Guardian: Ο Δημάδης του «περούκα – gate» ως «σύνδεσμος» της Bayer

Μια «καραμπινάτη» απόπειρα προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων του γερμανικού κολοσσού της Bayer AG, μέσω του Τύπου και μάλιστα με ελληνικό «άρωμα», αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian.

Στη διάθεση της εφημερίδας υπάρχει ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ δύο ανώτερων στελεχών της εταιρείας στις ΗΠΑ και ενός δημοσιογράφου, από την οποία προκύπτει σαφώς το σχέδιο της εταιρείας να αποκτήσει μεγαλύτερη «φωνή» και επιρροή σε δύο εμβληματικούς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που μάχονται για την ελευθερία του Τύπου, το Foreign Press Association (FPA) (Ενωση Ανταποκριτών  Ξένου  Τύπου) και το ίδρυμά του, το Foreign Press Foundation, με στόχο να προωθήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εταιρείας, με αντάλλαγμα για γενναιόδωρη χρηματοδότηση.

Ρόλο «συνδέσμου» μεταξύ της εταιρείας και των  δημοσιογραφικών φορέων φέρεται, από το δημοσίευμα, να έχει παίξει ο Έλληνας ανταποκριτής στις ΗΠΑ, Θάνος Δημάδης, ο οποίος έγινε διάσημος στην Ελλάδα ως ένας από πρωταγωνιστές της υπόθεσης «περούκα-gate».

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Νέα Υόρκη και το ίδρυμά της, το Foreign Press Foundation, προωθούν το έργο των μελών τους και την ελευθεροτυπία, μέσω βραβείων, υποτροφιών και άλλων δραστηριοτήτων. Ο Θ. Δημάδης εργάστηκε για  την FPA και το FPF από τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων και την οργάνωση εκδηλώσεων.

Ο Guardian επικαλείται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παραπέμπουν σε μια σειρά συζητήσεων μεταξύ του Δημάδη και του πρώτου  αντιπροέδρου της Bayer Αμερικής, Ray Kerins, και του αντιπροέδρου, Chris Loder, με στόχο να έχει λόγο η Bayer σε διάφορες πρωτοβουλίες του FPA. Η Bayer επρόκειτο να «ενημερωθεί και να συμμετάσχει στην εποπτεία αυτών των προγραμματισμένων πρωτοβουλιών», σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Δημάδη στους Kerins και Loder στις 16 Ιουνίου 2018.

Στο ίδιο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο Δημάδης ανέφερε μια δέσμη πρωτοβουλιών οι οποίες «βασίζονται στη συζήτησή μας» καθώς και μια προσέγγιση «για το τι μπορεί να κάνει η Ένωση για την Bayer και το αντίθετο».

Ο Δημάδης δήλωσε στα στελέχη της Bayer ότι αν η εταιρεία γινόταν «σημαντικός υποστηρικτής» του FPF, η εταιρεία θα λάμβανε τα εξής:

  • Ο Loder θα είχε θέση στο συμβουλευτικό συμβούλιο του FPF και θα συμμετείχε στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
  • Η FPA θα ανέπτυσσε πολλαπλές πρωτοβουλίες κάθε χρόνο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα που απασχολούν τόσο την FPA όσο και την Bayer.
  • Η Bayer θα ενημερωνόταν εκ των προτέρων για τα δημοσιογραφικά βραβεία, έτσι ώστε οι τιμητικές διακρίσεις και τα βραβεία που δίνει η Ενωση να μην αντιβαίνει «τα στρατηγικά σχέδια και πρωτοβουλίες επικοινωνίας της Bayer».

Υποσχέθηκε επίσης ότι η Ένωση θα διοργανώνει εκδηλώσεις για δημοσιογράφους και υπεύθυνους των μέσων μαζικής ενημέρωσης με θέματα που θα έχουν συμφωνηθεί με τη Bayer και τα οποία θα αφορούσαν τους στόχους της Bayer, «για παράδειγμα τη γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα» σημαντικό για την εταιρία.

«Όλα θα γίνουν σε συντονισμό με την ομάδα της Bayer και τον εκτελεστικό διευθυντή», αναφέρει το  mail της 16ης Ιουνίου 2018.

«Έχεις ανταποκριθεί σε όλα όσα ο Ρέι [αντιπρόεδρος] κι εγώ έχουμε συζητήσει μαζί σου και σίγουρα εκτιμούμε την προσοχή που δείχνεις σε αυτό το θέμα. Εκτιμούμε τις κινήσεις σου για την προώθηση της συνεργασίας μας» αναφέρει σε e-mail του ο Λόντερ.

Σε επικοινωνία που είχε ο Guardian με τον Δημάδη, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι δεν έκανε κάτι ανάρμοστο κι ότι όλα περνούσαν από το χέρι του προέδρου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών, Ντέιβιντ Μάικλς. Ωστόσο, κείμενο που ο ίδιος είχε αποστείλει στην Bayer στις 16 Ιουνίου 2018 τον εκθέτει. «Για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες εγώ είμαι ο εκτελεστικός βραχίονας… Αυτά τα σημεία γράφτηκαν από εμένα και τα στέλνω σε εσάς εμπιστευτικά – Δεν έχω μοιραστεί τίποτα από όσα συζητήσαμε με τον Ντέιβιντ… Είμαι έτοιμος να κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί τα οποία θα ενισχύσουν την αξία της Bayer και της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών μέχρι το τέλος του έτους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Ντέιβιντ Μάικλς δήλωσε ότι ο Δημάδης και η Bayer ήταν μπλεγμένοι σε μια «συνωμοσία» η οποία απειλεί την ακεραιότητα της οργάνωσης και της δημοσιογραφίας.

Ο αντιπρόεδρος της FPA, Ιάν Ουίλιαμς, δήλωσε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι η Bayer «προσπαθεί να αγοράσει» την Ένωση, επιδιώκοντας μια συμφωνία στην οποία η Bayer θα είχε τον έλεγχο των δημοσιογράφων.

Πηγή: tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *