Η κριτική, της κριτικής, την κριτική, ω κριτική

Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε η ανάρτηση μας για την εξ αριστερών κριτική στο -πράγματι υπερτιμημένο- Debtocracy, ειδικά από αυτούς που θεωρούν την αριστερά ως “υπεράνω κριτικής” (δηλαδή ένα τεράστιο κομμάτι της σημερινής αριστεράς).

Η ανάρτηση είχε και πολλά σχόλια, μερικά εκ των οποίων συγκεντρώσαμε σε αυτήν εδώ την ανάρτηση, προκειμένου να κάνουμε μερικά ακόμα σχόλια:

“ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΚΕ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ ΑΠ’ΕΞΩ !”

Πολύ ωραία – εγώ λοιπόν που ΔΕΝ κάθομαι απέξω, ασκώ κριτική στο ΚΚΕ.

Ένας -αρκετά προφανής νομίζω- τρόπος που φαίνεται το ότι δεν είμαι έξω, είναι και η όλη ιστορία με αυτά που γράφω/αναδημοσιεύω στο ίντερνετ, τα οποία είναι ορατά σε όλους (σε αντίθεση πχ με τρέξιμο στα σωματεία, κτλ, που είναι επίσης πολύ σημαντικό, αλλά ο καθένας μπορεί να βγει στο ίντερνετ και να ισχυριστεί ότι θέλει χωρίς να μπορεί να αποδειχτεί αν λέει αλήθεια ή ψέματα, δεν είναι δηλαδή κάτι «ορατό σε όλους»).

“Επίσημη φωνή του κόμματος είναι ο Ριζοσπάστης που δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με το ντοκιμαντέρ του Χατζηστεφάνου”

“Δεν ξέρω εαν αναφέρεσαι σε κριτικές σαν και την δική μου (http://redflyplanet.blogspot.com/2011/04/debtocracy_07.html) αλλά ασχοληθήκαμε με τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που θέτει, όχι απο αντίδραση αλλά πιο πολύ λόγω απογοήτευσης απο αυτό που είδαμε
Το ΚΚΕ δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Ούτε νομίζω το Redflyplanet να αποτελεί όργανο του ΚΚΕ.”

Ναι, σε κριτικές σαν του redfly αναφέρομαι – αν και κυρίως αναφέρομαι και σε μερικές άλλες, όχι στη συγκεκριμένη, που ήταν κατά την άποψη μου απαράδεκτες. Νομίζω πως δείχνουν και μια σοβαρή διαφορά (πχ υπάρχει διαφορά σε αυτό που λέει το redfly, και σε σχόλια του στιλ «παρακράτος», «προβοκάτσια», «χειρότεροι και από τον Άδωνη Γεωργιάδη», κτλ , που καταδεικνύουνκαι την παντελή αδυναμία μερίδας κουκουέδων να δεχτούν κριτική και να απαντήσουν σε αυτή).

Βέβαια, το επίσημο όργανο του ΚΚΕ είναι ο Ριζοσπάστης, όχι τα Blogs.

Ναι, αλλά τα blogs των κουκουέδων δείχνουν το πώς «στήνει» το ΚΚΕ τα μέλη του, δείχνει τον «τρόπο σκέψης» τους: Σε αντίθεση με το Λένιν που συμμαχούσε και με σοσιαλδημοκράτες, κτλ, σε ότι ήταν προωθητικό, και τους κριτίκαρε όπου ήταν αντιδραστικοί, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό τους ρόλο, η σκέψη του κουκουέ είναι δυστυχώς να «καταδικάσει τα πάντα». Και παράλληλα να μην κριτικάρει το κόμμα. Αντιγράφω και ένα μικρό κομμάτι από το αρχικό άρθρο μου:

…Αυτό αποκαλύπτει και ένα γενικότερο πρόβλημα σκέψης μιας μεγάλης μερίδας της αριστεράς, και ειδικά του ΚΚΕ: Επιτίθονται με λύσσα στο ντοκιμαντέρ, την ίδια ώρα μάλιστα που πχ ΔΕ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΧΝΑ για το εξευτελιστικό πρόγραμμα του 902, του τηλεοπτικού σταθμού του κόμματος τους (και ας μην κοροϊδευόμαστε, όσοι έχουν μια σταλιά μυαλό στο ΚΚΕ, και υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, το καταλαβαίνουν ότι είναι ξεφτίλα να εκπέμπουν αυτό το πρόγραμμα).

Αυτό φανερώνει την παντελή ανικανότητα-απροθυμία να αξιοποιήσουν ανθρώπους, οργανώσεις και απόψεις που δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά έχουν κάτι θετικό να πουν. Η κριτική που πράγματι θα πρέπει να γίνεται, πρέπει να έχει σκοπό όχι την ισοπεδωτική εξύβριση όλων των άλλων, αλλά την αξιοποίηση των όποιων αληθειών λένε, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του ψέματος/λάθους/πλάνης, κτλ….

Θα ήθελα λοιπόν και μια κριτική πχ για το πρόγραμμα του 902. Εντάξει, εγώ είμαι οπορτουνιστής, αν όχι προβοκάτορας του παρακράτους, το καταλάβαμε αυτό.

Οπότε ας μην πω κάτι εγώ, είμαι απαράδεκτος, κτλ, κτλ, κτλ. Πείτε εσείς λοιπόν. Ποια είναι η γνώμη σας για το πρόγραμμα του 902;

Λέει το άρθρο του redfly ότι «οι λέξεις πρέπει να καρφώνονται όπως οι πρόκες», και καλά τα λέει. Γιατί όμως δεν αρθρώνει ούτε μία λέξη για το πρόγραμμα του 902; Εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει καμία τέτοια ανάρτηση (αντίθετα για το debtocracy αμέσως γράφτηκαν ένα σωρό αναρτήσεις). Αν έχει κάνει κάποια τέτοια ανάρτηση, ζητώ συγνώμη, και θα ήθελα να μου δώσει και το σχετικό λινκ για να διαβάσω και την άποψη του, όποια και αν είναι αυτή.

“ο αντικομμουνισμός σας έχει ξεπεράσει και τον φαιδρό Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ”

“Η προβοκάτσια στο μεγαλείο της…
Μήπως κάνετε τέτοιες προβοκατόρικες αναρτήσεις , οι οποίες βέβαια θυμίζουν σενάρια του παρακράτους, με μόνο σκοπό να αυξήσετε την αναγνωσιμότητα του blog??”

Τελικά ποιος προβοκάρει; Εγώ ή αυτοί που γράφουν αυτά τα λόγια;

Προσωπικά βέβαια, εγώ έβαλα τα γέλια διαβάζοντας αυτά τα πράγματα (διότι είναι «για γέλια και για κλάματα»). Για να είσαι στην αριστερά σήμερα θέλει γερό στομάχι.

Προσωπικά, το έχω συνηθίσει, και το έχω πάρει απόφαση. Μάλιστα, επειδή έλεγε εδώ και χρόνια ότι θα ξεσπάσει κρίση, έχω συνηθίσει και σε χλευασμούς, κτλ. Και επειδή η μάχη αυτή είναι μαραθώνιος, είναι δηλαδή «μεγάλη διάρκειας» και με πολλούς γύρους, δε με αγγίζουν πλέον αυτού του είδους οι παιδιάστικες και κακομαθημένες βρισιές. Θεωρώ μάλιστα ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο εγώ κατάλαβα καλύτερα και νωρίτερα το τι γίνεται από την πλειοψηφία της αριστεράς, δεν είναι τόσο διότι έχω τεράστιες γνώσεις, ή ειμαι καμιά ιδιοφυία. Απλά αντί να χαραμίζω το χρόνο και τις δυνάμεις μου σε μικροπολιτικές κόντρες, αποφάσισα να «πρωτοτυπήσω», και αντί να «τσακωθώ» κυρίως με τον διπλανό αριστερό, όπως κάνουν τόσοι και τόσοι αριστεροί, να «τσακωθώ» κυρίως με την άρχουσα τάξη. Την ίδια ώρα λοιπόν που η αριστερά έγραφε ένα τρισεκατομμύριο προκηρύξεις καταγγέλλοντας ο ένας τον άλλο ως προβοκάτορα και ξεπουλημένο, εγώ ασχολήθηκα περισσότερο με τις κινήσεις της άρχουσας τάξης, και αυτό σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο για να καταλάβω καλύτερα το τι γίνεται.

Η αντιπαράθεση βέβαια είναι υγιής και απαραίτητη στην πολιτική, και εντός της αριστεράς. Αλλά θα πρέπει να έχει ουσία, και όχι να γίνεται σε «μικροπολιτικό» επίπεδο, ούτε να γίνεται με τη σκέψη προσανατολισμένη στο ότι «ο υπαριθμόν ένα εχθρός είναι ο ΚΚΕς, ο ΝΑΡίτης, ο ΕΑΑΚίτης, ο ΑΡΑΝίτης και ξέρω και εγώ ποιος άλλος υπάρχει». Αυτά τα βλέπουν οι καπιταλιστές και γελάνε (και δικαιολογημένα)

Αυτό που πάντως με θλίβει, είναι ότι η αριστερά (όχι μόνο το ΚΚΕ βέβαια) φέρεται ακριβώς σαν κακομαθημένο παιδί, δεν αντέχει καμία κριτική, την ίδια ώρα που περισσότερο από ποτέ χρειάζονται «άντρες», και όχι κακομαθημένα παιδιά.

Καμία αυτοκριτική, απλά λάσπη.

Είναι ψέμα ότι το 902 εκπέμπει εκπομπές που πολλές είναι απλά άθλιες; (Μιας και ξεκινήσαμε να μιλάμε για ντοκιμαντέρ και 902)

Είναι ψέμα ότι το ΚΚΕ αδυνατεί να «ξεκολλήσει» από το τέλμα, όπως βέβαια και η υπόλοιπη αριστερά;

Άνοδος υπάρχει, ΟΚ, αλλά ας μην τρελαθούμε κιόλας, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την αριστερά σε καμία εκδοχή της. Χθες το απόγευμα εγώ είπα να πάω σε μια εκδήλωση εδώ στην Πάτρα που διοργάνωνε η πρώην οργάνωση μου (συμμετέχει στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ), και εντάξει, καλά τα έλεγαν (κάποιοι) ότι χρειάζεται ένας «νέος κομμουνιστικός φορέας», προκειμένου να οργανώσει την πάλη των εργατών και να τους οδηγήσει στην κατάληψη της εξουσίας, κτλ, ωστόσο στο αμφιθέατρο οι εργάτες ήταν λίγοι. Και η συζήτηση με πολύ περισσότερο μπλα-μπλα απ’ ότι ουσία, όπως συνήθως γίνεται στην αριστερά σήμερα. Τουάχιστον κάμποσσοι προβληματίστηκαν από αυτή την κατάσταση, πάλι καλά, είναι “υγιές αντανακλαστικό” αυτό.

Το ΚΚΕ έχει άλλο θέμα, καθώς έχει πολύ μεγαλύτερους (και λόγω ιστορίας βέβαια) δεσμούς με τους εργάτες, τα συνδικάτα,κτλ. Όμως, δε μπορεί να ξεκολλήσει, και η κριτική αυτή του άρθρου που παρέθεσα στην προηγούμενη ανάρτηση βρίσκεται στα χείλη πολλών. Το ΚΚΕ μπορεί να την απαντήσει «αντρίκια», ή να κατηγορήσει όποιον του το επισημαίνει αυτό ως «προβοκάτορα», σαν κακομαθημένο παιδί που δε δέχεται καμία κριτική από κανέναν. Και ο κόσμος ποτέ δεν πρόκειται να πάει με κακομαθημένα παιδιά.

0 απαντήσεις στο “Η κριτική, της κριτικής, την κριτική, ω κριτική”

 1. ..σαρακοστη έχουμε.. ας βαφτίσουμε το κρεας ψάρι και την υπεκφυγη απάντηση..

 2. Ρε Γιώργη, τόσα χρόνια ήσουνα στο ΚΚΕ, δεν ξέρεις τους "κολημένους" πρώην συντρόφους σου; Ρόμπα τον έκανες με τις απαντήσεις σου και αυτός συνεχίζει την ίδια κασέτα.

  (Ο "μπαγλαμάς" είμαι ρε συ. περνα καμιά βόλτα από δω. Σε έφαγε το blog)

 3. ..δεν περίμενα ουσιαστική/ ειλικρινή απάντηση και όντως δεν πήρα..σε κανένα από τα θέματα που σου έθεσα.. καλή η κριτική αλλα μόνο να την κάνουμε στους άλλους προφανως..
  ΥΓ Με τη φράση "κριτικη στον κυβο" εννοούσα το σύνολο των άρθρων σου για debtocracy και ΚΚΕ.

 4. Αστο μεγάλε. Μην το συνεχίζεις. Είναι φανερό ότι τρολάρεις και λες συνειδητά ψέματα, γράφοντας ότι « Αν θεωρεις ότι με παλαιότερες αναρτήσεις αναιρεις τα ιδια σου τα λεγόμενα ΟΚ».

  Αν βρεις στο μπλογκ μας έστω και μια ανάρτησή δική μου να αντιστρατεύεται σε άλλη, θα ζητήσω δημόσια συγνώμη, θα θεωρήσω τις απόψεις μου αφερέγγυες και δεν θα ξαναγράψω στο μπλογκ.

  Δεν πρόκειται φυσικά να εντοπίσεις κάτι τέτοιο γιατί θέλω να πιστεύω ότι είμαι κομμουνιστής, έχω μια σχετική θεωρητική κατάρτιση και εσύ το μόνο που κάνεις με τα σχόλια σου είναι να τρολάρεις.

  Τέλος και δεν επανέρχομαι σ’ αυτόν τον ανούσιο διάλογο.

  Υ.Γ. Οσο για το άρθρο που αναφέρεσαι (κριτική εις τον κύβο) δεν είναι δικό μου και έχει την υπογραφή του ciaoant1.

 5. ..με συγχωρείς αν μετέθεσα την κουβέντα σε προσωπικο επίπεδο..
  ..δεν παρακολουθώ πολύ καιρό το blog σου, αλλά αναζητώντας στην ετικέτα ΚΚΕ και ΠΑΜΕ απλά επιβεβαίωσα τα λεγόμενα μου κι ας το δοκιμάσει ο οποιοσδήποτε..
  Στο συγκεκριμένο άρθρο (κριτική εις το κυβο) λες σαφέστατα ότι εσύ, καθότι είσαι υπεράνω μικροδιενέξεων, διαβλέπεις τα γεγονότα, εν αντιθέση υποννοώντας πχ με το ΚΚΕ). Αν θεωρεις ότι με παλαιότερες αναρτήσεις αναιρεις τα ιδια σου τα λεγόμενα ΟΚ. Κι εν πάσει περιπτώσει είμαι επιθετικός, γιατί θεωρώ ότι άνθρωποι σαν έσενα θα μπορούσαν όντως να βοηθήσουν με ουσιαστική κριτική στο ΚΚΕ, αλλα αντίθετα αναλώνονται σε εμπαθή σχόλια και "επιλεκτικες" αλήθειες..κι παραφράζοντας τον Μπρεχτ, θα έλεγα ότι το πρόβλημα με τον εμπαθη είναι ότι κάνει και τον άλλο εμπαθη..

 6. Τι εμπάθεια είναι αυτή που έχεις για το μπλογκ ρε Μανουέλ; Εκατοντάδες αναρτήσεις για την κινηματική δραστηριότητα του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ υπάρχουν στο μπλογκ!!!

  Αλλά έχεις και πλάκα όταν γράφεις «Όσο για την επαρση, είναι ορατη δια γυμνου οφθαλμου.. το ΚΚΕ προέβλεψε την έλευση της καπιταλιστικης απο το 2000 και προειδοποίησε τον λαο για θύελλα μέτρων πριν τις εκλογες.. θα το είχες διαβάσει ίσως , αν δεν χτενιζόσουν στο χρυσό καθρεφτάκι του blog..».

  Ελα όμως που το «χρυσό καθρεφτάκι του μπλογκ» αυτό το έχει υπογραμμίσει αρκετές φορές. Εδώ μια χαρακτηριστική ανάρτηση: «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει δικαιωθεί η πάγια θέση του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και οι εκτιμήσεις, αυτού του κόμματος, αφού ακόμα και πριν τις εκλογές του 2009 το ΚΚΕ έκανε λόγο για τις αντεργατικές θύελλες που έρχονται, εξ αιτίας της επερχόμενης επίθεσης του καπιταλιστικού συστήματος στην εργατική τάξη, άσχετα ποιο αστικό κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές».
  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/03/blog-post_5511.html

  Αρκετά όμως. Δεν συνηθίζω να απαντώ σε σχόλια αναρτήσεων. Με προκάλεσαν όμως τα σχόλια σου γιατί οι παρωπίδες σου δεν σου επιτρέπουν να δεις πιο πέρα απ τον … Περισσό.

 7. ..πολύ απήλαυσα που με είπες και προβοκάτορα.. η ακάτασχετη προβοκατορολογία είναι απο τα σημεία που με ενοχλει στο ΚΚΕ..αλλά όπως έχω διαπιστώσει και από συνελεύσεις σε σωματεία, οι "αδέσμευτοι", "επαναστατικοι" κτλ είναι χειρότεροι σε κάτι τέτοια.. πχ κατηγορουν όλοι το ΚΚΕ ότι δεν άντεχει την κριτική, που ο μέσος ΚΚΕς δέχεται δρυμεία κριτική απο θεούς και δαίμονες, απο αριστερα δεξια, διαγώνια κτλ..και μόλις δεχτουν οι ίδιοι κριτικη (γιατι έχουν συνηθίσει και σε ένα λιβανισμα απο το τμήμα της αστικης προπαγάνδας τυπου "Ε") απο ΚΚΕδες και μόνο, αμολάνε ότι κατηγορια έχουν πρόχειρη, σχετικη και άσχετη με το θέμα..

  Μανουελ

 8. ..δεν απαντας..αρα εσυ εκτίθεσαι..
  1. Μίλησα για την κινηματική δράση του ΚΚΕ, που είναι πολυσχιδής και πιο σημαντικη απο κοινοβουλευτικες παρεμβάσεις και άρθρα στον Ρίζο..βέβαια έμμεσα παραδέχεσαι ότι μόνο αυτα προβαλλεις.. και η μιση αλήθεια είναι καμια φορα χειρότερη απο ψέμμα..
  2. Δεν είπα ότι θεωρεις την κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου χρεους ώς τη μόνη λύση..αλλά αντίκρουσες με τόση εμπάθεια την κριτική των φίλων του ΚΚΕ που έφτασες μέχρι τον 902 και το κουκούτσι μυαλό που δεν έχουν οι κκεδες..
  3. Όσο για την επαρση, είναι ορατη δια γυμνου οφθαλμου.. το ΚΚΕ προέβλεψε την έλευση της καπιταλιστικης απο το 2000 και προειδοποίησε τον λαο για θύελλα μέτρων πριν τις εκλογες.. θα το είχες διαβάσει ίσως , αν δεν χτενιζόσουν στο χρυσό καθρεφτάκι του blog..
  Aς μην υποκρινόμαστε λοιπόν ότι είμαστε/ είσαστε αντικειμενικοι.. τα (σωστα)ερωτήματα περι καθήλωσης του ΚΚΕ κτλ πρέπει πρώτα να τα υποβάλλεις σε όλο αυτό το πλήθος των οργανώσεων που εδώ και δεκαετίες γεννιούνται (και τις ξερνάει η ιστορία και η αδήριτη αναγκαιότητα) και που λέγοντας παρόμοια πραγματα με το blog σου, ουδέποτε κινητοποιησαν μάζες εργαζομένων ή παρήγαγαν ουσιαστικες επεξεργασίες..

  Μανουελ

 9. Μην εκτίθεσαι Ανώνυμε. Το μπλογκ δεν παρωπίδες. Εχει αναδημοσιεύσει δεκάδες αξιόλογα άρθρα από τον Ριζοσπάστη, έχει παραθέσει άλλα τόσα βίντεο από τοποθετήσεις στελεχών του ΚΚΕ. (Μόλις χτες είχαμε κεντρικό βίντεο τηλεοπτικό σποτ του ΚΚΕ http://www.youtube.com/watch?v=Zbcm4bJx1eA )

  Από κει και πέρα το μπλογκ μας δεν είναι όργανο κανενός κόμματος ούτε κάποια συλλογικότητας. Οι σύντροφοι που γράφουμε εδώ έχει καθένας τις απόψεις του και τις εκφράζει ελεύθερα σ’ αυτό τον ιστότοπο.
  Τώρα αν η κριτική που γίνεται ορισμένες φορές στο ΚΚΕ εσένα σε ενοχλεί ….

  Είναι ανοίκειο όμως, για να μην πω προβοκατόρικο να χρεώνεις στο μπλογκ μας ότι υπερασπίζετε «με πάθος/ έπαρση την κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου χρεους απέναντι στην άποψη του ΚΚΕ».

  Μια μόνο πρόταση από περασμένη ανάρτησή μας σου δίνει αποστομωτική απάντηση:
  «H μόνη λύση σήμερα είναι η πάλη για να υπάρξει άρνηση πληρωμής του χρέους, που μαζί με την έξοδο απ’ την Ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση που θα αποτελέσει αφετηρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του λαού».
  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/02/blog-post_5415.html

 10. ..και φυσικά όταν τα γεγονότα δεν ταιριάζουν με την θεωρία, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα.. όπως και ο αστικος τυπος αποκρύβετε την δράση του ΚΚΕ,για να υποστηρίξετε μετά ότι είναι κοινοβουλευτικο.. οι συμβασιούχοι πχ του Δήμου Ιωαννιτών που έκανα κατάληψη έναν μήνα στο Δημαρχειο, δεν άξιζαν μια δημοσιευση?

 11. ..απέναντι στο πιο μαζικο, εργατικό κόμμα, το κόμμα που διοργάνωσε 12 απεργίες σε ένα έτος,48ωρη απεργία,απλώνει την παρέμβαση του σε χώρους δουλειάς, γειτονιες κτλ και κάνει θεωρητικες επεξεργασίες συνεπείς και επαναστατικες το μόνο που κάνετε είναι να βυσσοδομείτε εκμεταλλευόμενοι τα αντιΚΚΕ αντανακλαστικά που καλλιεργει το σύστημα που κατα τα άλλα αντιπαλεύετε.. αντιθέτως μπορείτε ν αποδεχτείτε οποιαδήποτε αριστερη κενολογία, να υπερασπιστείτε με πάθος/ έπαρση την κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου χρεους απέναντι στην άποψη του ΚΚΕ και την επόμενη να βγάλετε άρθρο απέναντι στον κοινοβουλευτικό κρετινισμό..'οχι το σεβασμό των άλλων δεν δικαιούστε να απαιτείτε αλλά αμφιβάλλω αν έχετε στοιχειώδη αυτοσεβασμο..

 12. Άντε τώρα να βγάλεις συμπέρασμα για το τη απωθημένα έχει ο καθένας για το ΚΚΕ και τα γράφει σε blogs…
  Τη να πει το ΚΚΕ για τη κριτική και τη λάσπη(και χωρίς να το γνωρίζει αυτός που τη πετάει κάποιες φορές)που δέχεται από παντού?Και μετά λέτε οτι και καλά το ΚΚΕ το παίζει υπεράνω κριτικής.Μην μασάτε σύντροφοι!

 13. Εγώ μάλλον μπερδεύτηκα….
  Είναι σωστή η κριτική που ασκούν οι κουκουέδες…Αλλά γιατί κάνουν κριτική στο ντοκιμαντέρ αφού πρώτα δεν κάνουν κριτική στο πρόγραμμα του 902…Δηλαδή αν έκαναν κριτική στον 902 και μετά έκαναν κριτική στο ντοκιμαντέρ που είναι σωστή, δε θα υπήρχε θέμα…γιατί με αυτό τον τρόπο δείχνουν ότι αν κάτι δεν το ελέγχουν (άσχετα αν είναι σωστά αυτά που λένε) τότε και μόνο κριτικάρουν και μάλιστα λυσσάνε…Και δε έχει κάνει κριτική το επίσημο όργανο του κόμματος αλλά μόνο οι κκέδες που παίρνουν γραμμή από το κόμμα…
  Συμπερασματικά , αυτό που εγώ καταλαβαίνω δλδ, είναι ότι δε θα έπρεπε να κάνουν καθόλου κριτική…αλλά και πάλι αν δε έκαναν κριτική θα υπήρχε η κατηγορία ότι δε το είδαν γιατί τους ξεπερνάει και αφού δε το ελέγχουν κτλ κτλ κτλ.

  Εντάξει κατάλαβα τώρα, κάνετε αυτό ακριβώς που κατηγορείτε ότι κάνει το ΚΚΕ…

  Εγώ λοιπόν που παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ, που δεν ανήκω πουθενά, που αυτό που είδα στο debtocracy δε μου άρεσε, που έχω παρακολουθήσει όλη τη συζήτηση στο site και θεωρώ ότι το πέσιμο που κάνετε στο ΚΚΕ είναι απαράδεκτο και σφόδρα προσβλητικό(π.χ. όσοι έχουν μια σταλιά μυαλό στο ΚΚΕ, και υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι) …που το θέμα εξ’ αρχής ήταν η κριτική στο ντοκιμαντέρ αλλά θα έπρεπε να κάνουν – κάνουμε κριτική στον 902 και συγνώμη που δεν το κατάλαβα…έχω λόγο ύπαρξης;

  Χριστίνα

 14. Mήπως πρέπει να βγάλει ανακοίνωση και το ΠΓ για το ντοκυμαντέρ; Περίεργο αντικκεδισμό έχετε μερικοί.

  Κατά τα άλλα επειδή τα γραπτά και οι κινήσεις μένουν σας παραπέμπω στην πρόσφατη συνέντευξη του Χατζηστεφάνου στον Οδηγητή και την παρουσία του σε συζήτηση στο Φεστιβάλ.

 15. Πραγματικά απορώ…

  Πως είναι δυνατόν να ασχολείστε με το ποιος είναι ποιο αριστερός απο τον άλλον .. ??!?! Ποιος κράζει ποιον και εν τέλει ποιος είναι ποιο αγωνιστής.

  Δεν πιστεύω πως ο Χατζηστεφάνου και ο κάθε Χατζηστεφάνου, εφτιαξε το ντοκυμαντέρ για να γίνει αντικείμενο αριστερής διαμάχης, αλλά περισότερο για να προβάλει την όποια άποψη στο μεγάλο κομάτι που αδιαφορεί για ο,τι γίνεται γύρω μας και που σηκώνει τα χέρια παραδωμένο στις εξελίξεις.

  Πρέπει να καταλάβεται ότι για να υπάρξουνε αλλαγές πρέπει να υπάρχει συσπείρωση και πόσο μάλλον απο την οργανωμένη αριστερά. Προσπαθήστε να δείξετε ένα οργανωμένο και σχετικά αχρωματιστο πρόσωπο σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να τρέξουνε , να συμβάλουν και να ματώσουν εάν χρειστεί, και που παράλληλα αηδιάζουν με τα καμώματα και τα κοκορέματα σας τόσο καιρό.

  Νομίζω θα εκπλαγείτε με το πόσοι περιμένουν στη γωνία, ενημερώνοντε καθημερινά, αναπτύσουν συζητήσεις και προσπαθούνε να βρούνε τρόπους να αντιδράσουν στη τη βίαιη πραγματικότητα τους χωρίς να θέλουνε να λέγοντε αριστεροι.. δεξιοι , κεντρώοι η αστροναύτες (!) ..

  Ο "εχθρός" είναι κοινός για όλους μας..

  Ξεκολήστε επιτέλους απο τις αναχρονιστικές αηδίες και καταλάβετε πως δυστυτώς ΔΕΝ φταίει μόνο ο ιμπεριαλισμός για την κατάντια μας αλλα και κάτι κολημένα μυαλά σαν αυτά που βλέπω συνεχώς μπροστά μου, σε αριστερές οργανωμένες παρατάξεις, που πετάνε τη σκούφια τους για τσαμπουκά με άλλους αριστερούς.

  Οργανωμένα λόγια ακούμε καθε μέρα φίλτατοι .. οργανωμένη και αχρωμάτιστη αντίδραση είναι αυτο που θα μας ταρακουνήσει..

 16. @kagemusa.

  ωραίο το αστείο για τον 902. Να μας το ξαναπεις τον Δεκέμβρη που θα κλείσει και θα απολυθούν οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Θα σε ενημερώσουν οι σύντροφοι του ΠΑΜΕ που θα είναι απ' έξω και θα διαμαρτύρονται για τις απολύσεις.

 17. Εξακολουθει η αθλιοτητα απο μεριδα των αναγνωστων του blog.

  Οπως ειπε και ο redfly, ΠΟΥ ΣΚΑΤΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 902 με το ντοκυμαντερ του Χατζηστεφανου;;;;;;

  Ειστε εμετικοι πραγματικα.

  Ενα καναλι που πραγματικα στεκεται στα ποδια του οχι απο τις διαφημισεις του, που λεει ο ασχετος Ανωνυμος, αλλα απο τις εισφορες των μελων και των φιλων του Κομματος και που πασχιζει να κρατηθει στην τηλεοπτικη ζωη με νυχια και με δοντια των τελευταιο χρονο απο που και ως που μπηκε στο στοχαστρο;;

  Δεν ειμαι περηφανος για το προγραμμα του 902, δεν μπορω να το παρακολουθησω ουτε εγω. Αλλα ηδη το βαθυ κοκκινο εχει αναπαραγει πολλες φορες 902, γιατι ειναι ενα καναλι προπαγανδας και αυτος ειναι ο αποκλειστικος του ρολος. Η προπαγανδα. Κατα καιρους εχει πολυ καλες εκπομπες αλλα φυσικα και δεν μπορει να παει παραπανω απο αυτο, δεν ειναι αλλωστε αυτος ο ρολος του.

  Παμε στο θεμα μας τωρα…. το Debtocrasy!!!!

 18. Ανώνυμε 10.59, έχεις επιχειρήματα να απαντήσεις στην κριτική που κάνει ο redfly planet(http://redflyplanet.blogspot.com/2011/04/debtocracy_07.html);;;Μπορείς με επιχειρήματα να αντικρουσεις αυτά που γράφει ο redfly planet και να μας πείσεις για το αντίθετο;;Ολα τα υπόλοιπα πέρι Λενιν,ΝΕΠ,Σταλιν,Μαντρια,Σκεπάρνια γυφτους κλπ δηλώνουν έλειψη επιχειρημάτων και υστερική αντίδραση….

 19. Με ξέρεις από το ΄75 Αντρέα; Χαίρομαι να συναντώ παλιούς γνώριμους Ανδρέα. Πάντως αν έμπαινες στον κόπο να κάνεις κλικ πάνω στο «παράγγελμα» θα έβλεπες πως αρθρογραφώ επώνυμα. Δεν κατάλαβα βέβαια που διαφωνείς με το σχόλιό μου. Αν θέλεις να σταθείς κριτικά απέναντί μου διάβασέ με και τότε κρίνε τις απόψεις μου. Με χαρά θα δεχτώ την κριτική σου. Πάντως είμαι μάλλον βέβαιος πως ούτε καν με ξέρεις. Συγκράτησε την οργή σου λοιπόν και κρίνε αν θέλεις τις απόψεις μου.

 20. ναι ρε βλακα λυσσα σας εχει πιασει
  δες ποσο υστερικα αντιδρατε και θα καταλαβεις
  τι περιμενατε?
  ένα ντοκυμαντερ ειναι και θιγει καποια ζητήματα
  έπρεπε να περασει απο τον περισό και να σας ρωτήσει τι έπρεπε να βαλει μεσα?
  αει στα διαλα κοθωνια
  και μονο η κινηση που έκανε να στηριχτει στον κόσμο για τα έξοδα του σας ξεπερνα ηλίθιοι γιατι εσεις το καναλι σας το έχετε για να πουλατε κατσαρόλες και να βγαζετε παραδακι
  κι αμα ειπε ο ciaoant1 οτι έχετε δίκιο κάτι έγινε
  καμαρωσε σαν γυφτικο σκεπαρνι αινσταιν της πολιτικης οικονομιας

  και το δικο μας μυαλουδακι μπορει να κρινει δεν χρειαζόμαστε τον τσιαο ούτε την αφεντιά σου να μας υποδειξετε την αλαθητή σας άποψη

 21. Προς REDFLY: Υποθέτω ότι αν ζούσες στην εποχή του Λένιν, θα κατηγορούσες πως είναι οπαδός του καπιταλισμού, οπορτουνιστής και προβοκάτορας, επειδή υιοθέτησε τη ΝΕΠ…

 22. Ανδρέα, έχει πιάσει λύσσα τους Κουκουέδες για ένα ντοκυμαντέρ που λέει όσα αυτοί δεν τολμούν να πουν ??

  Ξέρεις απο πολιτική οικονομία ή ξέρεις μονάχα απο αντικουκουεδίλα, εσοφισμό και αυριανισμό ?

  Εαν παρατηρήσεις, ακόμα και ο Ciaoant1 του οποίου το άρθρο διαβάζεις, λέει πως οι "κουκουεδες την αληθεια λενε, εχουν δικιο για το ντοκυμαντερ" …

  Αφήστε λοιπόν τις κραυγές και ασχοληθειτε με την ταξική διαπάλη. Καλές είναι οι στοιχειοθετημενες κριτικές, αποριπτέοι είναι οι πιθηκισμοί …

 23. Δε νομίζω ότι το ΚΚΕ θα ασχολούνται με ένα διαδικτυακό φαινόμενο. Το ίντερνετ είναι ένα μέσο που το ΚΚΕ το έχει εγκαταλείψει από τα πρώτα χρόνια εμφάνισής του. Ιδέες που είναι ίδιες με το Κόμματος, δε λαμβάνονται υπόψη. Οπότε, το ΚΚΕ δεν ασχολείται και ιδιαίτερα με το ντοκιμαντέρ. Ίσως το κάνει ίσως και όχι. Και πάλι θα κριθεί ως αντιδραστικό επειδή δεν υιοθετεί τη στάση του ΚΚΕ.

  Ας έχουμε όμως υπόψη και ένα ντοκιματέρ είναι μία άποψη. Και όσο οι απόψεις απομακρύνονται από τη μιντιακή προπαγάνδα (ακόμα κι αν κάνουν τα ίδια προπαγάνδα) κρίνουμε ως κατ΄αρχήν θετικά. Σαφώς και η "χρεοκρατία" έχει σοβαρά μειονεκτήματα (στην αναλογία με τον Ισημερινό, στη Λογιστική Επιτροπή κλπ), αλλά είναι σοβαρές προτάσεις που ίσως κάποτε πρέπει κι εμείς που στον πολιτικό άξονα λέμε ότι είμαστε πιο αριστερά από το κέντρο.

  Ο προκύψας διάλογος, τα κενά, οι προτάσεις κλπ είναι το μεγάλο κέρδος κάθε ταινίας τεκμηρίωσης.

 24. Φρίκη και λύσσα έχει πιάσει τους του ΚΚΕ για ένα ντοκυματέρ που λέει όσα αυτοί δεν τολμούν,πέρα απο τις αοριστολογίες τους, να πούν. Τους έχει πιάσει λύσσα γιατί δεν μπορούν να το ελέγξουν. Παίρνουν και πατρικό ύφος για να συναιτήσουν τους παραστρατημένους αριστερούς. Ακριβώς απο το '75 σας ξέρουμε κύριε eparistera. Αλήθεια, τώρα που το γράφω, δεν σας κάνει εντύπωση ότι χρησιμοποιείτε ένα στρατιωτικό παράγγελμα για ψευδώνυμο!;

 25. Γιάννη πατριώτη, λειτουργείς ιδιαίτερα προστατευτικά απέναντι στο Debtocracy, και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Αφού εσυ ο ίδιος λες πως έχουμε δίκιο στην κριτική μας, γιατί η προηγούμενη ανάρτηση ? Δεν πρέπει δηλαδή να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους ? δεν πρέπει να αναδειχτούν οι ΨΕΥΤΟπροβληματισμοί και ο συντηρητισμός του εν λόγω ντοκυμαντέρ, απο την στιγμή μάλιστα που το έχει δει και θα το δει αρκετός κόσμος ?

  Επιθυμείς δηλαδή ο κόσμος να πιστέψει πως ο Καπιταλισμός θα ήταν "καλύτερος", εαν δεν είχαμε χρέη ? Να αδιαφορήσει για την ταξική πάλη και να "αγωνιστεί" απο το πληκτρολόγιο, ψηφίζοντας ΝΑΙ στην ΕΛΕ ?

  Από την άλλη γιατί πρέπει μαζί με την κριτική στο εν λόγω ντοκυμαντέρ, να συμπεριλάβουμε και κριτική για τον 902 ? Δεν την καταλαβαίνω αυτήν την λογική. Το θέμα μας δεν ήταν το Debtocracy ? Από που προέκυψε ΤΩΡΑ το θέμα του 902 ?

  Ξανασκέψου λίγο τις αναρτήσεις σου, διότι θεωρώ πως γίνεσαι άδικος χωρίς μάλιστα να το θέλεις … Ίσως γιατί και εσύ ο ίδιος απογοητεύτηκες απο το Debtocracy, πιθανόν περισσότερο απο εμάς !

  ΥΓ : Δεν είμαι μέλος ούτε στελεχος του ΚΚΕ. Άρα μην βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα. Ψηφοφόρος ναι, υποστηρικτής ναι, ιδεολογος ναι … μέλος οχι, τουλάχιστον όχι ακόμα !

 26. Επειδή δεν κάθομαι κι εγώ απέξω και είμαι κι εγώ εκεί, στουσ κοινωνικούς αγώνες- και είμαι από 19 χρονών από το ‘75- πιστεύω πως έχω το δικαίωμα άποψης. Όπως έχουν και όλοι εκείνοι που με το δικό τους τρόπο και τις δικές τους δυνάμεις βρίσκονται μέσα στους κοινωνικούς αγώνες. Όσον αφορά το ντοκιμαντέρ είναι καλό. Είναι καλό αν κριθεί σαν αυτό που είναι. Ένα ντοκιμαντέρ. Οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτή την θέση είναι δύο. 1. Βλέπει την πολιτική και την οικονομία από τη μεριά των συμφερόντων των εργαζόμενων. 2. Με απλό και κατανοητό τρόπο ερμηνεύει τις μεταβολές στον καπιταλισμό από τη δεκαετία του 1970 και επικεντρώνεται στο θέμα του. Το δημόσιο χρέος. Για τους δύο παραπάνω λόγους μπορεί να αποτελέσει όπλο στα χέρια όσων αντιπαλεύουν τον καπιταλισμό Αν έχει αδυναμίες; Φυσικά και έχει. Αυτό όμως είναι δευτερεύον. Δε γράφω όμως αυτές τις γραμμές για να πω τα παραπάνω. Γράφω για να επικροτήσω τον ύφος του άρθρου σου. Για να επικροτήσω τη νηφαλιότητα, την έλλειψη εμπάθειας, ύβρεων, δαιμονοποίησης της άποψης των συντρόφων κάποιου χώρου και την αυτοανακύρηξη της δική σου άποψης ως θεσφάτου. Όσο εμείς, οι αριστεροί, οι κομμουνιστές, δεν κατανοούμε πως ο κυρίαρχος εχθρό μας είναι ο καπιταλισμός αυτός θα αλωνίζει ανενόχλητος. Όσο επίσης δεν κατανοούμε πως είμαστε ανεπαρκείς ιδεολογικά, όλοι μας, τότε θα θέτουμε σαν αντίπαλο τους συντρόφους μας. Μέσα από την κοινή πάλη θα δικαιολογήσουμε από τη μια την ίδια την πολιτική μας ύπαρξη και από την άλλη θα δημιουργήσουμε τους όρους για την κοινωνική και οικονομική μεταβολή.

 27. Γιάννη, έχεις πολύ δίκιο σ'αυτά που λες,εγώ ψηφίζω ΚΚΕ(Δεν είμαι μέλος)όμως στενοχωριέμαι αφάνταστα όταν βλέπω να τσακώνονται αριστεροί μεταξύ τους,λες και είμαστε εχθροί, ή δεν ξέρουμε ποιός είναι ο εχθρός.
  Όσο για το ντοκυμαντέρ,το θεωρώ θετικό μιάς και δεν απευθύνεται μόνο σε διαβασμένους αριστερούς αλλά και σε δεξιούς και λοιπούς "αδαείς",γιατί αν ξεκινήσει με τα γνωστά"κλισέ"το πιό πιθανό είναι ο κόσμος που έχει μια δυσκολία να τα παρακολουθήσει θα του γυρίσει την πλάτη.Και στο κάτω κάτω δεν προσπαθεί να φωτίσει εσένα ούτε εμένα,αλλά τον άλλον που πιστεύει ότι τα έφαγε μαζί με τον Πάγκαλο.
  Η.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *