Ζήτημα χρόνου η έκρηξη

Το ότι έχει απαξιωθεί πλήρως το αστικό πολιτικό σκηνικό αναγκάζονται να το παραδεχθούν και οι ίδιοι. «Νομίζω ότι λίγοι έχουμε καταλάβει ότι ο ναός της Δημοκρατίας στη συνείδηση του μέσου Έλληνα είναι ναός της διαπλοκής, συναλλαγής και ρεμούλας», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή από την ομιλία που έκανε στην βουλή, η διαγραμμένη απ’ την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.

Το πολιτικό σύστημα είναι χρεοκοπημένο στα μάτια του κόσμου. Το ίδιο και οι θεσμικοί συνδικαλιστικοί μηχανισμοί –ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ- που μέχρι τώρα λειτουργούν σαν αμορτισέρ που απορροφούν και εκτονώνουν την οργή και αγανάκτηση του κόσμου.

Μια παλιά καραβάνα της ΓΣΕΕ και σημερινός υπεύθυνος συνδικαλιστικού της ΝΔ, ο Γιάννης Μανώλης, το έχει καταλάβει και δεν κρύβει την ανησυχία του. «Ο κόσμος μαζεύει – μαζεύει και κάποτε θα εκραγεί. Από το φθινόπωρο η απογοήτευση μπορεί να μετατραπεί σε οργή, σε δυναμική αγανάκτηση. Και τότε μπορεί να ακολουθήσει μεθόδους του ΠΑΜΕ», δηλώνει στην φυλλάδα του Δ. Ρίζου.

Και θα είναι καλή περίπτωση για το σύστημα και τους κολαούζους του, ο κόσμος «να ακολουθήσει μεθόδους ΠΑΜΕ». Τέτοιες μορφές πάλης που χρησιμοποιεί το ΠΑΜΕ όσα προβλήματα και να επιφέρουν στο σύστημα είναι διαχωρίσιμες.

Το στέλεχος της Ν.Δ που κάνει αυτές τις εκτιμήσεις υποτιμάει έναν βασικό παράγοντα. Την νέα εργατική βάρδια και την νεολαία που βλέπει μπροστά της ένα αβέβαιο, καταθλιπτικό μέλλον.
Και αυτή η νεολαία δεν κουβαλάει τα βαρίδια ούτε της παραλυτικής αστικής νομιμότητας, ούτε είναι πρόβατο στο μαντρί του κάθε κομματικού τσομπάνη.
Η γνήσια λαϊκή εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 που είχε πρωταγωνιστή αυτή την νεολαία κάποιους θα έπρεπε να είχε προβληματίσει. Η νεολαιίστικη αντιβία, που πήρε πρωτοφανή έκταση, και αποτέλεσε τον σκληρό πυρήνα της εξέγερσης του Δεκέμβρη θα μοιάζει παιδική χαρά σ’ αυτά που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον. (Κάποιοι φαίνεται ότι αρχίζουν να το καταλαβαίνουν αν δώσουμε βάση σε δημοσιεύματα Γερμανικής ιστοσελίδας ότι το υπουργείο του Χρυσοχοϊδη είναι σε επαφή με τους υπευθύνους της Eurogendfor -Ευρωπαϊκής χωροφυλακής- για το πώς μπορεί να βοηθήσουν οι ξένοι μπάτσοι αν προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Ελλάδα).

Ολοκληρώνουμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Με ένα απόσπασμα από την ομιλία της Σ. Σακοράφα στην βουλή: «Που νομίζουμε ότι θα πάει όλη αυτή η συσσωρευμένη βία που υφίστανται οι πολίτες; Που νομίζουμε ότι θα εκτονωθεί όλος αυτός ο τεράστιος θυμός που γεννά η αδικία; Που νομίζουμε ότι θα χυθεί όλη αυτή η οργή που παράγει η ανεργία, η φτώχεια, η ακρίβεια, η παρακμή, η αλαζονεία και το ψέμα; … Που νομίζουμε ότι θα πάει αυτό το κύμα;
Όσοι νομίζουν ότι θα σκάσει πριν σαρώσει στην ακτή, πλανώνται πλάνην οικτρά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *