μπάσκετ, πολιτική και σκοτεινές διαδρομές εξουσίας…

Ο δημοσιογράφος Μάκης Νουδάρος, στο Documento, παραθέτει ορισμένα στοιχεία που γεννούν σοβαρά ερωτήματα για τις σχέσεις πολιτικής εξουσίας, αθλητικών παραγόντων και προσώπων που βρίσκονται στο επίκεντρο δικαστικών ερευνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φανέλα του...

Ακρίβεια: Αυτοί μετρούν τα κέρδη, ο λαός μετράει τα κέρματα!

Επτά στους δέκα Έλληνες δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα, πολλοί κόβουν από παντού, ακόμη και από το φαγητό, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να πουλάει το παραμύθι της οικονομικής επιτυχίας! Τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι αποκαλυπτικά: το 77%...

Το αστικό παραμύθι των «αδιάβλητων» καλπών και η πραγματική νοθεία των συνειδήσεων – Πρέπει οι κομμουνιστές να συμμετέχουν στις εκλογές;

Του Γιώργη Γιαννακέλλη Ένα καίριο και βαθιά πολιτικό ερώτημα έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ιστοσελίδας μας από έναν αναγνώστη, αποτυπώνοντας την πλήρη απαξίωση και την εύλογη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας: «Στη χώρα που...

Το «επιτελικό» τρελοκομείο της αστικής αποσύνθεσης και η θεσμική κατρακύλα

Η εικόνα της πλήρους αποδιοργάνωσης, της σήψης και της απροκάλυπτης ανικανότητας που εκπέμπει το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» δεν αποτελεί πλέον διαπίστωση μόνο των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων. Γίνεται πλέον αντικείμενο σκληρής κριτικής και από νομικούς κύκλους...

Ισραήλ: Η εκλογική φάρσα των «εναλλακτικών» και η πάγια πολιτική του σιωνισμού

Η αστική πολιτική ανάλυση και τα διεθνή αστικά ΜΜΕ αναλώνονται τις τελευταίες ημέρες σε μια στείρα αριθμολογία. Μετράνε έδρες, ποσοστά και πιθανότητες συμμαχιών για τις επερχόμενες εκλογές στην Κνέσετ, παρουσιάζοντας την αναμέτρηση ως μια «μάχη μέχρι εσχάτων» ανάμεσα...

Επιλεγμένα Video