Ομορφος κόσμος ηθικός…

Το σημαντικότερο συμπέρασμα που βγήκε από την πολύωρη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή, είναι πως τα ελληνόπουλα, μόλις βρεθούν έξω από το τοξικό περιβάλλον της μητέρας πατρίδας, μεγαλουργούν. Από τον Ιωάννη Καποδίστρια, υπουργό του τσάρου, στον Βασίλειο Παπαδόπουλο, επίσημο εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας για την προμήθεια όπλων. Και από τον Σπάιρο Αγκνιου, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί Νίξον, στον Τζον Σφακιανάκη, σύμβουλο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας! Μιλάμε για δυο ελληνόπουλα (Παπαδόπουλο και Σφακιανάκη), που επιβεβαιώνουν στις μέρες μας το διαχρονικό μεγαλείο του δαιμόνιου της φυλής μας. Δυστυχώς, όμως, η κατάρα της φυλής δεν μας αφήνει να χαρούμε. Τα δυο ελληνόπουλα πιάστηκαν σ’ έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, με έπαθλο 300.000 βόμβες Μ1 των 105 χιλιοστών. Θρήνος…

Τον Παπαδόπουλο τον γνωρίζαμε από τον ορυμαγδό των τελευταίων ημερών. Τον Σφακιανάκη μας τον σύστησε ο Τσίπρας: αυτός ήταν που προσπάθησε να χαλάσει τη δουλειά που τόσο ωραία είχε στήσει ο Παπαδόπουλος. Γιατί ήθελε να πάρει αυτός τη δουλειά, με χαμηλότερο τίμημα. Αυτός ήταν που παρενέβαινε στον έλληνα πρέσβη στο Ριάντ, ρουφιανεύοντας τον Παπαδόπουλο. Ηταν τόσο «θεατράλε» η αποκάλυψη του Τσίπρα, που η Βουλή κόντεψε να πέσει από τα θυελλώδη χειροκροτήματα υπουργών και βουλευτών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που δεν αρκέστηκαν στο χειροκρότημα, αλλά χτυπούσαν τα πόδια στο πάτωμα και τα χέρια στα έδρανα. Θρίαμβος!

Στη δευτερολογία του τα είπε πιο ωμά: «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμένους ενδιάμεσους, ενώ εμείς κλείνουμε συμφωνίες επωφελείς για το ελληνικό δημόσιο με τους επίσημα εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους μιας φιλικής χώρας. Στήσατε μια πομφόλυγα δεκαπέντε μέρες τώρα, προσπαθώντας να αποδείξετε πράγματα τα οποία δεν αποδεικνύονται, ότι δηλαδή τι; Οτι ο Καμμένος ως υπουργός Αμυνας επιχείρησε να διαπραγματευθεί με τον επίσημο και με πιστοποιητικό αυθεντικότητας εξουσιοδοτημένο της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να πάρει υψηλότερο τίμημα, ενώ εσείς θέλατε η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με κάποιον άλλον ενδιάμεσο, ο οποίος τάχαμου εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία, αλλά είναι Ελληνας, προκειμένου να πάρει μικρότερο τίμημα».

Ο δικός μας ο μεσάζοντας είναι καλύτερος! Αυτή είναι -σε ελεύθερη απόδοση- η συμπύκνωση της ομιλίας Τσίπρα, που έφερε το λυτρωτικό ξέσπασμα του κυβερνητικού λόχου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, έπρεπε να απολογούνται για τον Παπαδόπουλο. Από τη στιγμή που ακούστηκε από πρωθυπουργικών χειλέων το όνομα Σφακιανάκης, αισθάνθηκαν ότι απελευθερώθηκαν: όλα έγιναν γιατί ένας άλλος μεσάζοντας προσπάθησε να χαλάσει τη δουλειά! Οποιος λοιπόν θα τους μιλάει για τον Παπαδόπουλο, θα παίρνει πληρωμένη την απάντηση: για τον Σφακιανάκη τι έχεις να πεις;

Μπόχα

Να συνοψίσουμε την ουσία, σύμφωνα με την απολογητική των Τσίπρα-Καμμένου: τον Μάη του 2016 εμφανίστηκε ο Παπαδόπουλος -άγνωστος και στον Τσίπρα και στον Καμμένο!- και έφερε μια εξουσιοδότηση για ν’ αγοράσει βλήματα ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Ο Καμμένος πήρε όλες τις σχετικές εγκρίσεις (ΚΥΣΕΑ), αλλά στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής δεν ανέφερε ότι τη σαουδαραβική πλευρά εκπροσωπεί ένας έλληνας έμπορος όπλων! Το ξέχασε ή το θεώρησε ασήμαντο; Τώρα λέει ότι τον «έψαξαν» και παραδέχεται ότι η πρεσβεία στο Ριάντ τους προειδοποίησε ότι ο Παπαδόπουλος δεν είναι αναγνωρισμένος από το σαουδαραβικό κράτος. Τότε ο Καμμένος, που κατάλαβε ότι κάτι «σάπιο» υπάρχει στις προειδοποιήσεις της πρεσβείας, απευθύνθηκε στον στρατιωτικό ακόλουθο στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος έχει ευθύνη και για τη Σαουδική Αραβία. Αυτός «έψαξε» και έφερε πιστοποίηση ότι όντως ο Παπαδόπουλος είναι επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας. Και γιατί αντιδρούσε η πρεσβεία ακόμα και μετά την πιστοποίηση που πήρε ο στρατιωτικός ακόλουθος; Γιατί την επηρέαζε ο Σφακιανάκης, που ήθελε να αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή, λέει ο Τσίπρας!

Τι συμπέρασμα βγάζει ένας λογικός άνθρωπος απ’ αυτή την περιγραφή; Οτι έχουμε δυο έλληνες εμπόρους όπλων (ο ένας κάνει επίσημα αυτή τη δουλειά, τον άλλο τον παρουσίασε ως τέτοιον ο Τσίπρας), οι οποίοι συνδέονται με διαφορετικούς θυλάκους του σαουδαραβικού μοναρχικού καθεστώτος. Ο Παπαδόπουλος με την αεροπορία, ο Σφακιανάκης με το υπουργείο Αμυνας. Δε φτάνει, όμως, μόνον αυτό. Αυτοί οι δύο καταφέρουν να διχάσουν και τη διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην περιοχή. Ο πρέσβης και ο πρόξενος στο Ριάντ προσπαθούν να βγάλουν τον Παπαδόπουλο από τη «δουλειά», ο δε στρατιωτικός ακόλουθος (το ότι είναι υφιστάμενος του Καμμένου είναι εντελώς τυχαίο!) παίρνει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, τις σφραγίζει στην πρεσβεία και τις στέλνει στο υπουργείο.

Απορία ψάλτου βηξ

Υπάρχουν, όμως, μερικές λεπτομέρειες τις οποίες Τσίπρας και Καμμένος τις προσπέρασαν.

♦ Οταν έφτασε η προειδοποίηση της πρεσβείας, την άλλη κιόλας μέρα ο Καμμένος έστειλε τον αρμόδιο αξιωματικό εσπευσμένα με στρατιωτικό αεροπλάνο, για να υπογράψει με τον Παπαδόπουλο τη σύμβαση στη Μίκρα. «Δεν υπεγράφη στο αεροδρόμιο της Μίκρας, υπεγράφη στη στρατιωτική μονάδα, στο γραφείο του Διοικητού, στην 113», είπε ο Καμμένος. Πού βρίσκεται η 113 Πτέρυγα Μάχης; Στο αεροδρόμιο της Μίκρας! Αλλά, Καμμένος είν’ αυτός, τέτοια θα λέει. Γιατί, όμως, χρειάστηκε να οργανωθεί με τόση βιασύνη η υπογραφή της σύμβασης με τον «σαουδάραβα» Παπαδόπουλο, με τη μετάβαση του αρμόδιου αξιωματικού στη Μίκρα; Χάθηκε ο κόσμος να κατέβει ο Παπαδόπουλος στην Αθήνα και να πέσουν οι υπογραφές στο Πεντάγωνο; Δεν έχει καμιά σχέση η βιασύνη της υπογραφής με το ότι πριν από μερικές ώρες είχε έρθει η προειδοποίηση από την πρεσβεία στο Ριάντ; Σ’ αυτό το ερώτημα δεν απάντησαν ούτε ο Καμμένος, ούτε ο Τσίπρας (ο Βίτσας δεν μετράει, γιατί πήρε το λόγο στο τέλος, μάλλον από υποχρέωση, και δεν είπε τίποτα επί της ουσίας).

♦ «Η συγκεκριμένη σύμβαση εστάλη επισήμως στην Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας μέσω του Πρέσβη μας στο Ριάντ και μέσω του Υπουργείου στον εδώ Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας. Εάν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία για τη συγκεκριμένη συμφωνία, θα μπορούσαμε να έχουμε τις αντιρρήσεις από την πρώτη στιγμή. Σας υποδείξαμε τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι φορές με έγγραφα ότι ουδέποτε τον ανακάλεσαν» (τον Παπαδόπουλο) είπε ο Καμμένος. Τότε γιατί δεν έγινε η αγοραπωλησία; Επ’ αυτού ο Καμμένος δεν έδωσε καμιά απάντηση, μέχρι που άκουσε από τον Τσίπρα τα περί Σφακιανάκη.

♦ Σύμφωνα με τον Τσίπρα, τη «δουλειά» τη χάλασε ο Σφακιανάκης. Κι ο Καμμένος, που όπως δήλωσε δεν ήξερε τίποτα περί Σφακιανάκη, έστησε αμέσως το σενάριο: «Δεν έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα (σ.σ. η σύμβαση), διότι φαίνεται ότι όταν υπογράψαμε τη σύμβαση αυτή για 66 εκατομμύρια, πήγε κάποιος που βρισκόταν περί την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και άρχισε να διαπραγματεύεται λέγοντας στη μεν σαουδαραβική πλευρά “μην προχωράτε τη συμφωνία, θα σας τα βρούμε φθηνότερα“, στη δε ελληνική πλευρά “εγώ θα εκπροσωπήσω τη Σαουδική Αραβία και βοηθήστε με, κύριε Πρέσβη και κύριε Πρόξενε, να γίνω εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας για να μην πάει κανένας άλλος να μιλήσει“».

Αλλά επειδή είναι ο Καμμένος, πήγε να βάλει συνωμοσιολογική σάλτσα στο αφήγημα και το’ κανε σαλάτα: «Σας λέω τώρα ότι μου λένε ότι ο Σφακιανάκης είχε προσπαθήσει να έρθει στο γραφείο να δει εμένα, να δει τους συνεργάτες μου, να δει κόσμο. Γιατί; Για να πει ότι αυτός είναι ο εκπρόσωπος. Και όταν του λέγαμε “Για να μπεις στο Υπουργείο θα φέρεις πρώτα χαρτί από τη Σαουδική Αραβία ότι είσαι εκπρόσωπος για να μιλήσεις“…». Τελικά, τον ήξερε τον Σφακιανάκη, είναι η καινούργια θέση του (με διαφορά ελάχιστων λεπτών της ώρας)! Ο νεοδημοκράτης Τσιάρας τον διέκοψε: «Αρα ο πρωθυπουργός δεν έμαθε από το τηλεγράφημα για τον Σφακιανάκη. Το έμαθε από σας». Ο Καμμένος κατάλαβε τη γκάφα του και προσπάθησε να αναδιπλωθεί επανερχόμενος στην πρώτη εκδοχή του: «Μα, ακούστε κάτι. Οτι είχε πάει στην Πρεσβεία και ότι τη δουλειά αυτή την έκανε ο Πρέσβης και ο Πρόξενος, όχι, δεν το ήξερα. Τώρα το μαθαίνω»!

♦ Πότε κατάλαβε ο Καμμένος ότι πάει να χαλάσει η «δουλειά»; Το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ομιλία του Τσίπρα, υποτίθεται! Ναι, αλλά μερικές μέρες μετά την εσπευσμένη υπογραφή της συμφωνίας με τον «εκπρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας» Παπαδόπουλο, υποβλήθηκε επίσημο αίτημα -μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ- να επισκεφτούν την Ελλάδα σαουδάραβες αξιωματικοί. Αυτοί ήρθαν (χωρίς να συνοδεύονται από τον «επίσημο εκπρόσωπο» Παπαδόπουλο) τον περασμένο Αύγουστο και όπως προκύπτει από το επίσημο πρακτικό, δήλωσαν ότι ο Παπαδόπουλος δεν είναι εκπρόσωπος της σαουδαραβικής κυβέρνησης και ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να πάρουν 100.000 βλήματα, έστω και στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε υπογράψει ο Παπαδόπουλος.

Δεν του μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά του Καμμένου ότι η δουλειά πάει να χαλάσει; Μα δεν τον ένοιαζε αυτό. Εκείνο που τον ένοιαζε ήταν να γίνει η δουλειά με τον Παπαδόπουλο (300.000 βλήματα). Γι’ αυτό δόθηκε εντολή στον ταξίαρχο Παπαδάκη να «βυσματώσει» τους σαουδάραβες (να μην κάνει τη δεύτερη συνάντηση μαζί τους και να τους πει να γυρίσουν στη Σαουδική Αραβία και να υποβάλλουν νέο αίτημα διά της διπλωματικής οδού). Γι’ αυτό έγινε «τούρμπο» η υπουργάρα, όταν ο ταξίαρχος Παπαδάκης έδωσε στους σαουδάραβες αξιωματικούς τα στοιχεία πιστοποιημένου μεταφορέα (αυτός θα μετέφερε τα βλήματα από τις αποθήκες μέχρι το λιμάνι). Για τον ίδιο λόγο ο Παπαδόπουλος τηλεφωνούσε στον ταξίαρχο και τον απειλούσε. Τι τον ένοιαζε, άραγε, τον Παπαδόπουλο πώς θα γινόταν η μεταφορά; Αυτός δεν έχει μεταφορική εταιρία. Προφανώς, κατάλαβε ότι οι σαουδάραβες αξιωματικοί θέλουν να κάνουν τη «δουλειά» χωρίς αυτόν. Και καλά, ο Παπαδόπουλος είχε κάθε λόγο να γίνεται «τούρμπο» ενάντια στον ταξίαρχο, ο Καμμένος όμως γιατί; Αυτός να πουλήσει (υποτίθεται πως) ήθελε. ‘Η μήπως ήθελε να πουλήσει μόνο μέσω Παπαδόπουλου;

♦ Επειδή το σενάριο δεν έβγαινε με τίποτα, επειδή το ερώτημα «Γιατί χάλασε η “δουλειά“;» δεν έπαιρνε καμιά λογική απάντηση, ο Καμμένος έφτιαξε ένα… καμένο φινάλε: «Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι στη Σαουδική Αραβία αυτήν την εποχή υπάρχουν προβλήματα εσωτερικά. Κάποιους τέτοιους εμίρηδες ο υπουργός Αμυνας και Διάδοχος τούς έχει κρεμάσει ανάποδα και κάποιους τους έχει σε ένα ξενοδοχείο, γιατί ήταν αυτοί οι οποίοι άρπαζαν τα λεφτά της Σαουδικής Αραβίας. Μην βιάζεστε, λοιπόν, μην δείτε κανέναν από αυτούς να είναι ο φίλος του κ. Σφακιανάκη». Ομως, εκ του αποτελέσματος, πιο πιθανό φαίνεται να είναι οι φίλοι του Παπαδόπουλου αυτοί που κρέμονται ανάποδα στο «Σέρατον» του Ριάντ. Αλλιώς, η «δουλειά» θα είχε γίνει και δε θα πέταγε συνεχώς τη μπάλα στην εξέδρα ο σαουδάραβας πρέσβης στην Αθήνα, στον οποίο -κατά δήλωσή του- απευθύνεται συνεχώς ο Καμμένος.

Ο Σφακιανάκης, με βάση το βιογραφικό του που δημοσιεύτηκε, φαίνεται ότι είναι ένας τραπεζικός μεγαλοπαράγοντας, χρόνια δικτυωμένος στη Σαουδική Αραβία και πολύ κοντά στο παλάτι (μέχρι και σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών έχει διατελέσει. Και βέβαια, ο Τσίπρας ήξερε πολύ καλά ποιος είναι ο Σφακιανάκης. Παρέστησε, όμως, τον ανήξερο και είπε πως το μόνο που βρήκε ήταν πως διετέλεσε σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων του Παπακωνσταντίνου (για να τον διαψεύσει αμέσως ο τελευταίος).

Βρόμικες μπίζνες

Η αναφορά σε «καλό» και «κακό» μεσάζοντα (Παπαδόπουλος και Σφακιανάκης), όλο αυτό το βρόμικο παρασκήνιο, στο οποίο εμπλέκονται υπουργοί, ο πρωθυπουργός, διπλωμάτες, αξιωματικοί και λοιποί «παρατρεχάμενοι» είναι ασορτί με τον σκοτεινό κόσμο που διαχειρίζεται το βρόμικο εμπόριο του θανάτου.

Τσίπρας και Καμμένος δεν απάντησαν στο ερώτημα αν ο Παπαδόπουλος είχε εμφανιστεί και ως εκπρόσωπος του Βασιλείου της Ιορδανίας και του Κατάρ, ζητώντας σε όλες τις περιπτώσεις να αγοράσει 300.000 βλήματα πυροβολικού των 105 χλσ (αλήθεια, πώς έμαθε ποια ακριβώς ήταν η ποσότητα που διετίθετο για πώληση από την ελληνική κυβέρνηση;). Προκλήθηκαν κατ’ επανάληψη από την αντιπολίτευση, αλλά απέφυγαν να απαντήσουν, μολονότι ο Τσίπρας πήρε δυο φορές το λόγο, ενώ ο Καμμένος, εκτός από τις δυο ομιλίες του, ήταν συνεχώς στην αίθουσα και παρενέβαινε στη διαδικασία. Γιατί άραγε;

Αν αυτός ο τύπος εμφανίζεται με τόσες ιδιότητες «εκπροσώπου» κρατών, δεν είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν κλασικό έμπορο όπλων, που πουλάει «παντού» (το «παντού δεν περιλαμβάνει μόνο κράτη);

Πού θα πουληθούν βόμβες που κοντεύουν να λήξουν; Σε κάποιους που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν άμεσα. Αυτή τη δουλειά κάνουν οι Παπαδόπουλοι.  Και οι Τσιπροκαμμένοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ποια ακριβώς δουλειά κάνουν.

Η αντιπολίτευση παρουσίασε το εξής σενάριο, που δεν μπορεί να αποδειχτεί, όμως δεν στερείται λογικής βάσης: οι Σαουδάραβες ήθελαν 100.000 βλήματα. Ο Παπαδόπουλος έκανε παραγγελία 300.000 βλήματα. Επομένως, θα πούλαγε τα 100.000 στους Σαουδάραβες και τα υπόλοιπα θα τα πουλούσε στη μαύρη αγορά, βγάζοντας τα τριπλάσια, από τα οποία θα πλήρωνε και τις μίζες. Γι’ αυτό -θα συμπληρώναμε εμείς- έγινε «τούρμπο» όταν ο ταξίαρχος Παπαδάκης έδωσε στους σαουδάραβες αξιωματικούς τα στοιχεία επικοινωνίας πιστοποιημένου μεταφορέα. Γιατί αν οι Σαουδάραβες φόρτωναν μόνοι τους τα βλήματα, αυτός δε θα μπορούσε να κάνει «παιχνίδι».

Απέναντι σ’ αυτό το σενάριο ο Καμμένος απάντησε μ’ ένα ακόμα… καμένο επιχείρημα: «Αυτά τα οποία λέτε, ότι θα παίρναμε συμφωνία των τριακοσίων χιλιάδων, θα πληρωνόμασταν τα εκατό και τα άλλα θα πήγαιναν στην έρημο δεν γίνονται σε δημοκρατίες. Δεν υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες. Ξέρετε πότε γίνονταν; Γίνονταν σε άλλες εποχές που έφευγαν πυρομαχικά από βιομηχανίες και γύριζαν ναρκωτικά»!

Μας είπε, δηλαδή, ότι σε καθεστώτα σαν το σαουδαραβικό (και τα υπόλοιπα του Κόλπου) δε γίνεται λαθρεμπόριο όπλων με τη βοήθεια εμίρηδων και γενικά κρατικών αξιωματούχων! Μα αυτά τα καθεστώτα είναι η βάση του κάθε είδους λαθρεμπόριου: από όπλα και ναρκωτικά μέχρι «λευκή σάρκα». Κάθε λαθρέμπορος όπλων έχει συμφέρον να νομιμοποιήσει το εμπόρευμά του ως κρατική παραγγελία (για να μην κινδυνεύσει κατά τη θαλάσσια μεταφορά του) και μετά να το μοσχοπουλήσει με την ησυχία του σε κάθε υποψήφιο πελάτη (αλήθεια, το σουνιτικό ISIS από πού προμηθεύεται όπλα, πληρώνοντας αδρά με πετρέλαιο;). Αυτό που ξέρει όλη η υφήλιος, ο Καμμένος το απέκλεισε λόγω… δημοκρατίας. Ειδικά στους εμίρηδες του Κόλπου η δημοκρατία τρέχει από τον ποδόγυρο της κελεμπίας τους.

Ας δούμε και μια ακόμα λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της. «Εγινε μια προσφορά σε πενταπλάσια από την τιμή αγοράς απαξιωμένων πυρομαχικών, τα οποία θα πληρώναμε σε λίγα χρόνια για να τα καταστρέψουμε, και την αποδεχθήκαμε», είπε ο Καμμένος στη Βουλή. Δηλαδή, τους έπιασε κορόιδα τους Σαουδάραβες ο Καμμένος και θα τους πούλαγε «ληγμένα» πυρομαχικά σε τιμή πενταπλάσια από την τιμή αγοράς! Η δυναστεία των Σαούδ δεν μπορούσε να βρει πυρομαχικά, έπεσε στην ανάγκη του Καμμένου κι αυτός τους έπιασε τον κώλο! Πόσο ηλίθιος πρέπει να είναι κάποιος για να χάψει τέτοια ανοησία; Αντίθετα, το μυαλό κάθε νοήμονα ανθρώπου πάει σε άλλες διαδικασίες. Σε διαδικασίες λαθρεμπόριου που επιτρέπουν στον «αγοραστή» να δώσει υψηλή τιμή, γιατί θα βγάλει πολλαπλάσια και η μπίζνα του θα είναι απολύτως νόμιμη (ας αναλογιστούμε τι γίνεται με τις τράπεζες που «ξεπλένουν» τα λεφτά των ναρκοβαρόνων). Εμείς, όμως, πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Παπαδόπουλος είναι ένας τίμιος έμπορος -και προπαντός πατριώτης- που φρόντισε να πιάσει κορόιδα τους Σαούδ και να τους πουλήσει σε πενταπλάσια τιμή πυρομαχικά (σχεδόν ληγμένα), για να βάλει λεφτά στα ταμεία του το χειμαζόμενο ελληνικό κράτος!

Αμοραλισμός

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαχαριάδης, ανήκει στην κατηγορία των εντελώς κυνικών συριζαίων (γι’ αυτό και τον προτιμούν τα ραδιοκάναλα). Αυτή τη φορά ξεπέρασε και τον Καμμένο: «Αναφορικά με τη διένεξη της Σαουδικής Αραβίας με την Υεμένη δεν πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό λύνεται με το αν θα πουλήσουμε εμείς όπλα στη Σαουδική Αραβία. Ετσι κι αλλιώς η κατάσταση αυτή υπάρχει πολύ πριν εμείς υπογράψουμε»! Σε ελεύθερη απόδοση: αν δεν πουλήσουμε εμείς όπλα, θα πουλήσει κάποιος άλλος. Γιατί λοιπόν να μην πουλήσουμε, να κονομήσουμε; Είχε και συνέχεια… φιλειρηνική η δήλωση: ««Αν λοιπόν κάποιος μου έλεγε ότι αν δεν πουλήσουμε αυτές τις οβίδες και αυτά τα βλήματα θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, θα το σκεφτόμουν κι εγώ διαφορετικά»!

Ο Βίτσας ζήτησε για τον εαυτό του… πιστοποιητικό απορίας: «Συζητάγαμε για την αποδέσμευση αυτών των βομβών -μάλιστα, είχα πει ότι εγώ δεν ξέρω και πού πάνε-, όταν ο κ. Παππάς από τη Χρυσή Αυγή μίλησε πρώτος για Σαουδική Αραβία. Οι περισσότεροι το ξέρατε»! Ούτε πού τον ένοιαζε πού θα πάνε τα βλήματα, business is business που λένε και οι μαφιόζοι!

Ο Καμμένος, όταν το θέμα πρωτοπήγε στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, υπήρξε εξίσου κυνικός με τον Ζαχαριάδη: «Υπάρχει προσφορά έγγραφη από τη μεριά της Σαουδικής Αραβίας (…) Οσον αφορά στο πού θα τα κάνει χρήση η χώρα αυτή, είμαι σε δύσκολη θέση. Δεν ξέρω να σας πω για ποιον λόγο τα θέλει τα πυρομαχικά». Στην Υεμένη γινόταν συστηματική γενοκτονία από το σαουδαραβικό καθεστώς που είχε εισβάλει, αλλά ο Καμμένος δεν ήξερε τι τα ήθελαν τα πυρομαχικά. Ισως να φανταζόταν ότι τα ήθελαν για… τιμητικούς κανονιοβολισμούς στους γάμους των εμίρηδων.

Στη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας έδειξε την… ευαίσθητη πλευρά του: «Βεβαίως και δεν θα πουλήσουμε σε τρομοκράτες, ούτε θα πάμε να σκοτώσουμε παιδιά». Και στο καπάκι: «Θα πουλήσουμε σε χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε στον ίδιο άξονα. Και με τη Σαουδική Αραβία είμαστε στον ίδιο άξονα (…) Η υπόθεση της Υεμένης είναι μια πολύ παλιά υπόθεση. Είναι μια υπόθεση που έχει αρχίσει με επιρροές του Ανατολικού Μπλοκ παλιότερα κ.λπ. Βεβαίως και δεν θέλουμε εμείς να συμμετέχουμε σε αυτά»!

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Κάθε απροκατάληπτος άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα επεισόδιο στο βρόμικο εμπόριο του θανάτου, στο οποίο πρωταγωνιστούν έμποροι όπλων, κυβερνητικοί παράγοντες, διπλωμάτες, αξιωματικοί, όλος ο καλός ο κόσμος. Το… ηθικό πλεονέκτημα των Τσιπροκαμμένων ξαναέλαμψε…

Βρόμα και δυσωδία από την Αραβία

Οπως αναμενόταν, η μνημονιακή αντιπολίτευση δίνει συνέχεια στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, βλέποντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση πανικόβλητα, χωρίς να μπορεί να συμμαζέψει και τον Καμμένο που έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και πέφτει από τη μια αντίφαση στην άλλη (πότε γνώριζε τον Παπαδόπουλο και πότε δεν τον γνώριζε, πότε ο Βορίδης είναι «κονσιλιέρε» του Μαρινάκη και πότε δεν είναι κτλ.).

Ο Τζανακόπουλος φρόντισε την Τετάρτη να απαλλάξει από κάθε ευθύνη τον πρέσβη στο Ριάντ, λέγοντας ότι έκανε σωστά τη δουλειά του. Ο Καμμένος είχε φροντίσει να απαλλάξει από κάθε υποψία λαμογιάς τον ταξίαρχο Παπαδάκη, περιορίζοντας την κριτική μόνο στην παραβίαση των εντολών που είχε να μη συνομιλήσει με τους σαουδάραβες αξιωματικούς. Την ίδια στιγμή, κάνει υπεράσπιση του εαυτού του ποινικού τύπου. Εφτασε στο σημείο να δηλώσει στον ΑΝΤ1 ότι ο ίδιος δεν έχει βάλει πουθενά υπογραφή, αλλά… θα υπερασπιστεί τους συνεργάτες του (τι φοβάται, παραπομπή σε δίκη στο μέλλον;). Και πριν προλάβει ν’ αποσώσει, αποκαλύφθηκε ότι η εισήγηση στο ΚΥΣΕΑ φέρει την υπογραφή του!

Βλέποντας αυτόν τον πανικό, η ΝΔ επανήλθε την Πέμπτη ισχυριζόμενη ότι «τα έγγραφα που προσκόμισε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος για να υποστηρίξει το νόμιμο των χειρισμών για την πώληση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία με πληρεξούσιο τον Βασίλη Παπαδόπουλο, είναι μη γνήσια ή πλαστά». Δεν είδαμε να λένε κάτι καινούργιο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει συνέχεια.

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *