Θωρακίζουν το νομικό τους οπλοστάσιο στοχοποιώντας τον “Ρουβίκωνα”

Των ∆ηµήτρη Πώποτα, Αριας Καλύβα – “ΠΡΏΤΟ θΈΜΑ”

Λίγες μόλις ηµέρες µετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα πρώτα δείγµατα αλλαγής στον τρόπο αντιµετώπισης της αναρχικής συλλογικότητας ήταν ορατά. Η σύλληψη του ηγετικού στελέχους του «Ρουβίκωνα» Γιώργου Καλαΐτζίδη, µε βάση ανάρτηση που έκανε στο Facebook, και οι διώξεις που του ασκήθηκαν για τα αδικήµατα της ηθικής αυτουργίας σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας που αφορά την επίθεση µε µπογιές στο κτίριο του ΣΕΒ, καθώς και της διέγερσης σε διάπραξη εγκληµάτων δείχνουν αλλαγή πλεύσης στην αντιµετώπιση των ακτιβιστικών ενεργειών της συγκεκριµένης συλλογικότητας.

Ωστόσο, αυτό δεν φτάνει, λένε στο υπουργείο, καθώς η συγκεκριµένη οµάδα κινείται στα όρια της παραβατικότητας: οι µπογιές, τα φέιγ βολάν, ακόµη και οι απειλές που εκτοξεύει δεν ξεπερνούν τα όρια του πληµµελήµατος.

Ετσι, αποφασίστηκε να υπάρξει νοµοθετική ρύθµιση για να αυστηροποιηθεί το κατηγορητήριο και από πληµµέληµα να µετατραπεί σε κακούργηµα,
χωρίς ωστόσο να υπάρχει υπερβολή που ενδεχοµένως θα δηµιουργήσει αντιδράσεις. Οι δύο άξονες πάνω στους οποίους θα στηθεί η νέα νοµοθετική ρύθµιση αφορά, πρώτον, το στοιχείο της βίας, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε φυσικό επίπεδο που ασκούν τα µέλη της συλλογικότητας κατά τις ενέργειές τους, και, δεύτερον, την αντιµετώπισή τους ως συµµορία που δρα κατ’ εξακολούθηση.
Το όλο εγχείρηµα ανέλαβε να τρέξει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, φυσικά µε τη συνδροµή των υπουργείων ∆ικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ

Για τον φάκελο «Ρουβίκωνας» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δηµιουργήθηκε ειδική οµάδα εµπειρογνωµόνων προκειµένου να αναλύσει τα δεδοµένα και να εισηγηθεί τρόπους αντιµετώπισης της δράσης του. Το πρώτο που διαπίστωσαν, όπως λένε οι πληροφορίες από τον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν ότι τα τελευταία χρόνια
κυριαρχούσε η νοοτροπία της χαλαρότητας, στα όρια της αδιαφορίας, σε ό,τι σχετίζεται µε την ασφάλεια αλλά και την αποτροπή της δράσης των ακτιβιστικών οµάδων. Τα «παιδιά των Εξαρχείων» διαθέτουν την ικανότητα, όπως λένε µάχιµοι αστυνοµικοί, να βλέπουν πότε η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης και αφασίας για να κλιµακώνουν τις ενέργειές τους.

Ετσι, αποφασίστηκε να αλλάξει το δόγµα αντιµετώπισης και τα πρώτα αποτελέσµατα ήταν ορατά, καθώς ο «Ρουβίκωνας» σταµάτησε τις επιθέσεις µε βαριοπούλες και τα σπασίµατα και ξεκίνησε πιο light επιθέσεις µε φέιγ βολάν, µπογιές και συνθήµατα. Το δεύτερο στάδιο, όµως, προκειµένου και αυτού του τύπου οι ενέργειες να σταµατήσουν, είναι η αλλαγή του νοµοθετικού πλαισίου.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση υπήρξε ανοιχτή γραµµή µε το
υπουργείο ∆ικαιοσύνης και συνεργασία στελεχών για την αλλαγή του νοµοθετικού πλαισίου, σε µια προσπάθεια να δυσκολέψει τις κινήσεις οµάδων όπως αυτή του «Ρουβίκωνα».

Ωστόσο, όπως λένε καλά πληροφορηµένες πηγές, όλες οι κινήσεις θα γίνουν χωρίς να δυναµιτιστεί το κλίµα και να δηµιουργηθούν εστίες έντασης και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό το θέµα «Εξάρχεια», αν και ήταν ψηλά στην εκλογική ατζέντα της Ν.∆., γίνεται µε τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρξουν οι µικρότερες δυνατές εντάσεις. Μάλιστα, στην Κατεχάκη δίνεται η εικόνα ότι η πάταξη της εγκληµατικότητας είναι η πρώτη προτεραιότητα και έχουν µπει σε δεύτερο πλάνο τα Εξάρχεια αυτή τη χρονική συγκυρία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από τη στιγµή που ο «Ρουβίκωνας» έχει περιορίσει τις εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις του, προσανατολίζονται σε µια ενδιάµεση λύση, αυτή της συµµορίας που τελεί αδικήµατα κατ’ εξακολούθηση. Παράλληλα, µπορεί ο «Ρουβίκωνας» να µη
χρησιµοποιεί οπλισµό, όπως πιστόλια ή βόµβες, όµως ασκεί βία, ιδίως σε ψυχολογικό επίπεδο κατά τις επιθέσεις του, κάτι που σίγουρα θα λάβει σοβαρά υπόψη ο νοµοθέτης. Το εγχείρηµα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεν έχει διαµορφωθεί το τελικό σχέδιο, κάτι που αναµένεται να γίνει τις επόµενες εβδοµάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *