Καταγγελίες για την εισβολή των ΜΑΤ στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ

ekpa2Το έδαφος στρωνόταν εδώ και καιρό. Με τον οχετό που ξερνούσαν καθημερινά τα ΜΜΕ και όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου για το λαϊκό Άσυλο. Με τις εκκλήσεις τον πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ για την ανάγκη επέμβασης της αστυνομίας στο χώρο. Με τις δηλώσεις του υπουργού Καταστολής, Πανούση. Με τις συναντήσεις αυτού με τον Τσίπρα και τις συσκέψεις επί συσκέψεων επί του θέματος. Με την προκλητική αστυνομοκρατία που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή και τις συλλήψεις στο σωρό που πραγματοποιούνταν όλες τις τελευταίες μέρες.

Και τελικά, το «νέο πρόσωπο», που έταζε ο Πανούσης ότι θα δείξει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε. Το κράτος έδειξε για μια ακόμα φορά τα «δόντια» του. Ξημερώματα της Παρασκευής 17/4, με παρουσία του πρύτανη και εισαγγελέα, θυμίζοντας πρακτικές που ζούσαμε πριν από μερικούς μήνες στο κέντρο και με σαφή πολιτική εντολή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι δυνάμεις καταστολής, που είχαν στρατοπεδεύσει απέξω, μπούκαραν στο εσωτερικό της Πρυτανείας, συλλαμβάνοντας 14 άτομα.

Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον, για όποιον θέλει να το δει, το τι εννοούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έκανε λόγο για διασφάλιση της «συνέχειας του κράτους». Το κατάλαβαν πολύ καλά αυτοί που διαδήλωσαν ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών σε Κόρινθο και Αμυγδαλέζα, δεχόμενοι την καταστολή των ΜΑΤ. Το νιώθουν στο πετσί τους οι κάτοικοι της Χαλκιδικής με τα χημικά και τα δακρυγόνα, που προσπαθούν να πνίξουν το δίκαιο αγώνα τους. Το είδαμε και στην αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στα Προπύλαια, με αποκορύφωμα το σημερινό.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η νέα κυβέρνηση, όντας διαχειριστής του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της άρχουσας τάξης, του αστικού κράτους και των μηχανισμών του, δεν μπορεί παρά να κινηθεί στις ίδιες και γνώριμες ράγες της επίθεσης στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Αυτό αποδεικνύουν οι καθημερινές της προσαρμογές στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστικών κέντρων, η «διαπραγμάτευση» που διεξάγει για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, οι συμφωνίες υποταγής που υπογράφηκαν και οι επόμενες που ετοιμάζονται. Αυτό το «υπεύθυνο πρόσωπο» προσπάθησε να δείξει και σήμερα στα ξένα και ντόπια αφεντικά της.

Γιατί η γραμμή της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα μιας πολιτικής που σαρώνει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει το σύστημα να θωρακιστεί από τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, που σίγουρα θα ξεσπάσουν ορμητικά το επόμενο διάστημα. Αυτή η γραμμή θα συνεχίσει να ακολουθείται απαρέγκλιτα, όσο και αν κάποιοι αφελώς ή κουτοπόνηρα διακήρυσσαν ότι «η δημοκρατία επανέρχεται στον τόπο».

Αυτό που αποδείχτηκε, επίσης, είναι το πόσο αδιέξοδος και επικίνδυνος ήταν ο δρόμος που ακολουθούσαν όλες αυτές τις μέρες κομμάτια με αναφορά στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο, πραγματοποιώντας έναν ολόκληρο κύκλο καταλήψεων απελπισίας. Οι κινήσεις αυτών των κομματιών, πέρα και έξω από τις μάζες, μακριά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία, είναι εκ των πραγμάτων ευάλωτες στις επιθέσεις του κράτους και τελικά, το μόνο που κατάφεραν ήταν να δώσουν πάτημα στον αντίπαλο για να χτυπήσει το Άσυλο. Πρόσφεραν και προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στον αναγκαίο αγώνα που πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού, όχι μόνο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, των τρομονόμων και κουκουλονόμων, αλλά για τη συνολική διεκδίκηση δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ενώ βασίστηκαν καταφανώς σε αυταπάτες αυτού του χώρου για την ασυλία και την ανοχή που θα απολάμβανε από τη νέα κυβέρνηση. Αυταπάτες που κατέρρευσαν με πάταγο.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την καταπάτηση Ασύλου και τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και το γενικότερο όργιο τρομοκρατίας και καταστολής όλου του προηγούμενου διαστήματος. Καλούμε τη νεολαία να μπει δυναμικά στους συλλόγους της και να πραγματοποιήσει γενικές συνελεύσεις, έτσι ώστε να δώσει την αγωνιστική απάντηση που αρμόζει. Να κάνει δικιά της υπόθεση, από κοινού με όλο τον υπόλοιπο λαό, την υπεράσπιση του Ασύλου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο μόνος παράγοντας που έχει λόγο για το Άσυλο είναι το κίνημα και η οργανωμένη πάλη των φοιτητών, όλης της νεολαίας, αλλά και συνολικά του κόσμου της εργασίας.

ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

33

Επίδειξη καταστολής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

antarsia32H σημερινή επίδειξη αστυνομικής βίας, με την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, την βάναυση κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου και την σύλληψη των καταληψιών, στα πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου δείχνει την γρήγορη πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προς το νέο κρατικό αυταρχισμό.
Η σημερινή επίδειξη αποτελεί μάλλον σκηνές από ταινία προσεχώς. Φαίνεται πως οι διαβεβαιώσεις του Γ. Βαρουφάκη από τις ΗΠΑ ότι θα ληφθούν αντιλαϊκά μέτρα και η αισιοδοξία του Μαξίμου για συμφωνία με τους δανειστές μέσα στον Απρίλη, περιλαμβάνουν και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι το διαρκές αυταρχικό παραλήρημα του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας Πολίτη Γιάννη Πανούση δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε “προσωπική υπερβολή”. Η ιδεολογική προετοιμασία για την εισβολή με την συνειδητή διασπορά τρομολαγνικών ψευδών για “πυρομαχικά”, οι προληπτικές προσαγωγές και οι αποκλεισμοί πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η προκλητική περικύκλωση των Προπυλαίων, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μ. Βορίδη. Η κυβέρνηση “υπέκυψε” πρόθυμα στο επικοινωνιακό μπρα-ντε-φέρ, που έστησαν εδώ και μέρες τα κανάλια με τη συνδρομή αντιεξουσιαστών ως “χρήσιμων αντιπάλων” και τελική επικράτηση της λογικής “νόμος και τάξη”, με εκφραστές τις ένστολες φασιστικές συμμορίες ΜΑΤ, ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ.

Με την σημερινή επέμβαση η κυβέρνηση κάνει ένα τεράστιο βήμα στις λογικές και τις πρακτικές που υλοποιούν την “συνέχεια του κράτους”, όπως με την άρνησή της να ξηλώσει τις φασιστικές συμμορίες μέσα στα σώματα ασφαλείας, την στεγανοποίηση των μηχανισμών καταστολής από την όποια παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα με την ανάθεσή τους σε παλιούς έμπιστους του βαθιού κράτους και του ξένου παράγοντα.

Σήμερα χρειάζεται η άμεση οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Για να επιβληθούν άμεσα εργατικές λαϊκές κατακτήσεις. Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών, οικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Για να ξηλωθούν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι και να μην υπογραφεί το νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται. Για να υπάρξει στάση πληρωμών στους δανειστές και όχι στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *