Πώς έγινε η απόπειρα χρηματισμού Χαϊκάλη

xaikalisΣύμφωνα με όσα έχει καταθέσει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, άτομο το οποίο υπήρξε σύμβουλος πρωθυπουργών και τραπεζιτών, τον πλησίασε στις 2 Δεκεμβρίου και του πρότεινε να ψηφίσει για πρόεδρο Δημοκρατίας με ανταλλάγματα. Η πρώτη συζήτηση ήταν καθαρά διερευνητική. Ο Παύλος Χαϊκάλης ενημέρωσε τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο και αποφάσισαν να καταγράψουν τις επόμενες συνομιλίες. Το ίδιο άτομο επανήλθε στις 6 Δεκεμβρίου και έγινε πιο συγκεκριμένο στις προτάσεις. Το τρίτο ραντεβού έγινε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου και η συζήτηση καταγράφηκε όπως και η προηγούμενη.

Ο Παύλος Χαϊκάλης τον κατονόμασε και έδωσε στον εισαγγελέα δύο διευθύνσεις του.

Στο υλικό που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο, το άτομο προτείνει στο Χαϊκάλη να του προσφέρουν 2-3 εκατομμύρια ευρώ τμηματικά με ένα ποσό σε μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω σβησίματος δανείων ή τιμολόγησης σε εταιρεία. Συγκεκριμένα του πρότεινε να του παραδώσουν 700.000 ευρώ “μαύρα” και κατά τον Μάρτιο η Τράπεζα στην οποία είχε δάνεια ο Χαϊκάλης θα έσβηνε το δάνειό του. Η τρίτη δόση θα εμφανιζόταν ως πληρωμή μέσω εργασιών του Χαϊκάλη σε εταιρείες.

Στο ίδιο υλικό ο ενδιάμεσος χρηματισμού εμφανίζεται να λέει πως το χρήμα θα ελεγχθεί ώστε να μην “χτυπάει” στην Τράπεζα, δηλαδή να μην προέρχεται από ληστεία και έχει σημανθεί. Του σημείωσε μάλιστα πως σε αυτό δίνουν ιδιαίτερη σημασία γιατί σε χρηματισμούς που έγιναν προς άλλους, τμήμα των χρημάτων φάνηκε ότι προέρχονταν από την απαγωγή Παναγόπουλο.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε και κινητοποιήθηκε επιχειρησιακή ομάδα της Δίωξης Ναρκωτικών, με επικεφαλής τον Διοικητή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχο Πάνο Στάθη, η οποία παγίδευσε το σπίτι του Χαϊκάλη όπου θα γινόταν η τελική επαφή για τον χρηματισμό, αλλά ο ενδιάμεσος δεν εμφανίστηκε.

Το άτομο αυτό υπήρξε στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια δούλεψε ως σύμβουλος σε ελληνική και γερμανική Τράπεζα.

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε πριν από λίγο με το άτομο που κατονομάζεται στον Εισαγγελέα ως ο ενδιάμεσος, το οποίο δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Πηγή: “Κουτί της Πανδώρας”

__________________________________________

Στο βάθος του (υπό)νομου

Του Κώστα Βαξεβάνη

Όταν δεν σου βρωμάει ο βόθρος, αναρωτήσου αν ο βόθρος είσαι εσύ. Το έχω γράψει την περίοδο που τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης αδίστακτα και κυνικά, δημιουργούσαν την εικόνα μιας Ελλάδας στην οποία όλα ήταν καλά και ο Βενιζέλος ήταν ένα είδος ευτραφούς πλην όμως οσιομάρτυρος.
Τώρα ο βόθρος ξεχείλισε. Τα σκατά, τα σκατά τους τρέχουν από παντού. Βρώμισε ο τόπος αλλά αυτοί συνεχίζουν να μη μυρίζουν τίποτα άλλο από τη μυρωδιά του χρήματος.

Ο Παύλος Χαϊκάλης κατέθεσε στον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο οπτικό υλικό διάρκειας 2,5 ωρών, στο οποίο άτομο του κάνει προτάσεις χρηματισμού προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, δηλαδή να δώσει ζωή στην υπάρχουσα κυβέρνηση.

Η Ελληνική Αστυνομία η οποία είχε ενημερωθεί για το θέμα είχε παγιδεύσει το σπίτι του Χαϊκάλη για να συλλάβει το άτομο αυτό την ώρα του χρηματισμού. Την επιχείρηση διηύθυνε ο ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης.
Στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα, ο Παύλος Χαϊκάλης κατονόμασε το άτομο και έδωσε μάλιστα και δύο διευθύνσεις του.
Απ’ όλο αυτό το αστυνομικό και πολιτικό θρίλερ που αποδεικνύει αν μη τι άλλο το μέγεθος της διαφθοράς, τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αν και πολύ ευαίσθητα και ρέποντα στα αστυνομικά θρίλερ, προτάσσουν δύο ανύπαρκτα στοιχεία:
1.Πως ο Χαικάλης δεν κατέθεσε το όνομα το ατόμου και
2.Πως η Εισαγγελία διαρρέει πως δεν υπάρχουν στοιχεία.

Απ’ όλο αυτό το νταβαντούρι που αναταράσσει τα λύματα του βόθρου, εφημερίδες, sites και κανάλια δεν ρίχνουν το φως πάνω στο βόθρο αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν την αμφιβολία η οποία ως γνωστόν είναι πάντα υπέρ του κατηγορουμένου.

Τα ίδια Μέσα δεν βλέπουν πως την ώρα που εξελίσσονταν όλα αυτά, τα ΝΕΑ επέμεναν στα ρεπορτάζ τους πως ο Χαικάλης θα ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος ο Χαικάλης το διέψευδε. Τα Μέσα δεν είδαν ούτε τις δηλώσεις Βούλτεψη, Λοβέρδου και Βενιζέλου που επέμεναν πως θα βρεθούν με κάθε τρόπο οι 180, ώστε να ρωτήσουν σήμερα που αποκαλύπτεται η απόπειρα χρηματισμού εντελώς δημοσιογραφικά «τι εννοούσατε όταν με βεβαιότητα λέγατε πως με κάθε τρόπο θα βρεθούν οι 180; Αυτόν τον τρόπο εννοούσατε;»

Θα ήθελα να προσθέσω και μια προσωπική διάσταση στην υπόθεση που αφήνει ακόμη και μένα που δεν εκπλήσσομαι εύκολα, άναυδο. Το άτομο το οποίο εμφανίζεται να επιχειρεί να χρηματίσει τον Χαικάλη, μετά την έκδοση του περιοδικού μας το 2012 μας είχε προσεγγίσει. Μας έδωσε πληροφορίες που αφορούσαν το παιχνίδι υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και το παιχνίδι των CDS και κατά καιρούς άρθρα που αφορούσαν όλα αυτά. Δήλωσε πως υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και της Deustche Bank και στη συνέχεια μάθαμε πως έπαιζε ρόλο συμβούλου έλληνα Τραπεζίτη.

Δήλωνε πως ανησυχεί για την πορεία της χώρας και ανέπτυσσε προβληματισμούς για την Οικονομία, έως τη μέρα που μεταξύ σοβαρού και αστείου μου πρότεινε «αντί να παλεύεις όλη μέρα με θηρία τραπεζίτες θες να κανονίσω να τα βρείτε να σου σβήσουν και τα δάνεια;»
Η δήλωσή του αυτή, αν και δεν ήθελα να τον πιστώσω αρνητικά ότι υπηρετούσε κάποιο σχέδιο, ήταν ο λόγος που η δημοσιογραφική ομάδα του HOT DOC τον απομάκρυνε.

Έμελλε να μάθω ποιό είναι αυτό το άτομο κάνοντας ρεπορτάζ για την απόπειρα χρηματισμού του Χαϊκάλη και μοιραία να υποθέσω πλέον πως ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτά,γιατί ο βόθρος μου μυρίζει και υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να τον καθαρίσει.

ΥΓ.: Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές οφείλουν τώρα να τοποθετηθούν δημόσια και να διαβεβαιώσουν πως είναι κάτοχοι όλων των στοιχείων της υπόθεσης. Διαφορετικά θα είναι συνυπεύθυνες στην προσπάθεια που γίνεται να καλυφθεί μια σοβαρή υπόθεση συνταγματικής και πολιτικής εκτροπής με αοριστία και αμφιβολία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *