Λόγια και πράξη


«Πολύ λάδι και τηγανίτα τίποτα», λέει μια λαϊκή παροιμία και ταιριάζει γάντι στο θέατρο σκιών που παίζετε με πρωταγωνιστές κυβερνητικούς παράγοντες και τραπεζίτες.

Ας παρακολουθήσουμε κάποια σκηνικά.
Αντιγράφουμε απ’ τα πρακτικά της βουλής τι έλεγε πριν μια βδομάδα περίπου ο Καραμανλής: «Επαναλαμβάνω, λοιπόν, και τονίζω! Οι ισχυρισμοί ότι “χαρίζονται δισεκατομμύρια στις Τράπεζες” είναι ψευδείς, είναι ανυπόστατοι. Δε χαρίζεται τίποτε και σε κανέναν! Και εξηγούμαι: Πρώτον: Ενα ποσό 5 δισ. ευρώ αφορά την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης οιουδήποτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος χρειαστεί κάτι τέτοιο. Αυτό θα γίνει με την αγορά προνομιούχων μετοχών από το Δημόσιο. Το ετήσιο όφελος 10% που θα αποφέρουν στο Δημόσιο οι μετοχές αυτές, θα είναι μεγαλύτερο από το κόστος που θα έχει το Δημόσιο. Το Δημόσιο, δηλαδή, όχι απλώς δε ζημιώνεται, αλλά κερδίζει … η συμμετοχή του Δημοσίου στο κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα άλλα δύο τμήματα, στα άλλα δύο σκέλη του σχεδίου»…

Ο φραστικός τσαμπουκάς του πρωθυπουργού δεν κράτησε ούτε για λίγες μέρες. Με την τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, «οι τράπεζες μπορούν να διαλέξουν όποιο από τα τρία μέτρα ενίσχυσης επιθυμούν, χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό τους κεφάλαιο».

Εκανε τον εφέ του δηλαδή ο Καραμανλής για να δημιουργήσει εντυπώσεις στο ακροατήριο του, αλλά στην πράξη εφάρμοσε αυτό που θέλαν οι τραπεζίτες.

Τώρα ήρθε η σειρά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Αλογοσκούφη να κάνει την ψευτομαγκιά του. «Οι τράπεζες θα πρέπει να σταθμίσουν το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό τους συμφέρον. Εάν δεν μπορούν να το κάνουν, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να το εξασφαλίσει», είπε.

Φυσικά και αυτές οι δηλώσεις εντάσσονται στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης –την μόνη πολιτική που ξέρει να κάνει καλά η Ν.Δ.
Το είπαν οι ίδιοι οι τραπεζίτες μετά την σημερινή τους συνεδρίαση που δήλωσαν ενθουσιασμένοι για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στις τράπεζες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *