ΣΥΡΙΖΑ: Ενωμένοι σε μια γροθιά γύρω από την κουτάλα

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Μπορεί το παραπολιτικό κουτσομπολιό να εμφανίζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γεμάτο από «διαφωνούντες» ή «προβληματιζόμενους», όμως η απόφαση που πήρε η Πολιτική Γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος την περασμένη Τρίτη επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά γύρω από την κουτάλα της εξουσίας. Πως όταν πρόκειται για την παραμονή τους στην εξουσία, ξέρουν να βάζουν στην άκρη τις φραξιονιστικές αντιθέσεις, που αναπόφευκτα υπάρχουν σε κάθε αστικό κόμμα εξουσίας, και να εμφανίζονται ενωμένοι. Τόσο ενωμένοι που κανείς τους να μην υποβάλει αίτημα άμεσης σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, που όταν συγκαλείται δεν αποφεύγει τον αρνητικό θόρυβο (λόγω του αριθμητικού μεγέθους της και επειδή εκεί οι αρχηγοί των φραξιών αισθάνονται την ανάγκη να ανεβάσουν τους τόνους για να κερδίσουν πόντους).

Από την πρώτη κιόλας παράγραφο, η εκτενής ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τις «μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης και για την «εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους». Ψέμα με το «καλημέρα» δηλαδή. Ακολουθούν πρόστυχος πανηγυρισμός για τα οικονομικά στοιχεία που «αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ», καθώς για την «αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»!

Μετά έχουμε την απαραίτητη παπάρα: «Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις». Η τήρηση των δεσμεύσεων των ιμπεριαλιστών, μάλιστα, βαφτίζεται «ηθική και νομική τους υποχρέωση»!

Αφού κάνουν γαργάρα την «είσοδο στην πολιτική χαλάρωση», επαναλαμβάνουν αυτά που ήδη είχαν πει ο Τσίπρας και ο Τζανακόπουλος για «έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμους όρους για τη χώρα μας». Ακολουθεί κλαψούρα για τη συμπεριφορά του ΔΝΤ (το οποίο μέχρι προχθές αποθέωναν για τις θέσεις του στο θέμα του χρέους) και φτάνουν στην απόλυτη γελοιότητα (ή προκλητικότητα): «Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή»! Η γελοιότητα έχει και συνέχεια: «Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης»! Το μόνο που τους λείπει είναι το… καλυμμαύχι και το θυμιατό.

Ακολουθεί η ρητή στήριξη «των προσπαθειών και της στρατηγικής της κυβέρνησης» και ξανά το ψέμα: «Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση». Γιατί ψέμα; Δείτε τη συνέντευξη του Τσακαλώτου στη «Χάντελσμπλατ» την ίδια μέρα (τη διένειμε με δελτίο Τύπου το υπουργείο Οικονομικών, μεταφρασμένη στα ελληνικά, σε αντίθεση με το Μνημόνιο-4 που παραμένει αμετάφραστο).

Στο πρώτο κιόλας ερώτημα της γερμανικής φυλλάδας («θα τα αποσύρετε όλα ή ορισμένα από αυτά τα μέτρα, εάν δεν επρόκειτο να επιτευχθεί συμφωνία, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο;»), ο Τσακαλώτος προσπαθεί να το παίξει… Μέσι. Αφού (ξανα)πεί ότι «θα ήταν ομολογουμένως κάπως παράξενο να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων με το οποίο έχει συμφωνήσει ΔΝΤ και την ίδια στιγμή το τελευταίο να αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό καθαυτό το πρόγραμμα», αφήνει αναπάντητο το ερώτημα και καταλήγει: «Κατά συνέπεια δεν είμαι απαισιόδοξος ως προς το μέλλον. Πιστεύω ότι με καλή θέληση όλων των πλευρών μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου»! Αλλο τι λέμε στους Ελληνες, που τους αντιμετωπίζουμε σαν Χαχόλους, και άλλο τι λέμε σε μια γερμανική εφημερίδα, για να το διαβάσουν οι ιμπεριαλιστές ηγέτες.

Ακόμα και για τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ, που είναι δεδομένη, μετά και τη δημόσια τοποθέτηση της Λαγκάρντ στην ίδια γερμανική εφημερίδα, ο Τσακαλώτος αποδεικνύεται… λαρτζ: «Η μορφή της συμμετοχής του ΔΝΤ έχει σημασία μόνο στο βαθμό που δεν αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, η οποία να είναι αξιόπιστη για την κοινωνία, τις αγορές και τους πιστωτές. Αλλά προτιμάμε τη συμμετοχή με τρόπο που να μην τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα του Ταμείου ή του ελληνικού προγράμματος». Είναι έτοιμοι, λοιπόν, να δεχτούν αυτό που έχει ήδη συμφωνήσει η Γερμανία με το ΔΝΤ.

Και για να μην μείνει καμιά αμφιβολία ως προς τη διαθεσιμότητά τους να υπογράψουν το σχέδιο Σόιμπλε, ο Τσακαλώτος λέει ότι το πακέτο των μέτρων Σόιμπλε «δεν είναι αμελητέο» και με ύφος διακονιάρη έξω από την Αγια τριάδα της Πρέβεζας ζητά: «Ομως θα μπορούσαν να γίνουν παραπάνω πράγματα»!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *