Μπορεί το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα να Μπλοκάρει την Κατασταλτική δράση του Στρατού;

unnamedΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΕΘΗΚΕ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

Ποια τα συμπεράσματα από την άσκηση ανακατάληψης εργοστασίου στην Κοζάνη; Το ζήτημα της χρήσης στρατιωτικών δυνάμεων κατά του εχθρού λαού δεν είναι καινούργιο. Όχι μόνο έχει ιστορικότητα αλλά κυρίως την εποχή του Ολοκληρωτικού Καπιταλισμού επανέρχεται στο προσκήνιο με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Τα δόγματα άμυνας-ασφάλειας είναι αυτά που εξυφαίνουν το πλαίσιο χρήσης των στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των ασύμμετρων απειλών –κοινωνικά κινήματα, μετανάστες κλπ.- στον γενικευμένο πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας που από το 2001 και μετά ονομάστηκε πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Ολοένα περισσότερο λοιπόν οι στρατιωτικές δυνάμεις –μισθοφορικές αλλά και έφεδροι στρατιώτες, Εθνοφυλακή-Πολιτοφυλακές- εμφανίζονται στις καπιταλιστικές μητροπόλεις στρέφοντας τα όπλα τους ενάντια στους εξεγερμένους, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως Στρατός Κατοχής, εφαρμόζοντας δόγματα-τακτικές μάχης που φέρουν την αιματοβαμμένη εμπειρία της Φαλούτζα, της Ραμάλας, του Αφγανιστάν και του Κοσσόβου.

Ο κόσμος της εργασίας στην ίδια μας τη χώρα αντιμετωπίζει ολοένα εντονότερα τον κίνδυνο να βρεθεί απέναντι σε Στρατιωτικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται και πλέον δρουν ως Δύναμη Καταστολής Πλήθους. Αν το 2008 η άρνηση του μόνιμου προσωπικού, οι αντιστάσεις των φαντάρων και η απειλή γενικότερης κοινωνικής ανάφλεξης μπλόκαραν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Καραμανλή να κατεβάσει τον Στρατό στο δρόμο για να καταπνίξει την εξέγερση του Δεκεμβρίου 2008,  το ίδιο δεν συνέβη το 2012, όταν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έστρεψε την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία  εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Στρατιωτική Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, τρείς Επίτιμοι Αρχηγοί Επιτελείων δηλώνουν ότι σε τρείς τουλάχιστον περιπτώσεις διατάχθηκαν να στρέψουν τις στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον κοινωνικών κινημάτων.

Παρά τις όποιες δηλώσεις και η νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακριβώς γιατί ακολουθεί την ίδια ή και πιο επιθετική αστική πολιτική απέναντι στον κόσμο της εργασίας, δείχνει αποφασισμένη να κάνει χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, στοχοποιώντας τους μετανάστες, το εργατικό κίνημα αλλά και όποιον αντιστέκεται στους σχεδιασμούς της. Πρωτοφανή κλιμάκωση αυτής της απόπειρας ήταν η διεξαγωγή της  Πανελλαδικής Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2015 –που  ελέγχει το πώς θα πολεμήσει το ελληνικό κράτος- με βασικό σενάριο  τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση «Ασύμμετρων Απειλών» (μετανάστες, κοινωνικά κινήματα). Είχε προηγηθεί η Άσκηση Καταστολής Πλήθους στην Κω μετά τα δραματικά γεγονότα στην Κάλυμνο, όπου ο διοικητής ζήτησε να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και να στρέψει ένοπλους φαντάρους εναντίον των μεταναστών που είχαν μείνει νηστικοί-διψασμένοι-αιχμάλωτοι. Αλλά και αντίστοιχη άσκηση των υπερ-εθνικιστών των Λεσχών Εφέδρων που προετοιμάζονται για μάχες μέσα σε πόλεις.

Μια ακόμη απόδειξη και κλιμάκωση της τρομοκρατικής υστερίας των Τσίπρα-Καμμένου αποτελεί όχι μόνο η διεξαγωγή στην Κοζάνη, τηνΤετάρτη 14/10, άσκησης από το 523 ΤΠ που αφορούσε στην «Επανακατάληψη»  ενός εργοστασίου στρατηγικού χαρακτήρα, το οποίο έχουν καταλάβει ‘’ταραχοποιοί’’, αλλά και η προσπάθεια του ΓΕΣ να πείσει ότι δεν πρόκειται για κάτι ξεχωριστό και ασυνήθιστο, αλλά ότι αυτός είναι ο ρόλος και η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων: «Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής του Στρατού Ξηράς και σε περιπτώσεις εντάσεως, κρίσεως ή πολέμου, υφίσταται η πιθανότητα δολιοφθοράς εγκαταστάσεων και υποδομών ζωτικής σημασίας από τον εχθρό. Το σενάριο τέτοιου είδους ασκήσεων προσομοιάζει στην κατάσταση όπου προσωπικό του Στρατού Ξηράς φυλάσσει και προστατεύει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις από δολιοφθορές του εχθρού».

Αξίζει όμως να κρατήσουμε όχι μόνο την αυταρχική επίθεση της κυβέρνησης αλλά και την Απάντηση του κινήματος, που ξεπερνώντας την Αριστερά, έθεσε για πρώτη φορά ζήτημα Μπλοκαρίσματος μιας Στρατιωτικής Άσκησης με Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό, με την συνεργασία φαντάρων και εργατικών σωματείων.  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αποκαλύπτει τη διεξαγωγή της άσκησης που διεξήχθη μυστικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μετά από καταγγελίες στρατιωτών. Προκαλείται σοκ στην τοπική κοινωνία και καταγράφεται η άμεση αντίδραση του εργατικού κινήματος, όταν σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια “ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”-ΣΕΕΝ «καταγγέλλει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις αντιδημοκρατικές της μεθοδεύσεις που θυμίζουν “άλλες, σκοτεινές εποχές” τις οποίες οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μας δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε καμία κυβέρνηση να τις επαναφέρει! Είναι ολοφάνερο που στοχεύουν αυτά τα σενάρια και οι πρωτοφανείς ασκήσεις του στρατού για την αντιμετώπιση του “εσωτερικού εχθρού” που δεν είναι άλλος από την εργατική τάξη και την πρωτοπορία της». Ακολουθεί ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της τομεακής επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, ενώ το κομματικό όργανο, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» δεν αναδεικνύει το γεγονός!

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι γνώριζαν από πριν για τη διεξαγωγή της Άσκησης και δεν έπραξαν αυτό που πολιτικά και κινηματικά όφειλαν.Το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας ήταν εκείνο που διέθεσε το χώρο της πρώην ΑΕΒΑΛ, στην 9Π/Π Ταξιαρχία Πεζικού, για την πολυσυζητημένη άσκηση, με το “περίεργο” σενάριο, στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο, σύμφωνα με το οποίο, το είχαν καταλάβει ‘’ταραχοποιοί’’! Αυτό ανέφερε, στην εκπομπή του FLASH, “Ώρα Αιχμής, με τον Απόστολο Γαϊτάνη, ο συνδικαλιστής Στέφανος Πράσσος,αλλά και η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας, Αντωνία Χόλμπα, η οποία, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του πρώτου, σημειώνοντας πως, από τις 11 Σεπτεμβρίου, με ανακοίνωσή της είχε εκφράσει την αντίθεσή της, για τη διάθεση του συγκεκριμένου χώρου, επισημαίνοντας: “Σχετικά με τη διάθεση χώρου ΑΕΒΑΛ στην 9Π/Π Ταξιαρχία Πεζικού για χρησιμοποίησή του ως πεδίο ασκήσεων: Δεν είμαστε αντίθετοι στο να διεξάγονται ασκήσεις από το στρατό. Έχουμε επιφυλάξεις και προβληματισμούς με τη φύση και στο τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη άσκηση η οποία θα διεξαχθεί σε κατοικημένη και βιομηχανική περιοχή. Η ανησυχία μας απορρέει από το γεγονός ότι παρόμοιες ασκήσεις έγιναν στο παρελθόν με σκοπό την αντιμετώπιση διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις και καταστολή πλήθους σε κατοικημένες περιοχές.” Δείτε το σχετικό απόσπασμα διαδικτυακά στο Kozan.gr…

Όμως, η παρέμβαση του συνδικαλιστή Ασαλουμίδη από ΣΕΕΝ αποκαλύπτει ότι το σωματείο της ΣΣΕΝ, σε ένα κάτεργο της ΔΕΗ που οι εργάτες αναμετρούνται καθημερινά με το θάνατο -μέσα σε διάστημα μόνο δύο ημερών μετρούν δύο δολοφονίες εργατών από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την κυβέρνηση-, εκεί λοιπόν που οι εργάτες δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους, είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις Καταστολής των κινημάτων. Άλλοι αρνούνται να συμβάλλουν στη μαχητική οργάνωση της πάλης του κόσμου της εργασίας στον σκληρό ταξικό πόλεμο που διεξάγεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την Ε.Ε.

Δηλώνει ο Ασαλουμίδης, ασκώντας κριτική στην εκπρόσωπο του ΚΚΕ: «θα έπρεπε να ενημερώσει τα συνδικάτα η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εορδαίας, τουλάχιστον αυτοί που δεν ήταν υπέρ στη διεξαγωγή αυτής της άσκησης, ώστε να ενεργήσουν ανάλογα και να εμποδίσουν την άσκηση. Εκ των υστέρων το μάθαμε από το ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Αν το γνωρίζαμε, θα προσπαθούσαμε μαζί με το ΠΑΜΕ, μαζί με τα Συνδικάτα να εμποδίσουμε την άσκηση. Δεν είχαμε ενημέρωση από κανένα δημοτικό σύμβουλο, η πλειοψηφία είναι υπέρ, δε θέλουν να ξεσηκωθεί ο κόσμος, μας θέλουν φρόνιμους. Μόνο το ΚΚΕ ήταν ενάντια και τουλάχιστον από το ΠΑΜΕ θα περιμέναμε να είχε ειδοποιήσει τα συνδικάτα που εναντιώνονται και να είχαμε παρεμποδίσει αυτή την άσκηση. Όμως ποτέ δεν είναι αργά, οι καταλήψεις εργοστασίων αν προκύψει, αν χρειαστεί, θα γίνουν, δε θα μας εμποδίσει καμιά άσκηση. Είναι σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και να καταλάβουν και να λειτουργήσουν τα εργοστάσια».    

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχει την ίδια ταξική αγωνία, στέκει δίπλα στους εργαζόμενους μοιράζεται αυτή την αποφασιστικότητα που δίνει άλλη δυναμική στο Κίνημα Μέσα και Έξω από τον Στρατό. Το δίλημμα πλέον πρέπει να το θέσει το εργατικό κίνημα στην αυταρχική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Την επόμενη φορά που θα σκεφτεί να βγάλει τον Στρατό εναντίον των μεταναστών και των αγωνιζόμενων εργατών, οι φαντάροι που θα διαταχτούν να το κάνουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι την Άρνηση εκτέλεσης της διαταγής να στραφούν ένοπλα εναντίον των καταπιεσμένων και των κοινωνικών κινημάτων, θα στέκει Αλληλέγγυο ένα αποφασισμένο εργατικό κίνημα έτοιμο να Μπλοκάρει την Πολεμική και Κατασταλτική Μηχανή της άρχουσας τάξης. Ήδη εκατοντάδες φαντάροι από 65 μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκαθαρίζουν ότι ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, Ε.Ε. και της ελληνικής ολιγαρχίας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ  

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *