Ενας Εφιάλτης για τη Δημοκρατία

Πηγή: Δημήτρης Ψαρράς – ΕφΣυν

Τα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ευθύνονται για τη γελοιοποίηση των θεσμών που οργάνωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης αναζητούν τώρα νέα σχέδια παρεμπόδισης των πολιτικών σχεδιασμών του νεοναζί εγκλείστου.

Είναι μάταιος κόπος και καλό είναι να μην του δώσουν άλλη μια ευκαιρία ανέξοδης προσωπικής διαφήμισης, όπως έκαναν με τις αλλεπάλληλες άστοχες -αν όχι ένοχες- ρυθμίσεις Βορίδη-Γεραπετρίτη. Αλλά όταν αναθέτεις τον «αντιναζιστικό» αγώνα σε ένα στέλεχος με το πολιτικό παρελθόν και τις ιδεολογικές καταβολές του κ. Βορίδη, δεν θα ‘πρεπε να περιμένεις και τίποτα καλύτερο.

Το όνομά τους δεν είναι η ψυχή τους

Μπορεί σήμερα όλοι να μιλούν για τους «Σπαρτιάτες» που προωθήθηκαν ως η τελική επιλογή του Κασιδιάρη, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια εκλογικού του αποκλεισμού από τον οριακά αρμόδιο Αρειο Πάγο, αλλά αυτό που στέφθηκε με επιτυχία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ευκολία του καταδικασμένου χρυσαυγίτη να αλλάζει τα ονόματα των «κομμάτων» του και τα πρόσωπα των συνεργατών του.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν ότι όλα αυτά τα οργανωτικά σχήματα είναι εικονικά και γι’ αυτό διαπλάθονται ανάλογα με τις απαιτήσεις της στιγμής και τις εμπνεύσεις του αρχηγού. Οι «Ελληνες» που μεταμορφώθηκαν σε «Σπαρτιάτες» όταν δεν έλαβαν άδεια εισόδου στον εκλογικό αγώνα είχαν ήδη μετονομαστεί από το παρεξηγήσιμο «Ελληνες Γ.Τ.Π.» σε «Εθνικό Κόμμα Ελληνες», ενώ προτού αναγνωρίσει τον Στίγκα για αρχηγό του εκλογικού του σχήματος, ο Κασιδιάρης είχε δοκιμάσει με τον Κανελλόπουλο του «Εάν» και στη συνέχεια με τον δικό του Χατζηλιάδη.

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Ούτε καν δική του ιδέα. Λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την άσκηση των διώξεων εναντίον της οργάνωσης, ο προφυλακισμένος Μιχαλολιάκος έδωσε εντολή στον Κασιδιάρη, που δεν είχε ακόμα προφυλακιστεί, να καταθέσει στον Αρειο Πάγο το καταστατικό της «Εθνικής Αυγής», ενός δήθεν νέου κόμματος, το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ίδια η Χρυσή Αυγή με διαφορετικό όνομα.

Μάλιστα ο Κασιδιάρης στην ετήσια εκδήλωση της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε το «νέο κόμμα», λέγοντας ότι «οι Ελληνες πατριώτες, οι Ελληνες εθνικιστές θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν στις εκλογές, διότι, όπως ενημερώθηκα, Ελληνες πατριώτες, Ελληνες εθνικιστές, τους οποίους δεν έχουν μπλέξει σε εγκληματικές οργανώσεις, έχουν λευκά ποινικά μητρώα, ίδρυσαν το πατριωτικό κόμμα Εθνική Αυγή» (1.2.2014).

Αλλά και αρκετά χρόνια νωρίτερα, όταν είχε τεθεί θέμα για τη Χρυσή Αυγή, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Δημήτρη Κουσουρή στην πλατεία των Δικαστηρίων, πάλι ο Μιχαλολιάκος ανακοίνωνε ότι σκέπτεται να αλλάξει το όνομα της οργάνωσης, ειρωνευόμενος ότι το έχει «βαρεθεί».

«Σπαρτιάτες», «Ελληνες» και «Χρυσαυγίτες»

Μετά τις εκλογές άρχισαν κάποιοι να αναζητούν μήπως και υπάρχει κάποια άμεση σχέση των νεοεκλεγμένων βουλευτών με τον Κασιδιάρη. Αστεία πράγματα. Σχεδόν όλοι ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Και μάλιστα, οι περισσότεροι απ’ αυτούς υπήρξαν επισήμως στελέχη της προσωπικής οργάνωσης «Ελληνες» του Κασιδιάρη και μεταπήδησαν στους «Σπαρτιάτες» μόλις έδωσε την εντολή ο αρχηγός τους.

Προκειμένου να ελέγξουμε αυτή τη σχέση καταφεύγουμε στον επίσημο ιστότοπο των «Ελλήνων» κασιδιαριστών (https://ellhnes.net), όπου ποζάρουν –και με φωτογραφίες μάλιστα– όλοι οι όψιμοι «Σπαρτιάτες» με την ιδιότητα των «Ελλήνων». Βέβαια προσοχή: επειδή η οργάνωση Κασιδιάρη γνώριζε ότι θα επιχειρηθεί αυτή η ταύτιση, φρόντισε να κατεβάσει από το δίκτυο τις επίμαχες σελίδες με τις φωτογραφίες των μελών της. Αδικος κόπος.

Οπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η ανάκτηση παλιότερων στιγμιότυπων από τους ιστοτόπους είναι πανεύκολη χάρη στο πολύτιμο «archive.org». Διαπιστώνουμε επομένως τις ακόλουθες ταυτίσεις, τις οποίες συνοδεύουμε με τη δημοσίευση φωτογραφιών των σημερινών «Σπαρτιατών» ως χτεσινών «Ελλήνων»:

1. Βασίλειος Στίγκας. Ο ίδιος ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» περιλαμβάνεται στα στελέχη της οργάνωσης Κασιδιάρη. Καμιά έκπληξη ασφαλώς, εφόσον ο ίδιος έχει περάσει από όλα τα σχήματα Δεξιάς-Ακροδεξιάς, ακόμα και από την Ενωση Κεντρώων του Λεβέντη, με την οποία πολιτεύτηκε για πρώτη φορά το 2019 και απέσπασε 35 σταυρούς. Το μεγαλύτερο διάστημα της πολιτικής του διαδρομής καταγράφεται στο ΛΑΟΣ, την περίοδο που στην ηγεσία του κόμματος Καρατζαφέρη ξεχώριζαν οι Γεωργιάδης, Πλεύρης και Βορίδης. Την τελευταία περίοδο βρέθηκε να συνεργάζεται με τον καταδικασμένο Ιωάννη Λαγό, τον βετεράνο ναζιστή Κώστα Πλεύρη και τελικά τον Κασιδιάρη.

2. Αλέξανδρος Ζερβέας. Εμφανιζόταν μέχρι πριν από λίγες μέρες ως υποψήφιος των «Ελλήνων» με συχνή αρθρογραφία υπέρ του «αδίκως φυλακισθέντος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού, Ηλία Κασιδιάρη» και δηλώσεις ότι το κόμμα του «μάχεται από την αρχή της ιδρύσεώς του κατά της διεφθαρμένης ελίτ και του ανθελληνικού συστήματος».

3. Ιωάννης Κόντης. Εβγαζε πύρινους λόγους σε εκδηλώσεις της οργάνωσης «Ελληνες» (ενδεικτικά, στις 29.3.2023 στη Θεσσαλονίκη).

4. Γεώργιος Μανούσος. Αμέσως μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής εμφανίζεται ως στέλεχος των «Ελλήνων» και καλεί τη νεολαία στα χνάρια του Ιωάννη Καποδίστρια και του Κωνσταντίνου Κατσίφα: «Οι εξελίξεις μπορεί να μας καθυστέρησαν ελαφρώς, ιδίως μετά την κατάφωρα άδικη και παράνομη προφυλάκιση του φυσικού μας ηγέτη, αλλά να γνωρίζουν φίλοι και εχθροί ότι ήμαστε εδώ. Καλώ όλους τους φίλους του κινήματος να εγγραφούν μέλη στους Ελληνες για την Πατρίδα» (10.11.2020).

5. Διονύσιος Βαλτογιάννης. Δεν καταγράφεται στα στελέχη των «Ελλήνων» και έχει ήδη επισημανθεί ότι είναι κουμπάρος του καταδικασμένου (και υπόδικου με άλλη βαριά κατηγορία) χρυσαυγίτη Μπαρμπαρούση. Αλλά, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, ο Βαλτογιάννης υπήρξε γραμματέας της οργάνωσης Μεσολογγίου της Χρυσής Αυγής, όπως προκύπτει από τον ιστότοπο της ναζιστικής οργάνωσης. Ενδεικτικά αντιγράφω: «Κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής από την Τ.Ο. Ι.Π. Μεσολογγίου, συνοδεία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και του γραμματέα της Τοπικής Διονυσίου Βαλτογιάννη, παραβρέθηκε στα φανάρια που οδηγούν στο κέντρο της πόλης όπου επί δίωρο μοίρασαν φυλλάδια και ενημερωτικό υλικό του Κινήματος των Ελλήνων Εθνικιστών. Η ένθερμη ανταπόκριση των απλών Ελλήνων είναι ενδεικτική της ανόδου του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή» (7.1.2017).

6. Αθανάσιος Χαλκιάς. Στέλεχος των «Ελλήνων», σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης.

7. Πέτρος Δημητριάδης. Πρόκειται για έναν από τους δικηγόρους του Κασιδιάρη, νομικός σύμβουλος και μέλος του πολιτικού συμβουλίου των «Ελλήνων». Εχει ενεργό ρόλο και στη διάδοση των πολιτικών θέσεων της οργάνωσης, ενώ μετέχει και στις προπαγανδιστικές παρουσιάσεις των βιβλίων του Κασιδιάρη (π.χ. στον Βόλο, 13.12.2022).

8. Γιώργος Ασπιώτης. Με την πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή του ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δηλώνοντας ότι «το κόμμα Σπαρτιάτες στηρίχτηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη μετά την παράνομη και αντισυνταγματική τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

9. Ιωάννης Δημητροκάλλης. Στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής των «Ελλήνων» με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ του Κασιδιάρη.

10. Κωνσταντίνος Φλώρος. Εμφανιζόταν επί μήνες ως «Εκπρόσωπος Νεολαίας Εθνικού Κόμματος Ελληνες», με συνεχείς ύμνους στον Κασιδιάρη και στη συνέχεια έδινε συνεντεύξεις ως «Υποψήφιος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με το Ε.Κ. Ελληνες».

11. Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Σύμφωνα με αποκάλυψη του dikastiko.gr, ο εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος Τύπου των «Σπαρτιατών» είναι δηλωμένος μεταξύ των δικηγόρων του Κασιδιάρη, και μάλιστα ενόψει εκλογών τον επισκέφθηκε στις 7 Απριλίου στις φυλακές, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέα διάταξη για τον «αποκλεισμό κομμάτων». Και βέβαια ήταν κι αυτός ομιλητής στην κεντρική πολιτική εκδήλωση των «Ελλήνων» στις 12.11.2022 όπου μεταδόθηκε ομιλία και του ίδιου του Κασιδιάρη, ο οποίος τη χαιρέτισε ως «μεγάλη νίκη» και διαπίστωσε «κοσμοσυρροή στην ομιλία μου παρά την τρομοκρατία – Εφαγε πόρτα το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ». Ας σημειωθεί δηλαδή ότι τον Νοέμβρη του 2022 ο Κασιδιάρης είχε μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με άλλα λόγια, ο μοναδικός από τους 12 βουλευτές των «Σπαρτιατών» που δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με Κασιδιάρη, «Ελληνες» ή «Χρυσή Αυγή» φαίνεται ότι είναι ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης που εκλέχτηκε στο Ηράκλειο. Υπήρξε στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Πατρίς» αποχώρησε, διαφωνώντας για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 ήταν υποψήφιος με την Ελληνική Λύση, αλλά έναν χρόνο αργότερα αποχώρησε.

Αυτή, λοιπόν, η καρικατούρα του νέου κόμματος που αποδεικνύεται απλώς βιτρίνα του αποκλεισμένου σχήματος «Ελληνες» συμπληρώνεται με το καταστατικό που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό του (www.spartiates.gr) και προβλέπει ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος του πολιτικού φορέως όποιος είναι μέλος άλλου πολιτικού φορέως» (άρθρο 9) και ότι «μέλος του πολιτικού φορέως δύναται να αποβληθεί από αυτό[ν], εάν διαπιστωθεί η εγγραφή του σε άλλο πολιτικό φορέα» (άρθρο 11). Με άλλα λόγια, μετά τα παραπάνω, πρέπει όλοι να αποβληθούν!

Η «Νέα Σπάρτη» της Χρυσής Αυγής

Η αλήθεια είναι ότι δεν προσέγγισαν οι χρυσαυγίτες τους «Σπαρτιάτες» το 2023. Από την ίδρυση της ναζιστικής οργάνωσης, το μακρινό 1983, πριν από 40 χρόνια, ο Μιχαλολιάκος οργάνωνε στα γραφεία της «Σειρά Ιδεολογικής Επιμορφώσεως», με θέματα, μεταξύ άλλων, «Αδόλφος Χίτλερ, το Σύμβολον του Αιώνος», αλλά και «Αρχαία Σπάρτη και Εθνικοσοσιαλισμός».

Πάνω από όλες τις εκδοχές της αρχαιότητας, η φυλετική Σπάρτη ήταν το πρότυπο της Χρυσής Αυγής. Τον Λεωνίδα τιμούσαν σε ετήσιες εκδηλώσεις στις Θερμοπύλες, ενώ και ο ύμνος της Χρυσής Αυγής το διαλαλούσε: «Τρανών προγόνων ιχνηλάτες, / λαμπρών αγωνιστών παιδιά, / οι νέοι είμαστε Σπαρτιάτες / με τη γενναία μας καρδιά».

Ακόμα και οι εκδόσεις της οργάνωσης Χρυσή Αυγή ονομάστηκαν «Νέα Σπάρτη», έχοντας μάλιστα έμβλημα το «NS», που παραπέμπει ευθέως στη γερμανική λέξη για τον εθνικοσοσιαλισμό (Nazional-Sozialismus).

Αλλά αυτός ο ιδιαίτερος θαυμασμός για τη Σπάρτη ήταν εισαγόμενος. Ο Χίτλερ στο «Δεύτερο Βιβλίο» του, που εκδόθηκε μεταπολεμικά, είχε προλάβει να αναγάγει τη Σπάρτη σε πρότυπο του Τρίτου Ράιχ: «Η κυριαρχία των 6.000 Σπαρτιατών επί των 350.000 ειλώτων θα ήταν αδιανόητη, αν δεν υπήρχε η ανώτερη φυλετική αξία των Σπαρτιατών. Εκείνη όμως ήταν αποτέλεσμα μιας καλά προγραμματισμένης αναμέτρησης της φυλής, με αποτέλεσμα να πρέπει να θεωρούμε το σπαρτιατικό κράτος το πρώτο ρατσιστικό κράτος» (Johann Chapoutot, Ο εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα, μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Πόλις, Αθήνα 2012, σελ. 319).

Οι διατυπώσεις αυτές του Χίτλερ προαναγγέλλουν τη μετάβαση του ναζιστικού ευγονισμού από το στάδιο της προφύλαξης-στείρωσης στο στάδιο της μαζικής εξολόθρευσης. «Η αναφορά [του Χίτλερ] στη Σπάρτη, πόλη κατεξοχήν βόρεια, παρέχει τις διανοητικές προϋποθέσεις ενός δολοφονικού φαντασιακού και μιας ευγονικής πολιτικής εξόντωσης των κατώτερων όντων» (στο ίδιο, σελ. 320).

Στην καταδικαστική απόφαση του κακουργιοδικείου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή αναφέρεται: «[Ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης] σε ομιλία του στις Θερμοπύλες το 2008 μεταξύ άλλων δήλωσε: “Συνεχίζουμε τον μοναχικό μας δρόμο, υπομένοντας τις διώξεις, τις συκοφαντίες, τα συνεχή χτυπήματα των εχθρών που πληγώνουν με βαθιές χαρακιές τον όγκο της ασπίδας μας και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως”» (σελ. 11.542).

Η ίδια απόφαση εντάσσει αυτή την ομιλία Κασιδιάρη σε δηλώσεις «επιβράβευσης ακραίων συμπεριφορών και ποινικά κολασίμων πράξεων μελών, στελεχών και οπαδών του» (11.541).

Με άλλα λόγια, ο Κασιδιάρης και η Χρυσή Αυγή, μιλώντας για Σπαρτιάτες, είχαν στο μυαλό τους τη δολοφονία των «εσωτερικών εχθρών», με πρόσχημα ότι ακολουθούν τη σπαρτιάτικη παράδοση. Μόνο που ακόμα και τις ετήσιες φιέστες που διοργάνωνε η Χρυσή Αυγή στις Θερμοπύλες τις είχε αντιγράψει από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Δημοσιεύουμε ένα πρωτοσέλιδο της κατοχικής εφημερίδας «Βραδυνή» (1.7.1941) που προβάλλει φωτογραφίες από αυτές τις ναζιστικές εκδηλώσεις, με την αποκαλυπτική λεζάντα: «Τμήματα αλπινιστών του γερμανικού στρατού κατοχής οργάνωσαν και εξετέλεσαν προ τινος παρά τας Θερμοπύλας, παρουσία του αρχηγού της Στρατιάς Ανατολής Στρατάρχου Λιστ και άλλων ανωτέρων αξιωματικών, αναπαράστασιν της περιφήμου μάχης των Θερμοπυλών μεταξύ Ελλήνων και Περσών».

Να λοιπόν το πρότυπο του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη (βλ. σχ. XYZ Contagion, https://tinyurl.com/237ymxbu). Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς αυτές τις εικόνες των κατοχικών στρατευμάτων με τα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, θα αντιληφθεί ότι ο Κασιδιάρης νόμιζε ότι είναι ο Λιστ.

Οι «Σπαρτιάτες» που μας κυβερνούν

Είναι δεδομένο ότι λέγοντας «Σπαρτιάτες» οι πιστοί του Κασιδιάρη εννοούν την καρικατούρα του κόμικς «300», που γυρίστηκε και σε χολιγουντιανή ταινία και είχε ιδιαίτερη επιτυχία στη χώρα μας το 2007.

Αλλά μη φανταστεί κανείς ότι ήταν μόνο οι ολιγάριθμοι χρυσαυγίτες της εποχής οι οποίοι θαύμαζαν την ταινία αυτή που χαρακτηρίζεται από την απλοϊκότητα, το άφθονο αίμα και τα ρατσιστικά στερεότυπα.

Πραγματική εκστρατεία υπέρ της ταινίας έκανε τότε το ΛΑΟΣ και ειδικά ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αφιέρωσε πολλές εκπομπές του για να τη διαφημίσει, ενώ φρόντισε να πουλάει και το soundtrack της ταινίας. Βέβαια δεν ξαφνιάζεται κανείς γι’ αυτή τη στάση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος φημίζεται για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την ελληνική Ιστορία (βλ. αναλυτικά στο ένθετο της «Εφ.Συν.», «Αδωνις Γεωργιάδης. Η Ακροδεξιά με το γελαστό πρόσωπο», 19.5.2018).

Ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ., προτού ακόμα δει την ταινία, περιέγραφε τη φάλαγγα των Σπαρτιατών με ανείπωτο θαυμασμό γι’ αυτή τη «μηχανή θανάτου», όπως την ονόμαζε: «Κάνεις αυτή την κίνηση κι όποιος είναι μπροστά σου πεθαίνει. Φανταστείτε μια αλεστική μηχανή που προχωράει προς μια ομάδα ανθρώπων, γυρίζουν τα σπαθιά έτσι και σφάζουν ό,τι έχουν μπροστά τους».

Και στη συνέχεια διαφήμιζε σχεδόν καθημερινά την ταινία από την εκπομπή του, προβάλλοντας μάλιστα και το τρέιλερ αυτού του ιστορικού «σπλάτερ», επιμένοντας για την ιστορική πιστότητά του. Αλλά υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον.

Το πρόσωπο που είχε αναλάβει τον ρόλο συνδέσμου μεταξύ Σαμαρά και Χρυσής Αυγής το 2012-2013 ήταν ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος είχε γράψει δύο βιβλία στα οποία αναδεικνύεται η Κρυπτεία ως η «μυστική υπηρεσία του σπαρτιατικού στρατού». Σ’ αυτήν την Κρυπτεία ανήκουν οι ήρωες των δύο βιβλίων, σ’ αυτήν αποδίδει ο συγγραφέας όλα τα σπαρτιατικά ανδραγαθήματα, ενώ η πλοκή της «μυθιστορίας» του βασίζεται στην παντοδυναμία της Κρυπτείας («Το τέλος του Εφιάλτη», εκδ. Libro, Αθήνα 2004 και «Ερμοκοπίδες», εκδ. Ελληνικά Γράμματα», Αθήνα 2006).

Η προσωπική σχέση και η κρυφή συνεργασία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη την οποία πληροφορηθήκαμε από το σαφώς σκηνοθετημένο βίντεο στο οποίο συζητούν οι δυο τους για να καταγγείλουν την άσκηση διώξεων για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής είχε λοιπόν και… σπαρτιάτικο άρωμα.

Και την ίδια περίοδο βγήκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος να αποκαλύψει ότι είχε προσωπική σχέση με τον Μπαλτάκο επί χούντας στην οργάνωση «Κόμμα 4ης Αυγούστου» του Κώστα Πλεύρη. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στις 4.6.2014, ο Μιχαλολιάκος είχε δηλώσει τα ακόλουθα για τη σχέση του με τον Μπαλτάκο:

«Εγώ γνωρίζω προσωπικά ότι αυτά που είπε ο Μπαλτάκος στον συναγωνιστή μου Κασιδιάρη είναι αληθινά, γιατί μου τα είχε πει και εμένα διά ζώσης. Τον Μπαλτάκο δεν τον ξέρει κανείς σας νωρίτερα απ’ ό,τι τον ξέρω εγώ. Εγώ γνώρισα τον Μπαλτάκο ως μαθητής σε εθνικιστικούς αγώνες το 1973 -το 1973!- στο γραφείο της ΕΟΚΑ Β΄ που αντιπροσώπευε τον Στρατηγό Γρίβα Διγενή και μετά στο εθνικιστικό κίνημα. Αλλωστε, τα γεγονότα που σας έχουν αναλυθεί [το] αποδεικνύουν. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι όποτε ήθελε να μου πει κάτι ο Τάκης Μπαλτάκος, για λόγους ασφαλείας, μου έλεγε να βγούμε στο μπαλκόνι, γιατί φοβόταν κοριούς και κάμερες».

Το αστείο είναι ότι μετά το κάρφωμα Κασιδιάρη ο Μπαλτάκος αποπέμφθηκε από τον Σαμαρά και βρέθηκε να αναζητεί άλλη κομματική στέγη. Τον συναντούμε λίγο αργότερα στο σχήμα «Ρίζες» με τον Βασίλη Καπερνάρο, αλλά και τον Βασίλη Στίγκα, τον σημερινό αρχηγό των «Σπαρτιατών». Πραγματική «Κρυπτεία».

Και για να μη μείνει παραπονεμένος ο αναβαπτισμένος ως αντ’ αυτού του πρωθυπουργού Μάκης Βορίδης, είχε κι αυτός λακεδαιμονικές φαντασιώσεις, με τον Καιάδα. Δεν εννοώ τον Γερμενή, αλλά την καταγγελία του την εποχή που ο πατέρας Μητσοτάκης σχημάτισε κυβέρνηση στηριγμένος στην ψήφο του βουλευτή της ΔΗΑΝΑ, Κατσίκη:

«Ο Κατσίκης και ο Μητσοτάκης συνήψαν δεσμό και μετά την προσχώρηση (ή εισχώρηση) που ακολουθεί αυτά τα πράγματα, εγεννήθη τέκνο εκτρωματικό: η τερατώδης δημοκρατία. Καρπός μοχθηρίας, προδοσίας, εξαγοράς, απάτης, εγκληματικής συρροής, δηλαδή ο νεοδημοκρατικός κοινοβουλευτισμός, που βρίσκεται στον αντίποδα της συμμετοχής και της ουσιαστικής δημοκρατίας. Και της αξίζει η μεταχείριση που επεφύλασσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες σε όλα τα εκτρώματα: στον Καιάδα!!!» (Μάκης Βορίδης, «Η τερατώδης δημοκρατία», εφ. «Ελληνικός Κόσμος», 22.7.1990).

Αυτές τις απόψεις είχε ο κ. Βορίδης όταν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως εκλεκτός του δικτάτορα Παπαδόπουλου και διάδοχος του Μιχαλολιάκου στην ηγεσία της Ν. ΕΠΕΝ. Και σ’ αυτόν τον άνθρωπο ανατέθηκε από τον κ. Μητσοτάκη να χτίσει το τείχος της δημοκρατίας απέναντι στον ναζισμό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *