Να δυναμώσουν τα μπλόκα της μαχόμενης αγροτιάς

Λάβαμε και παραθέτουμε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ

Για την συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον Τύρναβο

            Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να δυναμώσουν τα μπλόκα της μαχόμενης αγροτιάς, να συγκροτήσουν περισσότερα, ώστε με την μαζική συμμετοχή τους να στείλουν μήνυμα διεκδίκησης της επιβίωσης τους και να ασκήσουν την μέγιστη δυνατή πίεση προς την Κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

            Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει μετά την συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία των αγροτικών μπλόκων από κάθε σημείο της χώρας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον Τύρναβο. Στις περιοχές και στα προϊόντα που υπάρχει μαζική και μαχητική συμμετοχή οι δυνατότητες ικανοποίησης των αιτημάτων είναι πολύ μεγαλύτερες. Διαφάνηκε επίσης η δυνατότητα με τα μπλόκα και την πίεση που ασκούμε να υπάρξουν  άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής στα οποία περιλαμβάνεται πολύ μεγαλύτερο ποσό για επιστροφή φόρου καυσίμων φέτος.

            Σε σχέση με την πολύωρη σύσκεψη και το τι ειπώθηκε να αναφέρουμε:

  • Στα προϊόντα που έχει εξαγγείλει το υπουργείο οικονομική στήριξη μέσω του ταμείου για τον πόλεμο στην Ουκρανία Μήλα, Ροδάκινα, Βερίκοκα, Νεκταρίνια, Κάστανα παραμένουν τα ποσά και θα πιστωθούν στους αγρότες ως τέλος Φεβρουαρίου όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός. Τα μήλα Fuji εξαιρούνται από την οικονομική ενίσχυση και δεν διευκρίνισε ποιες ποικιλίες κόκκινων μήλων θα ενισχυθούν με 300 €/στρέμμα, ενώ μόνο όσα πράσινα μήλα είχαν καρποκάψα θα αποζημιωθούν με 300 €/στρέμμα. Για τα Ροδάκινα/Βερίκοκα αποδέχτηκε ότι η λίστα με τις ποικιλίες  που είχε διακινηθεί τις δυο πρώτες ημέρες ισχύει και θα ενταχθούν επίσης κάποιες άλλες ποικιλίες. Για τα Κάστανα ότι είναι λίγα τα χρήματα αλλά τόσα μπορούν να δοθούν.
  • Υπάρχει η σκέψη για ενίσχυση σε Αχλάδια και Σταφύλια όπως έχει ήδη ανακοινωθεί μέσω De Minimis. Για τα σταφύλια διαφάνηκε ότι σκοπεύει να ενισχύσει μόνο τις επιτραπέζιες ποικιλίες που μας βρίσκει αντίθετους.  Επίσης με την πίεση των μπλόκων που υπάρχουν σε περιοχές από παραγωγούς κερασιών φαίνεται ότι τα κεράσια θα ενταχθούν στα προϊόντα στα οποία θα υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος.
  • Για τα υπόλοιπα προϊόντα που διεκδικούμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος όπως Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια, Σταφίδα δεν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά εκτός από το Βαμβάκι που θεωρεί η Κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να δοθεί τέτοια ενίσχυση παρότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 40% και η τιμή είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι και σε περιπτώσεις δεν καλύπτει ούτε το κόστος.
  • Ζητήσαμε να δοθούν τα 72 €/στρέμμα σε όλους τους αγρότες που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά οι παραγωγές τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι επιλεκτικά όπως δόθηκαν διαχωρίζοντας τους αγρότες σε δυο κατηγορίες.
  • Στο αίτημα για μείωση του Κόστους παραγωγής παραδέχθηκε την αναγκαιότητα να υπάρξουν μέτρα για το πετρέλαιο.  Ζητήσαμε αφορολόγητο πετρέλαιο και τονίσαμε το γεγονός ότι παρά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Λάρισα τον Μάιο 2019, στους  αγρότες και κτηνοτρόφους δόθηκαν όλα και όλα τα ψίχουλα των 68 εκ ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ στην τετραετία ενώ την ίδια περίοδο για Εφοπλιστές, Ξενοδόχους, Κλινικές δόθηκαν 1,5 δις ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ και αφορολόγητο πετρέλαιο!!!
  • Στο αίτημα για μείωση πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7λεπτά/Kwh, κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του πρόστιμου ρύπων δεν δεσμεύτηκε σε κάτι συγκεκριμένα και θα το θέσουμε στην συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο.
  • Για τις κατώτερες εγγυημένες τιμές είπε ότι δεν γίνεται επειδή έρχονται σε αντίθεση με την «ελεύθερη αγορά».  Όμως η ίδια η Ε.Ε είχε παλιότερα την κατώτερη «τιμή στόχου» και σε άλλες χώρες της Ε.Ε υπάρχουν εγγυημένες τιμές. Εξάλλου «ελεύθερη αγορά» υπάρχει παντού στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Κυβέρνηση να δίνει εγγυημένο εισόδημα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, στους επιχειρηματίες στα διόδια κ.α. Επίσης θέσαμε το ζήτημα της αισχροκέρδειας σε βάρος μας και σε βάρος των καταναλωτών αφού αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή μας και την πουλάνε 5-10 φορές ακριβότερα με τις «ευλογίες» της Κυβέρνησης.
  • Μας είπε ότι η Κυβέρνηση έδωσε 360 εκ ευρώ στον ΕΛΓΑ την προηγούμενη τριετία, πράγματι δόθηκαν τα χρήματα που χρωστούσαν όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις στον ΕΛΓΑ από το 2011 και αυτό ήταν το αυτονόητο που έπρεπε να γίνει. Εξέφρασε την αναγκαιότητα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να είναι σαφές ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτούμε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να ενταχθούν όλα τα ζημιογόνα αίτια και νόσοι στην ασφάλιση και αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου.
  • Για τους επιλαχόντες στα σχέδια Βελτίωσης ανέφερε ότι τελείωσαν τα χρήματα, εντάχθηκαν όσοι κατάφεραν να ενταχθούν και δεν θα γίνει κάποια άλλη αλλαγή. Την επόμενη φορά που θα ανακοινωθεί χρηματοδότηση για σχέδια βελτίωσης οι επιλαχόντες θα πρέπει να κάνουν ξανά αίτηση για να ενταχθούν σε αυτά.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζήτησε από την Κυβέρνηση συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Υπουργούς ΥΠΑΑΤ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για την εβδομάδα που διανύουμε για να συζητήσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις επί των αιτημάτων μας.  Περιμένουμε η Κυβέρνηση άμεσα να ορίσει αυτή την συνάντηση.

Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος από την πλευρά της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άμεσα αιτήματα μας αλλά και να πάρει μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτά τα χρήματα θα τα πάρουμε μόνο εφόσον τα διεκδικήσουμε με μαζική συμμετοχή!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Η Γραμματεία της ΠΕΜ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *