Η παιδεία στο χακί, το σχολείο φυλακή, η κοινωνία στο γύψο ή Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει.

ArticlePrimaryImageΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)

Όλοι στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 13/5, στις 7μμ,  στα γραφεία της ΟΛΜΕ, Κορνάρου & Ερμού.

Οι πραιτωριανοί του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, μετά τους ναυτεργάτες, τους εργαζομένους στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, διευρύνουν τον κατάλογο των “εσωτερικών εχθρών”, επιστρατεύουν 88.000 καθηγητές, μετατρέποντας και τα σχολεία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η σκέψη, το φρόνημα, η εισήγηση για κήρυξη της απεργίας μετατρέπονται σε ιδιώνυμο αδίκημα.

Μέρες τώρα, η οργανωμένη πλύση εγκεφάλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η τρομοϋστερία και η τρομοκρατία των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ) που εκτρέφουν τον κοινωνικό εκφασισμό. ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Χ.Α. ενώνουν τις κραυγές τους, περί συνδικαλιστών που παίζουν με την αγωνία χιλιάδων ελλήνων μαθητών και των οικογενειών τους, με αυτές των καλοπληρωμένων φερέφωνων του καθεστώτος των οποίων τα παιδιά μόνο απέξω έχουν περάσει από δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, και βεβαίως δεν γνώρισαν την «κρεατομηχανή» των εξετάσεων. Κόπτονται για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, της πύλης για τον θαυμαστό κόσμο της ανεργίας και της εκμετάλλευσης. Τρέμουν μπροστά στην ιδέα ότι θα σπάσει το κλίμα υποταγής, απόγνωσης και τρόμου που επιβάλλουν τα ΜΜΕ και τα ναζιστικά τάγματα θανάτου στους δρόμους.

Ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, νυν και πρώην εκπρόσωποι της εργοδοτικής ένωσης, διαγκωνίζονται σε δηλώσεις περί ομηρίας των μαθητών από τους καθηγητές, ενώ στους χώρους των φροντιστηρίων δίνονται συνεντεύξεις αγχωμένων μαθητών που καταγγέλλουν τους καθηγητές τους. Οι νυν και οι πρώην αποσιωπούν ότι από το 2011 προχώρησαν σε καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που είχε κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες, ότι ήταν η πρώτη εργοδοτική ένωση που προσήλθε τον Μάρτη του 2010 σε διαπραγματεύσεις κρατώντας ως λάβαρο το μνημόνιο, ότι εργοδότες επιβάλλουν ωρομίσθια πείνας και εξαθλίωσης στους χιλιάδες άνεργους καθηγητές οι οποίοι εξαναγκάζονται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις δουλοπαροικίας. Αποσιωπούν ότι εργαζόμενοι συνδικαλιστές που έδωσαν και δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν μπορούν πλέον να βρουν δουλειά ή έχουν δραματική μονομερή βλαπτική μεταβολή των ωρών εργασίας τους. Προφανώς, η μαζική απόλυση και η επακόλουθη ανεργία 12.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων, αλλά και 1.000 ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρόν με ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία στην καπιταλιστική κρίση για τις επιχειρήσεις τους.

Οι δάσκαλοι ένα καθήκον έχουν ∙ να λένε την Αλήθεια. Αυτό κάνουν και τώρα. Η στρατιωτικοποίηση και του σχολείου (πετάει ο γάιδαρος πετάει) είναι προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο εκφασισμός της κοινωνίας. Η πλήρης απαξίωση, η ολοσχερής διάλυση του δημόσιου σχολείου και η μετατροπή του σε αναμορφωτήριο, σε σχολείο φυλακή, αποτελεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση μιας νεολαίας υποταγμένης, αναλφάβητης, δέσμιας των εξαρτήσεων.

Η διδασκαλία σε 30 μαθητές σε κάθε τάξη, ο περιορισμένος χρόνος διδασκαλίας (οι εξετάσεις παλιότερα άρχιζαν τέλος Ιουνίου) σημαίνει ότι κάποιος άλλος κάπου αλλού χρειάζεται να διδάξει τους μαθητές, η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, η διδασκαλία εγχειριδίων που γράφονται για να απορροφηθούν κονδύλια και είναι παντελώς άσχετα με τα εξεταζόμενα στις εξετάσεις μαθήματα (ας μας πει ο πανεπιστημιακός Αρβανιτόπουλος ποιος είναι ο βαθμός που θα πάρει στις εξετάσεις ο άριστος μαθητής που θα έχει λύσει όλες τις ασκήσεις των σχολικών βιβλίων στη Γ΄Λυκείου), η υποχρεωτική, με τη δεύτερη ανάθεση μαθημάτων, διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων τα οποία θα έπρεπε να διδάσκει καθηγητής με άλλη ειδικότητα (ενδεικτικό παράδειγμα: ο βιολόγος διδάσκει Φυσική, Χημεία, ο μαθηματικός Φυσική, ο καθηγητής γαλλικών Ιστορία. Ας μη σιωπήσει πάλι ο πανεπιστημιακός Αρβανιτόπουλος), η μη διδασκαλία Χημείας στους μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης και η προετοιμασία τους με ΑΟΔΕ – προφανώς για να εξεταστούν στην αποστήθιση των νόμων της αγοράς – για να γίνουν χημικοί, χημικοί μηχανικοί … είναι ο ανορθολογισμός της εκπαιδευτικής πολιτικής που επιστρατεύει τους συναδέλφους στο όνομα της δημόσιας τάξης και της υγείας των υποψηφίων (Α.Σαμαράς, ΦΕΚ 1139,11/5/2013), ενός συστήματος το οποίο μόνο καθηγητές ντυμένοι στο χακί μπορούν να υπηρετήσουν!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, εργαζόμενοι/ες στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης,

Πίσω από τη βιτρίνα, την ψευδή συνείδηση της επιστημοσύνης και τον ανταγωνισμό, είναι αμείλικτη η πραγματικότητα: χαμηλόμισθος αναλώσιμος καθηγητής και καθηγήτρια. Κανείς δεν αναγνωρίζει τη δουλειά σου. Σου αρνούνται το δικαίωμα να είσαι δάσκαλος. Σε αντιμετωπίζουν σαν τον τεχνικό της γνώσης, σαν τον άνθρωπο με τις πατέντες, τον ειδικό στην κατηγοριοποίηση των ασκήσεων, αυτόν που προβλέπει τα θέματα, το πασπαρτού των εξετάσεων. Σύνταξη δεν θα πάρεις ποτέ. Ο τρόπος επικόλλησης των ενσήμων, τον οποίο το καθεστώς ορίζει, εγγυάται ότι θα δουλεύεις μέχρι να πεθάνεις. Κάθε χρόνο – όσα χρόνια κι αν περάσουν – απολύεσαι. Διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εργασιακός Μεσαίωνας. Κρίνεσαι κάθε μέρα. Εσύ δεν έχεις ζωή, δεν έχεις προβλήματα. Δεν υπάρχουν για σένα ακρίβεια, φτώχεια, αδιέξοδα. Όταν το κουδούνι χτυπήσει, πρέπει να είσαι πάντα ευδιάθετος και χαρωπός. Κάθε μέρα σε αξιολογούν, σε προσβάλλουν, σε ταπεινώνουν. Είσαι εσύ που καλύπτεις τα ελλείμματα του δημόσιου και του ιδιωτικού σχολείου τα οποία υπηρετούν ένα απάνθρωπο εξεταστικοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα. Εσύ που δεν πρέπει να έχεις άποψη. Δεν πρέπει να έχεις συνείδηση. Να είσαι ελαστικός, όπως και η εργασία σου. Να υποδύεσαι τον ρόλο του δασκάλου, αλλά να μην είσαι δάσκαλος. Ως πότε θα σκύβουμε μελαγχολικά το κεφάλι αποδεχόμενοι τον ρόλο που μάς δίνουν;

Ο ΣΕΦΚ σε καλεί να στηρίξεις τον αγώνα των καθηγητών και των καθηγητριών στα σχολεία. Αν θέλουμε να παραμείνουμε εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια και όχι παίκτες σε reality, σκιές αναλώσιμες που ξαφνικά θα χάνονται από τους χώρους εργασίας, χρειάζεται να υψώσουμε το πρόταγμα της αλληλεγγύης, να ενώσουμε τις γροθιές μας με τους συναδέλφους μας στο δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο. Να υψώσουμε τη δύναμη της αυτοοργάνωσης και της αξιοπρέπειας. Να τους το πούμε ξεκάθαρα: το μάθημα θα αρχίζει πάντα από Άλφα, όσες επιστρατεύσεις, επιτάξεις και ιδιώνυμα και αν φτιάξουν. Θα μας βρείτε μπροστά σας στις απεργιακές φρουρές έξω από τα εξεταστικά κέντρα…

Όλοι στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στα φροντιστήρια Τετάρτη 15 Μάη 10.00πμ στα γραφεία του σωματείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *