Άλλη μια “πονεμένη ιστορία”: ΤΣΜΕΔΕ

Έπεσε στα χέρια μου το παρακάτω άρθρο από μια κινητοποίηση του ΣΜΤ (Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών) στο ΤΣΜΕΔΕ, το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, και έχει νομίζω μεγάλο ενδιαφέρον.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι μηχανικοί (Πολιτικοί μηχανικοί, Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί, και γενικά όλοι οι Μηχανικοί-απόφοιτοι των διάφορων σχολών του Πολυτεχνείου) χρειάζεται να γραφτούν στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) για να πάρουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αν λοιπόν γραφτούν (κάτι που ολοένα και περισσότεροι αποφεύγουν), μαζί με την εγγραφή τους στο ΤΕΕ, γράφονται και στο ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο δηλαδή των μηχανικών.

Σε παλιότερες εποχές, οι μηχανικοί ήταν ένα στρώμα αρκετά “ελίτ”, καθώς είχαν πολύ καλύτερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας, και με αρκετά καλούς όρους (είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες).

Επειδή μπορούν να δουλέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, το κράτος δεν αναγνωρίζει ότι θα μπορούσαν να βρεθούν άνεργοι (διότι “και άνεργος να μείνεις, μπορείς να δουλέψεις ως ελεύθερος επαγγελματίας, φτιάχνοντας ουσιαστικά τη δική σου επιχείρηση”). Αυτό παρεμπιπτόντως ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες που γράφονται στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) – βρίσκονται και αυτοί στην ίδια θέση με αυτή που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Επειδή σε παλιότερες εποχές “η αγορά κινιόταν”, έστω και με δανεικά, κανένας δε διαμαρτυρόταν ιδιαίτερα. Όμως, πλέον οι δουλειές σπανίζουν, και η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Οι μηχανικοί όμως ΔΕΝ αναγνωρίζονται ως άνεργοι όπως είπαμε. Ούτε μπορούν λοιπόν να γραφτούν στον ΟΑΕΔ, ούτε να πάρουν το επίδομα ανεργίας (διότι “δεν είναι εργάτες αντίθετα μπορούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και να βγάλουν έτσι τα προς το ζην”).

Βέβαια, ειδικά οι νέοι μηχανικοί είναι άνεργοι σε μεγάλο ποσοστό, αλλά αυτό δε συγκινεί ιδιαίτερα το κράτος, που όχι μόνο δεν τους δίνει επίδομα ανεργίας, αλλά…τους υποχρεώνει δια νόμου να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στο ταμείο τους (το ΤΣΜΕΔΕ).

Ακόμα δηλαδή και αν δεν έχουν δουλειά, είναι νομικά αναγκασμένοι να πληρώσουν εισφορές (διότι “μπορούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και έτσι να έχουν εισόδημα προκειμένου να πληρώνουν και την ασφάλιση τους”).

Στην πράξη βέβαια, πολλοί απλά δεν έχουν λεφτά, και απλά θα σταματήσουν να πληρώνουν (ήδη υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις). Την ίδια ώρα, χάρη σε αυτές τις αναγκαστικές εισφορές, το ΤΣΜΕΔΕ είναι από τα πιο εύρωστα ταμεία, και γι’ αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το “συγχωνεύσει” με μερικά άλλα, προκειμένου να καλύψει έτσι τις “τρύπες” των υπόλοιπων ταμείων (ΙΚΑ, κτλ), τρύπες που βέβαια προέρχονται σε τεράστιο ποσοστό από την άρνηση των εργοδοτών, αλλά και του ίδιου του κράτους να πληρώσουν τις εισφορές που υποχρεούνται να πληρώσουν (τόσο οι εργοδότες, όσο και το κράτος χρωστούν δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων – φαίνεται ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι “καλή” η στάση πληρωμών, εκτός βέβαια και αν αφορά τους τραπεζίτες τους οποίους πληρώνουν και με το παραπάνω).

Επιπλέον, το κράτος “πετσόκοψε” τις συντάξεις, ειδικά για τους σημερινούς ασφαλισμένους, μιας και δεν ήθελε να διαταράξει την άτυπη συμμαχία του με τους παλιότερους μηχανικούς, που παραδοσιακά στήριζαν άλλωστε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μιας και ήταν “προνομιούχοι” – πχ πολιτικοί μηχανικοί, κτλ (οι παλιότεροι μηχανικοί που έβγαζαν λεφτά τα προηγούμενα χρόνια δε θίγονται, και ως αντάλλαγμα σιωπούν για το ρήμαγμα των νεότερων). Από την άλλη βέβαια, πλέον “η αγορά δεν κινείται”, και έτσι βρίσκονται σε δύσκολη θέση και πολλοί από αυτούς τους “παλιούς” μηχανικούς, που ως τώρα ήταν “σχετικά ευνοημένοι” από το σύστημα, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πόσο θα στηρίξουν τις -αναπόφευκτες- κινητοποιήσεις των πιο ρημαγμένων κομματιών της κοινωνίας.

Ακολουθεί το άρθρο από τους “Τεχνικούς Δρόμους”, την τριμηνιαία έκδοση του ΣΜΤ:

Από την αρχή του έτους το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών εγκαινίασε βλέποντας την κατάσταση στον τεχνικό κλάδο ειδικά αλλά και γενικότερο στην εργασία, τη συνέλευση ανέργων και προσωρινά απασχολούμενων τεχνικών. Στα πλαίσια των αποφάσεων της, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ στις 31/3/11, σε μια κατεύθυνση ρήξης με την υπάρχουσα κατάσταση στο Ταμείο που αφορά όλους τους ασφαλισμένους αλλά ιδιαίτερα τους ανέργους που βρίσκονται υπόλογοι διαρκώς χωρίς σχεδόν καμία παροχή.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε το Σωματείο με τη Διοίκηση την ημέρα της κινητοποίησης, αλλά και σε συνεδρίαση της Διοικούσας τη Δευτέρα 8/4/11, ζήτησε εξηγήσεις για την εξευτελιστική κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στο ΤΣΜΕΔΕ, για τη δεινή θέση των ανέργων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και για την τοκογλυφική επιβολή προστίμων (πάνω από 15% κατ’ έτος) σε ασφαλισμένους, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να επιβιώσουν. Στοιχειώδες αίτημα άμεσης ανακούφισης αποτελεί η κατάργηση των εισφορών των ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χωρίς καθυστέρηση το ταμείο πρέπει να αρχίσει την θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Επίσης γίνεται επιτακτική η παροχή επιδόματος ανεργίας σε εργαζόμενους με “μπλοκάκι”.

Ειδική μνεία έγινε και στη στάση του ΤΣΜΕΔΕ απέναντι στους τυπικά μισθωτούς Μηχανικούς των οποίων οι ερνοδότες δεν καταβάλουν τις εισφορές τους. Είναι πλέον αναρίθμητα τα περιστατικά όπου το ΤΣΜΕΔΕ, ενώ έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να διεκδικήσει τα ποσά των εισφορών, ζητά από τον εργαζόμενο να καταβάλει τις εισφορές αντί για τον εργοδότη!!!

Ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι αντιδρούν, αντί το ταμείο να κινηθεί κατά του εργοδότη, επιχειρεί να μετατρέψει τον εργαζόμενο σε εισπράκτορα και του ζητά να καταγγείλει και να κυνηγήσει τον εργοδότη..

Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ μας μοίρασε υποσχέσεις…

Ο πρόεδρος κατά τα γνωστά, επικαλέστηκε νομικά εμπόδια και αναρμοδιότητα, ενώ είπε ότι θα εισηγηΘεί προτάσεις, σχετικές με τα αιτήματά μας, στην Διοικούσα του ΤΣΜΕΔΕ. Πιο συγκεκριμένα «υποσχέθηκε»:

-Θα επιχειρηθεί αποσυμφόρηση στον Kλάδο Υγείας με την παροχή Βιβλιαρίων Υγείας για επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις.

-Θα δοθεί η δυνατότητα σε υποαπασχολούμενους και ανέργους να προσφεύγουν στο Ταμείο και να αιτούνται Θεώρηση βιβλιαρίων ακόμα και χωρίς την καταβολή της εισφοράς.

-Το ταμείο θα διεκδικήσει τις εισφορές με άμεση κινητοποίηση της νομικής υπηρεσίας στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες και για όποιες περιπτώσεις ενημερώνεται.

Μόνο ο αγώνας μας θα φέρει αποτελέσματα

Το Σωματείο και η Συνέλευση ανέργων τεχνικών θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί μια πολιτική ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και του ΔΝΤ, εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: Δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση!

Παλεύουμε για

– Κατάργηση ασφαλιστικώv εισφορώv για τους αvέργους μηχαvικούς. Πλήρης, δωρεάv ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αvαvέωση τωv βιβλιαρίωv, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ασφάλιση είvαι υποχρέωση τωv εργοδοτώv και του κράτους, και όχι τωv εργαζομέvωv και των ανέργων μηχανικών.

– Επίδομα αvεργίας για όλο το διάστημα της αvεργίας και σε όσους δουλεύουv με «μπλοκάκι», ίσο με τov βασικό μισθό για όλους τους αvέργους χωρίς προϋποθέσεις (παλιοί ή vεοεισερχόμεvοι). Άμεση αvαγvώριση από το ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ και τov ΟΑΕΔ όλωv τωv άvεργωv μηχαvικώv.

– Ο χρόvος αvεργίας vα υπολογίζεται ως συvτάξιμος χρόvος ασφάλισης. Συvταξιοδότηση vωρίτερα, στηv περίπτωση παραμοvής σε ανεργία πάvω από δύο χρόvια.

– Προσλήψεις στο ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ για τις αvάγκες τωv ασφαλισμέvωv. Στελέχωση του ΚΥΤ, βιβλιάριο ασθεvείας μέσω του οποίου θα πληρώvοvται γιατροί-εξετάσεις.

– Άμεση αποχώρηση του ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ από τηv Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο.
Απόδοση των οφειλώv του κράτους και της εργοδοσίας στο ταμείο.

– Άμεση μείωση των εισφορώv των εργαζόμεvωv, αύξηση των παροχώv και τωv συντάξεωv.

– Κατάργηση όλωv των αvτιασφαλιστικών vόμωv της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και κατάργηση επισφαλούς εργασίας Απαγόρευση των απολύσεωv, μόvιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

5 απαντήσεις στο “Άλλη μια “πονεμένη ιστορία”: ΤΣΜΕΔΕ”

 1. Καταντάει κουραστικό.
  Επαναλαμβάνω.Στο δημόσιο,για διορισμό,οσον αφορά την προυπηρεσία
  ισχύει διαφορετικό καθεστώς από τομέα σε τομέα.Στον τομέα της εκπαίδευσης όπως ανέφερα-και ρίχτε μια ματιά στον 1404 π.χ. του 1983,ισχύουν όσα είπα.

  Συμπέρασμα? Μη γενικεύουμαι γιατί δημιουργούνται άσχημες εντυπώσεις.

  Αναφέρομαι στον πρώτο και στον δεύτερο σχολιαστή

 2. Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και τα 'χω περάσει όλα αυτά που αναφέρονται στο κείμενο. Μια διόρθωση όμως για την προυπηρεσία:
  ΔΕΝ προσμετράται στην προυπηρεσία για διορισμό στο δημόσιο ο χρόνος ανεργίας. Έχω κάνει αιτήσεις και ως μηχανικός Η/Υ και ως ηλεκτρολόγος και ζητείται χαρτί απ' το ΤΣΜΕΔΕ που να επιβεβαιώνει το διάστημα απασχόλησης και τον εργοδότη σου ως μισθωτός. Αντίστοιχα πρέπει να αποδεικνύονται και τυχόν εργολαβίες που μπορείς να είχες ως ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό που ισχύει και ήταν κάποτε θέλγητρο για τους νέους μηχανικούς είναι ότι αναγνωρίζεται όλος ο χρόνος ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή σου και βέβαια έχεις ασφάλεια υγείας. Σήμερα το πρώτο στην ουσία δεν ισχυύει, μιας και όλοι θα πάρουμε σύνταξη στα 100, για το 2ο πολλοί ίσως θα προτιμούσαν να πληρώνουν μόνο ασφάλεια υγείας (αν έχουν περρίσευμα πλέον).
  Και κάτι τελευταίο που δείχνει το παραλογισμό του θέματος: ΔΕΝ ισχύει ότι δεν παίρνεις ταμείο ανεργίας αν έχεις προσληφθεί ως μισθωτός, καθώς πληρώνεις ΚΑΙ ΙΚΑ κατά τη διάρκεια εργασίας σου. Εγώ πήρα κανονικά, γι' αυτό το λέω. Απ' τη μια θεωρείσαι δηλαδή απ' το κράτος άνεργος (και λαμβάνεις απ' τον ΟΑΕΔ), απ' την άλλη θεωρείσαι ελεύθερος επαγγελματίας (και τα δίνεις στο ΤΣΜΕΔΕ)!!!!!!

 3. Να τα λέμε όλα σύμφωνοι,αλλά όλα και χωρίς προκαταλήψεις:

  Δεν είναι αλήθεια ότι σε κάθε περίπτωση ισχύουν αυτά που ανάφερε ο πρώτος σχολιαστής.Εγώ για παράδειγμα δουλεύω σαν εκπαιδευτικός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η προκήρυξη,στα προσόντα διορισμού μεταξύ άλλων ζητούσε και έξαετή προυπηρεσία που να αποδεικνύεται (ένσημα)

 4. Ναι μεν έτσι ειναι με την "εμπειρια" το οποίο όμως περνάει μόνο στον στενό δημόσιο τομέα διοτι στον ιδιωτικό δεν πιάνουν αυτά …

  Δεν θα μπορούσε ομως να είναι διαφορετικά διότι το (αυθαίρετο) σκεπτικό του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ ότι από την στιγμή εγγραφής σε αυτό πληρώνεις εισφορές αναγκαστικά επειδή από την πρώτη μέρα βγάζεις χρήματα ασκώντας ελεύθερα το επάγγελμα σου οπότε "αυτοδικαίως" η εμπειρία θεωρείται δεδομένη … αλλιως θα είχαμε στο ίδιο "αυθαίρετο", ούτως ή αλλως, σκεπτικό δύο μέτρα και δύο σταθμά …

  -A-

 5. Μια λεπτομέρεια με σημασία.
  Πληρώνοντας το ΤΣΜΕΔΕ με το που παίρνουν δίπλωμα οι μηχανικοί, αυτομάτως ο χρόνος λογίζεται σαν χρόνος προϋπηρεσίας.
  Μ άλλα λόγια ενώ κάποιος άλλος χρειάζεται για ένα διορισμό ν αποδείξει με ανάλογα ένσημα του ΙΚΑ φερ ειπείν πως εργαζόταν σχετικά με το αντικείμενό του (ένας τορναδόρος ας πούμε έπρεπε να παρουσιάσει ένσημα απο μηχανοτργείο) προκειμένου να θεωρηθεί πως είχε σχετική εμπειρία, ο μηχανικός αυτομάτως με ασφάλιση στο φορέα του θεωρείτο έμπειρος μηχανικός κι ας δούλευε 10 χρόνια ταξί.
  Να τα λέμε όλα, έτσι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *