Τρία χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Τζιαντζή

tziantzisΣυμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τον θάνατο του αγωνιστή του αντιδικτατορικού και του κομμουνιστικού κινήματος Κώστα Τζιαντζή, την 1η Νοεμβρίου 2011.

Γεννημένος στον Πύργο της Ηλείας το 1948, ο Τζιαντζής εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ως φοιτητής της Νομικής, συνελήφθη το 1968 από την Ασφάλεια και το 1969 οργανώθηκε στην ΚΝΕ. Ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ στη διάρκεια της δικτατορίας και ηγετικό στέλεχος της Αντι-ΕΦΕΕ, στην ίδρυση της οποίας η συμμετοχή του ήταν σημαντική. Στην εξέγερση του Νοέμβρη 1973 ήταν γραμματέας της ΚΝΕ Σπουδάζουσας και είναι γνωστή η αντίθεσή του στην επιφυλακτική στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ απέναντι στην κατάληψη του Πολυτεχνείου. Καταζητούμενος της χούντας από τον Φεβρουάριο του 1974, πέρασε στην παρανομία μέχρι τη Μεταπολίτευση.

Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μέχρι το 1989, οπότε αποχώρησε μαζί με άλλα μέλη της Κ.Ε. που συμμετείχαν κατόπιν στην ίδρυση του Νέου Αριστερού Ρεύματος (ΝΑΡ), στο οποίο αναδείχθηκε ηγετική προσωπικότητα.

Ο Κώστας Τζιαντζής έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του αφοσιωμένος στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης και στην αναζήτηση των όρων για την επαναθεμελίωση ενός επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *