Από τον Γεωργαλά στο MEGA

mega1-630«Το ψέμα και η προπαγάνδα

Διαδεδομένη σε όλες τις προπαγάνδες είναι κυρίως η χρήσις της ψευδούς ειδήσεως (πληροφορία, αποκάλυψις, καταγγελία κ.λπ). Η ψευδής είδησις ξεκινά συνήθως από ένα πραγματικό γεγονός το οποίο παραμορφώνεται σκοπίμως, συνδέεται με άσχετα γεγονότα και παίρνει διαφορετική σημασία από εκείνην που έχει. Εχει διαπιστωθεί ότι όσο πιο χοντρό είναι το εξαπολυόμενο ψέμα τόσο περισσότερο “πιάνει”. Αιτία αυτού του φαινομένου είναι ότι το αφελές κοινό “σκέπτεται”: “Δεν θα τολμούσαν να πουν ένα τέτοιο βαρύ πράγμα αν δεν ήταν αλήθεια”. Η “καπνός χωρίς φωτιά δεν γίνεται”. Αλλωστε, για την Προπαγάνδα σημασία έχει κυρίως η πρώτη εντύπωσις που δημιουργείται. Και αυτήν δεν την εξαλείφει καμιά κατοπινή διάψευσις.

Ο Χίτλερ έγραφε: “Το πιο ξεδιάντροπο ψέμα αφήνει πάντοτε ίχνη, ακόμη και αν εκμηδενισθή. Πρόκειται για μια αλήθεια γνωστή σε όλους εκείνους που θεωρούνται ειδικοί στην τέχνη του ψεύδεσθαι και που εξακολουθούν να εργάζονται για την τελειοποίησί της.”

Γεώργιος Γεωργαλάς»

(Υπεύθυνος Προπαγάνδας της χούντας του ’67)

 

Πιστό στην παραπάνω γραμμή το χθεσινό δελτίο ειδήσεων του MEGA παρουσίασε (όπως και κάθε μέρα) τη φοβερή απειλή των κουκουλοφόρων που εκβιάζουν μέχρι και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Τρεις φορές στο δελτίο επανέλαβαν την «παραδοχή» του Νίκου Παρασκευόπουλου ότι η έκτιση της ποινής κατ’ οίκον για τους βαριά αρρώστους και αναπήρους είναι φωτογραφική διάταξη για να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός. Με αφορμή τη διαβεβαίωση του υπουργού ενώπιον όλης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής ότι η ανθρωπιστική αυτή μεταχείριση αφορά λίγους ανθρώπους και δεν σημαίνει ότι επικίνδυνοι εγκληματίες θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, το κανάλι, αλλοιώνοντας τα λόγια του, έκανε λόγο για παραδοχή φωτογραφικής διάταξης.

Αμέσως μετά το κανάλι θυμήθηκε την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε συγγενείς πρώτου βαθμού απλώς να μην προφυλακίζονται μόνο και μόνο επειδή βοήθησαν τον δικό τους άνθρωπο λόγω ακριβώς αυτής της συγγένειας, για να εξαπολύσει τη δεύτερη επίθεση κατά του νομοσχεδίου για τις φυλακές. Ούτε καν μπήκε στον κόπο να διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που προφυλακίστηκαν δεν υπήρχαν καν στις δικογραφίες ενώ οι αυστηροί προβλεπόμενοι όροι αποφυλάκισης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο φυγής ή «έκνομης» πράξης. Αλήθεια, πού θα πάει μια μάνα που έχει δυο παιδιά στη φυλακή ή πού θα πάει μια γυναίκα που έχει τον σύντροφό της επίσης στη φυλακή;

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη διασποράς τρόμου οι κυρίες του MEGA μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα της θρησκείας, της συμπόνιας, της συγχώρεσης και της επιείκειας έστησαν σκηνικό ακραίας εκδικητικότητας, ακόμα και μίσους, προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα της συζήτησης και ψήφισης ενός νόμου που πάνω του κρέμονται χιλιάδες εξαθλιωμένοι κρατούμενοι.

Μάρτυρας «κατηγορίας» για τις ανθρωπιστικές τροπολογίες, ο πρώην υπουργός Χ. Αθανασίου, που όλοι θυμούνται πως μια ολόκληρη Βουλή, και μια κοινωνία, μαζί και το MEGA, τον εκλιπαρούσαν με μια ειδική τροπολογία να δώσει παράταση ζωής στον Νίκο Ρωμανό. Τότε (προεκλογικά) όμως τελικά ο υπουργός υποχώρησε-όχι με φωτογραφική αλλά- με «ονομαστική» τροπολογία και σώθηκε η ζωή του νεαρού κρατούμενου, χωρίς καμιά διαμαρτυρία, χωρίς καμιά κριτική.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ολόκληρη η κυβέρνηση αλλά και κάθε πολιτικός με αίσθημα δικαίου οφείλουν να κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές του μίσους της πολιτικής σκοπιμότητας και κυρίως σε όσους έκαναν πολιτικές καριέρες στις πλάτες των θυμάτων της 17 Νοέμβρη.

Η βουβή αποδοχή αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τον κάθε κρατούμενο είναι πολύ μεγαλύτερη από τις άναρθρες κραυγές των δελτίων που καλούν την κυβέρνηση να παραβιάσει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις της Ελλάδας για χάρη τους.

Επειδή όμως τα γραπτά μένουν, όπως και τα πρακτικά της Βουλής, προτού τα κόμματα της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού κέντρου και της Αριστεράς τοποθετηθούν στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες, ας κάνουν τον κόπο να τα ξαναδιαβάσουν για να διαπιστώσουν τι έλεγαν τότε και τι ετοιμάζονται να πούνε τώρα.

Πηγή: Αντα Ψαρρά – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *