Η Ελληνικός Χρυσός, ο εκπρόσωπος και το Λουξεμβούργο

Το σκάνδαλο #luxleaks ή αλλιώς «οι διαρροές του Λουξεμβούργου» που ξέσπασε στις 6/11 το γνωρίζετε; Εαν όχι, διαβάστε τα άρθρα του Χάρη Καρανίκα στα ΝΕΑ και το thepressproject.gr/luxleaks/ για να μάθετε πώς το Λουξεμβούργο βοήθησε 340 μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων και κάποιες Ελληνικές) να εξοικονομήσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, μεταφέροντάς τα κέρδη τους σε «σκιώδεις» θυγατρικές εταιρείες στο Λουξεμβούργο.

Eldorado Gold και φοροαποφυγή

Στην εκπομπή «Εδώ Μακεδονία» 05-11-14 της Egnatiatv, ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικός Χρυσός, Κώστας Γεωργαντζής, απαντά (υποτίθεται) στην αποκάλυψη της SOMO ότι η Eldorado Gold έχει στήσει ένα μηχανισμό  αποφυγής φόρων στην Ελλάδα μέσω Ολλανδίας και Μπαρμπέιντος. Η Ολλανδία μπορεί να μην είναι Μεγάλο Δουκάτο, είναι όμως o No1 (!) παγκόσμιος φορολογικός παράδεισος, ενώ το Λουξεμβούργο έρχεται μόλις τέταρτο (δείτε εδώ σχετική έρευνα για τις εταιρείες του δείκτη Fortune500 απ’όπου και το ακόλουθο διάγραμμα).

B17jFtsIQAA6bP6

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η εταιρεία δεν πληρώνει φόρους διότι τα έργα της στην Ελλάδα βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης και δεν υπάρχουν ακόμα κέρδη. Ωστόσο, η εταιρεία ΕΧΕΙ κέρδη από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την πώληση των συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου από τις Μαύρες Πέτρες και χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη από την Ολυμπιάδα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων της Eldorado Gold, τα κέρδη αυτά ανέρχονται στο ποσό των € 30 εκατ. το χρόνο. Όπως θα διαβάσετε πιο κάτω, στην πραγματικότητα τα κέρδη της εταιρείας από το χρυσοφόρο αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας είναι πολύ μεγαλύτερα, μόνο που ΔΕΝ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα αλλά στην Κίνα.

Το φορολογητέο εισόδημα της εταιρείας μειώνεται περαιτέρω λόγω της έκπτωσης των φόρων των ενδο-εταιρικών ομολογιακών δανείων που, σύμφωνα με το παραπάνω σχήμα, αφαιρούνται  από τα κέρδη της εταιρείας στην Ελλάδα και καταλήγουν σχεδόν αφορολόγητα στα Μπαρμπέιντος. Η ζημία της Ελλάδας από τον παρακρατούμενο φόρο και το φόρο εισοδήματος υπολογίστηκε από τη SOMO σε περίπου 1+2=3 εκατομμύρια, ποσά που έπρεπε να πληρωθούν ακόμα και τώρα που οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν βρίσκονται ακόμα σε πλήρη ανάπτυξη. Και αυτό χωρίς να διερευνηθούν άλλες πιθανές (και γνωστές) μέθοδοι φοροαποφυγής, οι οποίες απλώς αναφέρονται στην προκαταρκτική έκθεση.

Και έρχεται το λαϊκίστικο επιχείρημα από τον εκπρόσωπο:

«Τι μας λένε δηλαδή; Ότι η Eldorado πλήρωσε μέχρι αυτή τη στιγμή 350 εκατ. ευρώ για να φοροδιαφύγει ένα;»

Όχι, κ. Γεωργαντζή. Σας λένε ότι έχετε φτιάξει μια εταιρική δομή για να μπορέσετε να αποφύγετε μεγάλα ποσά φόρων όταν αυξηθούν τα κέρδη σας σας που συνολικά θα υπερβαίνουν τα 10 δις. Εσείς θέλετε να μας πείτε ότι θα έχετε «τυχαία» στημένο αυτόν τον καταπληκτικό μηχανισμό και δεν θα τον χρησιμοποιήσετε; Θα πληρώνετε δηλαδή φόρους ενώ μπορείτε να τους αποφύγετε;

Να σημειώσουμε επίσης ότι η λέξη «φοροδιαφυγή», που χρησιμοποιείται σκόπιμα από τον εκπρόσωπο επειδή είναι παράνομη, δεν ειπώθηκε ούτε από τη SOMO ούτε από εμάς. H σωστή λέξη είναι «φοροαποφυγή» που είναι μια πρακτική νόμιμη αλλά ανήθικη, που διευκολύνεται από κάποια κράτη και γίνεται ανεκτή από την Ε.Ε. Στο Λουξεμβούργο, το συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα υιοθετήθηκε όταν Πρωθυπουργός ήταν  ο κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, σημερινός Πρόεδρος της Κομισιόν…

Πλέγμα εταιρειών για να βγάζουν λεφτά από τη χώρα

Και τι έχει να απαντήσει ο εκπρόσωπος της Ελληνικός Χρυσός στην ερώτηση για το δίκτυο φοροαποφυγής με τις θυγατρικές εταιρείες στην Ολλανδία και τα Μπαρμπέιντος; Ότι αυτός ήταν ο τρόπος που βρήκε η εταιρεία για να ΦΕΡΕΙ λεφτά από τον Καναδά στην Ελλάδα!

Ήταν λίγο άτυχος ο εκπρόσωπος γιατί όλα αυτά τα φαιδρά τα είπε στην τηλεόραση ακριβώς την παραμονή της αποκάλυψης του σκανδάλου του Λουξεμβούργου. Εάν η συνέντευξη είχε δοθεί μετά, θα ήταν μάλλον πιο προσεκτικός. Όπως αποδεικνύουν οι 28.000 σελίδες εγγράφων και οι 80 δημοσιογράφοι από 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα για τις «διαροοές του Λουξεμβούργου» (αλλά και η SOMO), τα εταιρικά σχήματα σαν αυτό που έχει στήσει η Eldorado με την Ολλανδία και τα Μπαρμπέιντος, δημιουργούνται ακριβώς για να γίνει εφικτή η φοροαποφυγή. Για να ΒΓΑΖΟΥΝ λεφτά από τη χώρα και όχι για να ΦΕΡΝΟΥΝ.

Είναι αποκαλυπτικός ο κ. Γεωργαντζής για τον τρόπο που η Eldorado αντιλαμβάνεται το φορολογικό καθεστώς:

«Η συζήτηση που γίνεται είναι αν μας ταιριάζει (!) αυτό το φορολογικό καθεστώς που υπάρχει, μεταξύ Καναδά, Αμερικής και Μπαρμπέιντος. Αυτό αν δεν μας ταιριάζει είναι καθ’ολα θεμιτό να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε».

Ποια € 350 εκατ.;

Αλλά ποια είναι τα € 350 εκατ. που, σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντζή, έχει «επενδύσει» μέχρι σήμερα η Eldorado Gold στην Ελλάδα; Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες μέρες (εδώ) η εταιρεία μιλούσε για € 300 εκατ. και αύριο μπορεί να λέει € 400 εκατ…  Όμως, τα έργα που έχει μέχρι σήμερα εκτελέσει η εταιρεία είναι η ανακαίνιση και αναβάθμιση του πλυντηρίου Ολυμπιάδας (€ 20 εκατ.), υπόγεια έργα στο μεταλλείο Ολυμπιάδας (€ 15 εκατ.), έναρξη κατασκευής στοάς Μαντέμ Λάκκου- Ολυμπιάδας και φράγματος Κοκκινόλακκα (€ 15 εκατ.) και προκαταρκτικά έργα στις Σκουριές (εκρίζωση 1.800 στρεμμάτων δάσους, έργα οδοποιϊας, είσοδος στοάς, τοποθέτηση μηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού που δεν έχει ακόμα άδεια δόμησης, συνολικά € 60 εκατ.). Όλα μαζί είναι € 110 εκατ., όχι 350!

Η εταιρεία όμως πρέπει και να εξηγήσει πού πήγαν τα περίπου € 100 εκατ. από την πώληση του έτοιμου στοκ  χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη που υπήρχε στην Ολυμπιάδα από την εποχή της Α.Ε.Ε.Χ.Π. &Λ.  Αυτός ο έτοιμος πλούτος έκανε φτερά, ήδη από το 2009, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει ένα ευρώ.

Η «αποκατάσταση» σαν πρόσχημα

Χωρίς όφελος για το Δημόσιο γίνεται σημερα και η εξαγωγή χρυσού από την Ολυμπιάδα που η εταιρεία ονομάζει «αποκατάσταση του παλαιού χώρου απόθεσης  τελμάτων Ολυμπιάδας». Τα τέλματα της Ολυμπιάδας που τώρα «καθαρίζει» η εταιρεία περιέχουν περίπου 3 γραμ. χρυσό ανά τόνο γεγονός που κάνει την «αποκατάσταση» ένα πραγματικό χρυσωρυχείο για την εταιρεία. Από αυτά τα τέλματα παράγεται ένα χρυσοφόρο συμπύκνωμα το οποίο εξάγεται ως προϊόν ευτελούς αξίας στην Κίνα, χωρίς να δηλώνονται ο χρυσός και ο άργυρος που περιέχει. Έτσι το Δημόσιο εισπράττει ψίχουλα από τον πλούτο που παράγεται στην Ολυμπιάδα, γιατί τα μεγάλα κέρδη εισπράττονται από την εταιρεία στην Κίνα όπου γίνεται η απόληψη του χρυσού. Όπως έχει καταγγείλει εδώ και ένα χρόνο το «Παρατηρητήριο», η περίφημη «αποκατάσταση της Ολυμπιάδας» δεν είναι παρά το πρόσχημα για να φυγαδευθούν στο εξωτερικό αφορολόγητα πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η ΑΠΑΤΗ της μεταλλουργίας flash smelting

Μεταλλουργία, λέει ο εκπρόσωπος, θα ιδρυθεί σε περίπου 5-6 χρόνια από σήμερα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις εγκρίσεις που έχει πάρει, η εταιρεία υποχρεούται να υποβάλει για έγκριση την τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο του 2015. Σε τρείς μήνες δηλαδή, όχι σε 5 χρόνια. Όμως η μεταλλουργία flash smelting  ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ που έγινε μόνο και μόνο για να λάβει η εταιρεία την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και δεν μπορεί να κατασκευαστεί. Η μεταλλουργία είναι ο στόχος της σύμβασης μεταβίβασης και ο λόγος για τον οποίο αυτή η «επένδυση» θεωρήθηκε «δημοσίας ωφελείας», διότι από την παραγωγή καθαρών μετάλλων είναι που προσδοκά έσοδα το Ελληνικό Δημόσιο.  Χωρίς μεταλλουργία, η εταιρεία θα θησαυρίζει εξάγοντας συμπυκνώματα, αλλά δεν θα μπαίνει σχεδόν τίποτα στα δημόσια ταμεία. Δείτε σχετικά: Πώς καταρρέει ο μύθος του flash smelting… μαζί με το «δημόσιο όφελος» από την επένδυση της Χαλκιδικής.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, όχι κ. Γεωργαντζή, δεν αντιμετωπίζουμε τον επιχειρηματία γενικά σαν κάτι αρνητικό. Αντιμετωπίζουμε ΕΣΑΣ σαν κάτι εξαιρετικά καταστροφικό.

«Σίγουρα υπάρχουν συμφέροντα»…

Στη συνέντευξη περιλαμβάνεται και ένας απολαυστικός διάλογος μεταξύ δημοσιογράφου και εκπροσώπου σχετικά με την αντίδραση των κατοίκων της Χαλκιδικής στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός:

«Μα για ποιο λόγο δέχονται αυτή την επίθεση τα μεταλλεία; …Ακούμε ότι πάνε ματ, σφάζουν, σα να παίζει Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός δηλαδή«!

Όπως μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού, ο δημοσιογράφος είναι ο κ. Αντώνης Οραήλογλου. Να τον χαίρεται η Ελληνική δημοσιογραφία.

Αφού λέει ο εκπρόσωπος τα δικά του («παραπληροφόρηση» κ.λ.π.) συνεχίζει ο δημοσιογράφος:

«Μα για ποιο λόγο το κάνουν; Δεν μπορεί, κάποιος λόγος υπάρχει εδώ.«

Λαμπρή πάσα στον εκπρόσωπο:

«Σίγουρα δεν είναι το περιβαλλοντικό…»

«Αυτό το υποπτεύομαι και γω…«, συμφωνεί ο δημοσιογράφος.

Παίρνει τη μπάλα για λίγο ο εκπρόσωπος και την ξαναδίνει στο δημοσιογράφο για να ξαναρωτήσει:

«Θα επιμείνω, για ποιο λόγο κάνουν αυτή την επίθεση;»

Υποκύπτει στην πίεση ο εκπρόσωπος και ξεδιπλώνει τη θέση του για την αντίδραση στα έργα της καλής του εταιρείας:

«Εγώ εκτιμώ ότι υπάρχουν σίγουρα κάποια άλλα ισχυρά συμφέροντα που έχουν συμφέρον να επικρατεί αυτή τη στιγμή αυτή η κατάσταση στην περιοχή. Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένα γιατί δεν το γνωρίζω».

Κάποια στιγμή ο «έμπειρος» θυμάται όταν ήταν πιτσιρικάς (δεκαετία του ’50;) που δούλευε το μεταλλείο λευκολίθου του Βάβδου και έφευγε ο κόσμος για δουλειά με τα καμιόνια στις 5 το πρωί μες στην καλή χαρά. Το μαρασμό που έπεσε στο Βάβδο όταν εγκαταλείφθηκε σε μια νύχτα το μεταλλείο, αφού οι κάτοικοι είχαν στο μεταξύ εγκαταλείψει τις παραδοσιακές τους ασχολίες, δε μας το λέει βέβαια.

«Δε νομίζω ότι ο κόσμος είχε αυτή την ευαισθησία, αν κόπηκαν πέντε δέντρα (!). Δε νομίζω ότι είναι αυτό, κάτι άλλο είναι. Υπάρχουν κάποια άλλα συμφέροντα«.

Το βιολι-βιολάκι ο «έμπειρος», νέα πάσα στον εκπρόσωπο να πετάξει λίγη λάσπη:

«Βλέπω ότι υπάρχει χρήμα, υπάρχει τρόπος να κινηθούν αυτοί οι άνθρωποι… Αυτό αξίζει να γίνει μια δημοσιογραφική έρευνα, να δούμε γιατί, πώς, από πού κινείται όλο αυτό».

Αφού λοιπόν από την εποχή της TVX μέχρι σήμερα, η «εταιρεία» δεν κατάφερε να βρει απολύτως τίποτα για να σπιλώσει τον αγώνα των κατοίκων, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον κ. Οραήλογλου που είναι τόσο σίγουρος ότι υπάρχουν «άλλα συμφέροντα»

Παραλία Στρατωνίου

«Η παραλία του Στρατωνίου που είχε χαλάσει από αποθέσεις μεταλλευτικών αποβλήτων είναι στο πρόγραμμα να αποκατασταθεί μέσα στο 2015″.

Σχετικά με αυτή την «αποκατάσταση» δείτε το άρθρο Παραλία Στρατωνίου: Τα τοξικά απόβλητα κάτω από το χαλί. Ίσως ο εκπρόσωπος θα ήθελε επίσης να μας διαφωτίσει πώς γίνεται να παίρνει «γαλάζια σημαία» επί πέντε συναπτά έτη η «χαλασμένη» παραλία Στρατωνίου. Τελικά είναι καθαρή ή δεν είναι; (Δεν είναι. Δείτε: Τα «πεντακάθαρα νερά» του Στρατωνίου και η παραλία από επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα).

Ανύπαρκτη η Επιτροπή Ελέγχου

«Οι δραστηριότητές μας ελέγχονται από την ΕΠΙΤΗΡΩ που έχει οριστεί από το ΥΠΕΚΑ και μας ελέγχει συστηματικά. Τα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται μια φορά το χρόνο».
«Τα τελευταία τι λένε;».
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»!

Όλα ωραία, μόνο που η επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε μόλις πριν ένα χρόνο (εδώ) και έκτοτε κανείς δεν έχει δει ούτε την επιτροπή, ούτε τους ελέγχους της, ούτε τα αποτελέσματά της.

Παίρνει τη σκυτάλη ο έμπειρος δημοσιογράφος με τις εμμονές:

«Αν υπήρχε πρόβλημα δεν θα τολμούσε ούτε η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση να ανεχτεί αυτή την κατάσταση. Γι αυτό λέω, προσπαθώ να δω τι παιχνίδια παίζονται, ποιοι δεν θέλουν αυτές τις επενδύσεις».

Θεωρούμε ότι καλά κάνουν οι τηλεθεατές και παραδίνουν μαθήματα δημοσιογραφίας στο σταθμό και τους δημοσιογράφους του, γιατί δεν ήταν δημοσιογραφία αυτό που είδαμε στο βίντεο. Παρακολουθήσαμε έναν ακόμα μονόλογο του εκπροσώπου της εταιρείας που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε εκπομπή όπου υπάρχει αντίλογος. Όχι μόνο αντίλογος δεν υπήρχε σε αυτή την εκπομπή αλλά υπήρχε επιπλέον ένας «έμπειρος δημοσιογράφος» που, ως «βασιλικότερος» του κ. Γεωργαντζή, προσπαθούσε συστηματικά να συκοφαντήσει τους απόντες από την εκπομπή αγωνιζόμενους κατοίκους, δημιουργώντας υπόνοιες για σκοτεινά συμφέροντα και  ύποπτα κίνητρα.

Αυτό, αγαπητή egnatiatv, δεν είναι αντικειμενική δημοσιογραφία…

Πηγή: antigoldgr.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *