Στην Ελλάδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” για συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό

3444Για μια ακόμη φορά οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ βάζουν πλάτη στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενώ στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης της μερίδας του ελληνικού κεφαλαίου των εργολαβικών-εφοπλιστικών-ενεργειακών συμφερόντων επιχειρείται η αναβάθμιση της συμμετοχής των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους βάρβαρους πολέμους τους σε Αφρική-Μέση Ανατολή, διεκδικώντας ταυτόχρονα ρόλο χωροφύλακα της Ανατολικής Μεσογείου. Θυμίζουμε την ένταση των στρατιωτικών ασκήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ισραήλ, αλλά και την σημαντική συμβολή του Ελληνικού Στρατού με το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας στη πρόσφατη γαλλική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό η αρθρογραφία αποκαλύπτει ότι «Αεροναυτική συνεκπαίδευση με το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” θα έχουν την επόμενη εβδομάδα, στις 22 και 23 Ιανουαρίου, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.
Συμφώνως με αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας parapolitika.gr, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, μετά την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, να το αποστείλει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και να εμπλακεί αμέσως σε βομβαρδισμούς εναντίον των φανατικών Τζιχαντιστών, περνώντας από τις ελληνικές θάλασσες και για όσο χρόνο θα βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών, θα «προθερμανθεί» συνεκπαιδευόμενο (PASSEX) με μονάδες του Ελληνικού Στόλου και 4-5 Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, από τις οποίες – ασφαλώς – δύο εξ αυτών θα είναι οι 331 και 332 Μοίρες Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγος Μάχης της Τανάφρας, οι οποίες ως γνωστόν επιχειρούν με τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 και Mirage-2000BMG αντιστοίχως. Ως γνωστόν το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” μεταξύ άλλων μεταφέρει τη ναυτική έκδοση του σύγχρονου γαλλικού μαχητικού Rafale-M(arine), σε αποστολές διπλού ρόλου αεροπορικής υπεροχής αλλά και προσβολής επίγειων στόχων, ιπτάμενα ραντάρ τύπου Hawkeye και άλλα πτητικά μέσα».

Είναι ενδεικτικό το πώς το γαλλικό κατεστημένο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα. Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ διαθέτει η Γαλλία για τις επιχειρήσεις ενάντια στον ISIS, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το αεροπλανοφόρο θα ενταχθεί στη δύναμη του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Μιλώντας στα πληρώματα του αεροπλανοφόρου ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η δολοφονική επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Charlie Hebdo την προηγούμενη εβδομάδα «δικαιολογεί την παρουσία του αεροπλανοφόρου» στην Μέση Ανατολή. «Μέσω του Σαρλ ντε Γκωλ θα λαμβάνουμε πληροφορίες, ενώ ίσως διεξαγάγουμε και επιχειρήσεις στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Όμως υπάρχει ένας αντίλογος των κοινωνικών κινημάτων για την νέα εκδοχή του ευρωπαϊκού πολέμου κατά της τρομοκρατίας με αφορμή τα γεγονότα στη Γαλλία, όπως συμπυκνώνεται στο άρθρο «Θερίζει θύελλες η Γαλλία» του Άρη Χατζηστεφάνου για την Εφημερίδα ΠΡΙΝ(11/1/2015):

«Η τρομοκρατική επίθεση των ακραίων ισλαμιστών στην εφημερίδα Σαρλί Εμπντό, η οποία προκάλεσε σοκ στους λαούς, ενέτεινε το κλίμα ισλαμοφοβίας και διώξεων εναντίον των Αράβων που συνειδητά καλλιεργούσαν οι κυβερνήσεις προς διευκόλυνση των επεκτατικών τους σχεδίων στη Μέση Ανατολή.

Μια περίοδος φρίκης αλλά και υποκρισίας ξεκινά από αυτή την εβδομάδα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Σαρλί Εμπντό που οδήγησε στο θάνατο 17 ανθρώπων και των φερόμενων ως δραστών και των συνεργατών τους. Μια παλαιότερη φράση του περιοδικού, που έλεγε «είναι δύσκολο να σε αγαπούν οι μαλάκες», η οποία δικαίως αποδόθηκε από το περιοδικό Εξπρές και στον Αντ. Σαμαρά, συνοψίζει ίσως με τον καλύτερο τρόπο όσα επακολούθησαν. Προτού ακόμη ταφούν τα πτώματα των αθώων θυμάτων ξεκίνησε μια διεθνής εκστρατεία ισλαμοφοβίας με απώτερο στόχο να δικαιολογηθούν νέες επεμβάσεις δυτικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο. Όποιος τολμούσε να αποδώσει ευθύνες και στο γαλλικό κράτος, για τη συνειδητή και σταθερή ενίσχυση τζιχαντιστών την τελευταία δεκαετία, γινόταν αυτομάτως θύμα λυσσαλέων επιθέσεων από ορδές «φιλελεύθερων» σχολιαστών. Η γαλλική κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω από τις σπαρακτικές εικόνες των θυμάτων επιχειρώντας να αποκρύψει ότι έστελνε βαρύ οπλισμό σε ομάδες ακραίων ισλαμιστών στη Λιβύη και τη Συρία και πως στη συνέχεια χρησιμοποιούσε σαν δικαιολογία την ανάπτυξη του τζιχαντισμού για να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες η γαλλική εφημερίδα Μοντ αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Φρ. Ολάντ αποκάλυψαν ότι ειδικές δυνάμεις της Γαλλίας προωθούσαν οπλισμό σε ισλαμιστές μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) ήδη από τον Απρίλιο του 2013. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μάλιστα παρουσίαζαν σειρά ρεπορτάζ από αντάρτες του FSA οι οποίοι πέρασαν με τον οπλισμό τους σε παρακλάδια της Αλ Κάιντα αλλά και στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Παρότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε τελικά ένα τμήμα της Αλ Κάιντα από την Υεμένη, παραμένει γεγονός πως η γαλλική κυβέρνηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση τζιχαντιστών σε μια περιοχή η οποία ξεκινά από τη Βόρεια Αφρική και φτάνει μέχρι την καρδιά της Μέσης Ανατολής.

Χάρη πάντως και στη βοήθεια των διεθνών μέσων ενημέρωσης, το Παρίσι κατάφερε να αποσιωπήσει το γεγονός ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια αποτελεί το πιο φιλοπόλεμο κράτος στην Ευρώπη, έχοντας πραγματοποιήσει περίπου 40 στρατιωτικές επιχειρήσεις κυρίως στην Αφρική αλλά και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. «Είναι δύσκολο να βρεις μια χρονιά από το 1960 μέχρι σήμερα στην οποία οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να μην επιχειρούσαν σε κάποια χώρα της Αφρικής» έγραφε πριν από μερικά χρόνια το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ – εκφράζοντας την αγανάκτηση του Βερολίνου στην πρόθεση της Γαλλίας να λειτουργεί σαν βασικό στρατιωτικό σκέλος ολόκληρης της ΕΕ.

Ειδικά την τελευταία δεκαετία η Γαλλία κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις σε περιοχές της Μαύρης Ηπείρου διεκδικώντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε πλουτοπαραγωγικές πηγές και κυρίως σε κοιτάσματα ουρανίου, από τα οποία εξαρτάται άμεσα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς. Λειτουργώντας συχνά σαν εφεδρεία του Πενταγώνου, το Παρίσι κινείται όλο και πιο επιθετικά, για να περιορίσει και την κινεζική οικονομική διείσδυση στην Αφρική, η οποία επεκτείνεται πλέον και σε γαλλικές πρώην αποικίες.

Όπως εξηγούσε ο Ζιλμπέρ Ασκάρ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη σχολή ΣΟΑΣ του πανεπιστημίου του Λονδίνου, η πολιτική αυτή των δυτικών δυνάμεων πυροδοτεί έναν «πόλεμο βαρβαροτήτων». Η βαρβαρότητα, εξηγούσε ο ίδιος, είναι σαφώς μεγαλύτερης κλίμακας στο δυτικό στρατόπεδο αλλά παραμένει βαρβαρότητα και από την πλευρά των τζιχαντιστών – τους οποίους ο Ουμπέρτο Έκο πολύ σωστά συνέκρινε με τους ναζιστές.

Εξίσου υποκριτική ήταν όμως η στάση αρκετών δυτικών δυνάμεων και στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου, την οποία υποτίθεται ότι προασπίζεται ο δυτικός πολιτισμός απέναντι στη «βαρβαρότητα του Ισλάμ». Χώρες όπως οι ΗΠΑ, που βομβάρδιζαν τηλεοπτικούς σταθμούς, εκτελούσαν ευρωπαίους δημοσιογράφους στο Ιράκ και διώκουν ανθρώπους όπως ο Εντ. Σνόουντεν και ο Τζ. Ασάνζ, αλλά και το Ισραήλ (το κράτος που σκότωσε τους περισσότερους δημοσιογράφους το 2014), εμφανίστηκαν τιμητές της ελευθεροτυπίας. Μαζί τους, σαν κολαούζος, και η μνημονιακή Ελλάδα, η οποία κατρακύλησε 50 θέσεις στην κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και βρέθηκε πιο χαμηλά και από δικτατορίες του Περσικού Κόλπου.

Προτού ηχήσουν όμως οι σάλπιγγες της νέας ευρωπαϊκής και αμερικανικής σταυροφορίας στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, οι επιπτώσεις της ισλαμοφοβίας έγιναν ήδη αισθητές σε γαλλικό έδαφος. Ακροδεξιοί πραγματοποίησαν δεκάδες επιθέσεις σε μουσουλμανικά τεμένη με εκρηκτικούς μηχανισμούς, χειροβομβίδες και πυροβόλα όπλα. Οι «πολιτισμένοι δυτικοί» γέμισαν ολόκληρες περιοχές με το σύνθημα «Θάνατος στους Άραβες», ενώ στην Κορσική κρέμασαν τα εντόσθια από ένα αγριογούρουνο στην είσοδο ενός μουσουλμανικού τόπου λατρείας. Δεκάδες παιδιά με γαλλική υπηκοότητα αλλά αραβική καταγωγή έπεσαν θύματα επιθέσεων από συμμαθητές τους, ενώ άγνωστοι γάζωσαν το παρκαρισμένο αυτοκίνητο μιας οικογένειας στο Καρόμπ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Σε πολιτικό επίπεδο η «τζιχαντιστική» προσέγγιση στις εξελίξεις εκφράστηκε με την απόφαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να προσκαλέσει στο μέγαρο των Ηλισίων την αρχηγό του νεοφασιστικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν για να συζητήσουν τις εξελίξεις. Εξερχόμενη του μεγάρου η Λεπέν δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για την έναρξη «εθνικού διαλόγου» απέναντι στην απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Η ίδια σε δηλώσεις της επανέλαβε την πάγια θέση της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ζητούμενο την επιστροφή της θανατικής ποινής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και οι πιο ακραία φιλοφασιστικές δυνάμεις της Γαλλίας στις δημόσιες τοποθετήσεις τους αναφέρονται μόνο στο εξτρεμιστικό Ισλάμ. Σε αντίθεση δηλαδή με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος επιχείρησε εμμέσως να συνδέσει το σύνολο των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων με την τρομοκρατία. Ίσως γιατί, όπως θα μπορούσαν να είχαν γράψει και οι συντάκτες του Σαρλί Εμπντό στη Γαλλία… έχει και η μαλακία τα όρια της».

Εμείς καλούμε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιδράσει και να ρνηθεί την συμμετοχή του στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και την συμμετοχή του στους νέους πολέμους κατά της τρομοκρατίας που στοχεύουν στην τρομοκράτηση του κόσμου της εργασίας παγκόσμια και το ξαναμοίρασμα του κόσμου, σε μια εποχή βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και έντασης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Πρέπει τώρα το αντιπολεμικό και αντιμιλιταριστικό κίνημα να λάβει μαχητικές πρωτοβουλίες και να αμφισβητήσει την συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και στις βάρβαρες επεμβάσεις τους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *