Η Ντώυτσε Μπανκ αντιμετωπίζει δίκη στην Ιταλία για Διεύθυνση Διεθνούς Εγκληματικής Οργάνωσης

Εχοντας κατηγορηθεί και κριθεί ένοχη για νόθευση και χειραγώγηση σχεδόν κάθε κατηγορίας αξιογράφου, ήταν ίσως αναπόφευκτο ότι η Ντώυτσε Μπανκ θα αντιμετώπιζε και τη κατηγορία ότι διευθύνει μιαν διεθνή εγκληματικήν οργάνωση.                                       

Και αυτό ακριβώς συμβαίνει σε δικαστήριο του Μιλάνου, όπου δικάζεται με την κατηγορία της «χειραγώγησης της αγοράς και δημιουργίας ψευδών λογαριασμών», βοηθώντας την τράπεζα Monte dei Paschi να αποκρύψει ζημίες.

Σε μια στενά παρακολουθούμενη δικαστική δίωξη, οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν εσωτερικά έγραφα της Ντώυτσε Μπανκ και ηλεκτρονική αλληλογραφία για να πείσουν τριμελές δικαστήριο να αποφανθεί ότι υπάρχουν περισσότερο επιβαρυντικές συνθήκες στις κατηγορίες που ήδη αντιμετωπίζει η γερμανική τράπεζα, οι οποίες έχουν σχέση με δοσοληψίες διαφόρων παραγώγων. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Μπλούμπεργκ τη νύχτα, τα στοιχεία περιλάμβαναν το μήνυμα «καλά τα κατάφερες» ενός χρηματιστή του Λονδίνου στον υπόδικο τραπεζίτη.

Ο λόγος για τον οποίο οι εισαγγελείς ζήτησαν συμπλήρωση της κατηγορίας σε βάρος του γερμανικού τραπεζικού γίγαντα είναι ότι θα παρείχετο στη κατηγορούσα αρχή η δυνατότητα  να εκθέσει ότι τα εγκλήματα χειραγώγησης της αγοράς διαπράττονταν από εγκληματική οργάνωση με πολυεθνική δράση, συνθήκη που επισύρει βαρύτερες ποινές σε περίπτωση καταδίκης.

Ο συνήγορος της Ντώϋτσε Μπανκ, Γκιουζέπε Ιανακόνε, προσπάθησε, όπως προβλεπόταν, να εμποδίσει αυτή την τροπή στη συνεδρίαση της Τρίτης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ευθεία συνάφεια μεταξύ της αρχικής κατηγορίας για χειραγώγηση της αγοράς και των προβαλλομένων επιβαρυντικών συνθηκών.

«Η δίκη θα γίνει πιο προβληματική για τους διευθυντές της Ντώυτσε Μπανκ μετά την απόφαση του δικαστηρίου», είπε Ο Τζιανπέρο Μπιανκολέλα, δικηγόρος ειδικός του οικονομικού εγκλήματος, που δεν μετέχει στην υπόθεση.» Εάν αποδειχθούν οι επιβαρυντικές συνθήκες η καταδίκη φυλάκισης για την χειραγώγηση της αγοράς μπορεί να αυξηθεί έως τα εννέα χρόνια.»

Πρέπει να υπομνησθεί ότι η Ντώυτσε Μπανκ και η ιαπωνική Νομούρα παραπέμφθηκαν και οι δύο τον Νοέμβριο με την κατηγορία της συνέργειας με την ιταλική Μόντε Πάτσι για τη συγκάλυψη ζημιών που σχεδόν χρεοκόπησαν την Ιταλική προ της κινητοποίησης για διάσωσή της. Σε δεκατρείς πρώην διευθυντές της Ντώυτσε Μπανκ, της Νομούρα και της Μόντε Πάτσι απαγγέλθηκε κατηγορία για ψευδείς λογαριασμούς και χειραγώγηση της αγοράς.

Ειδικά στην περίπτωση της γερμανικής πλευράς, έξη σημερινοί και τέως διευθυντές της Ντώϋτσε Μπανκ, μεταξύ των οποίων ο Μικέλε Φαϊσόλα, Μικέλε Φορέστι και ΄Ιβορ Ντανμπάρ, συνελήφθησαν πέρυσι στο Μιλάνο με την κατηγορία της συνέργειας στην πλαστογράφηση των λογαριασμών της Μόντε Πάτσι (τόσο χρεοκοπημένης ώστε πρόσφατα έτυχε τρίτης κρατικής ανακεφαλαίωσης) και χειραγώγησης της αγοράς.

Ας υπομνησθεί ακόμη ότι ο Μικέλε Φαϊσόλα είναι ο τραπεζίτης της Ντώυτσε που εμπλέκεται στον θάνατο του Γουίλιαμ Μπρόεκσμιτ, διευθυντού του τμήματος ρίσκου της γερμανικής τράπεζας, που βρέθηκε νεκρός το 2014, μετά μιαν ανεξήγητη αυτοκτονία.

Η κατηγορία ότι η Ντώυτσε Μπανκ είναι ένα διεθνές καρτέλ του εγκλήματος διασυνδέεται με γεγονότα που συνέβησαν σε άλλα σημεία της γης, μεταξύ των οποίων και οι απατηλοί χαρακτηρισμοί σε βαθμολογία αξιών κεφαλαίου, που δεν είναι στο κατηγορητήριο της δίκης του Μιλάνου. Συγκεκριμένα, όπως είχε μεταδώσει το Μπλούμπεργκ, το 2014 μια εμπιστευτική έκθεση ελέγχου, με εντολή του γερμανικού εποπτικού οργανισμού Bafin, ανέφερε ότι οι υπάλληλοι της  Ντώυτσε Μπανκ ( D.B. ) μπορεί να τροποποίησαν  εσωτερικούς δείκτες αξιολόγησης  προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία της συναλλαγής. Η έκθεση ανέφερε «ανωμαλίες» στους δείκτες αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στον καθορισμό της τιμής στη συμφωνία για την Μόντε Πάτσι τον Δεκέμβριο του 2008.

Τμήμα της έκθεσης, που επικαλείται η κατηγορία, αναφέρει ότι «οι χρηματιστικοί χειρισμοί της ίδιας της Ντώυτσε Μπανκ αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην παρατηρηθείσα εκτίναξη των τιμών και των μεγεθών».

Το απόγευμα της 5-12-2008, σχεδόν δύο λεπτά μετά την εκτίναξη των δεικτών στο αναγκαίο επίπεδο για την επίτευξη της συναλλαγής, ένας χρηματιστής του Λονδίνου έστειλε το ηλεκτρονικό μήνυμα «καλά τα καταφέρατε» στον κατηγορούμενο τώρα Μικέλε Φορέστι, τότε διευθυντή Ευρωπαϊκού Σταθερού Εισοδήματος της τράπεζας.

Εάν ο δικαστής του Μιλάνου βρει την Ντώϋτσε Μπανκ ένοχη για τη «διεύθυνση μιας διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης» η ετυμηγορία του θα σημειώσει ένα νέο βαθύ επίπεδο κατάπτωσης για μια τράπεζα της οποίας οι πράξεις  τα τελευταία αρκετά χρόνια επέσυραν την διεθνή προσοχή εξ αιτίας της εγκληματικής παραβίασης νόμων και κανονισμών σε κάθε αγορά όπου συμμετέσχε.

Κατάσταση που την οδήγησε σε περιοδικές και δραματικές αλλαγές διευθυντικών στελεχών όπως και την μη καταβολή δώρων σε σχεδόν όλους τους υπαλλήλους της το 2016, καθώς το κεφάλαιο της τράπεζας κατέρρευσε για λίγο σε χωρίς προηγούμενο χαμηλό επίπεδο, πέρυσι το καλοκαίρι.

Zero Hedge 18-5-2017

Ανάδειξη: Μιχ.Στυλιανού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *