Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:39:06

Οι θέσεις εργασίας και το κόστος της «χρυσής επένδυσης» στη Χαλκιδική: Μύθος και πραγματικότητα

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Aπό τις 26 Ιανουαρίου 2015, κυβέρνηση της χώρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩN. Τα δύο κόμματα προεκλογικά και η νέα κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι θα ακυρώσουν τη «χρυσή επένδυση» επειδή είναι παράνομη και καταστροφική για το περιβάλλον, την ανάπτυξη της Χαλκιδικής και το δημόσιο συμφέρον. Διευκρινίσθηκε ότι θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες και οι θέσεις εργασίας.

Η μόνη υφιστάμενη σήμερα εν λειτουργία παραδοσιακή μεταλλευτική δραστηριότητα είναι η εξόρυξη στο μεταλλείο μαύρες πέτρες κάτω από τη Στρατονίκη με το εργοστάσο εμπλουτισμού στο Στρατώνι.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΥΘΟΣ…

Ο μύθος λέει ότι στην «επένδυση» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα δημιουργηθούν μερικές χιλιάδες άμεσες θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερες έμμεσες. Τα νούμερα ανεβαίνουν όσο η εταιρεία βλέπει τη θέση της στην Ελλάδα να τρίζει επικίνδυνα και χρησιμοποιεί το μόνο «όπλο» που έχει διαθέσιμο: εκμεταλλεύεται την αγωνία του κόσμου για δουλειά.

Σε ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων στην εταιρεία στις 19 Ιανουαρίου 2015 αναφέρεται ότι:

«Σήμερα εργάζονται 600 στις Σκουριές, 600 στην Ολυμπιάδα, 550 στο Στρατώνι και τις Μαύρες Πέτρες, 140 στις Διοικητικές Υπηρεσίες, το 90% των οποίων είναι από την περιοχή μας”.

Δηλαδή συνολικά σήμερα εργάζονται 1.940 άτομα από τα οποία τα 1.740 είναι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη. Κατά την ίδια ανακοίνωση:

“Δεν είναι μόνοι οι 5.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και οι 1.900 θέσεις που υπάρχουν σήμερα. Είναι και η παράλληλη απασχόληση. ”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ κ. Θεοδωρακόπουλος δήλωσε επίσης ότι «απασχολούνται σήμερα 1.900 άτομα από τα οποία το 90% από την περιοχή». Συμφωνεί δηλαδή με τα Σωματεία.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το ΜΥΘΟ, τελικά θα προκύψουν 1.940 + 5.000 = 6.940 θέσεις άμεσης απασχόλησης από τις οποίες οι 6.240 θα είναι για κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη και κάποιες ακόμα χιλιάδες για παράλληλη απασχόληση!

Όμως κατά την τελευταία απογραφή (2011) ο ενεργός πληθυσμός στο Δήμο Αριστοτέλη είναι περίπου 5.600 άτομα. Δηλαδή όχι μόνο θα δουλεύει στην εταιρεία ο συνολικός ενεργός πληθυσμός του Δήμου, αλλά και θα κατακλυσθεί η περιοχή από μερικές ακόμα χιλιάδες εργαζόμενους στην εταιρεία! Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα απαιτηθούν και πολλές χιλιάδες ακόμα για να αναπληρώσουν τις θέσεις εργασίας σε όλα τα άλλα επαγγέλματα που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία μιας ολόκληρης κοινωνίας!

Αυτά λέει η προπαγάνδα, όμως οι μελέτες της εταιρείας (η ΜΠΕ και το Επενδυτικό Σχέδιο) λένε άλλα…

ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι θέσεις εργασίας κατά την πλήρη ανάπτυξη της «επένδυσης» παρουσιάζονται στη ΜΠΕ  της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ωε εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ 7.8.1-3 (σελ. 7.8-5): Άμεσες, έμμεσες αι παρακινούμενες θέσεις εργασίας
Άμεση 1.300
Έμμεση 565
Παρακινούμενη 315
ΣΥΝΟΛΟ 2.180
Ούτε δύο, ούτε τρείς, ούτε πέντε χιλιάδες! 1.300 θέσεις εργασίας συνολικά, στην πλήρη ανάπτυξη όλων των έργων και δραστηριοτήτων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες, μεταλλουργία, λιμάνι στο Στρατώνι κλπ). Το πώς είναι δυνατόν σήμερα να εργάζονται 1.900 παραμένει ερώτημα!

Το Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΕΣΑ) που υποβλήθηκε το 2006 καθορίζει αναλυτικά τα άτομα που θα απασχοληθούν στα έργα του ως εξής (ΕΣΑ 3.5.2.4 σελ. 3-39, 3-42):

  • Έργο “Σκουριές”                                  συνολικά 600 άτομα
  • Έργο “Ολυμπιάδα”                              συνολικά 700 άτομα
    Μεταλλείο     350
    Εργοστάσιο Εμπλουτισμού (Μαντέμ Λάκκος) 167
    Μεταλλουργία Χρυσού (Μαντέμ Λάκκος)  133
    Χώροι απόθεσης / περιβαλλοντική προστασία 20
    Έργα ανάπτυξης       30
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ                1.300 άτομα

Επίσης κατά το ΕΣΑ, το απαιτούμενο προσωπικό για την  πλήρη λειτουργία (400.000 τόνους/έτος) των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου θα είναι ανά χώρο δραστηριότητας (ΕΣΑ 2.5.2 σελ. 2-28):

  • Μεταλλείο Μαύρων Πετρών     170
  • Εργοστάσιο Εμπλουτισμού     100
  • Χώροι απόθεση – περιβαλλ. παρακολούθηση   10
  • Έργα ανάπτυξης      20
ΣΥΝΟΛΟ                                                     300 άτομα

Όμως η παραγωγή της εταιρείας μέχρι σήμερα παραμένει στους 250.000 τόνους/έτος, άρα θα πρέπει επίσης θα εξηγηθεί πώς είναι δυνατόν σήμερα να «εργάζονται 550 άτομα σε Μαύρες Πέτρες – Στρατώνι», όταν σύμφωνα με το σχέδιο της ίδιας της εταιρείας θα πρέπει να είναι λιγότεροι από τους 300 που προβλέπονται για την πλήρη παραγωγή των 400.000 τόνων/έτος.

Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι σκόπιμα υπεράριθμοι, ακριβώς για να καλλιεργείται «ο μύθος της εργασίας» και για να υπάρχει μια δύναμη εργαζομένων απέναντι στην ισχυρή αντίδραση στην «επένδυση».

Δεδομένου ότι όταν λειτουργήσει η τελική φάση (ΦΑΣΗ ΙΙΙ) του έργου Ολυμπιάδας με τη μεταλλουργία θα έχει εξοφληθεί το έργο Μαύρων Πετρών – Στρατωνίου, στην πλήρη λειτουργία του ΕΣΑ θα εργάζονται συνολικά:

600 (Σκουριές) + 700 (Oλυμπιάδα) = 1.300 άτομα.

Αυτό αποτυπώνεται και στο παρακάτω διάγραμμα από τη ΜΠΕ:

B9wJCEDIgAI7NZLΣήμερα λοιπόν από όλα τα παραπάνω λειτουργούν:

  • Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών με τον εμπλουτισμό στο Στρατώνι σε παραγωγή μόλις 250.000 τόνους ετησίως και υπερβολικά «φουσκωμένες» θέσεις εργασίας που εμφανίζονται να είναι 550 ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω από 300.
  • Ο εμπλουτισμός των αποβλήτων του παλαιού τέλματος Ολυμπιάδας που απασχολεί 100 άτομα και του οποίου η εξόφληση υπολογίζεται το 2016.

Οσα άτομα εργάζονται στα έργα υποδομής σήμερα στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα δεν είναι μακροχρόνιες θέσεις εργασίας αλλά προσωπικό των εργολάβων και υπεργολάβων που θα απασχολούνται και αυτοί μέχρι το 2016 που προβλέπεται να τελειώσουν τα έργα υποδομής. Είναι επίσης εκπαιδευόμενοι με ένα training voucher από το πρόγραμμα EΣΠΑ, από το οποίο η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ωφελειται 2.000 ευρω ανά εκπαιδευόμενο (δείτε εδώ). Όλα αυτά τα άτομα δεν είναι προσωπικό της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Αυτός είναι ο ΜΥΘΟΣ και αυτή είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ για την απασχόληση του προσωπικού της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – και όχι των εργολάβων και του ΕΣΠΑ. Αν η εταιρεία μπορεί, ας παρουσιάσει αναλυτικά την απασχόληση στις εν λειτουργία μεταλλευτικές δραστηριότητες όπως αυτές προσδιορίστηκαν στο ΕΣΑ και αδειοδοτήθηκαν από την ΚΥΑ 201745/2011 και τις Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών.

Η πραγματικότητα λοιπόν για τη νέα κυβέρνηση είναι ότι αν σήμερα ακυρωθεί η «επένδυση», τα 400 άτομα που απασχολούνται στις «υφιστάμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες» και στον εμπλουτισμό των παλαιών αποβλήτων, καθώς και το διοικητικό προσωπικό θα συνεχίσουν να εργάζονται, εκτός αν η ίδια η εταιρεία τους σταματήσει.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΥΘΟΣ: Η «ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ»

Η «χρυσή επένδυση» έχει βαφτιστεί «η επένδυση του 1 δις ευρώ». Σύμφωνα πάντα με το ΕΣΑ του  2006 από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, το επενδυτικό κόστος (capex) θα είναι:

  • Σκουριές: € 300 εκατ. (σελ. 4-36 ως 4-39).
  • Ολυμπιάδα: € 60 εκατ. + συνοδά έργα 100 εκατ. = € 160 εκατ. (πιν.3.5-5 σελ. 3-40).
  • Μεταλλουργία και συνοδά έργα: € 400 εκατ. (πιν. 3.5-5, σελ. 3-40).
Συνολικό αρχικά προβλεπόμενο capex: 300 +160 +400 = € 860 εκατ.

Όπως έχουμε καταδείξει στην έκθεση με τίτλο Μια Τεκμηριωμένη Πρόταση για Αναστροφή της Σύμβασης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ – Η Απάτη της Μεταλλουργίας Flash Smelting – Αντί δημοσίου οφέλους, καταλήστευση δημόσιου πλούτου και φυγάδευση αφορολόγητων κερδών € 13,68 δις”, ο σχεδιασμός της εταιρείας είναι να μην κατασκευαστεί το συγκρότημα μεταλλουργίας και τα συνοδά του έργα, ούτε το λιμάνι του Στρατωνίου.

Δηλαδή η εταιρεία σκοπεύει να εξοικονομήσει κεφάλαια ύψους περίπου € 450 εκατ. και έτσι τελικά να πραγματοποιήσει δαπάνη μόνο:

860 – 450 = € 410 εκατ.

Επίσης:

– Από την πώληση του στοκ των 300.000 τόνων χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη Ολυμπιάδας, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εισέπραξε καθαρό και αφορολόγητο κέρδος € 100 εκατ.

– Από την πώληση των 339.810 τόνων συμπυκνώματος χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη από το παλαιό τέλμα Ολυμπιάδας, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα εισπράξει συνολικά € 110 εκατ. ήτοι συνολικά € 210 εκατ.

Τονίζεται ότι αυτά τα ποσά δεν προέρχονται από κάποια παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας αλλά ήταν ένας έτοιμος πλούτος που ουσιαστικά χαρίστηκε στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Κατά τις ανακοινώσεις της εταιρείας, τα ποσά αυτά θα δαπανηθούν στο κόστος υλοποίησης του Επενδυτικού Σχεδίου, άρα τα ίδια κεφάλαια του ΕΣΑ περιορίζονται σε:

410 -210 = 200 εκατ.

Μέχρι σήμερα, το όποιο κόστος του ΕΣΑ έχει αντιμετωπισθεί από τα κεφάλαια των € 245 εκατ. και η εταιρεία δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από ίδια κεφάλαια.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *